zdrowe. W moim domu rodzinnym najczęściej jadano królika w śmietanie; ewentualnie żurek na króliku. Ja szukam nowych rozwiązań, dań, które będą smakować mojej Córce. Mała bardzo lubi kasze, na dziś wybrałyśmy białą gryczaną. Danie na bazie tej kaszy(...)mięsem z królika okazało się pożywne i smakowite - na pewno przygotuję podobne nie raz jeszcze. składniki: tuszka królika liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 500 g kaszy gryczanej białej 5-6 dużych kiszonych ogórków duża cebula 3 łyżki oleju pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Mięso królika gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego
6nieboKasza gryczana nie należy do mich ulubionych kasz. Dlatego kupując mąkę gryczaną miałam wątpliwość czy ją kiedykolwiek użyję. Jednak ochota na pizzę wygrała :)) Buszując po internecie za idealnym przepisem na pizzę trafiłam na całkiem udany. Mianowicie - PIZZA NA SPODZIE GRYCZANYM (wielkość jak na zdjęciu, prawie cała blacha z piekarnika) 250 mąki gryczanej 200 ml wody 25 g drożdży 1 łyżeczka
BezglutenowaIzabelalubię marnować resztek jedzenia, natychmiast zaczęłam razem z Wujkiem Google'm poszukiwać natchnienia, jak by tu ją zmyślnie wykorzystać. W oko wpadły mi liczne przepisy na chleb z kaszą gryczaną . A co gdyby tak zamiast tej gryczanej, wykorzystać jęczmienną? Kasza jak kasza, efekt powinien być podobny. Jak pomyślałam tak zrobiłam i zabrałam się za wyrabianie ciasta na chleb z nietypowym(...)szkl. ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" 1 łyżka miodu - u mnie ciemny, gryczany 1/2 łyżki soli 25g świeżych drożdży 400g mąki pszennej - u mnie luksusowa, typ 550 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 szkl. siemienia lnianego Mąkę pszenną zwykłą przesiać przez sito do dużej miski - w ten sposób
Grunt to przepis!pierwiastek to wątroba, kakao, kasza jęczmienna i gryczana, żółtko jaja kurzego, sezam, nasiona dyni, słonecznika oraz siemię lniane. Cynk znajduje się w wątrobie, jajkach, serach żółtych, warzywach strączkowych, kaszy gryczanej oraz gorzkiej czekoladzie; podobnie jak żelazo, lepiej przyswajalny jest z produktów pochodzenia zwierzęcego. Miedź występuje w otrębach pszennych, owsie, kakao, nasionach słonecznika oraz orzechach włoskich. Selen występuje w organizmach(...)całe dłonie. Na koniec można lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. Codziennie natomiast staram się jeść łyżkę stołową pestek dyni oraz siemienia lnianego dodając np. do kaszy lub płatków na śniadanie. Podam również dla informacji, najczęstsze zmiany w obrębie paznokcia oraz przyczyny: łamliwe/ rozdwajające - niedobór właściwego białka, żelaza, wapnia, cynku i krzemu
Życie na widelcuOczywiście, są potrawy, gdzie zależy nam własnie na kleistości (np. kotlety z kaszy), ale najczęściej wolimy kaszę nie pod postacią zbitej bryły, prawda? Do garnka wsyp potrzebną ilość kaszy (jęczmiennej, jaglanej, gryczanej), postaw na średnim ogniu i mieszając upraż. Delikatnie, nie za mocno, żeby nie przypalić. Mieszaj, potrząsaj garnkiem. Kiedy ziarenka kaszy będą delikatnie podskakiwać, a kasza zacznie pachnieć
Codzienna kuchnia niecodziennasoczewicy placki z soczewicy i cukinii placki z ciecierzycy i selera A teraz zdań kilka na temat moich wrażeń związanych książką "Kasze w roślinnej kuchni regionalnej" Pawła Ochmana. Książka zawiera kilkadziesiąt przepisów z wykorzystaniem kasz: jaglanej, manny, gryczanej, jęczmiennej i kukurydzianej. Na nieparzystych stronach znajdują się przepisy, na parzystych - zdjęcia potraw autorstwa Pawła. Dzięki tym zdjęciom wiadomo, jak danie(...)książki - podobnie do wcześniejszych autorstwa weganona - to przepisy podstawowe na wegańskie sosy i dodatki, ale też trochę historii i opisu kasz oraz ich sposobu obróbki. Choć nie ma w książce przepisów z mojego regionu, gdzie wykorzystuje się kaszę gryczaną, jęczmienną i mannę, to i tak z przyjemnością książkę przejrzałam, zaznaczając te przepisy, które mam ochotę wkrótce wykorzystać. Moim zdaniem
Weekendy w domu i ogrodzieKotlety są naprawdę zero waste. Z obiadu została kasza gryczana niepalona (ale może być każda inna lub ziemniaki z obiadu) i kalafior. Usmażyłam z tego kotlety, które znalazły się w lunchbox'ie. Obok propozycja deseru: pancakes z bananem, pomarańcza. 1/2 ugotowanego kalafiora 1 i 1/2 ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej niepalonej cebula ząbek czosnku sól i pieprz(...)pieprzu 1 łyżka tamari lub sosu sojowego ( opcjonalnie) sól i pieprz do smaku natka spore ilości Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Kalafiora, kaszę i resztę składników umieścić w malakserze i zmiksować pulsacyjnie tak aby dało wyczuć się drobne kawałki. Masę przełożyć do miski. Jeśli jest rzadkie można dodać bułkę tartą lub mielone siemię
AZgotuj!Cześć! Pomysł na placuszki dla lubiących kaszę gryczaną. Bardzo smakowite i proste do wykonania. W sam raz na śniadanie czy przekąskę. Składniki: * 1 szklanka mąki gryczanej * 1 jajko * 1/2 szklanki mleka * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 1 banan * 2 łyżki cukru * szczypta soli * dodatkowo jogurt naturalny do polania * olej do smażenia Banana rozgniotłam widelcem i dodałam pozostałe składniki(...)rozgrzanym oleju do zarumienienia się na brązowo. Podawałam posypane pudrem albo z jogurtem naturalnym. Notatki: * Do takich placków najlepszy będzie dojrzały banan * Jak nie mamy mąki gryczanej można w młynku zmielić kaszę samemu. Smacznego! Lidka Artykuł Placuszki gryczane z bananem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąschabowe i faszerowania serem. Pomysł napatoczył się przypadkiem. Miałam gulasz z dnia poprzedniego i kaszę, wiedziałam że danie będzie pyszne. Możecie spróbować ze swoim ulubionym gulaszem i ulubioną kaszą, my wielbimy gryczaną paloną. Najedliśmy się(...)syta i ciut więcej, polecam tak przyrządzić czubajkę kanię. Można również nierozwinięte kapelusze wsadzić do szklanki z wodą a rozwiną się po upływie 24 godzin. Kanie faszerowane gulaszem z kaszą gryczaną, zapiekane pod wędzoną mozzarellą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny. Krupnik. Tradycyjna Polska zupa z kaszy perłowej, jęczmiennej, gryczanej bądź pęczaku - z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka lub cielęcych żeberek. Znakomity również, przygotowany na wywarze z podrobów kaczych lub gęsich. Krupnik to chyba jedna z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia, to nadal jego istotą jest krupnicza(...)gotowanej w nim kaszy. A więc, zupa o niezwykłej konsystencji, intensywnym aromacie i zniewalającym smaku. Jak zrobić domowy krupnik tradycyjny - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 6 łyżek kaszy gryczanej lub perłowej 250g cielęciny z kością 1 marchewka 1 cebula, przekrojona na pół i podpieczona na suchej patelni kawałek selera 1 por (biała część) 1 korzeń pietruszki kilka kapeluszy
Moja Książka Kucharskaniemowlaka i małego dziecka, posmakują każdemu. Spróbujcie! Polecam na śniadanie, do szkoły, pracy lub na poobiedni deser. Składniki na 20 racuchów: 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej lub komosy ryżowej, 1 łyżka amarantusa, 70 ml wody, 2 bardzo duże jabłka lub 3 małe (ekologiczne), ewentualnie - garść porzeczek (o tej porze roku - mrożonych), Opcjonalne dodatki(...)większych dzieci i dorosłych: 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu lub wanilii, 1 łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami
Jeść, by żyć w zdrowiuniemowlaka i małego dziecka, posmakują każdemu. Spróbujcie! Polecam na śniadanie, do szkoły, pracy lub na poobiedni deser. Składniki na 20 racuchów: 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej lub komosy ryżowej, 1 łyżka amarantusa, 100 ml wody, 2 bardzo duże jabłka lub 3 małe (ekologiczne), ewentualnie - garść porzeczek (o tej porze roku - mrożonych), Opcjonalne dodatki(...)większych dzieci i dorosłych: 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu lub wanilii, 1 łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami
Jeść, by żyć w zdrowiumięsne czy rybne napoje gazowane Zastanawiałam się czym zastąpić produkty zawierające gluten, ale teraz jest ich naprawdę spora ilość. Produkty, które nie zawierają glutenu: mąka razowa mąka kukurydziana, jaglana, gryczana kasza jaglana, kukurydziana, gryczana ryż, płatki ryżowe makaron ryżowy, pieczywo ryżowe płatki jaglane ziemniaki, mąka ziemniaczana makarony z mąki bezglutenowej ryby, mięso indycze i królicze mleko i bezglutenowe przetwory mleczne
Codzienna kuchnia niecodziennabulionu 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki posiekanego koperku 100 g dyni (waga po obraniu) 50 ml śmietanki 18% lub 30% Dodatkowo: mąka pszenna mąka ziemniaczana olej kokosowy kasza u mnie gryczana niepalona Mięso wkładamy do miski, dodajemy oregano, jajko, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, mieszamy i formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące pszennej. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju(...)gotowania dodałam koperek i śmietanę. Jak sos byłby za rzadki, to wtedy musimy przesiać przez sitko troszkę mąki ziemniaczanej, ja przesiałam około 1/2 łyżeczki. U mnie pulpeciki podane z kaszą gryczaną :-). Smacznego
kruche babeczki