łatwo dostępnych składników. Danie warzywne, do którego dodasz także inne warzywa, jak np. paprykę, pieczarki, kukurydzę. Możesz je podać z dowolnym makaronem, ryżem, a nawet kaszą, np. kuskus lub kaszą gryczaną niepaloną (jest delikatniejsza od palonej). Makaron z cukinią w kremowym sosie curry SKŁADNIKI: 1 cukinia – 360 g 1 marchew – 85 g 1 cebula(...)suszone pomidory z zalewy w oleju + 1 łyżeczka tego oleju słodka i ostra papryka, sól, pieprz 2 łyżki oliwy do podania: makaron świderki, penne, kolanka, tagliatelle, spaghetti, kasza, ryż, a także posiekana, świeża natka lub kolendra SKŁADNIKI NA SOS: 190 g jogurtu naturalnego – mały kubek 80 g tartego sera żółtego lub parmezanu ½ płaskiej łyżeczki przyprawy mielonej curry lub żółtej
Zasmakuj KuchniSzczupak, 12 owoców jałowca, 150 g kaszy gryczanej, 200 g cebuli, sól, pieprz, masło lub olej, Rybę oskrobać - skrobać w kierunku przeciwnym do ułożenia łusek. Można to robić łyżką, wówczas łusek nie musimy sprzątać w całej kuchni. Ostrym nożem rozciąć brzuch i wyjąć wnętrzności. Opłukać pod bieżącą zimną wodą. Można obciąć głowę – ja nie obcięłam. Można wyjąć kręgosłup – ja wyjęłam(...)Rybę lekko osolić, wewnątrz natrzeć rozgniecionym jałowcem. Kaszę ugotować na sypko - do garnka wsypać kaszę i wlać 1,5 raza tyle wody ile wynosi objętość kaszy, lekko osolić i dodać łyżkę masła, przykryć. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut, nie odkrywać. Cebulę
królestwo garówprodukowana z twardej pszenicy durum, dostępna jest w trzech odmianach; drobno, średnio i gruboziarnistej, dziś wykorzystamy tę gruboziarnistą. Kasza ma bardzo oryginalny lekko orzechowy smak i w odróżnieniu od kaszy gryczanej nadaje się do przygotowania potraw słodkich i słonych. Wielką zaletą poza smakiem jest jej niski indeks glikemiczny (IG 46 ) co stawia ją na jednym z pierwszych miejsc w rankingu(...)się dla diabetyków. Mało kalorii dużo błonnika czyni ją również super produktem dla osób dbających o linię. Dziś proponuję bulgur w wersji na zielono z orzeźwiającą nutą cytryny. Do kaszy dodałam zielony groszek, bób i cytrynę, to świetne uzupełnienie gania głównego. Oczywiście, można potraktować ten przepis jako bazę do przygotowania sałatki na zimno z dodatkiem tuńczyka i majonezu
SprawdzonaKuchnia.plŚRODA Śniadanie: Gofry gryczane z masłem orzechowym i bananem [560 kcal/ W: 87 g/ B: 21 g/ T: 19 g] 80 g mąki gryczanej 1 łyżki (5 g) oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka sojowego szczypta soli pół łyżeczki cynamonu + opcjonalnie: łyżeczka erytrolu 60 g banana 20 g masła orzechowego Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek(...)pęczek młodej botwinki z małymi buraczkami 10 g oliwy 1 por 2 ząbki czosnku 100g zielonej soczewicy 500 ml bulionu warzywnego 100 g kaszy gryczanej 60 g awokado Botwinkę umyj, odetnij buraczki i obierz je. Liście botwinki posiekaj na desce. Na dużej patelni na oliwie zeszklij pokrojonego pora (tylko biała i jasnozielona część), dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i jeszcze
365 dni dookoła kuchniPrawie, bo w golasie nie ma fety. Ale z fetą jest jeszcze lepszy. Dla nas. A dla Was? :) Składniki 200 g kaszy gryczanej (np 2 torebki) 180- 200 g twarogu lub 100 g twarogu i 80-100 g fety 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 jajo 1 łyżka posiekanej mięty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ok 4-5 łyżek(...)oleju lnianego masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia dobra sól, świeżo zmielony pieprz kwaśna śmietana do podania kefir, maślanka do podania Przygotowanie Ugotujcie kaszę. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na maśle lub oleju rzepakowym. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Przygotujcie naczynie do zapiekania, wysmarujcie je 1 łyżką (lub jeśli trzeba więcej/mniej) oleju
OliveandThymeZielono mi... Warto jeść zielone warzywa. Warto! Składniki: 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości garść pestek słonecznika łyżka siemienia lnianego 1/2 puszki groszku 50 gram szpinaku 1/2 średniej cukinii sól pieprz oliwa z oliwek z oregano Cukinię kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i grillujemy po kilka minut na patelni(...)grillowej, polewamy odrobiną oliwy z oliwek. W misce mieszamy gorącą cukinię, ciepłą kaszę, szpinak i groszek (szpinak zwiędnie pod wpływem ciepła). Dodajemy pestki słonecznika, siemię lniane i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe
Mango PapajaNasz polski super food w wersji dla mięsożerców 😊 W wykonaniu łatwe i doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem. Składniki: 3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej 200 g sera feta 250 g boczku wędzonego lub kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 3-4 cm parmezanu 100 ml śmietany 30% sól, pieprz, odrobina czosnku granulowanego olej lub smalec Boczek lub kiełbasę pokroić(...)niewielką kostkę i podsmażyć na łyżce oleju lub smalcu. Dodać cebulę pokrojoną w półpiórka i udusić ją do zeszklenia. Przestudzić lekko. Dodać wędlinę z cebulą do kaszy, dodać fetę pokruszoną i starty na tarce parmezan. Doprawić czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Wyłożyć całość do formy nasmarowanej smalcem, polać śmietaną i zapiec 30 minut w temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu
Ze smakiem bez glutenugotuję tak samo. Nie używałam jeszcze innego rodzaju mięsa jako bazy wywaru. Na pewno fajnie sprawdzi sie wieprzowina czy też kurczak. Moją zupę krupnik zasypuję kaszą jęczmienną. Próbowałam raz kaszy gryczanej. Nadała ona zupie inny smak niż jęczmienna. Możemy też dla odmiany użyć ryżu a nawet i komosy ryżowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia(...)zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg żeberek wieprzowych 2 litry wody 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/2 średniego selera 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 dkg kaszy jęczmiennej 3 duże ziemniaki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka soli pęczek natki pietruszki krupnik Przygotowanie. Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Gotować
mecooksCześć! Dziś mam dla Was pysznego kurczaka - koniecznie spróbujcie!!! :) składniki 250 g filet z kurczaka buraczki 100 g kaszy gryczanej marynata: sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny odrobinę oleju 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano Filet pokroić w paseczki. W misce przygotować marynatę i wrzucić(...)niej mięso, najlepiej odstawić na całą noc a przynajmniej na 1 godzinę . Jednak im dłużej stoi tym mięso lepiej smakuje. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, kurczaka grilluj do miękkości . Podawaj z dodatkiem jarzyny u mnie tym razem tarte buraczki ;-) Smacznego! K ;-) *przepis znalazłam w książce "Mogę schudnąć
Cukier&Pudermarchew będzie już miękka przystępujemy do zrobienia zasmażki (do gęstszej opcji). Wykorzystujemy tu mój ulubiony olej kokosowy (bardzo wysoka temp. dymienia) oraz mąkę (w moim przypadku gryczaną). Proporcje zawsze powinny wynosić 1:1. Rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy mąkę, rozgniatamy i mieszamy żeby nie było grudek. Im zasmażka jaśniejsza tym lepiej zagęści, im ciemniejsza tym mocniej wyciągnie smak(...)przestygnięciu do gorącej jeszcze potrawy i mieszamy. Na sam koniec, kiedy już osiągniemy oczekiwany smak (poprzez doprawienie) dodajemy śmietankę. Ja używam tego dania jako dodatek do kaszy gryczanej, ziemniaków czy mięsa aby dodać smaku i wilgotności. Smacznego
IzaGotujekiszonej kapusty i naprawdę powiadam Wam genialnie smakuje zawinięte w ciasto pierogowe w towarzystwie barszczu czerwonego, oczywiście klarownego. Składniki: 100 g ugotowanej kaszy gryczanej ok. 300-400 g suszonych grzybów(...)włoszczyzną lub w bulionie warzywnym. Cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby, czosnek, przyprawy i masło. W/w składniki zalać winem. Gotować aż wino odparuje. Połączyć grzyby z kaszą i zblendować na gładką masę. Gotowe
pieprzny smaczekpóźniej trochę dłuższego gotowania, ale bynajmniej nie musimy gotować osobno. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 jajko sól pieprz 1/2 szkl suchego ryżu 1/2 szkl suchej kaszy gryczanej BIG NATURE 1/2 szkl wody 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego dla wzbogacenia smaku polecam odrobinę vegety 500ml passaty pomidorowej 300ml bulionu (około) 1 duża kapusta WYKONANIE: 1. Kapustę(...)jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania liści. 2. W misce umieszczamy mięso, cebule pokrojoną w kostkę, jajko, sól, pieprz, ryż, kaszę, wodę, całość dokładnie wyrabiamy. 3. Ściągamy liście z kapusty, podcinamy zgrubienia, nakładamy około łyżkę mięsa i zwijamy gołąbka. 4. Na spód garnka układamy listki z kapusty aby gołąbki nam się
Dziś Ja gotujeMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: mięso z zupy (u mnie udko kurczaka), mała marchewka, po kawałku papryki zielonej i czerwonej, kawałek pora, torebka kaszy gryczanej, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 2 łyżki sosu sojowego, nieduża garść posiekanej natki pietruszki. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej(...)oregano. Przygotowanie: Kurczaka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przygotowuję marynatę z oleju i przypraw, dokładnie mieszam z mięsem. Najlepiej zrobić to nieco wcześniej, aby mięso trochę poleżało w przyprawach. Kaszę gotuję w osolonej wodzie, mieszam z sosem sojowym, studzę. Paprykę kroję w nieduże paseczki, pora w plasterki. Marchewkę dzielę na mniejsze kawałki, następnie kroję wzdłuż w cienkie plasterki, a potem
JejKuchniawięcej przepisów na zdrowe dania. Jak słodkie to tylko domowej roboty. Częściej zamierzam robić też sama pieczywo. Trzymajcie kciuki, oby się udało! :) Zapraszam na sałatkę. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 1/2 czerwonej cebuli 1 mały zielony ogórek 1 słoik marynowanych pieczarek 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki ziaren (u mnie z chilli) - np. Ziarenkowo pęczek rzodkiewek 1/2 papryki(...)obrany ze skórki pomidor świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól 2 łyżki oliwy z oliwek (np. Develey ) 1 łyżka octu balsamicznego (np. Develey ) 1 ząbek czosnku Wykonanie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ziarenka uprażyć na suchej patelni, dodać do ugotowanej i przestudzonej kaszy. W miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z oliwą i octem balsamicznym. Wymieszać z kaszą
Trufelkowoporcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Wyrabiać, aż ciasto będzie(...)Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę
Di gotujesztuki) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Wyrabiać, aż ciasto(...)Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i podzielić na 3 części (lub wg gustu) o kształcie prostokąta. Na każdej
Di gotuje