prawdę było rewelacyjne!!! Brawa dla Agnieszki! Owacja na stojąco. A ja poproszę o Bis!" (Mariusz Woyda) Składniki : 0,7 kg dyni już obranej 2 woreczki kaszy gryczanej 1 cebula 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki mąki żytniej (może być orkiszowa, gryczana itp.) sól pieprz bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Dynię ścieramy na tarce o grubych
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzygotowania tego właśnie, pysznego dania. Ja podałam papryki z domowym keczupem z dyni , myślę, że świetnie smakowałyby również z ciepłym sosem pomidorowym . składniki: nadzienie: 2 torebki białej kaszy gryczanej cebula 300 g pieczarek ok 300 g ugotowanego mięsa (u mnie wołowina i kurczak z rosołu) sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy ponadto: ok 8 papryk (w zależności od wielkości
6nieboobiadu jako główne danie? Czemu nie ! W takiej wersji jest bardzo sycący i pyszny. Śmiało może pełnić główną rolę na talerzu :) Składniki: 70 dag zielonych ogórków 30 dag kaszy gryczanej 1 cebula biała 30 dag dowolnego gotowanego mięsa sól i pieprz do smaku świeży koperek olej do smażenia Składniki na ciasto: 12 dag mąki 2 jajka 4 dag oleju
Tradycyjna Kuchniasyrop z agawy tarta będzie idealna dla wegan. Jest również odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy. Bardzo, bardzo, bardzo smaczna :) Ciasto Składniki: 150 g ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej (około 50 g suchej) 1,5 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml mleka sojowego 2 łyżki miodu (syropu) 5 daktyli łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu łyżeczka soku z cytryny
pyszne zdrowościSkładniki (na 8 krokietów) : Farsz: 100g kaszy gryczanej, 350g pieczarek, 1 cebula, 120g suszonych pomidorów, odsączonych, 60g startego sera żółtego, olej do smażenia. Ciasto: 400gmąki pszennej, 1 jajko, 250ml wody, 400ml mleka, sól. Panierka: 2 jajka, odrobina mleka, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Farsz: Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze odsączyć i ostudzić
W kuchni u Monikipyszna! Kolejnym jej plusem jest to, że można ją jeść na ciepło jako samodzielne danie albo jako dodatek do pieczonej ryby. Moja kulinarna intuicja podpowiada, że z kaszą gryczaną albo perłową też będzie dobrze smakować:) Sałatka z quinoa i burakiem Składniki (na 4 porcje): 2/3 szklanki quinoa (komosy ryżowej) 2 ugotowane buraki (ok 250g) 1 cukinia
Obiad gotowydodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku i pachnącej natki z pietruszki to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Składniki: 6 czerwonych papryk Farsz: 800g mięsa mielonego z łopatki 150g kaszy gryczanej 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 łyżek posiekanej natki z pietruszki 120g żółtego sera sól pieprz olej Wykonanie: 1. Papryki umyć, odkroić górną część
Szalona Kuchnia Ewelinymąki 20 dag masła 4 dag drożdży 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru sól (łyżeczka lub mniej) Nadzienie i dodatki: 60 dag twarogu 2/3 szklanki kaszy gryczanej (u mnie biała) 2 cebule (u mnie szalotki) olej do smażenia cebuli 1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków czarnuszka
Rodzinka w kuchniSkładniki : 2 torebki ryżu 30 dag ugotowanych ziemniaków szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 2 garście żurawiny 10 dag orzechów włoskich 1 cebula 15 dag pieczarek 3 jajka mały pęczek natki 2- 3 łyżki oleju sól, pieprz czarny, maggi w płynie Przygotowanie ; Ryż w torebkach ugotować wg przepisu Do ugotowanych ugniecionych ziemniaków dodać ugotowaną kaszę oraz ryż Pieczarki i cebulę pokroić
Proste PotrawySkładniki na około 20 małych sztuk: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g kaszy gryczanej 1 duża cebula mała główka kapusty (ok. 1 kg) 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki 1,5 l wody 1 duża marchewka 1 mała pietruszka listek laurowy, ziele angielskie majeranek, bazylia, tymianek, słodka i ostra papryka sól, pieprz 1. Kaszę ugotowałam wg instrukcji
Vroblewska-fitlifepropozycja na obiad. Wybrałam wersję pieczoną, ale wyjdą również wyśmienite, jeśli je usmażymy na oleju kokosowym. Polecam! Składniki na 20 kotlecików: 1 szklanka zielonego groszku (suchego), 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej, 2 - 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli himalajskiej, 1,5 łyżeczki suszonego koperku lub pęk świeżego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kminku, pół łyżeczki
Jeść, by żyć w zdrowiuCiasto: 4 szklanki mąki sól woda 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: 500 gram świeżej wątróbki drobiowej 3 cebule pokrojone w drobną kosteczkę 1 jajko 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 4 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Mąkę przesiałam do miski, dodałam jajko, szczyptę soli, olej, wodę ( opcjonalnie ) zagniotłam ciasto. Cebulkę zeszkliłam na maśle , dodałam wątróbki, smażyłam przez
Darcia w kuchnidelikatne a dobrze przyrządzone będzie pysznie soczyste. Gdy udało mi się ostatnio kupić perliczkę naszła mnie ochota na przygotowanie jej w nieco staropolskim zwyczaju. Stąd pomysł na farsz z kaszy gryczanej i suszonych leśnych grzybów - dawniej bardzo popularny na polskich stołach. Farszu możecie przygotować nieco więcej niż w przepisie, wówczas może on być dodatkiem do dania. Przygotowania do tego obiadku
Milion SmakówSkładniki: 1 mały kalafior 2 duże ziemniaki 2 marchewki 250 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1,5 łyżki kaszy gryczanej niepalonej 500 ml bulionu warzywnego 500 ml żuru sól, pieprz świeży majeranek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchewki kroimy w talarki lub kostkę (jak lubicie). Boczek w kostkę
R'n'G KitchenPosyp mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego ! Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek 150 ml białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa
Moja pasja smakuPosyp mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego ! Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek 150 ml białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa
Moja pasja smakukurek, wiem. Jednak próbuję maksymalnie wykorzystać sezon i przygotować dla Was jak najwięcej smakowitych propozycji. Jak Wam się podobają kurki w takiej odsłonie? Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek 150 ml białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa
Moja pasja smakukurek, wiem. Jednak próbuję maksymalnie wykorzystać sezon i przygotować dla Was jak najwięcej smakowitych propozycji. Jak Wam się podobają kurki w takiej odsłonie? Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek 150 ml białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa
Moja pasja smakuburakami i olejem z pestek dyni Monika Rolada z cukinii i kaszy jaglanej Justyna Orzeźwiający chłodnik z cukinii z ogórkiem Diana Grzyby marynowane Ela Kasza gryczana z kiełbasą Zapraszam już na kolejny błyskawiczny piątek
Magiczne Życie Marty