kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:119/322)

Wtorek: Gryczotto z kaczką i orzechami 170

obiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie gdy gotujemy kaszę. Składniki: 2 filety z kaczki 400 g. Opcjonalnie dwa filety wędzonego pstrąga Pół szklanki palonej kaszy gryczanej Białko z jednego jajka Garść orzechów włoskich 2 szalotki 4 łyżki tymianku 4 łyżki siekaniej rukoli 3 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od oddzielenia białka

Niedzielny kucharz
Pierogi z kasza gryczaną i serem 195

sera - 1 cebula + olej - sól,pieprz Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę zrobić wgłębienie wbić jajko i powoli wlewać wodę.Wszystko razem zagnieść  na elastyczne ciasto. Kaszę gryczaną ugotować na sypko.Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju.W misce pokruszyć twaróg dodać usmażoną cebulę , ugotowaną kaszę.Doprawić solą ,pieprzem i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki

magiczna kuchnia Kasi
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i warzywami 98

Składniki: - 3 małe cukinie  - 1/2 szklanki kaszy gryczanej nie palonej  - 1 marchew  - 1 korzeń pietruszki - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1/2 szklanki wody do prazenia cebuli - 1 łyżka czarnuszki - 200 g koncentratu pomidorowego plus 200 ml wody - łyżka poszatkowanej natki pietruszki - 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kasze dobrze pluczemy i gotujemy. Do rondelka z grubym dnem

Szkrab Je Sam
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 172

tego zeszklona cebulka. Polecam, bo naprawdę pyszne :)) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej 1 żółtko ok 2 łyżki oleju woda (mocno ciepła) tyle ile zabierze ciasto sól Farsz: woreczek kaszy gryczanej (wcześniej ugotowanej) 250 g twarogu 3 większe cebule sól zioła pieprz masło klarowne Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w drobna kosteczkę, musimy ją zeszklić na masełku

kruche babeczki
Placki gryczane z twarogiem 155

Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania placków gryczanych nadzianych twarogiem oraz szczypiorkiem. Proste i tanie do przyrządzenia 😜 Składniki na 2-3 porcje: 1 woreczek kaszy gryczanej nieprażonej (100 g) 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki mleka pęczek szczypiorku pieprz do smaku dla starszych dzieci/dorosłych - sól do smaku olej do smażenia Kaszę ugotować

Ugotować
Polska jesienna miska Buddy 101

indeks glikemiczny Dlatego czasem nazywana jest miską mocy. Postanowiłem przyrządzić miskę korzystając z zasady, że dobre kompozycje produktów to między innymi takie, które stosują kryterium sezonowe i regionalne. Składniki: - kasza gryczana - biała fasola - cebula - czosnek - seler - buraki - ogórki kiszone - orzechy - olej Wykonanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Fasolę gotujemy. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem

Kryzysowa Książka Kucharska
Kotlety ziemniaczano-gryczano-serowe i "Kwietniowy śnieg" 184

końcu wyszły szybkie i smaczne kotlety bezglutenowe. Do nich sałatka ogórkowa z chili i obiad gotowy :) Składniki (na ok. 6-7 kotletów): Placki ok. 2 łyżek gotowanej kaszy gryczanej (u mnie nieprażonej) ok. 4 ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków ok. 100 g serka naturalnego sól pieprz suszony majeranek olej do smażenia Panierka jajko 2 łyżki mąki z ciecierzycy Ziemniaki, kaszę

Weekendy w domu i ogrodzie
Kaszotto z dynią, indykiem i fetą 105

blogu tutaj ( klik ). Składniki na 4-5 porcji: – 1l bulionu warzywnego (1l wody + 2 łyżki koncentratu bulionu warzywnego ) – 500g piersi z kurczaka/indyka – 500g dyni – 250g kaszy gryczanej – 120ml białego, wytrawnego wina – 1 cebula – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka suszonego rozmarynu – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 50g ser Feta – 40g pestek(...)ziołami. Następnie układamy ją na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 40 minut. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy surową kaszę i chwilę tostujemy, po czym wlewamy wino. Kiedy kasza wchłonie całe wino, wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając

Be Fit Be Strong
Kotlety wegetariańskie 184

Kotleciki wegetariańskie kojarzyły mi się zawsze ze średnim smakiem. Te jednak łamią wszystkie stereotypy. Są pyszne, wilgotne, a dobrze doprawione spokojnie mogą konkurować z pysznym mielonym.   300 g kaszy gryczanej 500 g twarogu półtłustego 2 jajka pęczek natki pietruszki tarta bułka 0,5 l bulionu pieprz, sól olej Kasze ugotować w bulionie na sypko. Ostudzić. Przemielić z twarogiem, dodać

Humanistka w kuchni
Sałatka z kaszą gryczaną 140

Smaczna,pożywna i przede wszystkim zdrowa,pełna wartościowych składników sałatka. 100 g kaszy gryczanej białej (użyłam Kupiec) 1 świeży ogórek 3-4 łodygi selera naciowego 1/2 żółtej papryki 1 mała czerwona cebula garść listków świeżego szpinaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki słonecznika wcześniej uprażonego na patelni 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Kaszę ugotować

Kolorowa kuchnia Elki
Hreczniaki, pyszne kotleciki na bezmięsną ucztę 126

Hreczanyki, hreczki, hreczniaki. Wpadłam na ten przepis, poszukując ciekawego pomysłu na wykorzystanie kaszy gryczanej. Z tego co wyczytałam, danie pochodzi z kuchni kresów wschodnich i przyjmuję tę informację bez większych wątpliwości, w końcu tamtejsza kuchnia to miłość do placków i placuszków wszelkiego typu. Początkowo dość sceptycznie podeszłam to połączenia kaszy z białym serem oraz do ujęcia tych składników w formie

Pichceniomania
Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! 263

każdej postaci. Dziś polecam Wam trochę inne niż klasyczne gołąbki, ale naprawdę mega pyszne. Świetnie smakują z ziemniaczkami. Warto wypróbować.     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g kaszy gryczanej (1 woreczek) ok 250g białej kapusty 1 cebula 1 jajko mąka pszenna do obtoczenia gołąbków 300ml bulionu 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra

Blog z Apetytem
Hreczanyki - bieszczadzkie kotlety gryczane z sosem pieczarkowym 165

Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 200 g kaszy gryczanej palonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej (+ bułka do panierowania) 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia  łyżka masła Sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju sól, pieprz natka pietruszki Sposób(...)wykonania: W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżką masła i odrobiną soli. Wsypujemy kaszę i gotujemy od przykryciem przez ok. 16 minut ( kasza powinna wchłonąć całą wodę). Następnie studzimy. W tym czasie mielimy mięso. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.  Mięso łączymy z przestudzoną kaszą oraz cebulą, przeciśniętym przez praskę

Qchnia po prostu
Sałatka z buraków i kaszy gryczanej 178

Jeśli zaglądacie na FB (tutaj), to widzieliście wczorajszą zapowiedź posta. Piękne zdjęcie z buraczkami Tonda di Chioggia, burakiem liściastym i zwykłą, nieprażoną kaszą gryczaną. Wszystko to razem wygląda (i brzmi) egzotycznie, a jednocześnie nadzwyczaj swojsko. Buraki Chioggia zastępujemy zwykłymi, burak liściasty botwiną, a kaszękaszy zastępować nie musimy niczym

Gotuj z Blue Raven

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję