kapustą - 19268 przepisów (strona:755/1285)

Współpraca - Nasza Chata - leśne specjały z Borów Tucholskich 173

Kurki - danie gotowe 14. Podgrzybki - danie gotowe 15. Żurawiny leśne dżem - całe owoce 16. Borówki leśne dżem - całe owoce 17. Jagody leśne dżem - całe owoce 18. Opieńki marynowane 19. Kapusta z grzybami  Firmie Nasza Chata bardzo dziękuję za zaufanie. :-) Obiecuję mnóstwo pysznych dań! W sekrecie powiem, że kapusta z grzybami została już należycie wykorzystana. ;-) Przepis wkrótce

Szefowa kuchni
Noodle po pekińsku 311

smakowych. Jest przepyszny! Mogłabym go jeść w nieskończoność.Polecam i zapraszam po przepis :  Składniki:500 gr mięsa wołowego mielonego2 łyżki oleju sezamowego3 ząbki czosnku1 łyżka startego imbirupół główki kapusty pekińskiejpół pęczka szczypiorku2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka pasty currynatka pietruszki200 gr chińskich noodli Wykonanie:Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu.Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie(...)min.Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy  i smażymy 1 min.Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle. By były zachowane proporcje dobrze gdy  jest 1/3 mięsa do 2/3 makaronu. Mieszamy i gotowe :)Posypujemy natką pietruszki lub kolendry.Smacznego

Smaki Edyty
Jarmuż duszony-Grünkohl-Detoxfood-Właściwości zdrowotne jarmużu 115

JARMUŻ (Brassica oleracea L.var.sabellica) jest botaniczną odmianą kapusty warzywnej,a pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego.Bardzo popularny w Niemczech, szczególnie w północnych Landach.Zbiory zaczynają się późną jesienią i trwają całą zimę.Roślina ta musi przemarznąć,wtedy dopiero traci goryczkę i jest po prostu smaczniejsza.6 grudnia na północy Niemiec,jak każe ludowy zwyczaj, wykłada się liście jarmużu przed drzwiami domostw,żeby(...)powoli.Gotować około godziny.Czas gotowania zależy oczywiście od wielkości liści.Im liście mniejsze i młodsze tym szybciej będą zdatne do spożycia. Podczas gotowania ładnie pachnie.W smaku bardzo przypomina włoską kapustę,trochę brukselkę.I tak też najlepiej go przyprawić lekko zakwaszając octem,smak zbalansować dodatkiem cukru.Jak ktoś lubi ,można smak zaostrzyć dodatkiem musztardy (tak podaja niemieckie przepisy).Mi osobiście lepiej smakuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brukselka z masłem orzechowym 150

słyszę,ze ktoś nie lubi brukselki nie mogę się nadziwić jak można nie lubić tych pysznych kapustek.To jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków kapusty,doskonałe źródło witaminy C,dobre beta-karotenu,kwasu foliowego,witaminy E i potasu.Dla większości warzyw pierwsze nocne przymrozki są zabójstwem - brukselka zaś najsmaczniejsza jest zbierana właśnie po nich,Wtedy ta maleńka kapusta osiąga swoją "dojrzałość",smak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pekinka z kiełkami fasoli mung 138

mała kapusta pekińska1 czerwona cebula3/4 szk kiełków fasoli mung1 marchewka2 krótkie świeże ogórkisól morska do smakupieprz kolorowy do smakucukier do smakusok z cytryny do smakukilka łyżek oleju Kapustę posiekać i wrzucić do miski. Cebulę i marchew obrać a potem umyć razem z ogórkami i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Dodać kiełki i przyprawy do smaku oraz

Ewa w kuchni
Pekinka z nutą jabłka 157

średniej kapusty pekińskiej1/2 pęczka rzodkiewki1/2 dużej czerwonej cebulikilka gałązek natki pietruszki1 duże jabłkook. 1 szk pikantnej mieszanki kiełków sól do smakupieprz do smakucukier do smakuocet ryżowy do smakukilka łyżek oleju ryżowego Kapustę poszatkować, rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki, natkę po umyciu posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych

Ewa w kuchni
Groch z cebulą 159

moim wigilijnym stole. Jest to bardzo proste danie, które w ferworze przygotowań świątecznych zajmie nam naprawdę mało czasu. Można też tak przygotowany groch wykorzystać również w połączeniu wigilijnym z kapustą, ale akurat taka wersja jakoś nie należy do moich ulubionych… w przeciwieństwie do kapusty z grzybami, która też czeka w kolejce na bloga… Groch z cebulą – Składniki

