szczęście udało mi się go nauczyć jeść prawie wszystko. Pracuję jeszcze nad kalafiorem he :-). Przemycałam, przemycałam i powoli przekonał się do warzyw, polubił nawet brokuła, suszone pomidory i oliwki. Kasze różnego rodzaju też chętnie zje, ale musi być do nich coś fajnego. Te pulpeciki przypadły mu do gustu bardzo, bo na talerzu nie zostało nic. Jak jest coś dobrego(...)bulionu 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki posiekanego koperku 100 g dyni (waga po obraniu) 50 ml śmietanki 18% lub 30% Dodatkowo: mąka pszenna mąka ziemniaczana olej kokosowy kasza u mnie gryczana niepalona Mięso wkładamy do miski, dodajemy oregano, jajko, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, mieszamy i formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące pszennej. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju
kruche babeczkijednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. na czekoladowe nadzienie: 200 g kaszy jaglanej ok. 5 łyżek naturalnego kakao 3 łyżki cukru (lub innego słodzidła) 50 g oleju kokosowego 150 śliwek suszonych szczypta soli Śliwki namaczamy w ciepłej wodzie. Kaszę jaglaną prażymy(...)garnuszku, zalewamy ok. 2,5 szklanki wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Namoczone śliwki odcedzamy i również blendujemy. Z lodówki wyjmujemy ciasto, rozmrażamy. Wylepiamy nim dno i boki formy do tarty (wcześniej delikatnie natłuszczonej). Podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni
Kuchnia EllieWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny gulasz z piersi z kurczaka w sosie śmietanowym i wyśmienitą kaszą jęczmienną Młynów Stoisław. Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki : 3 piersi z kurczaka 1 duża cebula(...)kurczaka 500 ml śmietany 12 % 200 ml bulionu z kurczaka ( może być rosół ) szczypta chili 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej Młynów Stoisław Wykonanie : Mięso myjemy, i kroimy w grubą kostkę lub paseczki,następnie nacieramy przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków
Sama słodycz i szczypta chiliżeby wszystkim dogodzić, a w szczególności mojemu młodemu, musiałam dodać chorizo, którego jeszcze kawałek było w lodówce. Od siebie przemyciłam dynię, cukinię, kurkumę, no i ostatnio naszą ulubioną kaszę orkiszową. Polecam Wam i życzę miłego dnia :-)))). Składniki: 4 papryki 2 woreczki kaszy orkiszowej ćwiartka średniej dyni 1/2 średniej cukinii cebulka dymka razem z zieloną częścią 1/2 łyżeczki kurkumy(...)kokosowy do smażenia W większym garnku zagotowujemy wodę. Papryki przekrawamy na pół, pozbywamy się nasion. Wrzucamy na około 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy. W wodzie po paprykach ja ugotowałam kaszę. Dynię obieramy, ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w plasterki, ja ja pokroiłam jeszcze na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cukinię, dynię, pokrojoną cebulkę i podsmażamy, solimy. Dodajemy pokrojone
kruche babeczkiBudyń z kaszy jęczmiennej perłowej podany z kremem kokosowym, pestkami granatu, awokado, prażonymi nerkowcami i organicznymi ciasteczkami waniliowymi Biostyle *** MIGDAŁOWY BUDYŃ Z KASZY JĘCZMIENNEJ /PRZEPIS WŁASNY/ 65 g kaszy jęczmiennej perłowej 350-400 ml napoju migdałowego Alpro szczypta soli kilka kropli ekstraktu migdałowego 1 - 2 łyżki mąki migdałowej 2 łyżki syropu z kwiatu kokosa Do rondelka z gotującym się mlekiem(...)wsypać kaszę. Dodać szczyptę soli, ekstrakt i syrop. Gdy zacznie się gotować, od czasu do czasu zamieszać, żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna. Gotować około 13 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać mąkę i zamieszać. Gotować jeszcze około 3 minut, po tym czasie lekko ostudzić i przelać do miseczki. Smacznego
