osób) - 200 g kaszy jęczmiennej perłowej - 1 szklanka zielonej soczewicy - 2 duże pomidory - 2 ząbki czosnku - 100 g zielonych oliwek - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 garść świeżej bazylii - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu(...)kaszę jęczmienną i soczewicę gotujemy. pomidory kroimy w kostkę, dusimy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonymi oliwkami, pociętą bazylią, oliwą i przyprawami, aż odparuje większość wody. dodajemy kaszę i soczewicę, mieszamy, dekorujemy świeżą bazylią. pyszne i sycące
Gocha gotuje!osób) - 100 g kaszy jęczmiennej - 1 kabaczek - 1 duży pomidor - 0,5 pęczka kolendry - 0,5 pęczka natki pietruszki - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 1 cm czerwonej pasty curry S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: kaszę gotujemy, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy(...)pokrojonego w półtalarki kabaczka i pomidora i dusimy z dodatkiem soli i pasty curry. gdy kabaczek jest już miękki dosypujemy kaszę i posiekaną kolendrę oraz natkę, mieszamy, konsumujemy
Gocha gotuje!Dodajemy je do bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości. Następnie dolewamy jogurt naturalny, chrzan i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z ćwiartką jajka. Pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 30 g pistacji bez łupin 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek(...)łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do przestudzenia. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa
My Chcemy Jeśćchyba jeszcze nigdzie mi nie zaserwowano! Jednym z dań była właśnie sałatka z buraka i ciecierzycy. Zainspirowana tym daniem postanowiłam przygotować podobną sałatkę w domu. Do upieczonych buraków dodałam kaszę bulgur (moją ulubioną ostatnio), ser śródziemnomorski, koperek oraz czosnek i musztardę. Sałatka jest pyszna! Wyrazista w smaku, chrupiąca, no i mam wrażenie zdrowa. No i ten piękny kolor! Można(...)pracy. Bardzo, bardzo polecam! Składniki: 2 średniej wielkości buraki 100 g sera śródziemnomorskiego (w tym przepisie lepiej się sprawi ser"typu feta" niż ten oryginalny) 1/2 szklanki kaszy bulgur 1 pęczek koperku 2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 ząbka czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek o łagodnym smaku sól, pieprz Przygotowanie: Buraki owinąć folią aluminiową, wstawić do piekarnika
Kulinarne InspiracjePapryki faszerowane kaszą jaglaną z warzywami to doskonały pomysł na pyszny i zdrowy obiad. Przepis jest bardzo prosty można go oczywiście modyfikować według upodobań :) Składniki: 4 duże papryki 200g suchej kaszy jaglanej 1 cebula pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku 100 g sera mozzarella 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka oregano Galeo 1/2 łyżeczki(...)bazylii Galeo 1 łyżka oliwy 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C. Kaszę płuczę pod zimną wodą, następnie gotuję zgodnie z instrukcją. Cebulę, ząbek czosnku kroję w kostkę podsmażam na oliwie, kiedy cebula się zeszkli dodaję pomidory z puszki oraz przyprawy, dokładnie mieszam i łączę z ugotowaną kaszą jaglaną. Paprykę
Kukuleczkipolska. Na słono". Oczywiście bez wtrętów własnych się nie obyło a placuszki okazały się wilgotne w środku, chrupiące z wierzchu, sycące i pełne smaku. Godne polecenia! Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndza 2 szkl. nie palonej kaszy gryczanej, najlepiej rozgotowanej 1 cebula 2 jaja 1 cukinia 100 ml mleka 50 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku(...)sól, pieprz 1/2 szkl. maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 100 g bryndzy Kaszę wkładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy. Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z kaszą. Dodajemy mleko, śmietanę, 2 łyżki pokruszonej bryndzy, posiekany czosnek, sól, pieprz, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Ciasto przygotowujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórypomyślał, że z kaszy jaglanej można zrobić ciasto, a mianowicie tartę? Otóż można! Z dodatkiem budyniu smakuje wyśmienicie! Składniki: Spód: 1 torebka (100g) kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego 1 jajo 3 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodzidła) Wierzch: 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją
Truskawkowa FiestaDziś polecam Wam pyszny obiad dla całej rodziny. Piersi z kurczaka w pomidorowym sosie, u mnie podane z pyszną i zdrową kaszą jęczmienną Rubi . Taki obiad przygotowuje się naprawdę prosto, a wychodzi go na tyle dużo, że spokojnie nakarmicie nim swoją rodziną. Piersi wychodzą mięciutkie, aż rozpływają się w ustach. A sos… my go uwielbiamy Spróbujcie i Wy. Składniki(...)czubate łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli ziołowej 1 łyżeczka sproszkowanych liści laurowych 4 kulki ziela angielskiego około 1/3 szklanki wody czarny mielony pieprz do smaku Do podania polecam kaszę jęczmienną średnią wiejską Rubi Przygotowanie: Piersi kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. W garnku rozpuszczamy margarynę, podsmażamy posiekaną czerwoną cebulę, a następnie dodajemy nasze pokrojone piersi z kurczaka. Podsmażamy
