Uwielbiam kaszę jaglaną, jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Otrzymywana jest z prosa, który uprawiany był już w epoce neolitu. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. Można ją przyrządzać na wiele sposobów (np. zamiast ziemniaków do obiadu, czy jako deser z mlekiem). Ja tym razem zrobiłam z niej sałatkę. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 5 marchewek 1 puszka kukurydzy 1 łyżeczka(...)masła lub oleju Natka pietruszki Sól, pieprz, majonez, 1 łyżka chrzanu lub musztardy Wykonanie: Marchew obrać, ugotować i pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie kaszę zalać 1 szklanką wody , lekko posolić i ugotować z masłem na wolnym ogniu. Ostudzoną kaszę połączyć z marchewką , kukurydzą i pokrojoną natką. Całość dokładnie wymieszać z majonezem i chrzanem i doprawić do smaku
Tradycyjna KuchniaKasza manna często kojarzy się wyłącznie z potrawkami dla małych dzieci. Ja ją jednak używam często do przygotowania dań głównych (np. knedle serowe z kaszą manną ) Dziś jednak w postaci pysznych kotlecików. Składniki: 30 dag kaszy manny 20 dag sera żółtego wędzonego (startego) 1 kostka rosołowa drobiowa 10 dag masła 3 jajka Pęczek szczypiorku Sól Pieprz Bułka tarta Wykonanie: Zagotować(...)szklanki wody i wrzucić kostkę rosołową. Do wrzącego rosołu wsypywać powoli kaszę mannę (mieszając uważać aby nie powstały grudki). Garnek przykryć i na najmniejszym palniku podgotowywać 5 minut. Odstawić, dodać masło i zostawić do przestudzenia. Następnie dodać resztę składników i formować owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej, smażyć na jasnozłoty kolor, podawać z dowolnym sosem
Tradycyjna Kuchniaprzysmak, szalsza”. Wspomina o tym w encyklopedii staropolskiej Zygmunt Gloger podając definicję salsy jako "kwaskowatej przyprawy do potraw, zwykle sos z octem pieprznym robiony" (źródło: wikipedia) Składniki: 1 ½ szklanki kaszy kukurydzianej 20 dag kukurydzy z puszki 3 jaja 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz olej Wykonanie: Kaszę wymieszać ze szklanką zimnej wody. Zagotować 2 ½ szklanki wody z kostką bulionową(...)łyżką oleju. Wlać namoczoną kaszę, gotować mieszając około 10 minut, aż kasza będzie miękka i odstawić. Następnie wymieszać z jajami i kukurydzą i doprawić. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Podawać z salsą pomidorową. Składniki na salsę: 4 pomidory 1 cebula 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki sok z cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie
Tradycyjna KuchniaMój ulubiony dodatek do mięsa na słodko- kasza jaglana z jabłkiem i suszonymi owocami. Idealnie komponuje się z drobiem i cielęciną. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, ½ szklanki suszonych śliwek, ½ szklanki suszonej żurawiny, 2 jabłka, 1 cukier waniliowy, sól do smaku, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki masła. Wykonanie: Kaszę jaglaną zalać wodą wymieszaną(...)masło i gotować około 20 minut, następnie wystudzić. Jabłka obrać pokroić w cienkie plastry i lekko obsmażyć na maśle, śliwki zaś pokroić w paski, dodać żurawinę i wymieszać z kaszą. Następnie wsypać cukier waniliowy, dosłodzić miodem i w razie potrzeby delikatnie dosolić
Tradycyjna KuchniaSzybki deser z kaszy jaglanej. Palce lizać! Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka masła 1/3 szklanki śmietany 1 łyżka cukru pudru cukier waniliowy sól Sposób przygotowania: Zagotować mleko z 3 łyżkami cukru i masłem- mieszając wsypać kaszę, przykryć i ugotować na wolnym ogniu. Śmietanę wymieszać z cukrami i nałożyć na wcześniej ugotowaną kaszę
Tradycyjna KuchniaPysznie, zdrowo i dietetycznie (w wersji bez dodatku cukru i masła). Polecam dla wszystkich smakoszów kaszy jaglanej! Składniki: ¾ szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka ½ kg jabłek 3 łyżki masła 1-2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego) 1 cukier waniliowy tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Mleko zagotować z 1 łyżką masła i z 2 łyżkami cukru, następnie wsypać kaszę(...)rozkleić. Jabłka obrać, zetrzeć i posłodzić resztą cukru z cukrem waniliowym. Kaszę dokładnie wymieszać z jabłkami, przełożyć do formy, polać roztopionym masłem i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut
Tradycyjna KuchniaBulgur, jak wielokrotnie już pisałam, lubię bardzo, to jedna z najsmaczniejszych kasz. Szparagi też lubię. Więc to połączenie musiało się udać. I tak było. I pachniało cytrynowo. Kupiłam bulgur z makaronem, ale nie ma znaczenia jakiego użyjecie. Będzie pysznie! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 1 szklanka kaszy bulgur(...)cytryny skórka otarta z 1 cytryny 10 listków świeżej bazylii - pokrojone w cienkie paski 10 listków świeżej mięty - pokrojone w cienkie paski przygotowanie Ugotować bulgur Opłukaną wcześniej kaszę zalać bulionem, (1 i 1/2 szklanki, resztę zostawić do dolania) dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką. Gotowanie bulguru trwa około