Poranek na słodkodomu. Zazwyczaj smakują zdecydowanie lepiej i co najważniejsze - dokładnie wiem co w nich jest. Szczerze mówiąc batoniki bounty zrobiłam całkiem przypadkowo. Po domowych knoppersach zostało mi trochę kaszy jaglanej. Dobrze wiesz, że wszystko robię na oko, nie odmierzam dokładnie produktów. Ale spokojnie, nic się nie marnuje. Kasza jaglana przenocowała w lodówce, a na drugi dzień dodałam do niej wiórki(...)mniej czekolady - miałam jej zbyt mało i nie wystarczyło na obtoczenie całego kokosowego nadzienia, ups! Muszę się zaopatrzyć w duuuże ilości gorzkiej czekolady. Przepis na domowe bounty Składniki ugotowana kasza jaglana (u mnie 1 szklanka) wiórki kokosowe (1 -1,5 szklanki) syrop klonowy / miód gorzka czekolada (u mnie 92% kakao) olej kokosowy syrop klonowy (opcjonalnie) Wykonanie Ugotowaną kaszę mieszamy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comsię kroi. Dynia w połączeniu z soczewicą i dobrze wyczuwalnym czosnkiem smakuje naprawdę wspaniale. 600 g miąższu z dyni 200 g czerwonej soczewicy 3 średniej wielkości cebule 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki 2 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego Dodatkowo: masło(...)kasza manna do przygotowania formy, pestki dyni do posypania Zagotować 2 szklanki wody. Na gotującą się wodę wrzucić soczewicę i gotować pod przykryciem aż soczewica wyraźnie zmięknie (ok. 15 minut). Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę soli i zamieszać. Z soczewicy odlać nadmiar wody i zostawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić (niezbyt drobno). Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Na dużej patelni
Bulliożyciu jadłam krupnik i na samą myśl o nim robiło mi się słabo, a zupełnie nie pamiętam dlaczego, bo krupnik to w sumie warzywna zupa tyle, że z kaszą (następny w kolejności do odczarowania będzie kapuśniak, brrr). Moja Miśka pokochała tyle tą zupę, że jadła ją trzy dni z rzędu na obiad. No ok, mi też smakuje, nawet bardzo Składniki(...)mój „pierwszy raz” z krupnikiem, ale zabieliłam go „śmietaną” z nerkowców, czyli 50 g nerkowców zalałam 200 ml wrzątku i zblendowałam 200 g suchej dowolnej kaszy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie była to kasza bulgur) Przygotowanie: Pory (możesz zastąpić cebulą, ale ja chciałam uzyskać łagodniejszy smak) pokrój w półplasterki i podsmaż przez
greenscarfdomu. Zazwyczaj smakują zdecydowanie lepiej i co najważniejsze - dokładnie wiem co w nich jest. Szczerze mówiąc batoniki bounty zrobiłam całkiem przypadkowo. Po domowych knoppersach zostało mi trochę kaszy jaglanej. Dobrze wiesz, że wszystko robię na oko, nie odmierzam dokładnie produktów. Ale spokojnie, nic się nie marnuje. Kasza jaglana przenocowała w lodówce, a na drugi dzień dodałam do niej wiórki(...)mniej czekolady - miałam jej zbyt mało i nie wystarczyło na obtoczenie całego kokosowego nadzienia, ups! Muszę się zaopatrzyć w duuuże ilości gorzkiej czekolady. Przepis na domowe bounty Składniki ugotowana kasza jaglana (u mnie 1 szklanka) wiórki kokosowe (1 -1,5 szklanki) syrop klonowy / miód gorzka czekolada (u mnie 92% kakao) olej kokosowy syrop klonowy (opcjonalnie) Wykonanie Ugotowaną kaszę mieszamy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comNocnym Markecie. Jedziemy! Składniki: 1 szklanka pęczaku 200 g tofu 1 ogórek 1 awokado 1 pęczek koperku 5 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek sosu