Słodkie okruszkiLubelszczyźnie. Tam znany pod nazwą Pieróg (krupniak) biłgorajski - do tej pory jest przysmakiem roztoczańskich kresów. Niezależnie jednak od regionu wypieka się go zawsze z tych samych składników: ziemniaków, kaszy gryczanej, białego sera, skwarek, ale stosuje się różne proporcje. Danie smakuje zarówno na zimno jak i gorąco,podsmażone na masełku, polane śmietaną lub z barszczem czerwonym czy mlekiem. Uwierzcie mi, przepyszne(...)Moją uwagę zwrócił jednak tradycyjny pieróg gryczany przygotowywany w okolicach Leżajska i Przemyśla. Charakterystyczne dla tego regionu jest dodawanie do masy ziemniaczanej surowej kaszy gryczanej. Danie przygotowałam wg. tradycyjnej receptury od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Kuryłówki . Pozdrawiam KK Polecam! SKŁADNIKI: na wielką blachę :) 3 kg ziemniaków 2 i 1/2 kubka kaszy gryczanej 1 kg sera białego 1/2 litra
Moja Książka Kucharskaprawdę było rewelacyjne!!! Brawa dla Agnieszki! Owacja na stojąco. A ja poproszę o Bis!" (Mariusz Woyda) Składniki : 0,7 kg dyni już obranej 2 woreczki kaszy gryczanej 1 cebula 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki mąki żytniej (może być orkiszowa, gryczana itp.) sól pieprz bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Dynię ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach, lekko solimy i zostawiamy na jakieś 15 minut aby puściła sok. Następnie dobrze odciskamy sok z dyni i dodajemy do ugotowanej i wystudzonej kaszy (kaszę dobrze jest lekko rozgotować, wtedy będzie bardziej kleista). Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek, mąkę, sól i pieprz do smaku i dobrze wyrabiamy ( jeśli masa jest zbyt luźna to możemy dodać jeszcze trochę mąki, dlatego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZdrowe śniadanie to podstawa, a kasza jaglana zdrowa jest. Dlatego na śniadanie lub na deser taka propozycja: kasza jaglana na mleku z jabłkiem,... The post Kasza jaglana na mleku z owocami i migdałami appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comPieczona kasza gryczana Bardzo często do różnych past lub makaronów trafia u mnie pieczona kasza gryczana lub komosa ryżowa. Po upieczeniu robi się coś na wzór „mięsa mielonego”. Oczywiście nie ma co porównywać tych dwóch produktów. Po prostu używam jej tam, gdzie mięsożercy użyliby skwarek lub wspomnianego mięsa mielonego. Jest zdrowym dodatkiem do dań, ponieważ zawiera bardzo małą(...)smaku, który niesamowicie może wzbogacić sos bolognese, jednogarnkowe spaghetti , pizzę, smalec z fasoli czy makaron w kremowym sosie, który ostatnio robiłem. De facto nie ma większego znaczenia czy upieczesz kaszę gryczaną, komosę ryżową czy jeszcze co innego. Ja robiłem już wiele wariantów i zawsze smakuje bardzo dobrze. Ważne są przyprawy. Artykuł Pieczona kasza gryczana pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanjeszcze bardziej wprawić się w świąteczną atmosferę na grudniowe śniadanie proponuję zdrowy budyń na bazie kaszy jaglanej. Słodzony miodem, pachnący korzeniami, z czekoladą i odrobiną słodkich pierniczków (te dwa ostatnie składniki oczywiście możecie pominąć, ja za całkowicie dietetycznymi potrawami nie przepadam). Składniki (2 porcje) 2 szklanki (500 ml) dowolnego mleka (roślinnego, w wersji niewegańskiej zwierzęcego) pół szklanki suchej kaszy jaglanej(...)pół łyżeczki przyprawy korzennej 3 kostki czekolady 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej zastąpić syropem daktylowym, z agawy, etc.) 2-3 pokruszone pierniczki owoce do podania Kaszę wrzucić na sitko i przepłukać gorącą wodą (z kranu), aż woda wylewająca się z sitka będzie klarowna. Przełożyć do garnuszka, dodać mleko, wymieszać łyżką, gotować pod przykryciem przez 7-10 min., aż kasza
Słodkie inspiracjeżałuję! Kotleciki wyszły pyszne! Dzielę się więc przepisem z Wami :) Przypraw możesz użyć dowolnych. Jeśli nie masz mąki z ciecierzycy użyj innej. Składniki ( ok 12 placuszków): Szklanka kaszy jaglanej 1 duża cebula 2 małe marchewki 500 g pieczarek 4 łyżki oleju sól, pieprz odrobina garam masala 4 łyżki mąki z ciecierzycy 2 duże jajka Dodatki: dowolna sałatka + jogurt naturalny olej(...)smażenia Kaszę jaglaną ugotować w proporcji 2:1 (2 szklanki wody:1 szklanka kaszy) do całkowitego wchłonięcia płynu. Cebulę obrać pokroić w kosteczkę. Marchew i pieczarki obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę i marchew, przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni ponownie wlać 2 łyżki oleju podsmażyć pieczarki, do momentu
coolinarnyPożywny i smaczny krupnik na moich ulubionych żołądeczkach. Do zupy dodałam tym razem kaszę bulgur, która ostatnio często gości na moim stole. składniki: 700 g żołądków drobiowych, u mnie z kurczaka 3 l wody 1 cebula 3 listki laurowe sól 1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść pora i selera) 4 duże ziemniaki 2-3 marchewki 3/4 szklanki kaszy bulgur garść(...)gotować aż żołądki będą miękkie. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę natomiast marchewkę w plasterki lub pół plasterki. Gdy żołądki będą już miękkie dodać pokrojone warzywa oraz kaszę bulgur. Dalej gotować aż warzywa się ugotują. Od czasu do czasu przemieszać aby kasza nie przywarła do garnka. Doprawić jeszcze solą do smaku jeśli potrzeba. Garnek zestawić z ognia. Dodać
Monia miesza i gotuje