jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy z gorczycą 1 łyżka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz 2-3 łyżki oleju kasza gryczana firmy CENOS jako dodatek do dania WYKONANIE: 1. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki około 1,5-2cm, posypujemy solą, pieprzem i paprykami. 2. Na patelnie wlewamy olej(...)musztardę miodową,musztardę z gorczycą, i pietruszkę drobno pokrojoną dokładnie mieszamy. Wlewamy do mięsa, podgrzewamy na minimalnym ogniu. Pamiętajmy aby nie doprowadzić do wrzenia. 4. Polecam podawać z z kaszą gryczaną firmy Cenos, albo z nowymi ziemniaczkami
Dziś Ja gotujesposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej razowej 100 g palonej gryczanej kaszy woda 1 łyżka melasy 0,5 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy(...)czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy ugotowaną wcześniej i przestudzoną gryczaną kaszę, mąkę pszenną razową, łyżkę melasy, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy
Miód i pieprzwypadku przysłowiową wisienką na torcie, podobnie jak przyrumieniony plaster boczku... :) Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 400g mąki 200ml wrzącej wody ⅓ łyżeczki soli 1 łyżka oleju Farsz: 100g kaszy gryczanej prażonej 150g białego sera (twarogu) 150g wędzonego boczku 1 cebula 20g rukoli 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem Szczypta soli, pieprz do smaku Dodatkowo: 50g masła Świeża rukola(...)kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Jeśli ma mało tłuszczu, dodajemy jedną łyżkę oleju. Do przesmażonego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy na małym ogniu do przyrumienienia składników. Studzimy. Kaszę gryczaną dobrze przelewamy zimną wodą, przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, ok 10 minut od momentu zagotowania
Kuchnia w czekoladzieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: torebka kaszy gryczanej, łyżka sosu sojowego, 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 1/2 większego selera, mały por, ząbek czosnku, łyżka oleju, po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki, duża garść posiekanej natki pietruszki, garść posiekanego(...)olejem połączonym z przyprawami. Przekładam na blachę, piekę w 200 stopniach około 20 minut. Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam i łączę z sosem sojowym. Układam warstwy: kasza gryczana, natka pietruszki, pieczone warzywa. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem
JejKuchniatęsknię za latem i …. truskawkami! Dlatego kiedy zostało mi trochę truskawkowego dżemu domowej roboty nie zawahałam się go użyć:) W ekspresowym tempie przygotowałam pyszne i lekkie ciasto na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem kakao i truskawek dzięki temu ciasto jest bez glutenu, dodatku białego cukru i nabiału - idealne! Zamiast dżemu truskawkowego możecie użyć każdego innego dowolnego dżemu - najlepiej domowego chociaż(...)kcal w tym: B: 33 g; W: 182 g; T: 31 g. Czas wykonania : 40 minut Składniki (forma o wymiarach 20 x 20 cm) - szklanka zmielonej kaszy gryczanej lub mąki gryczanej - 2 jajka - słoiczek dobrej jakości dżemu truskawkowego - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub szczypta sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao * jeśli ciasto będzie zbyt mało słodkie
Health-Fit-Lifecebula 1 młoda cukinia 10 pieczarek 2 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 0,5 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 g sera feta Sól Pieprz Chilli 100 g kaszy gryczanej prażonej Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz słodka czerwoną papryką. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na patelni lub w garnku. Dokładamy(...)kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekana natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz , chilli. Podajemy z ugotowaną kasza gryczaną. Na wierchu rozkładamy kawałki sera feta
VioletoweKucharzeniełyżeczka do sosu ok. 0,5 l bulionu lub rosołu 500g pieczarek 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła olej do smażenia 2 woreczki kaszy gryczanej Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce taryej i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy(...)zgęstnieje. Bulion powoli dolewamy do sosu, uważając by go za bardzo nie rozrzedzić. Do sosu dorzucamy klopsiki i całość chwilę gotujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Podajemy z kaszą gryczaną, grubym makaronem lub ziemniaczanym puree. Mnie najbardziej smakują w towarzystwie kiszonych lub konserwowych ogórków. Smacznego dnia
Ratunku obiadkażdy wie, kto mój hummus jadł. Tym razem jednak podkręcony jest masłem orzechowym, rodzynkami i tymiankiem. Druga pasta to naprawdę doskonała wariacja na temat zielonej soczewicy, niepalonej kaszy gryczanej i suszonych pomidorów. Trzecia pasta jest tak banalnie prosta, właściwie to żaden pomysł. Aczkolwiek wiem, że część Was zapomina o tak prostych połączeniach, zatem przypominam Wam się z prostą(...)szczypta soli i pieprzu Posiekaj składniki i wymieszaj. Pasta numer 2. Z soczewicy, kaszy i suszonych pomidorów 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 10 suszonych pomidorów garść natki pietruszki 10 oliwek czarnych 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2-3 łyżki przegotowanej wody Składniki umieść