sojowego do kaszy + 1/3 szklanki do tofu 5 łyżek oleju sezamowego do kaszy + 1/3 szklanki do tofu sok z 1/2 cytryny sezam (zwykły, czarny albo oba) 5 ząbków czosnku pieprz i sól opcjonalnie: woda(...)myjecie i siekacie. Ogórka i awokado też myjecie, ale potem kroicie w kostkę. Awokado oczywiście pozbawiacie najpierw pestki i obieracie albo drążycie łyżką ze skórki. Mieszacie to wszystko z kaszą. Na koniec robicie sos z oliwy, sosu sojowego, oleju sezamowego i soku z cytryny, wlewacie go do kaszy, mieszacie, przyprawiacie solą i pieprzem, po czym odstawiacie na jakiś czas
GRUBY WAŁEKsię kroi. Dynia w połączeniu z soczewicą i dobrze wyczuwalnym czosnkiem smakuje naprawdę wspaniale. 600 g miąższu z dyni 200 g czerwonej soczewicy 3 średniej wielkości cebule 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki 2 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego Dodatkowo: masło(...)kasza manna do przygotowania formy, pestki dyni do posypania Zagotować 2 szklanki wody. Na gotującą się wodę wrzucić soczewicę i gotować pod przykryciem aż soczewica wyraźnie zmięknie (ok. 15 minut). Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę soli i zamieszać. Z soczewicy odlać nadmiar wody i zostawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić (niezbyt drobno). Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Na dużej patelni
BullioDzisiaj na blogu proste danie w jesiennym klimacie. Kasza owsiana to moje niedawne odkrycie. Gotuje się długo, ale za to jak smakuje! Składniki: 200 g kaszy owsianej 1 młoda cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g świeżych kurek sól, pieprz, tymianek, rozmaryn olej do smażenia Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę(...)posiekany czosnek. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką) i dusić na małym ogniu aż zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Gorące wyłożyć na gorącą kaszę
Czerwień i błękitnigdy nie jadło się gołąbków. Cały gar bulgoczę, pachnie kapustą, a do tego pyszny sos z pieczarek lub pomidorów. Nie zrobiłam dzisiaj tradycyjnej wersji tylko wegetariańską, z pyszną kaszą gryczaną od Lestello i z warzywami, kapustę też wybrałam delikatniejszą co znacznie skróciło czas przygotowania obiadu. Jako, że lubię czasem nieco pikantniejsze smaki postanowiłam wykorzystać papryczki chili i wyszło bardzo(...)smacznie i zdrowo!. Potrzebujesz: - małą główkę kapusty włoskiej Na farsz: - 20 dag kaszy gryczanej białej - 2 marchewki - 20 dag pieczarek - 1 duża cebula lub 2 mniejsze - 3 ząbki czosnku - olej rzepakowy - papryczka chili - sól, pieprz, majeranek 1. Liście kapusty myjemy i wykrawamy z nich twardą część, nie obgotowujemy. 2. Kaszę gotujemy wg. przepisu. Marchew obieramy i gotujemy w lekko
Apetyczna babeczkafont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto z kaszy jaglanej ze śliwkami i figami Składniki: Kasza jaglana – 300g Płatki owsiane – 100g Mąka żytnia – 100g Masło – 20g Ksylitol – 2 łyżeczki Daktyle – 8 sztuk Cynamon – 1 łyżeczka Jajka – 2 sztuki Śliwki(...)sztuk Figi – 4 sztuki Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukać zimną wodą, a następnie ugotować według instrukcji na opakowaniu razem z daktylami i ksylitolem. Ugotowaną i przestudzoną kaszę zmiksować na gładkie puree razem z daktylami. Następnie dodać cynamon, masło, jajka, mąkę i płatki owsiane. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto o konsystencji ciasta kruchego. W razie potrzeby podsypać ciasto mąką. Gotowe ciasto schłodzić
Kuchnia Bon Appetittytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści
My Chcemy Jeść