Przepis na CHLEB GRYCZANY Z CUKINIĄ Składniki: - 400g kaszy gryczanej białej; - 1 średnia cukinia; - 6 łyżeczek siemienia lnianego; - 3 łyżeczki słonecznika; - 3 łyżeczki soli morskiej; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Sposób przygotowania: - kaszę opłukać i zalać wodą - odstawić na całą noc; - rano kaszę opłukać ponownie i zostawić w świeżej wodzie na min.12h; - po co najmniej 12h kaszę blendować na pół gładko
MintTasterazem w ramach eksperymentów postanowiłem zrobić kotlety z kaszy gryczanej. Miałem akurat w lodówce woreczek ugotowanej kaszy i trochę gotowanych ziemniaków. Postanowiłem dodać jeszcze marchewkę i wyszły mi z tego bardzo smaczne wegetariańskie kotleciki. Małe szkodniki zgłosiły jednak zdanie odrębne, co zostało wpisane do akt... ewidentnie są to stworzenia mięsożerne;) Czytaj dalej
Gotuj z MisiemShare Pinterest Print Wegetariańskie kaszotto z botwinką i fetą z dodatkiem marchewki i pietruszki. Idealny wiosenny obiad lub ciepła kolacja. Przygotowałam je z kaszy pęczak, ale może być inna np. gryczana lub bulgur. Kaszotto z botwinką i fetą Składniki: 150 g kaszy pęczak 1 pęczek botwinki z buraczkami 1 mała marchewka 1 malutka pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)ogniu do miękkości kaszy. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić posiekane liście botwinki. Podawać z pokruszonym serem feta. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Kasza jęczmienna z kurkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym → Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową → Quinoa z awokado, chrupiącym boczkiem i jajkiem sadzonym → Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem
Oryginalny smakzdrowszy. Ostatnio zrobiłam taka zapiekankę na obiad z kaszy, która została z dnia poprzedniego. Groszek zielony zapiekany na gryczanym spodzie 1 opakowanie mrożonki groszku zielonego "Hortex" 150 g kaszy gryczanej ugotowanej 1 duża cebula 2 łyżki masła sklarowanego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2 jaja 150 ml śmietanki wiejskiej 100 g startego żółtego sera orzechy posiekane do wysypania foremki
Gotuj Sam!smażone w oleju konopnym, później zaś pszenne kluski z makiem, a potem szła kapusta z grzybami, olejem również omaszczona, a na ostatek podała Jagusia przysmak prawdziwy, bo racuszki z gryczane mąki z miodem zatarte i w makowym oleju uprużone, a przegryzali to wszystko prostym chlebem, bo placka ni strucli, że z mlekiem i masłem były, nie godziło się jeść dnia(...)kapusty. Smażymy. Możemy dodać trochę wody i poddusić. Na talerzu polewamy olejem. racuszki z gryczane mąki Tutaj pisałem czym się różnią racuchy od ołatków. Tym, ze używamy do nich drożdży. Mąka gryczana się słabo klei, dlatego musimy użyć kleika. Najlepiej skrobii ziemniaczanej. Składniki: - kasza gryczana niepalona - mąka ziemniaczana - drożdże instant - olej Wykonanie: Kasze drobno mielimy na mąkę. Dodajemy trochę
Kryzysowa Książka Kucharskawspaniałym dodatkom może stać się bardziej wykwintnym daniem. Podane składniki starczą na zrobienie dwóch omletów. Polecam. Składniki: 6 jajek 4 łyżki mąki gryczanej 4 łyżki jogurtu naturalnego 8 łyżek kaszy gryczanej 1 duża marchewka 8 pieczarek 2 łyżeczki tymianku sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych
Pobite gary BarbarySkładniki: 250 g kaszy gryczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 200 g masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa: czekolada lub dżem orzechy Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy kasza przestygnie wsypujemy do miski dodajemy cukier i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Masło rozpuścić, wystudzić. Mąkę
magiczna kuchnia Kasisię praży kaszę? Jak się praży kaszę? W dzisiejszym artykule przyjrzymy się tematowi prażenia kaszy. Czym jest prażenie kaszy i dlaczego jest to ważny proces w przygotowaniu tego popularnego składnika wielu dań? Dowiedzmy się więcej. Co to jest prażenie kaszy? Prażenie kaszy to proces polegający na podgrzewaniu ziaren kaszy w suchym garnku lub na patelni, aż do uzyskania złocistego koloru(...)Podczas tego procesu skrobia zawarta w kaszy ulega częściowemu rozkładowi, co ułatwia organizmowi trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Jak prażyć kaszę? Przygotowanie prażonej kaszy jest stosunkowo proste. Oto kilka kroków, które warto zastosować: Krok 1: Wybierz odpowiednią kaszę Przed przystąpieniem do prażenia kaszy, ważne jest wybranie odpowiedniego rodzaju kaszy. Najczęściej praży się kaszę gryczaną, jęczmienną lub kukurydzianą. Wybierz kaszę
