kawa zbożowa. Do tego książka, bo w tym roku obiecałam sobie, że zacznę w końcu więcej czytać. Niedziela. Przepis: przepis z "mynewroots.org" / 1 porcja / 60 g niepalonej kaszy gryczanej około 20 - 30 ml wody opcjonalnie: szczypta soli olej do natłuszczenia patelni Kaszę wieczorem namoczyć w wodzie, rano odlać wodę i przepłukać kaszę. Grykę zmiksować blenderem na gładką masę
tost z dżememSkładniki: 200 g kaszy gryczanej niepalonej 400 g piersi z kurczaka 100 g jarmużu 1/2 pora 200 g pieczarek 6 kawałków pomidorów suszonych 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 40 g masła 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 4 łyżki tartego parmezanu 1/2 pęczka dymki Sposób wykonania: Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. W garnku rozpuszczamy
Qchnia po prostuplackach gryczanych pisałam już tutaj . Tym razem delikatna modyfikacja. Do placków warto wykorzystać pozostałe z zupy warzywa. 100 gram kaszy gryczanej 1 jajko 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić. Warzywa przetrzeć blenderem na jednolitą masę, dodać
Czerwony Gupikbananowo-cynamonowy krem z kaszy gryczanej podany z resztą banana i orzechami pecan~ Ale dzisiaj będzie zalatany dzień! Od 8.00 do 18.00 poza domem :o A potem jeszcze zumba. Może jakoś przeżyję
breakfast of dreamswersję nieco bardziej ekonomiczną – z podgrzybkami i dużą ilością pysznych pieczarek. To sycące danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. A kaszę w takim wydaniu pokochają nawet dzieci. Składniki: 200 g kaszy gryczanej niepalonej lub pęczak 500 g pieczarek kilka dużych podgrzybków (lub większych pieczarek) średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 litr dowolnego bulionu 100 ml śmietany(...)posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj przez chwilkę tak, żeby się nie spalił. Dodaj pieczarki, podsmażaj kilka minut. Kaszę opłucz w zimnej wodzie i dodaj do reszty składników na patelni. Zalej całość chochelką gorącego bulionu i gotuj na wolnym ogniu, dopóki kasza go nie wchłonie. Następnie dodawaj kolejne porcje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: Farsz: 200 g kaszy gryczanej 500 g sera białego półtłustego cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypywania stolnicy) 1 jajko 2 łyżki masła około 1,5 szklanki gorącej wody sól 2 łyżki oleju (do gotowania pierogów) Do podania: pęczek dymki 400 g śmietany 18% sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko
Qchnia po prostuobiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie gdy gotujemy kaszę. Składniki: 2 filety z kaczki 400 g. Opcjonalnie dwa filety wędzonego pstrąga Pół szklanki palonej kaszy gryczanej Białko z jednego jajka Garść orzechów włoskich 2 szalotki 4 łyżki tymianku 4 łyżki siekaniej rukoli 3 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od oddzielenia białka
Niedzielny kucharzsera - 1 cebula + olej - sól,pieprz Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę zrobić wgłębienie wbić jajko i powoli wlewać wodę.Wszystko razem zagnieść na elastyczne ciasto. Kaszę gryczaną ugotować na sypko.Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju.W misce pokruszyć twaróg dodać usmażoną cebulę , ugotowaną kaszę.Doprawić solą ,pieprzem i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki
magiczna kuchnia KasiSkładniki: - 3 małe cukinie - 1/2 szklanki kaszy gryczanej nie palonej - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1/2 szklanki wody do prazenia cebuli - 1 łyżka czarnuszki - 200 g koncentratu pomidorowego plus 200 ml wody - łyżka poszatkowanej natki pietruszki - 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kasze dobrze pluczemy i gotujemy. Do rondelka z grubym dnem
Szkrab Je Samtego zeszklona cebulka. Polecam, bo naprawdę pyszne :)) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej 1 żółtko ok 2 łyżki oleju woda (mocno ciepła) tyle ile zabierze ciasto sól Farsz: woreczek kaszy gryczanej (wcześniej ugotowanej) 250 g twarogu 3 większe cebule sól zioła pieprz masło klarowne Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w drobna kosteczkę, musimy ją zeszklić na masełku
kruche babeczkiDzisiaj zapraszam Was do przygotowania placków gryczanych nadzianych twarogiem oraz szczypiorkiem. Proste i tanie do przyrządzenia 😜 Składniki na 2-3 porcje: 1 woreczek kaszy gryczanej nieprażonej (100 g) 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki mleka pęczek szczypiorku pieprz do smaku dla starszych dzieci/dorosłych - sól do smaku olej do smażenia Kaszę ugotować
Ugotowaćindeks glikemiczny Dlatego czasem nazywana jest miską mocy. Postanowiłem przyrządzić miskę korzystając z zasady, że dobre kompozycje produktów to między innymi takie, które stosują kryterium sezonowe i regionalne. Składniki: - kasza gryczana - biała fasola - cebula - czosnek - seler - buraki - ogórki kiszone - orzechy - olej Wykonanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Fasolę gotujemy. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem
Kryzysowa Książka Kucharskakońcu wyszły szybkie i smaczne kotlety bezglutenowe. Do nich sałatka ogórkowa z chili i obiad gotowy :) Składniki (na ok. 6-7 kotletów): Placki ok. 2 łyżek gotowanej kaszy gryczanej (u mnie nieprażonej) ok. 4 ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków ok. 100 g serka naturalnego sól pieprz suszony majeranek olej do smażenia Panierka jajko 2 łyżki mąki z ciecierzycy Ziemniaki, kaszę
Weekendy w domu i ogrodzieblogu tutaj ( klik ). Składniki na 4-5 porcji: – 1l bulionu warzywnego (1l wody + 2 łyżki koncentratu bulionu warzywnego ) – 500g piersi z kurczaka/indyka – 500g dyni – 250g kaszy gryczanej – 120ml białego, wytrawnego wina – 1 cebula – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka suszonego rozmarynu – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 50g ser Feta – 40g pestek(...)ziołami. Następnie układamy ją na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 40 minut. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy surową kaszę i chwilę tostujemy, po czym wlewamy wino. Kiedy kasza wchłonie całe wino, wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając
Be Fit Be Strong