Burgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem Składniki – burgery: Kasza jęczmienna perłowa – 100g Burak – 1 sztuka Koperek – 1 pęczek Jajko – 1 sztuka Mąka np. kukurydziana – 1 łyżka Bułka tarta – 2 łyżki Sól, pieprz, oregano Składniki – pesto: Rukola – 1 sztuka Natka pietruszki – 1 pęczek Bazylia – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Orzechy włoskie – 1 garść Ser grana padano – 30g Olej sezamowy(...)Szczypta soli Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Dodatkowo: Chleb wiejski Oscypek Sałata lub rukola Wykonanie – burgery: Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko. Buraka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy z ugotowaną kaszą, posiekanym koperkiem, jajkiem, mąką i bułką tartą. Dodajemy przyprawy. Formujemy kotleciki i układamy
Kuchnia Bon AppetitSałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego Składniki – 2 porcje: Kasza jaglana – 100g Burak – 2 sztuki Kiełki rzodkiewki – 3-4 łyżki Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Chrzan – ½ łyżeczki (opcjonalnie) Ser koryciński – 2 garści pokrojonego w kostkę Mix sałata - garść Sos: Sok z ½ limonki Miód – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie: Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut (aż będę miękkie). Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą, startym chrzanem (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi), pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i sałatą. Całość polewamy sosem (wymieszać należy sok z limonki z miodem i oliwą) i posypujemy serem. Sałatkę dekorujemy
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wiosenna sałatka z kaszą jęczmienną Składniki: Kasza jęczmienna perłowa – 100g Pomidory koktajlowe – 20 sztuk Czarne oliwki – 20 sztuk Rzodkiewki – 10 sztuk Kapary – 2 łyżki Natka pietruszki – pół pęczka Mięta – 10-15 listków Sos: Tahini(...)łyżki Miód – 1 łyżka Oliwa z oliwek – 4 łyżki Sok z ½ cytryny Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Do kaszy dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki, kapary i rzodkiewki pokrojone w plasterki. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę i kapary. Całość mieszamy z sosem przygotowanym z tahini, miodu, oliwy z oliwek i soku
Kuchnia Bon Appetitsans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza gryczana – 100g Tuńczyk z wody – 150g Groszek zielony – 100g Szparagi – 200g Żółta papryka - 1 sztuka Cukinia żółta i zielona – 200g Koperek(...)łyżki posiekanego Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól, pieprz, oregano suszone Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty. Szparagi blanszujemy w osolonej wodzie i mieszamy z ugotowaną kaszą, groszkiem i podsmażoną cukinią. Dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy i delikatnie podgrzewamy. Na koniec dodajemy tuńczyka, pokrojoną w kostkę
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Gołąbki z kaszą jęczmienną, ryżem i mięsem Składniki: Młoda kapusta – 1 główka Ryż – 200g Kasza pęczak – 100g Mięso mielone drobiowe – 500g Marchew – 1 sztuka Cebula – ½ sztuki Czosnek – 2 ząbki Natka pietruszki – ½ pęczka Masło(...)pomidorowy: Przecier pomidorowy (passata) – 1 szklanka Masło – 1 łyżka Mąka – 1 łyżka Mleko – 3 łyżki Koperek – ½ pęczka Sól, pieprz Wykonanie – gołąbki: Kapustę sparzyć i delikatnie odkrajać liście. Ryż i kaszę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulkę i startą na grubych oczkach marchewkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto z kaszy jaglanej z brzoskwiniami i czarną porzeczką Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Mleko – 1,5 szklanki Jajko – 1 sztuka Miód – 2 łyżki Brzoskwinie – 4 sztuki Czarna porzeczka – 1 szklanka Wykonanie: Kaszę jaglaną(...)wypłukać i przesypać do naczynia do zapiekania lub foremki do ciasta. Na kaszy poukładać pokrojone w kostkę brzoskwinie i czarną porzeczkę. Mleko wymieszać z miodem, jajkiem i zalać nimi wszystkie składniki. Delikatnie wymieszać i całość zapiekać przez 45-50 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon AppetitCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z botwinką, kozim serem i kaszą pęczak Składniki – ciasto: 1 kg mąki pszennej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Botwinka – 1 pęczek Ser kozi – 200g Kasza pęczak – 100g Czosnek(...)ząbki Koperek – ½ pęczka Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. W między czasie dokładnie myjemy botwinkę i drobno siekamy. Botwinkę razem z kozim serem i drobno posiekanym koperkiem dodajemy do ugotowanej kaszy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą, oliwą i żółtkiem. Dodajemy
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą Składniki – ciasto: 700g mąki pszennej 300g mąki żytniej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Czerwona soczewica – ½ szklanki Kasza gryczana – ¾ szklanki Cebula – ½ sztuki(...)Masło – 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę i soczewicę gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie. W między czasie drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na maśle, aż będzie złota. Do ugotowanej kaszy i soczewicy dodajemy cebulę i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą, oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo letnią wodę i zagniatamy
