Lekka pieczna rybka podana z kaszą jęczmienną, fasolką szparagową i sosem miodowo-musztardowym. Szybki obiad, przyrządzony bez większego wysiłku, uwielbiam :) 400 g filetów z morszczuka jajko łyżka mąki owsianej bg szczypta soli i pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta czosnku suszonego 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki 0/5 łyżeczki skórki z cytryny 0/5 łyżeczki skórki z limonki szczypta kminu rzymskiego łyżeczka(...)świeżej bazylii cytrynowej 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 400 g fasolki szparagowej łyżka musztardy dijon łyżka płynnego miodu (użyłam miodu z maliny leśnej) opcjonalnie cząstki cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajko roztrzepujemy z mąką i przyprawami. Rozmrożoną rybę obtaczamy w powstałej panierce i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut
Mienta blogsezon, ale piekłam to ciasto również z malinami i truskawkami. Można użyć zarówno owoców świeżych, jak i mrożonych. Składniki na blaszkę 25x35 cm: Owoce: 1 kg śliwek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Ryż: 1200 ml mleka 500 g białego ryżu 150 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)duża szczypta soli Ciasto: 330 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g cukru 300 g masła 5 żółtek 2 łyżki kaszy manny do obsypania ciasta po ryżem cukier puder do posypania upieczonego ciasta Mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól oraz proszek do pieczenia przesiewamy do większej miski. Masło kroimy w kostkę
Trzeci talerzmarchewka. Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ją w domu. Quinoa gotuje się 25 minut, praktycznie do momentu, aż wchłonie cały płyn. Proporcje są podobne jak w przypadku gotowania innych kasz, czyli jedna porcja kaszy na dwie porcje wody. Jeśli lubisz, podobnie jak ja, kasze, na blogu znajdziesz sporo zdrowych przepisów, jedzmy kasze bo są zdrowe, niedrogie i bardzo syte
Moja smaczna kuchniaKasza jaglana z miodem i orzechami. Banalny przepis na rozgrzewające, pyszne i pełne energii śniadanie. Idealne na początek długiego tygodnia :) SKŁADNIKI na 1 porcję: 50 g bezglutenowej kaszy jaglanej 1/4 szklanki mieszanych orzechów (30g) 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki kurkumy cynamon Kaszę wypłucz i ugotuj z dodatkiem kurkumy. Do ugotowanej kaszy dodaj orzechy, cynamon i miód. Zjedz na ciepło
Kuchnia bezglutenowaJaglane rafaello Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Mleko – 2 szklanki Masło – 1 łyżka Miód – 3 łyżki Migdały – 1 szklanka Wiórki kokosowe Kresto – 1 szklanka Wykonanie: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, a następnie gotować w mleku z miodem do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie dodać masło, 1/2 szklanki wiórków kokosowych i całość dokładnie wymieszać. Z kaszy uformować kuleczki
Kuchnia Bon AppetitKasza jaglana z batatami, jarmużem i zielonym groszkiem Składniki – 2 porcje: Kasza jaglana prażona Risana – 100g Jarmuż – 1 szklanka Batat – 150g Pieczarki – 6 sztuk Groszek zielony – 1 szklanka Ser Grana Padano – 1 łyżka startego Sól, pieprz, przyprawa curry Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy curry (według przepisu na opakowaniu). Do ugotowanej kaszy dodać
Kuchnia Bon AppetitBurgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem Składniki – burgery: Kasza jęczmienna perłowa – 100g Burak – 1 sztuka Koperek – 1 pęczek Jajko – 1 sztuka Mąka np. kukurydziana – 1 łyżka Bułka tarta – 2 łyżki Sól, pieprz, oregano Składniki – pesto: Rukola – 1 sztuka Natka pietruszki – 1 pęczek Bazylia – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Orzechy włoskie – 1 garść Ser grana padano – 30g Olej sezamowy(...)Szczypta soli Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Dodatkowo: Chleb wiejski Oscypek Sałata lub rukola Wykonanie – burgery: Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko. Buraka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy z ugotowaną kaszą, posiekanym koperkiem, jajkiem, mąką i bułką tartą. Dodajemy przyprawy. Formujemy kotleciki i układamy
Kuchnia Bon AppetitSałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego Składniki – 2 porcje: Kasza jaglana – 100g Burak – 2 sztuki Kiełki rzodkiewki – 3-4 łyżki Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Chrzan – ½ łyżeczki (opcjonalnie) Ser koryciński – 2 garści pokrojonego w kostkę Mix sałata - garść Sos: Sok z ½ limonki Miód – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie: Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut (aż będę miękkie). Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą, startym chrzanem (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi), pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i sałatą. Całość polewamy sosem (wymieszać należy sok z limonki z miodem i oliwą) i posypujemy serem. Sałatkę dekorujemy