Mango Papajaopakowanie/węgierski zestaw, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek, kasza gryczana 2 woreczki, surówka - jaką lubisz, maślanka - zimna szynkę pokroić na średniej wielkości kostki, obsypać mąką, na gorącym oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę wlać wodę i pod przykryciem dusić(...)przyprawę w płynie i dusić pod przykryciem z 15 minut śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany koperek podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z duszoną czerwoną kapustą i z zimną maślanką - gulasz jest smaczny i syty..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlistki laurowe Kamis 2 łyżki tartego chrzanu 3-4 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki mąki pszennej kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis sól z pieprzem Kamis olej do smażenia kasza gryczana Szynkę pokroić w niezbyt grube plastry, mniej więcej jak na kotlety schabowe. Kawałki mięsa lekko roztłuc, opróczyć solą z pieprzem i obsmażyć na patelni na oleju z obu stron(...)Doprawić do smaku solą z pieprzem i dusić na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i chrzanem z odrobiną wywaru. Zagęścić sos. Bitki podałam z kaszą gryczaną
Monia miesza i gotujeMenu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora: Niedziela – Skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Poniedziałek – Pieczony kalafior z komosą i sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli kasza gryczana z orzechami i filetem z kaczki (alternatywnie z pstrągiem) Środa – Zapiekanka pasterska z kalafiorem Czwartek – Włoska zupa minestrone Piątek – Gołąbki z dorszem Pobierz menu na tydzień To menu jest(...)jedzą, ale pamiętajcie – można mrozić): Polędwica z dorsza 500 g Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby
Niedzielny kucharzCzas czytania: 3 min Pierogi można przygotować chyba ze wszystkim, bo na słodko i na słono. Dziś spróbowałam zrobić pierogi z kurkami, szpinakiem i orzechami nerkowca, które można zastąpić kaszą gryczaną. Ser ricotta sprawdzi się dla wszystkich, którzy nie są na diecie wegańskiej. Jakie wyszyły, powiem szczerze, że pierogi wyszły wspaniałe! Wszyscy, którzy lubią kurki, będą nimi zachwyceni. Połączenie kurek(...)łyżka natki pietruszki siekanej 1 łyżeczka soli lub do smaku pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła 150 g namoczonych orzechów nerkowca lub ugotowanej kaszy gryczanej 1 szklanka 1 łyżeczka gałkki muszkatołowej Instructions Przygotowanie farszu Orzechy nerkowca namoczyć w ciepłej wodzie przez przynajmniej 5 godzin, następnie odcedzić i zmiksować w blenderze. Szpinak umyć, osuszyć
SprawdzonaKuchnia.plsezamowego sól pieprz 4 wędzone serecki 2 łyżki oleju do smażenia Odłupać ogonki pieczarek. Pokroić je w małe kawałki. Część z nich dodałam do farszu, a drugą część do kaszy gryczanej, z którą podałam pieczarki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Soczewicę odcedzić. W misce wymieszać soczewicę, cebulę, kawałki ogonków pieczarkowych, musztardę, olej sezamowy, kminek i kozieradkę. Całość doprawić do smaku(...)małe kawałki. Włożyć je na dno pieczarek. Pieczarki upchać farszem. Na wierzchu ułożyć płaskie kawałki pozostałych serecków. Pieczarki piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną zasmażaną z miodem
Weekendy w domu i ogrodziezrobienia potrzebować będziemy: 30 dag konopi 2,5 litra wody 3 łyżek mąki ryżowej 2 łyżek cukru 1 litra mleka 1 łyżki masła 1 łyżki soli woreczek kaszy gryczanej Konopie opłukujemy na sicie, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, przekładamy do garnka wypełnionego 2 litrami wody i gotujemy przez godzinę. Odcedzamy nasiona, pozostawiając wywar, przekładamy je na sitko i ucieramy dodając powoli wodę(...)wody, mleko, mąkę, cukier oraz sól, Dokładnie mieszamy tak, by nie powstały grudki. Gotujemy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy łyżkę mąki. Tę zupę na Wigilię serwujemy z ugotowaną, ciepłą kaszą gryczaną. Moczka Kolejna typowo śląska zupa na Wigilię to moczka, która podawana jest na słodko. Składniki niezbędne do jej przyrządzenia to: 1 litr karmelowego piwa bezglutenowego 400 g bezglutenowego piernika
Okiem Blondynki by McBlondiszczypta kurkumy mielonej – szczypta bazylii i oregano – 1 1/2 łyżki sosu sojowego – suszona kolendra i oregano do podania: ryż jaśminowy,kasza gryczana Przygotowanie: Marchew,cebulę pokrój w plastry a buraka, cukinie,batata w kostkę lub w krótkie paski. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego obłóż je warzywami i tłuszczem. Przyprawy(...)temperatury 180 stopni pod przykryciem około 40 minut a następnie kilka minut bez przykrywki do zarumienienia się wierzchu mięsa. Indyka wykładaj na talerz z wcześniej przygotowanym ryżem lub kaszą gryczaną . Smacznego Artykuł Indyk pieczony z warzywami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE