Śląsku, a także w moim domu.Istnieje również legenda o kluskach śląskich ale to odsyłam TU..Kluski.. ah te kluski, idealne do zrazów, bitek.. z sosem, modrą kapustą czy nawet z buraczkami..Jednak zestaw : "kluski z dziurką, zrazy, sos, modra kapusta " idealnie pasuje na niedzielny obiad..Składniki :1 kg ziemniaków1 szkl. mąki ziemniaczanejsólZiemniaki ugotować w mundurkach, obrać
Garnkowe fanaberiemarchewek -4 pietruszki -duży seler -ząbek czosnku -8 liści laurowych -pół garści ziela angielskiego -pieprz czarny ziarnisty mała garść -suszona papryczka chili (maks cm, bez nasion) -por -kawałek kapusty włoskiej -pietruszka zielona -świeży lubczyk -białko jaja ubite -sól łyżka Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą do połowy garnka. Wstawiamy na najmniejszy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy wytworzone białko. Warzywa obieramy(...)poza cukinią i wszystkie wrzucamy do garnka. Kapustę włoską, pietruszkę zieloną, lubczyk i część zieloną pora możemy związać razem, by łatwiej było później wyciągnąć. Dolewamy gorącej wody do wysokości garnka, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około trzech godzin. Bulion nie może wrzeć, dlatego najlepiej co jakiś czas ściągać przykrywkę, by płyn się uspokoił. Nasz rosół ma "pyrkać" nie może się
BaRepaswszystko się posypało. Cały dzień i wszystkie plany poszły do lamusa. Te kulinarne też, dlatego dziś coś na szybko. Składniki: -0,5kg wołowiny mielonej -1,5kg ziemniaków -masło -kapusta włoska ćwiartka -szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz -białe wino półwytrawne -śmietana 12% -mleko -mozzarella -parmezan -pomidory koktajlowe Ziemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany, masło i mleko; przecieramy na peere. Kapustę
BaRepasgotujemy pożądaną ilość, zgniatamy w prasce na peere z jogurtem naturalnym -cebula; -bazylia; kilka świeżych listków -skórka z cytryny -jajka -świeży tymianek -szczypiorek -starte mrożone chili -ogórek zielony -liście kapusty pekińskiej Dwie główki cebuli szklimy na klarowanym maśle, solimy i lekko brązujemy. Dodajemy kilka listków tymianku. Zdejmujemy z ognia, posypujemy świeżym posiekanym szczypiorkiem. Łączymy z ziemniakami., mieszamy. Wykładamy na talerz(...)ziemniaki kładziemy posolone jajko sadzone, które posypujemy chilli. Kefir. Do kefiru wrzucamy kilka lisków bazylii, startą skórkę cytryny; miksujemy ze szczyptą soli. Surówka. Posiekaną i zgniecioną w garści kapustę łączymy z tartym drobno ogórkiem, dodajemy soli i pieprzu oraz reszty kefiru. Mieszamy. Prosto, domowo, a trochę inaczej, smacznego
BaRepasSkładniki: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 mała cabula czerwona łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku klika kropel soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukać i odcisnąć od wody, pokroić. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cabulkę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek posiekać bardzo drobno. Wszystkie
cooklifesmaków. W końcu wybór padł na zupę 5 smaków. Tak naprawdę, jest w niej nie tylko 5 smaków, ale całe bogactwo. Składniki: - 2 litry rosołu drobiowego - 1 kapusta pekińska - 1 czerwona papryka - 1 zielona papryka - 1 mały por - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu - przyprawa 5 smaków - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - 1 łyżka soku z cytryny - ½ puszki mleka(...)kokosowego (200ml) - mięso kurczaka z rosołu - prażona cebulka - natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por, 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków, chilli, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Wlać mleko kokosowe, dodać kawałki kurczka z rosołu i prażoną cebulkę. Zagotować. Podawać obficie posypaną natką
mojewypiekiinietylkoJarmuż (ang. kale) zwany kapustą liściastą jest jedną z najstarszych form roślin kapustnych. Ceniony w starożytności, niedoceniany w XX wieku, dziś coraz bardziej zyskuje na popularności. W smaku przypomina mieszankę brokuła z kapustą. Przez wielu nazywany królem warzyw i to zasłużenie. Doceniono jego niezwykłe walory zdrowotne oraz bogactwo wartościowych składników. Chipsy z jarmużu. Składniki: - ok. 300g jarmużu - kilka łyżek
mojewypiekiinietylkoGorące podajemy z barszczem lub do barszczu. Uszka z grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. Moje zostały zrobione tylko z farszem z grzybów, ale równie smaczne są z kapustą i grzybami. Co do ilości farszu, zawsze robię go więcej. To co zostanie wykorzystuję do pierogów (oczywiście z kapustą i grzybami). Smacznego. Wydrukuj przepis The post Uszka z grzybami appeared
mojewypiekiinietylkosłuży od lat, zwłaszcza w okresie świątecznym. Niestety, świątecznej grzybówki w naszym domu, zawsze wszystkim jest za mało. składniki70 - 100 g suszonych prawdziwków porcja włoszczyzny (bez kapusty)10 ziarenek czarnego pieprzusok z cytrynyśmietanaok 2 l wodyprzygotowaniePrawdziwki szybko opłukać zimną wodą. Namoczyć na noc w 0,5 l wody. Rano dodać ok 1,5 litra wody i gotujemy(...)małym ogniu pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną, dodajemy sporo włoszczyzny bez kapusty, i ziarenka pieprzu. Gotujemy zupę jeszcze przez 25 - 30 minut. Zupę cedzimy przez gęste sito, doprawiamy solą i sokiem z cytryny, można lekko zabielić śmietaną (do śmietany dodajemy parę łyżek gorącej zupy, mieszamy i tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy). Podajemy z łazankami
Stare GaryCzas : 20 minut Składniki : 2 garści pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej 1 utarta na tarce ( grube oczka ) marchew 3 łyżki natki pietruszki 1 mandarynka 3 łyżki pokrojonego szczypiorek 1 łyżeczka herbaty ,, Lipa i miód " 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej 1/6 szklanki wody 1 łyżeczka miodu pieprz kolorowy grubo mielony do smaku sok z 1/4 cytryny szczypta soli 2 łyżki oleju(...)pestek winogron Zaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód . Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem . Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo
Buniabaje w kuchniCzas : 20 minut Składniki : 2 garści pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej 1 utarta na tarce ( grube oczka ) marchew 3 łyżki natki pietruszki 1 mandarynka 3 łyżki pokrojonego szczypiorek 1 łyżeczka herbaty ,, Lipa i miód " 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej 1/6 szklanki wody 1 łyżeczka miodu pieprz kolorowy grubo mielony do smaku sok z 1/4 cytryny szczypta soli 2 łyżki oleju(...)pestek winogron Zaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód . Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem . Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo
Buniabaje w kuchniSkładniki: 1 filet z wędzonego kurczaka 0,5 szt zielonej papryki 0,5 szt czerwonej papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 mała czerwona cebula 0,5 szt kapusty pekińskiej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ketchupu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka obrać ze skórki, oddzielić od tłuszczu, pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną i zieloną pokroić w kostkę. Cebulę pokroić(...)drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z sobą. Do wszystkiego dodać kukurydzę, poszatkowaną kapustę pekińska, majonez, ketchup, sól, pieprz i jeszcze raz wymieszać wszystko z sobą. Gdyby sałatka była za gęsta można dodać trochę więcej majonezu lub śmietany
cooklifeburaczkamiSałatka śledziowa z jabłkiem Sałatka śledziowa z pieczarkamiSałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Sałatka warstwowa z kalafiorem Sałatka warstwowa z tuńczykiemSałatka wielowarzywna z kapustą pekińską Sałatka z arbuza i fetySałatka z brokułem, fetą i pomidoramiSałatka z brokułem, fetą i szynkąSałatka z brokułem i makaronem Sałatka z buraczków z czerwoną fasolą Sałatka z czerwoną fasolą Sałatka(...)kalafiora i rzodkiewkiSałatka z kalafioremSałatka z kalafiorem i orzechami Sałatka z kalafiorem i paprykąSałatka z kalafiorem i pomidoramiSałatka z kapustą pekińską z szynką i ananasem Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiemSałatka z kiszonego kalafiora Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasoląSałatka z kurczakiem i grzankami Sałatka z kurczakiem i selerem Sałatka z kurczakiem i świeżym seleremSałatka z makaronem
Kuchnia domowa AniGolonka towarzyszyła nam ostatnio przez kilka dni. Przygotowana w wolnowarze (a jak w azjatyckich smakach (no bo jakże by inaczej) została spożyta na rożne sposoby. Na kapuście, bez kapusty, dopieczona w piekarniku i dosmażona na woku, w kanapce i na … Czytaj dalej
slodkokwasnaplpropozycja na przepyszną sałatkę z ogórków kiszonych . Smakuje przepysznie i pasuje do każdego obiadu. U nas była dodatkiem do kotletów mielonych. Polecam i zapraszam po przepis. : Składniki:Pół główki kapusty pekińskiej1 mała puszka kukurydzy6 ogórków kiszonychSkładniki na sos:4 łyżki majonezu lub jogurtu1 łyżeczka koperku świeżego lub suszonego1 -2 łyżeczki soku z cytryny1-2 łyżeczki cukrupieprz Wykonanie:Kapustę kroimy
Smaki Edyty