lniane, masło zamieniłam na olej kokosowy, pominęłam cukier puder. Składniki na około 80 – 100 sztuk (zależy od wielkości) 500 g mąki (u mnie 250 g zmielonej na mąkę niepalonej kaszy gryczanej i 250 g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 200 g syropu klonowego/daktylowego/z agawy lub miodu 125 g oleju kokosowego 20 g zmielonego siemienia lnianego 10 g sody oczyszczonej szczypta
moj przepis naobiadowe ze świeżymi grzybami w roli głównej – u mnie ze świeżymi podgrzybkami. Aby przygotować kaszę z grzybami, należy zeszklić cebulę, dodać kawałki grzybów. Następnie wymieszać z wstępnie podgotowaną kaszą gryczaną niepaloną i całość zapiec w piekarniku. Kasza z grzybami najlepiej smakuje na świeżo, z ogórkiem kiszonym i maślanką. Niezjedzoną kaszę z grzybami w kolejnych dniach odgrzewałam na dwa sposoby
Moja Delicjaposmak oraz kruchą strukturę, przez co podczas przekładania ich nadzieniem i składania mogą się lekko łamać, co nie jest czymś strasznie trapiącym, także bez obaw 😏 Składniki: 60 g kaszy gryczanej 1 jajko 150 ml mleka Przygotowanie: Kaszę zmiel na drobną mączkę, najlepiej bez grudek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Na patelni rozgrzej dosłownie kilka
Zdrowie na języku :Pktóry chcemy kupić :-) W sklepie znajdziemy też zakładkę promocje z aktualnymi okazjami cenowymi. W sklepie zakupiłam sobie większość artykułów spożywczych takich jak: daktyle, masło orzechowe, kaszę gryczaną niepaloną, kaszę jaglaną, wodę koksową, kaszkę czary mary dla dzieci, mleko jaglane, oraz kosmetyki: organiczne masło czekoladowe do ciała i organiczny żel pod prysznic :-) Daktyle przydadzą się(...)kulek, które będę robić na święta, kaszę jaglaną, mam zawsze w domu, gryczaną też bo obie lubimy, masło orzechowe do wypieków i nie tylko, kaszkę dla córci, wodę kokosową uwielbiam dodawać do koktajli, a mleko jaglane z ciekawości, bo jestem ciekawa jak smakuje :-) Jeśli chodzi o przesyłkę to była kompletna, wszystko co zamówiłam było w paczce
kruche babeczkiWitajcie :) Święta za pasem więc mam dla Was propozycję kolejnej pysznej sałatki ale z białą kaszą gryczaną, zieloną fasolką, suszonymi pomidorami i jajkiem, wyszła pyszna, jeśli ktoś lubi kasze to polecam bo są zdrowe a tak mało ich jemy. A kto powiedział że na Święta zawsze musi być tradycyjna jarzynowa :)Do sałatki użyłam sosu FolWark i fasolki Bonduelle. Mam nadzieję(...)sałatka przypadnie Wam do gustu :) Zapraszam :) Składniki : 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka zielonej fasolki na parze Bonduelle 270 g suszonych pomidorów w oleju 2 woreczki kaszy białej gryczanej Majonezowy sos chrzanowy FolWark Pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Wykonanie : Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i wyciągamy z woreczka. Jajka kroimy w kostkę, pomidory w cienkie paseczki. Szczypiorek
Sama słodycz i szczypta chiliSprawdzą się na podwieczorek do herbaty lub jako zdrowa przekąska do śniadaniówki (nie tylko dla dzieci). SKŁADNIKI / 9 sztuk * 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki masła orzechowego 1/4 szklanki oleju kokosowego 1/2 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1/2 szklanki(...)zaczną rumienić się po bokach). WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy płatki owsiane, mąkę gryczaną, kaszę jaglaną, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy olej kokosowy, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Przekładamy do miski z płatkami, mieszamy. Dodajemy jajko
cool and mintyGenialne kotlety gryczane z mięsem z zupy: 500 g ugotowanej kaszy gryczanej 300 g gotowanego mięsa bez kości 200 g zesmażonych pieczarek 200 g starego żółtego sera Sól Pieprz 2 łyżeczki majeranku 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej 1 rozgnieciony ząbek czosnku Zmielone siemię lniane do panierowania około 3 łyżki Olej do smażenia Wykonanie: Mięso zrgubnie pokroić, dodać kaszę wszystko(...)rozgrzać, smażyć kotlety po 5 min z dwóch stron, na 6 mocy palnika (6/9), na złoty kolor, uwaga, mogą się delikatnie kruszyć, więc delikatnie obracać szpatułką. Smacznego! Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy
moj przepis naOstatnio zaprzyjaźniłam się z kaszą gryczaną niepaloną i coś czuję, że to nie jest taka przelotna znajomość, bo naprawdę mi ona posmakowała i do tego jest bardzo zdrowa, o czym zresztą już pisałam. Były już placuszki, a dziś mam dla Was naleśniki, są zdecydowanie bardziej fit od tradycyjnych,nie zawierają glutenu. ale jak dla mnie mają bardziej wyrazisty smak. Idealne(...)zarówno na słodko jak i wytrawnie. Musicie koniecznie spróbować. Składniki na ciasto: 1 szklanka gryczanej niepalonej 3 szklanki wody ok. 2 szklanek mleka 1 jajko Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedzamy wodę i płuczemy wodę. Blendujemy ze szklanką mleka i jajkiem na gładką masę. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy
Cynamonowe szczęściesłodkie, takie w sam raz. Z dodatkiem mąki gryczanej, mielonych migdałów lub orzechów oraz jogurtu naturalnego. Można użyć gotowej mąki gryczanej ze sklepu lub odmierzyć odpowiednią ilość kaszy gryczanej i zmielić ją w młynku do kawy. Uważajcie, aby nie przesuszyć ciasta, powinno być lekko niedopieczone, z miękkim środkiem, który będzie gęstniał w miarę stygnięcia. Pokrojone
cool and mintyCEBULKĄ, do obiadu. Kasza jęczmienna do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie! Czasem warto wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad. Tradycyjne ziemniaki możemy zastąpić kaszą gryczaną czy jęczmienną perłową lub ostatnio coraz bardziej popularnym pęczakiem. Nie od dziś wiadomo o dobroczynnych właściwościach kaszy dla naszego zdrowia. Przez jakiś czas trochę zapomniana, na szczęście wraca do łask(...)wystarczy postawić na tradycję i prostotę. Kasza smażona z kurczakiem i warzywami to typowe danie "mieszaj i smaż" - łatwo, pysznie i przyjemnie. Do przygotowania tej potrawy wybierajcie grubą kaszę np. perłową, gryczaną, jaglaną lub pęczak. Kasza powinna być ugotowana na sypko. Ugotujcie ją wg. przepisu na opakowaniu. Mięso należy pokroić, podsmażyć, wrzucić ulubione, pokrojone na kawałki warzywa, ulubione zioła
Moja Książka KucharskaPrzepisy z surową kaszą gryczaną (białą, niepaloną) pojawiają się czasem na blogach, ale wydaje mi się, że ciągle jest to rzadko spotykane i wiele osób podchodzi nieufnie do tego pomysłu. Zachęcam do spróbowania bo smak jest ciekawy - kasza jest bardzo delikatna i towarzyszy jej posmak mąki. Oczywiście nie jemy prosto z torebki, ale po wcześniejszym wielogodzinnym namoczeniu lub skiełkowaniu. Czytaj
Kasia SarnaSkładniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 300 g bobu 100 g boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Bób wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok 10 minut. Przelewamy zimną wodą, odcedzić i obrać. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Cebulę kroimy w półksiężyce, boczek w kostkę, a pietruszkę drobno
magiczna kuchnia KasiGULASZ Z CIECIERZYCĄ Gulasz tak naprawdę możemy przygotować z czym chcemy np. ryżem, kaszą jęczmienną czy gryczaną. Babcia zawsze robi z kaszą gryczaną, u mojego męża w domu gulasz je się z kaszą jęczmienną, a u nas w domu je się ze wszystkim na zmianę. Nie ma reguły, żadnych zasad. Wszystko zależy, kto co lubi. Prawdziwy gulasz można podać również
Kuchnia Paulettesskładniki: 500 g kaszy gryczanej, nie palonej 700 ml letniej wody 2-3 łyżeczki soli opcjonalnie: nasiona słonecznika, siemienia lnianego… wykonanie: Kaszę płuczemy a następnie zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok. 12 godz. Następnie uzupełniamy wodę (kasza powinna być cały czas tuż pod wodą) i pozostawiamy na kolejne ok. 8-12 godz. Następnie zlewamy nadmiar wody, dodajemy sól
Domowy Smak JedzeniaMąka gryczana jest według mnie jedną z najlepszych i najzdrowszych. Wiadomo nie od dziś, że kasza gryczana to królowa kasz. Najbogatsza w minerały, witaminy, skrobię, białko i błonnik. Dodatkowo nie zawiera glutenu. Mąka gryczana wytwarzana jest z gryki. Podobnie jak kasza, to bogactwo cudownych składników. Najczęściej łączy się ją z mąką pszenną piecząc np. chleb by smak(...)więcej naturalnego kakao. Gofry mogą być mało słodkie, dlatego warto je dosłodzić odrobiną stewii lub ksylitolu. Świetnie smakują również polane miodem lub syropem z agawy. Składniki: 50 gmąki gryczanej 15 g odżywki białkowej czekoladowej lub waniliowej 1 kopiasta łyżeczka kakao 2 łyżki wody lub mleka 2 łyżeczki masła orzechowego bez cukru, soli 2 jajka + jedno białko 1/4 łyżeczki bezglutenowego
Czarnawisienka