Stare Garyłyżeczki proszku do pieczenia - kubek jogurtu naturalnego - ok. 200 g truskawek umytych i odszypułkowanych tyle właśnie użyłam, ale radzę dać mniej, by ciasto lepiej wyrosło krem - 100 g kaszy jaglanej - szklanka mleka - 50 g wiórków kokosowych - tabliczka białej czekolady - cukier waniliowy dodatkowo kilka truskawek Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać(...)wypełnić 1,5-2 łyżkami ciasta do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 20 - 25 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukać na sitku, zalać w garnku mlekiem, zagotować i trzymać przez kilkanaście minut. Następnie kaszę przemieszać i odstawić by całkowicie wchłonęła płyn. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli
Kuchnia Elliekubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,75 kg schabu bez kości sól pieprz 2 torebki kaszy jaglanej 2 jabłka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła olej rzepakowy kolendra tymianek Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy, kroimy na kotleciki, rozbijamy, możemy także przekroić ja na mniejsze kawałki, zalewamy(...)butelki piwa, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki najlepiej na noc kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy ciasto- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, dolewamy piwo, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany na patelnię wylewamy olej, podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle
Luźna KuchniaZakochana :-) Tak tak, właśnie w burgerach z batatów i kaszy jaglanej. Za żadne skarby świata nie zamieniłabym na tradycyjnego z mięcha.Moja słodyca z kaszy i słodkich ziemniaków jest przede wszystkim bardzo zdrowy. Delikatnie słodki smak może być zachętą dla małych niejadków, tym bardziej że smażyłam na oleju kokosowym :-) Nie kombinowałam za bardzo z dodatkami, bo nie miałam czasu także(...)jest on zwykły ale aż niezwykły w swojej prostocie. Dodatkowo dodałam tylko czosnek i koperek. Z tej proporcji wyszło mi 5 sztuk. Składniki: 100 g ugotowanej kaszy jaglanej 1 batat garść koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżki mąki kukurydzianej Poza tym : 5 okrągłych grahamek
pieprzny smaczekPolenta-danie z kuchni włoskiej. Smaczna i łatwa do zrobienia, ale musimy poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie. A dlaczego? Otóż po pierwsze musimy kaszę ugotować, potem wystudzić, a na końcu usmażyć. Jednak efekt końcowy wynagrodzi Wam swoim smakiem. Składniki: 1 szklanka kaszy kukurydzianej 3 szklanki wody 1 łyżka masła 1 duży pomidor 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki(...)startego żółtego sera sól Wykonanie: Wodę zagotować w garnku, posolić i na wrzątek wsypać kaszę stale mieszając. Gotować około 15 minut ( mieszać ,aby się nie przypaliła). Ugotowaną kaszę wymieszać z masłem żółtym serem, pomidorem pokrojonym w kostkę i natką pietruszki. Wyłożyć na płasko na blaszce i wystudzić. Po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki i smażyć
O kuchni z uczuciemsię Wam wydawać, że jest zbyt pikantny, ale w połączeniu z gołąbkami pasuje rewelacyjnie i jego ostrość niweluje się z całością potrawy. Porcja dla 5 osób. SKŁADNIKI 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g) 2 kopiaste łyżeczki vegety 1 biała kapusta (najlepiej młoda) 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) oliwa 1 kostka rosołowa (wołowa) 2 puszki pomidorów(...)rozdzielić na liście. Każdy z liści wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty. Wodę zostawić, bo będzie później potrzebna. W kolejnym garnku zagotować wodę, dodać vegetę i woreczki z kaszą. Gotować do miękkości (czyli około 14 minut). Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą i przyprawić pieprzem i solą. Lekko podsmażyć, tak aby mięso pozostało jeszcze miejscami surowe. Dodać ugotowaną
Passions hobbies lifemięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni. Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mały słoiczek (190g) dżemu śliwkowego (przepis tutaj ) 2 torebki kaszy gryczanej 10 łyżek pikantnego keczupu(...)Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając. Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie. Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki
Kolorowy Przepisownikobiad - zachęcam do dostosowania ilości przypraw do własnego smaku :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szkl. mrożonego groszku 1,5 szkl. mrożonej włoszczyzny 1 duża marchewka 10 łyżek kaszy kuskus 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżki lubczyku 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka szałwii 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mięsa (wielkość kawałków dowolna, u mnie bardzo małe, bo jak wspomniałam potrawkę podałam też dziecku na obiad). Następnie wlewamy śmietanę i rozrobioną w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną. Wsypujemy kaszę kuskus i w tym momencie możemy zestawić garnek, ponieważ kasza i tak "dojdzie". Na koniec przyprawiamy posiekaną natką pietruszki. Potrawka jest gotowa po kilku minutach, czyli gdy kasza napęcznieje. Smacznego
Kolorowy Przepisowniktrochę za dużej foremce i dlatego wyszedł nieco płaski, ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak. A w smaku jest wyrazisty, czuje się smak kaszy gryczanej. Jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Ciasto było dosyć rzadkie, przekładałam do foremki łyżką. Bardzo ten chleb polecam bo pyszny i mało kłopotliwy. Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną(...)zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant – jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć 2 łyżeczki soli morskiej
Stare Gary