Pyszny i prosty w przygotowaniu chlebek z dodatkiem kaszy manny, jest mięciutki wilgotny a kasza jest tylko leciutko wyczuwalna w smaku. Składniki na 1 bochenek zaczyn: 30-35 gr drożdży 1/3 szkl letniej wody plus 2-3 łyżki mleka (nie koniecznie ) 1 łyżeczka cukru Ciasto : 500 gr mąki pszennej typ 650 100 gr kaszy manny 1 i 1/3 szkl wody(...)łyżeczki lnu 1 łyżeczka sezamu do posypania po wierzchu 1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 1 i 1/3 szkl wody i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy
Gotowanie...to proste !Krokiety z kaszą i serem często przyrządzam na obiad, bardzo je lubię. Są smaczne i sycące, zawsze przygotowuje je w większej ilości i zamrażam, potem tylko obsmażam i mam na szybki obiad. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Farsz: 200 gram kaszy gryczanej Młyny Stoisław 300 gram(...)sera białego 2 cebule Olej do smażenia Dodatkowo: 2 jaka Bułka tarta do panierowanie Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do kaszy dodajemy rozkruszony ser biały i cebulę podsmażoną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy
Bajeczna KuchniaWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne i bardzo proste danie. Kasza jaglana Cenos z warzywami i piersią z kurczaka. Pysznie i aromatycznie. Zapraszam :) Składniki : 2 woreczki kaszy jaglanej Cenos 2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 duża cebula 2 marchewki 4 łyżki masła sól pieprz do smaku szczypta chili Wykonanie : Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Odcedzamy(...)następnie dodajemy mięso, oprószamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem, po około 15 minutach dodajemy cukinię i dusimy wszystko aż mięso będzie miękkie. Do mięsa z warzywami dodajemy kaszę i delikatnie mieszamy. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem lub szczyptą chili jeśli lubicie na ostro. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPierogi z farszem z kaszy i kapusty to nasze tradycyjne wigilijne danie. Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :) Składniki na ciasto: 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki na farsz: 1 kg świeżej kapusty 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu ½ szklanki kaszy jęczmiennej sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Kapustę oczyścić, drobno poszatkować i ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, połączyć z kapustą i kaszą doprawić do smaku. Wymieszać i chwilę jeszcze poddusić. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką
Tradycyjna KuchniaSałatka jest bardzo smaczna. Może wydawać się skomplikowana, ale nie jest. Na pewno jest efektowna i zachwyca. Będąc na diecie jadłam kaszę kuskus. Zazwyczaj robiłam ją z kurczakiem a nigdy nie spróbowałam w wersji sałatkowej. Kasza nadaję się jak strzał w dziesiątkę. Można ją szybko przyrządzić i postawić na stole imprezowym, okolicznościowym lub podać(...)mięsa z grilla. Jak tylko chcecie ! :) Składniki: kasza kuskus 3/4 szkl. woda 1 szkl. papryka słodka mielona 1 i 1/2 łyżeczki sól 1 łyżeczka papryka czerwona 1 szt. papryka pomarańczowa 1/2 szt. ogórek długi 1/2 szt. cebula biała 1/2 szt. Sposób przygotowania: 1. Kaszę kuskus umieścic w rondelku i zalać wodą. Dodać
Kuchnia Paulettesfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kutia z kaszą jaglaną Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Mak – 2 szklanki Rodzynki – ½ szklanki Żurawina suszona – ½ szklanki Migdały bez skórki – ½ szklanki Orzechy włoskie – ½ szklanki Miód – 5 łyżek Mleko – 4 szklanki Wykonanie: Kaszę jaglaną(...)wypłukać a następnie ugotować do miękkości w 2 szklankach mleka. Pozostałe mleko zagotować i sparzyć nim mak. Sparzony mak zmielić i wymieszać z ugotowaną kaszą i bakaliami. Do kutii dodać miód rozpuszczony w 4 łyżkach ciepłej wody. Całość wymieszać i podawać schłodzone
Kuchnia Bon Appetitciągu godziny powstało bardzo pyszne danie, zapraszamy po przepis na pyszną pierś kurczaka z aromatycznym nadzieniem z grzybów i sera z dodatkiem jarmużu, oraz sałatkę z pieczonych buraków, kaszy bulgur, czarnej soczewicy i sałaty. Przyprawione i nafaszerowane grzybami piersi kurczaka nie trzeba piec od razu, można je zamrozić i upiec później, pamiętajcie jednak o ich rozmrożeniu przed pieczeniem! Można też(...)pieczenia mięsa 2 łyżki sera parmigiano reggiano sól, czarny pieprz i pieprz różowy do smaku jarmuż Sałatka: 1-2 upieczone buraki, 1 mała czerwona cebula, ½ szkl. (poj. 250 ml) kaszy bulgur, 3 łyżki ugotowanej czarnej soczewicy, kilka listków blanszowanego jarmużu, mix sałat, sól i różowy pieprz. Buraki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy, kaszę zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRzeszowie pada śnieg, a u Was jak ??? U mnie babcia kiedyś powtarzała, że "aniołkom się pierzyna rozdarła" he :-). Takiego łososia ostatnio zrobiłam, pyszny był, bo smakował pomarańczą, do tego kasza orkiszowa i roszponka z kukurydzą i słonecznikiem. Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki: około 300 g filetu z łososia 1 pomarańcza cynamon sól pieprz 2 łyżki miodu Dodatkowo: kasza orkiszowa(...)mieszam, nacieram łososia, przekładam do naczynia żaroodpornego, resztą sosu polewam łososia już w naczyniu. Na wierzch daję plasterki pomarańczy. Piekę w 180 stopniach jakieś 25 minut. W międzyczasie gotuję kaszę, myje roszponkę, do umytej dodaję słonecznik, kukurydzę i troszkę oliwy. Mieszam. Podaję z łososiem i kaszą :-). Smacznego
kruche babeczkiwszelkie klopsiki, pulpety ,z sosem i warzywnym akcentem oczywiście.Ostatnio do wszystkich dań -prawie- sypię też mieszankę orzechów i ten chrupiący element bardzo poprawia smak dań.Polecam. Składniki: szklanka kaszy jaglanej suchej 200 g mięsa mielonego kawałek cebuli marchewka por kawałek papryka czerwona,połówka ,dodajemy surową jajko sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie sos: 600 g passaty sól ,pieprz marchewka ,ugotowana(...)miękko 100 g pieczarek Passatę wlewamy do garnka i miksujemy ,doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia . Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy kilka minut , dodajemy do sosu . Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody 10 minut. Marchewkę gotujemy aż zmięknie.Ścieramy na tartce, odstawiamy.Por i paprykę kroimy drobno ,odstawiamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na rumiano na oliwie. Dodajemy ugotowaną kaszę ,mięso mielone
Ladylaura.choć najbardziej kojarzy mi się właśnie z szybkim obiadem, to wygląda i smakuje tak ładnie, że i na świątecznym stole doskonale się zaprezentuje! Składniki: 0,5 szklanki kaszy kus kus 4 plastry wędzonego łososia garść pestek granatu 0,5 zielonego ogórka garść rukoli oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie: Kaszę kus kus zalać wrzątkiem(...)zostawić na kilka minut. Łososia porwać na mniejsze kawałki i podgrzać na suchej patelni. Będzie jeszcze bardziej intensywny w smaku. Ogórka przekroić wzdłuż na pół, pokroić w plastry. Kaszę doprawić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Ułożyć na talerzu lub półmisku. Na kaszę wyłożyć łososia, pestki granatu, plastry ogórka i rukolę. Polać wszystko odrobiną oliwy i sokiem