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wiosenna sałatka z kaszą jęczmienną Składniki: Kasza jęczmienna perłowa – 100g Pomidory koktajlowe – 20 sztuk Czarne oliwki – 20 sztuk Rzodkiewki – 10 sztuk Kapary – 2 łyżki Natka pietruszki – pół pęczka Mięta – 10-15 listków Sos: Tahini(...)łyżki Miód – 1 łyżka Oliwa z oliwek – 4 łyżki Sok z ½ cytryny Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Do kaszy dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki, kapary i rzodkiewki pokrojone w plasterki. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę i kapary. Całość mieszamy z sosem przygotowanym z tahini, miodu, oliwy z oliwek i soku
Kuchnia Bon Appetitsans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza gryczana – 100g Tuńczyk z wody – 150g Groszek zielony – 100g Szparagi – 200g Żółta papryka - 1 sztuka Cukinia żółta i zielona – 200g Koperek(...)łyżki posiekanego Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól, pieprz, oregano suszone Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty. Szparagi blanszujemy w osolonej wodzie i mieszamy z ugotowaną kaszą, groszkiem i podsmażoną cukinią. Dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy i delikatnie podgrzewamy. Na koniec dodajemy tuńczyka, pokrojoną w kostkę
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Gołąbki z kaszą jęczmienną, ryżem i mięsem Składniki: Młoda kapusta – 1 główka Ryż – 200g Kasza pęczak – 100g Mięso mielone drobiowe – 500g Marchew – 1 sztuka Cebula – ½ sztuki Czosnek – 2 ząbki Natka pietruszki – ½ pęczka Masło(...)pomidorowy: Przecier pomidorowy (passata) – 1 szklanka Masło – 1 łyżka Mąka – 1 łyżka Mleko – 3 łyżki Koperek – ½ pęczka Sól, pieprz Wykonanie – gołąbki: Kapustę sparzyć i delikatnie odkrajać liście. Ryż i kaszę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulkę i startą na grubych oczkach marchewkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto z kaszy jaglanej z brzoskwiniami i czarną porzeczką Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Mleko – 1,5 szklanki Jajko – 1 sztuka Miód – 2 łyżki Brzoskwinie – 4 sztuki Czarna porzeczka – 1 szklanka Wykonanie: Kaszę jaglaną(...)wypłukać i przesypać do naczynia do zapiekania lub foremki do ciasta. Na kaszy poukładać pokrojone w kostkę brzoskwinie i czarną porzeczkę. Mleko wymieszać z miodem, jajkiem i zalać nimi wszystkie składniki. Delikatnie wymieszać i całość zapiekać przez 45-50 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon AppetitCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z botwinką, kozim serem i kaszą pęczak Składniki – ciasto: 1 kg mąki pszennej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Botwinka – 1 pęczek Ser kozi – 200g Kasza pęczak – 100g Czosnek(...)ząbki Koperek – ½ pęczka Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. W między czasie dokładnie myjemy botwinkę i drobno siekamy. Botwinkę razem z kozim serem i drobno posiekanym koperkiem dodajemy do ugotowanej kaszy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą, oliwą i żółtkiem. Dodajemy
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą Składniki – ciasto: 700g mąki pszennej 300g mąki żytniej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Czerwona soczewica – ½ szklanki Kasza gryczana – ¾ szklanki Cebula – ½ sztuki(...)Masło – 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę i soczewicę gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie. W między czasie drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na maśle, aż będzie złota. Do ugotowanej kaszy i soczewicy dodajemy cebulę i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą, oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo letnią wodę i zagniatamy
Kuchnia Bon AppetitChciałabym Wam polecić danie z mięsa wieprzowego ,który jest faszerowany pysznym farszem szpinakowym,mięciutki,pachnący ziołami i panierowany w cieście ,podany na kaszy kuskus i z serem cheddar oraz z sałatą.Pycha.Bardzo eleganckie i efektowne danie. 7 kotletów schabowych kasza kuskus + kawałki sera cheddar sałata musztarda rosyjska świeży szpinak(garść na jednego kotleta) suszone oregano majeranek(...)mleko.Miksujemy,aż powstanie masa o konsystencji śmietany.W uzyskanym w ten sposób cieście panierujemy przygotowane kotlety,układamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem,dodajemy odrobinę vegety. Kaszę wykładamy na talerze ,na nią kruszymy ser cheddar,w kawałkach sałatę i kotlet.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki