wody niczym makaron). Największym jednak atutem tego rodzaju gotowania jest czas – tutaj zajmie to 10 minut! Jeśli jesteście fanami ryżu czy kasz to koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów: Jak ugotować kasze jaglaną w szybkowarze Jak ugotować kaszę gryczaną w szybkowarze Jak ugotować kaszę bulgur w szybkowarze Jak ugotować sorgo w szybkowarze Jak ugotować ziemniaki w szybkowarze Po więcej inspiracji zapraszam
Dorota Smakujezatem wylewając z garnka wodę, w której wcześniej gotowaliśmy kaszę czy ryż w woreczku, jednocześnie pozbywamy się prozdrowotnych składników. Nie warto. Jak prawidłowo gotować kasze czy ryż? Gotowanie kaszy i ryżu w woreczku jest nie tylko pozbawione sensu, ale przede wszystkim szkodliwe dla naszego zdrowia. A przecież ugotowanie kaszy czy ryżu w sposób właściwy jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy trzymać się(...)bulionie. Poprzez pozbycie się woreczków, zdecydowanie zwiększymy swoje możliwości kulinarne Przepisy z bloga na bazie kaszy i ryżu Na koniec kilka wspaniałych przepisów, którymi warto wzbogacić swoją kuchnię. Zachęcam do wypróbowania: gotowana kasza jaglana z jabłkiem , daktylowe trufle z kaszą jaglaną, kasza gryczana z łososiem i warzywami, kasza bulgur na pomidorowo, ryżowy pudding cytrynowy. Przeczytaj także: Jak zapobiec cukrzycy typu
Natka Pietruszkifasolowa z szybkowaru Jak ugotować buraki Jak ugotować ciecierzycę Jak ugotować fasolę czerwoną w szybkowarze Biała fasola z szybkowaru Jak ugotować ziemniaki w szybkowarze Jak ugotować kaszę jaglaną w szybkowarze Jak ugotować kaszę gryczaną w szybkowarze Jak ugotować kaszę bulgur w szybkowarze Jak ugotować sorgo Meal prep – gotowanie na zapas Artykuł Szybkowar przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeżeby stała się PYSZNYM, AROMATYCZNYM I POCIĄGAJĄCYM DANIEM! Kasza jaglana z warzywami Sekretem dzisiejszego dania jest sos sojowy, mleczko kokosowe, curry oraz ostry sos. To właśnie te składniki sprawiają, że mój przepis na kaszę jaglaną z warzywami jest taki wyjątkowy. Sprawdź również moje kaszotto z warzywami , które powstało na bazie kaszy gryczanej. Posmakować może Ci również kasza jaglana ze szpinakiem
Blendmanowocami. W naszym daniu smaki słodkie i wytrawne łączą się w harmonijną całość, tworząc lekkie, wyjątkowe danie. Zobacz przepis Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami Kasza gryczana jest jedną z najwspanialszych kasz, ciemna, niepozorna, ma piękny orzechowy smak i delikatne, drobne nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż i świetnie łączy się orzechami włoskimi, boczniakami i suszoną
Niedzielny kucharzCześć! Pomysł na placuszki dla lubiących kaszę gryczaną. Bardzo smakowite i proste do wykonania. W sam raz na śniadanie czy przekąskę. Składniki: * 1 szklanka mąki gryczanej * 1 jajko * 1/2 szklanki mleka * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 1 banan * 2 łyżki cukru * szczypta soli * dodatkowo jogurt naturalny do polania * olej do smażenia Banana rozgniotłam widelcem i dodałam pozostałe składniki(...)rozgrzanym oleju do zarumienienia się na brązowo. Podawałam posypane pudrem albo z jogurtem naturalnym. Notatki: * Do takich placków najlepszy będzie dojrzały banan * Jak nie mamy mąki gryczanej można w młynku zmielić kaszę samemu. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąowocami. W naszym daniu smaki słodkie i wytrawne łączą się w harmonijną całość, tworząc lekkie, wyjątkowe danie. Zobacz przepis Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami Kasza gryczana jest jedną z najwspanialszych kasz, ciemna, niepozorna, ma piękny orzechowy smak i delikatne, drobne nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż i świetnie łączy się orzechami włoskimi, boczniakami i suszoną
Niedzielny kucharzwyczarowałam smakowity śniadaniowy chlebek, pachnący jesienią. Inspiracja: Naturalna kuchnia wegetariańska Składniki na keksówkę: 1 szklanka mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane) 1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielona na mąkę kasza gryczana niepalona) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 250g dyniowego puree* 1 dojrzały banan 3 spore łyżki (60g) oleju kokosowego lub masła
Fabryka pomysłówPełnoziarnisty chleb orkiszowy (2 kromki) 5 Len brązowy (100g) 19,5 Sezam niełuskany (100g) 23,2 Karob (100g) 4,6 Fasola biała (100g) 23 Quinoa (100g) 12,5 Kasza gryczana niepalona (100g) 12,6 Kasza jaglana (100g) 10,5 Jarmuż (100g) 4,3 Bibliografia: J. Fuhrman, Zdrowe dzieciaki , Warszawa
Jeść, by żyć w zdrowiunajbliższym czasie będę się intensywnie chwalić tym co urosło w moim ogródku. Przedstawiam patisony: Składniki na 5 szt. patisonów około 300 g każdy: 150 g suchej kaszy gryczanej (miałam niepaloną, każda inna kasza a nawet ryż też da radę) papryka czerwona kilka połówek suszonych pomidorów 5 patisonów 50 g wegańskiego parmezanu (lub innego wege sera) sól, czosnek szuszony *podaję składniki
greenscarfrozumie co innego... Dla mnie tradycyjne gołąbki to takie z mięsa mielonego i ryżu, bo takie jadłam od dziecka:) Nietradycyjne, które uwielbiam, to takie, w których zamiast ryżu jest kasza gryczana. Gołąbki bez ryżu lub kaszy to mielone w kapuście ;) Podkreślam: to moje subiektywne zdanie, oparte na doświadczeniach z dzieciństwa:) Do tradycyjnych gołąbków przygotowałam tym razem nieco mniej tradycyjny
Kraina Tysiąca Smakówłyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę równą, średnią kostkę. Wrzucam do garnka(...)przesmażoną cebulkę, suszoną kolendrę wrzucam do miski. Dodaję mąkę gryczaną, jajko i wyrabiam ciasto, jakby na mielone. Musi być zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej, aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Na patelni rozgrzewam olej roślinny, obsmażam pulpeciki z każdej strony, po czym odsączam
W kuchni Karmel-itkipełna smaku i aromatu kasza była najwyżej ceniona w kuchni staropolskiej.Nic dziwnego,bo jest nie tylko najzdrowsza wśród kasz,ale i bardzo smaczna.Jeśli znudziła Ci się podawana na sypko jako dodatek obiadowy zrób z niej po prostu kotleciki.Kasza gryczana z sosem grzybowym stanowi bardzo smaczny(...)duet smakowy.Zastąp grzyby pieczarkami dostępnymi przez cały rok,dodaj ugotowaną kaszę i gotowe.Do tego ulubiony sos,surówka i znakomity zdrowy, jarski obiad gotowy. Składniki: 150-200 g ugotowanej kaszy gryczanej 150g pieczarek 1 cebula sól.pieprz 2 jajka 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej olej do smazenia tarta bułka do obtoczenia Wykonanie: ugotuj kaszę wg wskazań
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!