Kuchnia Bon AppetitChciałabym Wam polecić danie z mięsa wieprzowego ,który jest faszerowany pysznym farszem szpinakowym,mięciutki,pachnący ziołami i panierowany w cieście ,podany na kaszy kuskus i z serem cheddar oraz z sałatą.Pycha.Bardzo eleganckie i efektowne danie. 7 kotletów schabowych kasza kuskus + kawałki sera cheddar sałata musztarda rosyjska świeży szpinak(garść na jednego kotleta) suszone oregano majeranek(...)mleko.Miksujemy,aż powstanie masa o konsystencji śmietany.W uzyskanym w ten sposób cieście panierujemy przygotowane kotlety,układamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem,dodajemy odrobinę vegety. Kaszę wykładamy na talerze ,na nią kruszymy ser cheddar,w kawałkach sałatę i kotlet.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibardzo smaczne placuszki,które możecie przygotować na śniadanie, kolację lub jako słodką przekąskę :-) Przygotowanie tychże placuszków nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest bardzo fajny :-) Bazą placuszków jest kasza manna,która nadaje im fajny smak. Bardzo polecam :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI -1 szklanka zimnego mleka -niepełna szklanka kaszy manny -2 jajka -3 łyżki cukru -1 łyżka cukru waniliowego(...)łyżki oleju rzepakowego -0,5 szklanki mąki pszennej -trochę oleju do smażenia Kaszę mannę zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut by kasza wchłonęła mleko. Następnie dodajemy resztę składników - z jajek dodajemy tylko żółtka-wszystko miksujemy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni,olej ma tylko pokryć dno, nie ma być go dużo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKasza manna to zmora niejednego z Nas z dzieciństwa. Teraz to ja robię ją swoim synom i przyznaję, że lubię taką na gęsto podaną z musem owocowym, z owocami. Przy sobocie postawiłam na fajny deserek właśnie z kaszą manną. Z malinami smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie koniecznie, robi się błyskawicznie. Składniki: 1,5 l mleka 3 szklanki kaszy manny 1 kostka(...)margaryny cukier puder do smaku 2 duże opakowania herbatników 80 dag malin 2 galaretki czerwone Wykonanie: Kaszę gotujemy na mleku, gotową miksujemy z margaryną, którą dodajemy stopniowo.Dosładzamy cukrem pudrem wg uznania. Dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao .Na blachę wykładamy herbatniki, na dno dajemy białą masę manny, na to herbatniki, ciemna masę z kakao, herbatnik
Z Majeczką w kuchnimnie to nie dotyczy), no w każdym bądź razie nic ciężkiego i broń gorącego. Moja propozycja na lekkie, danie z cukinią, wspaniale smakuje na zimno. Można podać z ulubioną kaszą lub ryżem. Danie jest lekkie i przez bardzo krótkie duszenie cukinii orzeźwiające. Składniki na 6 porcji: około 1 kg cukini 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 3 cebule(...)pęczek kolendry pęczek pietruszki pieprz, sól sok z 1 cytryny (można dodać też otartą skórkę) Przygotowanie: Ugotuj kaszę/ryż, a w między czasie zrób resztę. Pokrój w półplasterki cebulę i smaż ją przez 5-8 minut na 3 łyżkach oleju roślinnego. Gdy cebula się smaży zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki. Dodaj pieprz do cebuli i smaż razem minutę
greenscarfCoraz więcej owoców, coraz więcej jaglanek! Tym razem podaję przepis z jeżynami. Jaglanka z daktylami i jeżynami porcja dla 1 osoby Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody kokosowej 4 daktyle garść jeżyn szczypta cynamonu 1 łyżeczka siemienia lnianego kilka suszonych bananów 2 kostki gorzkiej czekolady syrop klonowy do polania Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać pod wodą i wrzucić(...)Gotować z 2 daktylami około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem na 5 minut. 2 pozostałe daktyle przekroić na pół. Czekoladę zetrzeć na wiórki. Kaszę jaglaną przełożyć do kielicha blendera. Dodać kilka łyżek mleka/wody kokosowej, cynamon, siemię lniane. Zblednować na gładki budyń. Jeśli potrzeba, dodać więcej wody/mleka. Jaglankę wyłożyć do miseczki. Posypać jeżynami, suszonymi bananami
Jaglusiapół dużego selera pora ( tylko biała cześć ) 4,5 ziemniaków 4 łyżki kaszy jęczmiennej pęczek natki pietruszki pęczek kopru Wykonanie Żołądki bardzo dobrze oczyszczam i wypłukuje(...)drobnych oczkach ,posiekaną porę ,pietruszkę i koper . Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodaje do zupy ,wszystko gotuje do miękkości ziemniaków , kiedy ziemniaki będą już miękkie dodaje kaszę jęczmienną i gotuje wszystko razem na małym ogniu często mieszając aby kasza nam się nie przypaliła do spodu garnka ,kiedy kasza już będzie dobrze ugotowana to samy super pyszny krupnik gotowy
Mój SmakJest to odkopany z zakurzonego zeszytu przepis mojej babci na zalewajkę (żurek) z kaszanką z kaszy gryczanej niepalonej. W związku z tym, że jestem insulinką czyli choruję na insulinoopornosć zakwas zrobiłam z mąki razowej i żeby nie mieć insulinowego zjazdu dodałam szpinak. Zupa wyszła wyborna. Taki powrót do szczęśliwego dzieciństwa....Zupa może nie jest atrakcyjna i nie nadaje się(...)ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Składniki na zupę: naturalny zakwas z mąki żytniej (przepis powyżej) 0,5 kg wędzonki 2 kaszanki z kaszy gryczanej albo 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz 1 łyżka masła
Bon Appetit Małgorzaty