świecie, oczywiście w różnych wariantach smakowych. Gołąbki są znane są na Bałkanach, w Azji czy Egipcie. Najczęściej przygotowujemy gołąbki z wykorzystaniem mięsa wołowego, wieprzowego połączonego z dodatkiem ryżu, albo kaszy. Znane są dwie szkoły – jednak proponuje podawanie gołąbków z sosem pomidorowym druga bez. Według mnie klasyką są gołąbki z sosem pomidorowym, to on dodaje mu charakteru. Na moim blogu(...)około 4 minut, powinna być szklista. Cebulę dodajemy do miski, w której znajduje się mięso. Dodajemy pozostałe przyprawy, bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy. Gołąbki możemy przygotować również z kaszą gryczaną, ryżem, albo kaszą jęczmienną. Wystarczy wcześniej ugotować 50g ryżu, kaszy i dodać do pozostałych składników. Z kapusty wycinany głąb i umieszczamy ją w garnku z wodą, otworem po głąbie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rukolę i porcję pysznego dressingu. O kaszy z pszenicy pisałam całkiem niedawno we wpisie na klopsy w sosie pomidorowym . Jak widać kaszę można jeść i ciepło i na zimno. Bardzo lubię dodawać różnego rodzaju kaszę do sałatek zamiast makaronu. Często przyrządzam sałatki z bulgur . Inną popularną kaszą w mojej kuchni jest prażona kasza gryczana . Nie lubiłam kasz jako dziecko
codojedzeniagulasz jest prosty do wykonania i składa się kilku składników oraz przypraw. Smakuje naprawdę świetnie, a poza tym jest lekki i dietetyczny. Dla mnie idealnie pasuje do niego kasza gryczana, ale inne kasze czy makaron, ziemniaki lub pieczywo też się tu sprawdzą. P.S. W wersji bezglutenowej można zamienić mąkę pszenną na ryżową. Składniki: 1 łyżka masła 2 łyżki
Kuchnia MagdaLenygulasz jest prosty do wykonania i składa się kilku składników oraz przypraw. Smakuje naprawdę świetnie, a poza tym jest lekki i dietetyczny. Dla mnie idealnie pasuje do niego kasza gryczana, ale inne kasze czy makaron, ziemniaki lub pieczywo też się tu sprawdzą. P.S. W wersji bezglutenowej można zamienić mąkę pszenną na ryżową. Składniki: 1 łyżka masła 2 łyżki
Kuchnia MagdaLenymarchewki 2 pietruszki 1 mały seler z liśćmi kawałek dyni (około 300 g) pęczek natki pietruszki 2 połówki piersi z kurczaka 75 g kaszy gryczanej 75 g kaszy jęczmiennej sól i ulubione przyprawy, u mnie głównie pieprz czarny, słodka papryka, czosnek granulowany, curry, chilli Przygotowanie: Dzień wcześniej wieczorem pierś z kurczaka zamarynuj w ulubionych przyprawach i wstaw
Zdrowie na języku :Pwszystkie zboża i pseudo zboża w formie płatków. Poprzedni przepis, który mogliście przeczytać zawierał pełnoziarniste płatki orkiszowe, w których jestem po prostu zakochana. Dzisiaj będą płatki gryczane. Osobiście uwielbiam kaszę gryczaną zarówno zwykłą jak i tą paloną, ale jak dotąd nie miałam okazji jeść gryki w formie sprasowanego ziarna. W smaku nie ma wyraźnej różnicy, i jest to miła odmiana
vaniliowoczekoladowaczego są zrobione i używamy naturalnych przypraw bez wzmacniaczy smaku. Do kaszanki użyłam zestawu od firmy Tradismak . Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 200 gram boczku surowego 400 gram kaszy gryczanej 400 gram kaszy jęczmiennej 4 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu Sól, pieprz 4 łyżki przyprawy krupniok śląski biały Tradismak Jelita wieprzowe Tradismak Sznurek masarski
Bajeczna KuchniaWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym, tak przygotowana wieprzowina idealnie nadaje się do podania z ryżem, kaszą gryczaną lub inną kaszą oraz z ziemniakami. Polecam wypróbować przepis bo danie jest bardzo smaczne. Do przygotowania wieprzowiny będziemy potrzebować: około 800 g wieprzowiny (użyłam surowej szynki) 2 kolorowe papryki (około 600 g) 1 puszka ananasa
Uwaga Babcia GotujeBardzo lubię te "kaszane" kotleciki z dodatkiem ryby. Są po prostu pyszne! Składniki: 1/3 szklanki kaszy gryczanej 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki wody lub rosołu 2 łyżki tłuszczu 15 dag wędzonej ryby 5 łyżek startego żółtego sera 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól do smaku papryka ostra mielona do smaku bułka tarta
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI NA ZAPIEKANKA Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 1 łyżeczka soli 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko Nadzienie: 600 g ziemniaków 100 g kaszy gryczanej 100 g kasza jęczmienna 250 g sera białego półtłustego 1 cebula 150 g śmietany 18% 5 jajek 150 g masła, margaryny sól pieprz do smaku opcjonalnie: 500 g mielonego
Kulinarna (nie)codziennośćzbite, ale tak się nie stało. Są pyszne, pachną masą makową i wanilią. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej 1 szklanka mąki gryczanej lub zmielonej kaszy gryczanej 1/2 szklanki mleka sojowego, kokosowego słodzidło do smaku np. ksylitol, erytrol, miód np. 4 łyżki 1/2 szklanki maku 2 łyżki płatków migdałowych kropelka aromatu rumowego 1/2 łyżeczki aromatu
Chocolate Muffin Blogzimno. Składniki: kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 150 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka gałki muszkatołowej masa: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (waga suchej kaszy, czyli 2 woreczki) 400 g pieczarek 1 ugotowany brokuł 2 cebule 2-3 ząbki czosnku łyżeczka soli łyżeczka pieprzu garść świeżej bazylii 150 ml wegańskiego jogurtu naturalnego
greenscarfszynką parmeńską, groszkiem, papryką, koperkiem lub na słodko z konfiturą czy tak jak lubi moja córka z cukrem pudrem. Wybór należy do Was ;) Składniki: 150g maki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej) 150g mąki pszennej pół łyżeczki soli 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru
Pyry na Gazwymieszać i chwilę pogotować. Na koniec doprawić sosem sojowym grzybowym który nada sosowi pięknego koloru. Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić. Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych kiszonych ogórków) i sałatą lub ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym
Gotowanie jest łatwepoczuć smak. Jak wykonacie zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie. Składniki: 250 g ugotowanego mięsa (np. golonka z indyka), 150 g kaszy gryczanej, 2 cebule, 1 ugotowana marchew, 1 ugotowana pietruszka, 1 łyżka płaska przypraw toskańskich, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku, 2 małe jajka, 4 -5 łyżek mąki pszennej, bułka tarta(...)solić na sam koniec, ponieważ dodaliśmy bulionu i sosu sojowego. Jeśli wcześniej byśmy posolili i później dodali sosu sojowego, okazało by się, że sos może być zasłony. Kotleciki gryczane z mięsem: Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Ugotowaną golonkę oddzielamy od kości i kroimy bardzo drobno (można zmiksować lub jak ktoś woli zmielić). Marchew i pietruszkę rozgniatamy za pomocą widelca
Moniki Smakołyki