Żyję by jeśćwody niczym makaron). Największym jednak atutem tego rodzaju gotowania jest czas – tutaj zajmie to 10 minut! Jeśli jesteście fanami ryżu czy kasz to koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów: Jak ugotować kasze jaglaną w szybkowarze Jak ugotować kaszę gryczaną w szybkowarze Jak ugotować kaszę bulgur w szybkowarze Jak ugotować sorgo w szybkowarze Jak ugotować ziemniaki w szybkowarze Po więcej inspiracji zapraszam
Dorota Smakujezatem wylewając z garnka wodę, w której wcześniej gotowaliśmy kaszę czy ryż w woreczku, jednocześnie pozbywamy się prozdrowotnych składników. Nie warto. Jak prawidłowo gotować kasze czy ryż? Gotowanie kaszy i ryżu w woreczku jest nie tylko pozbawione sensu, ale przede wszystkim szkodliwe dla naszego zdrowia. A przecież ugotowanie kaszy czy ryżu w sposób właściwy jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy trzymać się(...)bulionie. Poprzez pozbycie się woreczków, zdecydowanie zwiększymy swoje możliwości kulinarne Przepisy z bloga na bazie kaszy i ryżu Na koniec kilka wspaniałych przepisów, którymi warto wzbogacić swoją kuchnię. Zachęcam do wypróbowania: gotowana kasza jaglana z jabłkiem , daktylowe trufle z kaszą jaglaną, kasza gryczana z łososiem i warzywami, kasza bulgur na pomidorowo, ryżowy pudding cytrynowy. Przeczytaj także: Jak zapobiec cukrzycy typu
Natka Pietruszkifasolowa z szybkowaru Jak ugotować buraki Jak ugotować ciecierzycę Jak ugotować fasolę czerwoną w szybkowarze Biała fasola z szybkowaru Jak ugotować ziemniaki w szybkowarze Jak ugotować kaszę jaglaną w szybkowarze Jak ugotować kaszę gryczaną w szybkowarze Jak ugotować kaszę bulgur w szybkowarze Jak ugotować sorgo Meal prep – gotowanie na zapas Artykuł Szybkowar przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeżeby stała się PYSZNYM, AROMATYCZNYM I POCIĄGAJĄCYM DANIEM! Kasza jaglana z warzywami Sekretem dzisiejszego dania jest sos sojowy, mleczko kokosowe, curry oraz ostry sos. To właśnie te składniki sprawiają, że mój przepis na kaszę jaglaną z warzywami jest taki wyjątkowy. Sprawdź również moje kaszotto z warzywami , które powstało na bazie kaszy gryczanej. Posmakować może Ci również kasza jaglana ze szpinakiem
Blendmanowocami. W naszym daniu smaki słodkie i wytrawne łączą się w harmonijną całość, tworząc lekkie, wyjątkowe danie. Zobacz przepis Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami Kasza gryczana jest jedną z najwspanialszych kasz, ciemna, niepozorna, ma piękny orzechowy smak i delikatne, drobne nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż i świetnie łączy się orzechami włoskimi, boczniakami i suszoną
Niedzielny kucharzCześć! Pomysł na placuszki dla lubiących kaszę gryczaną. Bardzo smakowite i proste do wykonania. W sam raz na śniadanie czy przekąskę. Składniki: * 1 szklanka mąki gryczanej * 1 jajko * 1/2 szklanki mleka * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 1 banan * 2 łyżki cukru * szczypta soli * dodatkowo jogurt naturalny do polania * olej do smażenia Banana rozgniotłam widelcem i dodałam pozostałe składniki(...)rozgrzanym oleju do zarumienienia się na brązowo. Podawałam posypane pudrem albo z jogurtem naturalnym. Notatki: * Do takich placków najlepszy będzie dojrzały banan * Jak nie mamy mąki gryczanej można w młynku zmielić kaszę samemu. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąowocami. W naszym daniu smaki słodkie i wytrawne łączą się w harmonijną całość, tworząc lekkie, wyjątkowe danie. Zobacz przepis Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami Kasza gryczana jest jedną z najwspanialszych kasz, ciemna, niepozorna, ma piękny orzechowy smak i delikatne, drobne nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż i świetnie łączy się orzechami włoskimi, boczniakami i suszoną
Niedzielny kucharzwyczarowałam smakowity śniadaniowy chlebek, pachnący jesienią. Inspiracja: Naturalna kuchnia wegetariańska Składniki na keksówkę: 1 szklanka mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane) 1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielona na mąkę kasza gryczana niepalona) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 250g dyniowego puree* 1 dojrzały banan 3 spore łyżki (60g) oleju kokosowego lub masła
Fabryka pomysłówPełnoziarnisty chleb orkiszowy (2 kromki) 5 Len brązowy (100g) 19,5 Sezam niełuskany (100g) 23,2 Karob (100g) 4,6 Fasola biała (100g) 23 Quinoa (100g) 12,5 Kasza gryczana niepalona (100g) 12,6 Kasza jaglana (100g) 10,5 Jarmuż (100g) 4,3 Bibliografia: J. Fuhrman, Zdrowe dzieciaki , Warszawa
Jeść, by żyć w zdrowiunajbliższym czasie będę się intensywnie chwalić tym co urosło w moim ogródku. Przedstawiam patisony: Składniki na 5 szt. patisonów około 300 g każdy: 150 g suchej kaszy gryczanej (miałam niepaloną, każda inna kasza a nawet ryż też da radę) papryka czerwona kilka połówek suszonych pomidorów 5 patisonów 50 g wegańskiego parmezanu (lub innego wege sera) sól, czosnek szuszony *podaję składniki
greenscarf