mistrzostwo! Bardzo długo chciałam jej spróbować i dzięki sklepowi BioIndygo.pl miałam okazję. Wam również bardzo polecam, bo jej smak jest w 100% warty tej ceny :) PRZEPIS /1 porcja/ ~70g kaszy gryczanej niepalonej BioIndygo.pl ~łyżeczka nasion chia ~woda ~150g truskawek + kilka do dekoracji ~łyżka syropu daktylowego/klonowego/inna substancja słodząca do smaku ~ czekolada gorzka klasyczna COCOA RAW do podania Poprzedniego dnia wieczorem kaszę
breakfast of dreamspięknie wydana, z mega apetycznymi zdjęciami ale zawiera naprawdę innowacyjne, ciekawe przepisy. Po dokładnym przejrzeniu zainteresował mnie szczególnie jeden na bardzo wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, którego bazą jest kasza gryczana. Ciekawe i intrygujące połączenie, nie sądzicie? Krótko mówiąc nie namyślając się długo zrobiłam i oto efekt. W smaku mocno czekoladowe, wilgotne, z chrupiącymi orzeszkami. Nikt kto jadł nie wpadł
Bernika - moj kulinarny pamietnikMamy dzisiaj drugi piątek Wielkiego Postu, więc proponuję przygotować na obiad szybkie pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną. Ten rodzaj farszu nazywa się kresowym (według H. Szymanderskiej). Polecam na pyszny, polski obiad :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje
Przepisy Aleksandrysię okazuje, rosną nawet kilkadziesiąt metrów pod powierzchnią ziemi, dlatego postanowiłem przyrządzić właśnie taką wersję. Nie mogłem jej nazwać varnishkes, bo użyłem innego makaronu :) Składniki: - makaron fusilli - grzyby - cebula - kasza gryczana - mąka Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z pokrojonymi grzybami. Dodajemy trochę mąki, i mieszamy. Dolewamy powoli wodę, cały czas mieszając, aż zrobi się
Kryzysowa Książka Kucharskaąki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła sól Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz: 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej 250 g twarogu 1 jajko 1 cebula 1 łyżka posiekanej świeżej mięty masło do smażenia sól pieprz Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce
Kolorowa kuchnia Elkiszybki jednogarnkowy obiad, a jednocześnie kolejny sposób na odczarowanie nielubianej przez wiele osób brukselki. Składniki: 1 średniej wielkości cebula 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 3/4 szklanki kaszy gryczanej ok 20 brukselek 50 g suszonych pomidorów (u mnie od Skworcu ) 3-4 łyżki pestek dyni sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia opcjonalnie ok 3 szklanek bulionu (ja użyłam
Cynamonowe szczęścierozpływają się w ustach. Można je podawać z okrasą lub kwaśną śmietaną. Spróbuj i sprawdź w której wersji posmakują Tobie najbardziej :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 100 gram kaszy gryczanej, 250 gram twarogu półtłustego, 1 duża cebula, 2 czubate łyżki smalcu lub masła ( ja używam smalcu, lepiej mi smakują, ale to kwestia gustu , Składniki na ciasto : 550 gram mąki
Blog kulinarny S9.PLświeżych listków szpinaku, zanurzone w aromatycznym oraz wspaniale kremowym sosie, z pewnością przypadną Wam do gustu. Polecam wypróbować! Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 100g ugotowanej kaszy gryczanej przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia mąka do obtoczenia klopsików 1 cebula 2-3 garści świeżego szpinaku 1 szklanka bulionu pół szklanki śmietanki kremówki
Blog z Apetytemowocowym koktajlu. Smacznego :) Składniki: Napój chufa (z migdałów ziemnych) -150g migdałów ziemnych GOVINDA + woda do namoczenia -750ml wody mineralnej bądź przegotowanej Chleb gryczany z chufa -2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej -8 pełnych łyżek chufa odciśniętych po wykonaniu napoju (lub innej orzechy/nasiona) -2 płaskie łyżeczki soli morskiej NAPÓJ CHUFA Migdały namoczyć na 24 godziny w ciepłej wodzie(...)Takie „resztki” najlepiej wykorzystać do chleba lub ciasteczek. Napój najlepiej wypić jeszcze tego samego dnia, ewentualnie na drugi dzień, oraz trzymać go w lodówce. kliknij aby powiększyć CHLEB GRYCZANY Z CHUFA Kaszę przepłukać by pozbyć się ewentualnej mąki. Zalać przegotowaną chłodną wodą i pozostawić na 24 godziny (cały czas gryka musi być pod wodą!), następnie odlać mętną wodę i zalać
Candy Pandaswyciągam trochę wcześniej ciasto i przyrządzam Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki ciepłej przegotowanej wody łyżeczka miękkiego masła szczypta soli farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie ciasta: przesiana mąkę wymieszaj z jajkiem, masłem i solą; stopniowo dodawaj wodę, mieszaj
Zasmakuj Kuchnifarsz: 500 g kapusty kiszonej 2 dag suszonych grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej Grzyby suszone płuczemy i zalewamy wodą (najlepiej to zrobić kilka godzin wcześniej). Kapustę kiszoną płuczemy,wkładamy do garnka,zalewamy wodą,dodajemy przyprawy i namoczone grzyby,gotujemy do miękkości. Cebulę
Kolorowa kuchnia Elkiciecierzyca ugotowana, podana z odrobiną masła i czosnku przecisnietego przez praske #kiszone buraki #dziki łosoś ugotowany na parze #kasza #gryczana nie palona - ugotowana i podana z odrobiną oleju rzepakowego #brukselka ugotowana na parze
Szkrab Je SamDotychczas surowe ciasta do mnie nie przemawiały, głównie za sprawą ogromnej ilości orzechów do nich używanych, wiadomo nerkowce są pyszne, ale też bardzo, bardzo drogie, przynajmniej dla mnie. Lubię kaszę gryczaną, a ta nie palona jest już w ogóle przepyszna, podczas gdy kiełkuje „wydziela się” z niej glut, który jest wprost stworzony do sklejania. Napakowałam to ciasto samym(...)jakoś specjalnie to ciasto nie jest piękne, ale nadrabia i to bardzo smakiem i kremową konsystencją, o już wiem co mi przypomina- tiramisu! Składniki: 300 g suchej, niepalonej, skiełkowanej kaszy gryczanek 150 g daktyli 100 ml gorącej wody 50 g orzechów 100 g nasion słonecznika kopiasta łyżka karobu łyżka mielonego ostropestu łyżka jęczmienia w proszku 100 g masła kokosowego
greenscarfzdrowy początek roku, proponujemy smaczną i pożywną zupę szpinakową, która w połączeniu z kaszą gryczaną stworzy pełnowartościowy posiłek. Zaczynamy składniki: 400 g liści szpinaku 150 ml śmietany 18% 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 l bulionu drobiowego sól wykonanie: Myjemy szpinak i pozostawiamy by obsechł. Gotujemy 2 litry bulionu (tym razem użyliśmy 4 drobiowych kostek rosołowych Winniary), a następnie
Ania i Marcin gotują