Składniki : szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 2-3 duże ugotowane ziemniaki 1 duże jajko 1 cebula sól, pieprz bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Pokrojoną cebulę przesmażyć na tłuszczu Ziemniaki, kaszę oraz cebulę zmielić Dodać do masy jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić (masa jest nieco rzadka, jeśli nie poradzisz sobie z formowaniem kotletów dodaj odrobinę suchej kaszy manny) Formować kotlety
Proste Potrawypiekarnika i bułkami własnej roboty z mąki chlebowej. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 4 burgery Dodawanie kaszy do mielonego to nasz stały patent na kotlety, pulpety, burgery i „dewolaje ”. Mięso z dodatkiem orkiszu, pęczaku, kaszy gryczanej zyskuje zupełnie nowy smak, danie jest zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze i w sprytny sposób pozwala przemycić do diety rozmaitych niejadków
Niedzielny kucharzpierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole. Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju szkl gorącej wody Farsz: 100 g kaszy gryczanej garść suszonych grzybów mała cebulka łyżka masła klarowanego sól, pieprz Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i gotować ok pół godziny. Ostudzić i posiekać. Kaszę ugotować z dodatkiem wody
Smakołyki Asiobecne upały nic tak dobrze mi nie wychodzi jak tego typu sałatka. O zdrowotności nie muszę wspominać? Składniki: 1 pęczek botwinki pół kostki białego sera pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej pół małej cukinii 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku sok z połowy cytryny sól pieprz oliwa (przepis na 2-3 porcje) Kaszę gotujemy al dente, odcedzamy. Botwinkę
Kardamonovymarkecie w sekcji Owoce i Warzywa. Kaszoto warzywne Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min Ilość porcji: 2 Składniki Szklanka suchej kaszy gryczanej (u mnie niepalona) 1 łyżka oliwy extra 2 ząbki czosnku 1 cebula opakowanie mix warzyw mrożonych ⅓ szklanki wody 2 łyżki carry sól pieprz Wykonanie Kaszę gotujemy wcześniej według
Apetyt na Zielonenudna! I przy nam jej rację, bo przeglądając książkę - trudno mi było się zdecydować, które danie przygotować jako pierwsze. Na słodko, czy w wersji wytrawnej? Z komosą ryżową, amarantusem, kaszą gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, jęczmienną, pęczakiem, bulgurem, czy kuskusem? Ale wracając do przepisu... Zapiekanka smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dodam jeszcze, że sama kasza jaglana jest bezglutenowa, lekkostrawna
Di gotujemięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy pół czerstwej bułeczki kawałek sera żółtego ok 50 g 1 pomidor 3 łyżki oliwy bazylia oregano szczypta mięty 1 szkl kaszy gryczanej 1 łyżeczka ogórka kiszonego suszonego 1 łyżka oleju sól Do garnka wlać 500 ml wody, dodać suszone ogórki, sól, i łyżkę oleju, zagotować, wsypać kaszę i od czasu do czasu
Gotowanie jest łatweWszyscy mają na swoich blogach przepisy na naleśniki z gryki, od dziś mam i ja! :) Składniki na naleśniki: kasza gryczana woda kurkuma (niekoniecznie, użyłam tylko do poprawy koloru naleśników) Grykę namoczyć na noc, rano odcedzić, przełożyć do blendera, zalać wodą tak, by przy kryła kaszę i zmiksować jak najdokładniej. W przypadku, gdy ciasto jest za gęste dolać wody. Dodać
chwile dla mnieJeśli robisz zapiekankę w piekarniku, dorzuć na blaszkę jakieś warzywa. Następnego dnia ugotuj makaron, kaszę, ryż, albo umyj sałatę, wymieszaj z pieczonymi warzywami i danie gotowe. My właśnie robimy to w taki sposób. Zobacz: Poniedziałek , czyli dzisiaj na obiad były zdrowe „dewolaje”: z kaszy gryczanej niepalonej z mielonym indyka z pure ziemniaczano-kalafiorowym. Wykorzystaliśmy połowę główki kalafiora(...)półkilogramowej paczki – drugą połowę zamrozimy – będzie do wykorzystania za kilka dni. Ugotowaliśmy trochę więcej kaszy i więcej pure niż potrzeba. Wtorek : wegetariańska zapiekanka pasterska z boczniakami. W daniu wykorzystamy pure – jakie zostało z poniedziałku – do zapieczenia sosu grzybowego, do którego dodamy też kaszę z dzisiaj. Z 250-gramowej paczki boczniaków zachowamy też kilka grzybów na później. Środa : Przy
Niedzielny kucharzźródłem witamin E, B12 i kwasu foliowego, a także wapnia i fosforu. Składniki na sałatkę z kaszą sorgo, burakiem i kozim serem (3-4 porcje): 400 g buraków 150 g sera koziego (feta) 3 garście rukoli (30 g) 100 g kaszy sorgo czerwonej garść pestek słonecznika 3 łyżki oleju lnianego łyżka miodu łyżka octu balsamicznego (może też być(...)kaszy z warzywami układamy ser, następnie polewamy sosem z oleju i octu, a na koniec posypujemy ziarnami słonecznika. Sałatka z kaszą sorgo, burakiem i kozim serem – pyszna i zdrowa Zobacz inne przepisy na zdrowe dania obiadowe, których nie trzeba podgrzewać: Błyskawiczny chłodnik z burakami Sałatka z kaszą pęczak i warzywami (350 kcal) Sałatka z kaszą gryczaną i warzywami
e-PrzepisyKulinarnesmakują. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma żytniej mąki jasnej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 torebki kaszy gryczanej 400 gram sera białego 2 cebule Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do miski przekładamy kaszę, dodajemy ser oraz podsmażoną
Bajeczna Kuchniagłodni... szybki i prosty obiad, do którego składniki można dobierać według swojego upodobania, a i tak wyjdzie pysznie :) Składniki: -2 woreczki dowolnego rodzaju kaszy (2x100g) (u mnie kasza gryczana i ryż brązowy) -200g kiełbasy -1 cebula -1 czerwona papryka -1 żółta papryka -3 łyżki przecieru pomidorowego -majeranek, oregano, bazylia -sól i pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy według instrukcji
KasiekGotujeduży asortyment. Z kaszą było znacznie łatwiej, choć nie ukrywam, że też spory rozrzut był do dyspozycji. Danie proste, jednak nie prostackie. Smaki idealnie dobrane. Danie syte i co najważniejsze, szybkie w wykonaniu. Ową strawę polecam, Arek Gie Składniki: 1 szklanka prażonej kaszy gryczanej 400 g boczku surowego wędzonego
R'n'G Kitchenrodzaj mąki jest otrzymywany po zmieleniu ziaren gryki. W smaku przypomina kaszę gryczaną. Mąka ta nie zawiera glutenu, więc jest bardzo popularna wśród alergików i osoby z nietolerancją glutenu, również diabetycy czerpią garściami z dobroczynnych właściwości tej mąki. Właściwości Autor zdjęcia: u11116 Posiada ciemną, brązową barwę dzięki czemu nadaje wypiekom ciemniejszy kolor. Mąka gryczana zawiera przeciwutleniacze, czyli wolne rodniki, które
SmartBake.plSkładniki : - 2 jajka - 1 banan - 1 szklana ugotowanej kaszy gryczanej nie prażonej - 4 łyzki zmielonych orzechów - 1 łyżka kakao Przygotowanie : Jajka ubijany. Dodajemy banan, najlepiej pokrojiny na kawalki i ubijamy aż uzyskamu jednolitą gładką konsystencję. Dodajemu kaszę, zmielone orzechy i kakao. Miksujemy chwilę, tak by składniki się połączyły Nakładamy do silikonowych foremek. WstaWstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni
Szkrab Je Samzimno). I co najważniejsze zrobicie go w dosłownie kilka chwil. Korzystajmy teraz ze skarbów natury, sezon tak szybko mija. Składniki na 2 porcje: 100g suchej kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej) – robiłam w obu wersjach. 1 mała cukinia Kilka pieczarek 250g bobu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego ½ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu
Fabryka pomysłówSkładniki: 1 szklanka kaszy gryczanej kilka sztuk suszonych grzybków 250 gram twarogu 1 średnia cebula olej przyprawy: sól , pieprz, wegeta ciasto: 2,5 szklanki mąki ciepła woda 1 jajko sposób wykonania: Kaszę ugotowałam na sypko ( w dwóch szklankach wody ) z rozkruszonymi suszonymi grzybkami i solą. Odstawiłam do wystudzenia. Cebulkę pokroiłam w kostką, podsmażyłam na oleju. Twaróg rozgniotłam dodałam kaszę podsmażoną
Darcia w kuchnikilka chwil i zjeść na obiad, kolację czy zapakować do pracy. Akurat mi zostało trochę kaszy ugotowanej na sypko z poprzedniego dnia i przygotowałam kiedyś taką sałatkę na piątkowy obiad. Polecam szczególnie teraz, gdy za oknem prawdziwy skwar. Składniki: 100 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) 10 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 3 plastry suszonych pomidorów z zalewy olejowej
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 kulka mozzarelli light garść roszponki lub rukoli 150 g pieczarek kawałek czerownejj papryki 20 g suszonych pomidorow bez oleju 1 mała cebula 2 ząbki … Czytaj dalej Kasza z warzywami i mozzarellą
czarrna od kuchniposypujemy serem i mieszamy, odstawiamy. Sos: jajka mieszamy razem ze śmietanką oraz przyprawami ( najlepiej widelcem albo w słoiku), odstawiamy. Ciasto na tartę Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. kaszą gryczaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy spód tarty z piekarnika i zdejmujemy z niego papier z kaszą
słodkie i nie tylko historie kulinarneCukinia w nieco innym wydaniu. Zamiast grzybów można też dodać kapary lub drobno pokrojone suszone pomidory. Smacznego! Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki kaszy gryczanej 2 szklanki pokrojonych grzybów leśnych masło/olej do smażenia 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 małe cukinie ½ opakowania fety natka pietruszki sól, pieprz lubczyk, majeranek Ugotuj obie kasze w jednym garnku (ok. 10 minut
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 100g kaszy gryczanej puszka tuńczyka w oleju 1 nie duża czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego kilka czosnkowych oliwek kilka pomidorków koktailowych sól, pieprz, tymianek łyżeczka octu pęczek szczypiorku Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, selera na drobne kawałki, pomidorki w ćwiartki. Oliwki całe lub przekrojone w pół. Wszystkie składniki wymieszać w misce
Gaździnka warzy