UgotujmyTo.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 179

szybciutko dopisałam przepis na swoją -coraz już dłuższą…- listę potraw do zrobienia. U mnie w domu nie robiło się pierogów z kaszą…. Robiło się pierogi z kapustą i grzybami; z mięsem, kapustą i grzybami; z owocami i obowiązkowo z serem. Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania

UgotujmyTo.pl
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 183

serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.E-book można pobrać na tutaj. Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami Proporcje na 10 gołąbkówCzas przygotowania: 7 godzinSkładniki:1 kapusta (1500 g)60 g suszonych grzybów200 g pieczarek250 g cebuli3 łyżki oleju100 g suchej kaszy jęczmiennej250 ml bulionu warzywnego3 łyżki śmietany1 czubata łyżka mąki pszennejSólŚwieżo zmielony pieprzWykonanie:Grzyby zalewamy szklanką(...)Namoczone grzyby odcedzamy zachowując wodę. Kroimy je drobno i dodajemy do przesmażonej cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko smażymy przez 10 minut. Dodajemy suchą kaszę i dokładnie mieszamy.Z kapusty wykrawamy głąb, parzymy ją we wrzątku w dużym garnku, aż liście będę się bez problemu oddzielać. Na każdym liściu układamy farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.  Gotowe gołąbki

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz ukraiński 209

łyżek suchej fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraczki 3 podudzia z kurczaka włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty) 1/2 cebuli 2 ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz Mimo, że jest to jedna(...)zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz

Świat Domowej Kuchni
Kapuśniak z fasolą na wędzonych żeberkach 180

szklanka ugotowanej fasoli "Piękny Jaś" 50 dag kiszonej kapusty 4 średnie ziemniaki włoszczyzna 3-4 kostki rosołowe 1 wędzone żeberko  15 dag wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pieprz 1 płaska łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego Kapuśniaku nie robiłam już całe lata świetlne :) Ale muszę przyznać, że z przyjemnością(...)Żeberka umyć. Włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również włożyć do garnka. Dodać kostki rosołowe. Gotować koło 30 minut. Dodać odsączoną fasolę i wypłukaną kiszoną kapustę. Doprawić przyprawami (pieprzem, majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim). Gotować kolejne 20 minut. W międzyczasie rozgrzać patelnie. Dodać 1 łyżkę masła i podsmażyć na nim pokrojony w drobną kosteczkę boczek

Świat Domowej Kuchni
Szybkie sałatki warzywne 285

cesarskasurówka z kapustymizeriasurówka z marchwii i pietruszkiburaczki z paprykąsurówka z czerwonej kapusty

prawdziwe jedzenie
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 176

przyjęciach.Syci na długie godziny i zachwyca podniebienia!Faszerowana papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie! SKŁADNIKI:- czerwona papryka – 2 szt- ugotowany ryż – 1 szkl- poszatkowana kapusta – 100 g- mięso mielone – 200 g- cebula – 1 szt- czosnek – 1 ząbek- jajko – 1 szt- śmietana 18% – 200 ml- ser żółty(...)olej- sól- pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.   Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę.Chwilę razem podsmażamy.   Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając.   Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ).   Smażymy ok. 15 min.   Studzimy mięso , po czym mieszamy z jajkiem, ryżem i szczyptą kurkumy.   Papryki przekrawamy na połówki.Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy

Ostra na Słodko
Kotlety mielone w waflu 252

mielone zapieczone w waflu / andrucie nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i zachwyciły oczy biesiadników!Zagościły na stałe w naszym menu!  SKŁADNIKI:- andruty / wafle- mięso mielone – 200 g- biała kapusta – 100 g- cebula – 1 szt- jajko – 1 szt- pieprz- sól- natka pietruszki- koperek- czosnek – 1 szt- bułka tartaCIASTO :- mąka – 0,5 szkl- mleko(...)szkl- sól- jajko – 1 szt- olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kapustę i cebulę trzemy tarce. Dodajemy mięso mielone ,  jajko, czosnek, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Z andruta wycinamy kółka( u mnie wielkości dużego kubka ). Z farszu formujemy sznycelki. Kładziemy na andrucie.  Przykrywamy drugim i delikatnie dociskamy. Z mąki, mleka , jajka, soli robimy gęste ciasto naleśnikowe. W cieście zanurzamy kotleciki

Ostra na Słodko
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 234

roku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą. Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą,  można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami

Kulinarne przygody Gatity