Kulinarne Inspiracjeteż buraczki i ogonki botwinki zmiksowałam w zupie, co okazało się strzałem w dzisiątkę, bo nawet Monice smakowała. Zostawiłam tylko liście botwinki, aby razem z kaszą jaglaną nadały zupie strukturę. Dodatek gotowanego jajka to kropka nad i. Składniki na 4 porcje: • 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami • 1 mała cebula • 3 łyżki(...)masła • sól, pieprz do smaku • szczypta cukru • tymianek, cząber do smaku • 2 łyżki octu winnego • 8 jajek ugotowanych na twardo • 1/3 szklanki kaszy jaglanej Wykonanie: • Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą, posolić i gotować do miękkości ok. 15 minut. • Odciąć łodyżki od liści botwinki i osobno je posiekać. Buraczki zetrzeć na tarce
To co kochamkapusty i zawijania, te natomiast są dużo prostsze w przygotowaniu bo mieszamy tylko wszystkie składniki, bez gotowania kapusty i ryżu. W oryginalnym przepisie zamiast kaszy jaglanej jest kasza manna, ale chciałam, aby były bezglutenowe. Składniki: • 500 g kapusty • 700 g mięsa mielonego z wieprzowej karkówki • 4 jajka • 7 łyżek ryżu • 7 łyżek kaszy(...)łyżeczka cukru Wykonanie: • Kapustę pokoić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. • Wymieszać mięso mielone z kapustą, jajkami, surowym ryżem, kaszą jaglaną i startą marchewką. • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju i dodać do masy mięsnej. • Doprawić solą i pieprzem. • Formować kotlety
To co kochamlubi, skoro są smaczne? Ugotowałam więc pożywną zupę fasolową z warzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami. Zupa pachnie wędzonką i fasolą, jest gęsta dzięki kaszy gryczanej, którą zmiksowałam w rzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca i w zupełności wystarcza jako danie obiadowe. Składniki: • 250 g fasoli Jaś(...)chudej • 1 pasek wędzonych żeberek • 2 cebule • 1/2 małego pora • 2 marchewki • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 3 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • sól, pieprz, majeranek • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej • olej do smażenia Wykonanie: • Fasolę namoczyć na noc wlewając 3 objętości wody w stosunku do ilości fasoli. • Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie
To co kochamMój nowy wynalazek! A dlaczego? Bo została mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z potrzeby chwili powstał chleb gryczany. Wilgotny, miękki, bardzo aromatyczny, łatwo się kroi i nie rozpada. No i bardzo mi smakuje. Nie wiem jak innym domownikom, bo im po prostu(...)koleżanka blogerka tak się wyraża i jakoś się do mnie przyssało. Składniki: • 300 g mąki gryczanej • 100 g mąki ryżowej • 50 g skrobi ziemniaczanej • 300 g ugotowanej kaszy gryczanej białej/1 szklanka wody • 1 torebka suszonych drożdży 8 g • 1 łyżka soli • 1 łyżeczka cukru • 1,5 szklanki wody Wykonanie: • Kaszę gryczaną zalać 1 szklaną gorącej wody
To co kochamZdrowe słodkości na zdrowej kaszy jaglanej z marmoladką jabłkową domowej roboty. Ciasto pachnie cynamonem, jest kwaskowe i chrupiące żurawiną. Składniki: • 1 szklanka kaszy jaglanej – 200 g • 2 szklanki marmoladki jabłkowej • 2 łyżeczki siemienia lnianego zmielonego • sok z 1/2 cytryny • 1/2 łyżeczki cynamonu • 3 łyżki suszonej żurawiny Wykonanie: • Kaszę jaglaną wymieszać z podgrzaną marmoladką(...)przemieszać. • Wymieszać kaszę, cynamon, siemię lniane i sok z cytryny. • Dodać żurawinę, odstawić na 30 minut. • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 50 minut. • Kroić po wystygnięciu
To co kocham