kapustą - 19268 przepisów (strona:763/1285)

Przetwory domowe, zapasy na zimę 207

Przetwory domowe. Pretwory na zimę. Zapasy na zimę. Ogórki kiszone. Ogórki konserwowe. Fasolka szparagowa konserwowa. Surówka z białej kapusty na zimę. Dżemy. Soki. Dżem wiśniowy. Dżem jagodowy. Sok z aronii (aroniowy). Nalewka z aronii. Składniki Kliknij w obrazek, by przejść do przepisu: Syrop z kwiatów lipy Surówka z białej kapusty na zimę The post Przetwory domowe, zapasy na zimę appeared

Kulinarne Przeboje
Gołąbki w sosie pomidorowym 192

przepysznym daniem bo nigdy wcześniej sama ich nie robiłam, jedynie przyglądałam się mojej mamie, gdy byłam dzieckiem. Przepis jest prosty, wystarczy odrobina cierpliwości i gotowe :) Składniki: spora główka młodej kapusty 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 gram ugotowanego ryżu 1 cebulka 2 ząbki czosnku sól pieprz litr bulionu dwie łyżki przecieru pomidorowego łyżka mąki pszennej pół łyżeczki papryki słodkiej(...)proszku Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją we wrzątku przez około 8 minut aż liście zmiękną. Po tym czasie wyciągamy kapustę z wody, odstawiamy na chwilę aż delikatnie przestygnie. W tym czasie mięso mielone mieszamy z ryżem, posiekaną drobno cebulką i czosnkiem oraz doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowany farsz nadaje się już do naszych gołąbków

Mango Papaja
Pulpety z pietruszką w sosie slodko-kwaśnym 204

gotowy. Można doprawić do smaku czosnkiem.  Ryż zasmażany: Gotujemy szklankę ryżu. Składniki: 3 pieczarki - pokrojone w talarki 3 marchewki pokrojone w słupki 6 liści z kapusty pekińskiej 2-3 łyżki oleju Na rozgrzanym oleju smażymy marchewkę I pieczarki- około 5 min. Gdy marchew jest miękka dodajemy ryż I pokrojoną w piórka kapustę. Smażymy około 3 min. Gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
Gołąbki inaczej ;) 365

Bardzo lubię gołąbki. Mama zawsze przyrządza takie pyszne, zawinięte w kapustę z sosem pomidorowym ... Jednak mi sos pomidorowy trochę się przejadł i szukałam czegoś innego. Tak powstały gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym :) Szybko się robi, a i porcja wychodzi duża, także można się najeść dużo i bardzo smacznie :) Polecam!:)   Składniki: Gołąbki:  500 g mięsa mielonego (wieprzowego) kapusta(...)smażenia 1 litr bulionu Sos: 400g pieczarek 1 litr bulionu sól, pieprz ziołowy papryka słodka, papryka ostra łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu)   Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy. Mięso mieszamy razem z kaszą, jajkami, ryżem i drobno posiekaną, podsmażoną cebulką . Doprawiamy. Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy

Czerwona Porzeczka
Krokiety orkiszowe w płatkach gryczanych (z mięsem i kapustą) i kilka słów o oleju rzepakowym 176

szklanki wody mineralnej 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie mieszana typ 1100 i 750) 2 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli 1 duże jajko Na farsz: 0,7 kg kapusty kiszonej 0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (u mnie łopatka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule natka pietruszki 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego majeranek pieprz sól(...)200g płatków gryczanych 2-3 jajka olej rzepakowy Przygotowanie: Warzywa obrać i pokroić. Mięso ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi. W tym czasie podgotować kiszona kapustę a następnie odsączyć. Kiedy składniki ostygną przemielić wszystko, dodać pokrojoną w kostkę, zeszkloną na patelni cebulę, dobrze wymieszać oraz doprawić majerankiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystkie składniki

Ze smakiem i z pasją
Niebanalne kotlety mielone vol. 3 + słodko-kwaśna surówka 2877

bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Do takich kotletów proponuję słodko-kwaśną surówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, jabłkiem oraz kiszonymi ogórkami Do jej zrobienia należy przygotować: 1 niewielką kapustę pekińską 1 puszkę kukurydzy 2 małe jabłka 4 niezbyt duże ogórki kiszone 1 małe opakowanie(...)jogurtu naturalnego i tyle samo majonezu sól, pieprz, cukier Kapustę pekińską kroimy na pół, a następnie siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ogórki kiszone również ścieramy na takich samych oczkach i delikatnie odciskamy. W sporej misce mieszamy poszatkowaną kapustę, starte jabłka i ogórki oraz kukurydzę. W oddzielnym pojemniku łączymy jogurt

Ratunku obiad
Kapusta włoska w roli głównej 166

niedawno odkryłam i zachwyciłam się porem w zapiekance, tak teraz padło na kapustę włoską; do tej pory taka kapusta w ogóle dla mnie nie istniała. Ostatnio jadłam ją ugotowaną, a dzisiaj wrzuciłam do garnka na parę i zjadłam z dodatkami w charakterze obiadu:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
zupa z młodej kapusty 120

Składniki : 1 kapusta młoda 1 cebula 2 młode marchewki koperek woda 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz olej rzepakowy np RAPSO kwaśna śmietana Kapustę poszatkować, obgotować w wodzie - odcedzić. Gotować 2-3 minuty. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Ilość wedle uznania - zależy czy wolicie gęstą czy rzadką zupę. Dodać pokrojoną marchew - gotować do miękkości warzyw. Cebulę zeszklić

kolorowotorcikowo
Pikantna zupa z kapusty i soczewicy ( z kiełbasą ) 178

propozycja jest pikantna, ale nie ciężka. Także na wiosenne, chłodniejsze dni zdecydowanie polecam ! Składniki: 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego 1 marchew 1 cebula 1 szkl. zielonej soczewicy 1/3 kapusty włoskiej 150 ml przetartych pomidorów lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz ognista mieszanka przypraw KAMIS dodatkowo: 200 g dobrej kiełbasy 50 g sera żółtego, np Bursztyn olej rzepakowy(...)dość drobną kostkę marchew. Gotować, aż soczewica będzie miękła. W międzyczasie na pokroić drobno cebulę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego - podsmażyć cebulę na rumiano i dodać do zupy. Kapustę poszatkować. Dodać do gotującej się zupy. Wlać przetarte pomidory/ koncentrat pomidorowy - gotować aż warzywa zmiękną. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i ognistą mieszanką przypraw Kamis ( ewentualnie chili ). Kiełbasę pokroić

kolorowotorcikowo
Pomysł na... chłopski garnek (Winiary) - opinia 210

się komponują i są konkretne, dzięki czemu takim obiadem można zadowolić całą rodzinę. Płaci się za pomysł, przepis i zestawienie składników sosu. Dodatkowo jeszcze trzeba kupić kiełbasę, ziemniaki, białą kapustę i czerwoną paprykę. Uważam, że to jednak dość dobra inwestycja. Taki bigos na szybko. Smakowo również jest całkiem niezły, zwłaszcza, że warzywa i kiełbasę wybieramy sami, dzięki temu mając pewność(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 350 g kiełbasy 400 g obranych ziemniaków 200 g białej kapusty 1 papryka czerwona „Pomysł na... chłopski garnek” Wykonanie: Kiełbasę pokroić w pół plasterki, obrane, surowe ziemniaki w kostkę, paprykę w kostkę, a kapustę poszatkować.  W garnku rozgrzać olej, rzucić

Pasja Smaku
Lubelski kociołek: Gołąbki z kaszą jaglaną 154

wierzyłam, bo jakoś nigdy z jaglaną nie było mi po drodze. A teraz wyszukuję nowe przepisy, by odkryć tę kaszę na nowo.  Składniki: 1 główka białej kapusty 3 szklanki kaszy jaglanej 3 cebule sól, pieprz olej rzepakowy/olej konopny (w okresie przedświątecznym do kupienia na targach i bazarach) Wykonanie: Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać wodą, w proporcjach 1szkl(...)kaszy/2 szkl. wody. Posolić i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Z główki kapusty wyciąć głąb i umieścić ją w garnku z wodą. Zagotować i kolejno wyjmować odchodzące liście. Odstawić je do ostygnięcia. Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni. Cebulę dodać do ostudzonej kaszy. Kaszę z cebulą doprawić pieprzem, tak by były pikantne. Nie żałować

Pasja Smaku
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 283

Bardzo lubię paszteciki z różnymi rodzajami farszu. Najczęściej potrafię skusić się na farsz z kapustą lub kaszą, rzadziej z mięsem. Tym razem postanowiłam wykonać paszteciki z ciasta drożdżowego sama. Jak widać - udało się. Świetnie smakują na drugi dzień z kubkiem gorącego barszczu czerwonego. Przepis stąd . Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki(...)cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 jajka  Dodatkowo: kminek 1 jajko do smarowania pasztecików 500 g ulubionego farszu (u mnie z kapustą i grzybami - np. z tego przepisu) Wykonanie: Drożdże rozmieszać z cukrem i odstawić.  Mąkę przesiać do miski z solą. Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło, odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodać

Pasja Smaku
Brukselka z jajeczną muffinką :) 177

Kapusta brukselka, czyli różyczkowa. Pokrój ma kolumnowy - na wysokiej łodydze wiele małych, główkowatych krótkopędów z kątów drobnych liści, w formie małych główek; na szczycie łodygi pęk dużych liści. Powstała w Europie Płn.-Zach., uprawiana od XVIII wieku. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. De Candolle (szwajcarski botanik(...)dał jej opis - z Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego.  ( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136) W ramach małej lekcji botaniki zamieściłam krótki opis na temat brukselki

Sajkofanka smaku
Oszukane gołąbki 175

gołąbki, jednak są one dość pracochłonne. Dlatego często przygotowuję tzw. "oszukane gołąbki". Od tradycyjnych gołąbków różnią się tym, że używam do nich surowego ryżu i nie zawijam ich w kapustę, tylko kapustę dodaję do mięsa i ryż. Jedyna ich wada jest to, że są bardzo delikatne i ciężko się je skleja. Jednak w smaku są równie pyszne jak zwykłe gołąbki(...)Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 200g ryżu długoziarnistego Halina, 1/2 główki kapusty pekińskiej, 2 jajka, cebula, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany 18%, sól, pieprz.   Przygotowanie Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić. Z masy formować płaskie kotleciki

Z miłości do słodkości
Pierogi z farszem kapuściano - ziemniaczanym 162

dzisiejszy lub piątkowy obiad proponuję pyszne bezmięsne pierogi. Farsz jest takim miksem pierogów z kapustą i grzybami oraz ruskich. Jak się okazało, naprawdę smacznym:) Ja podaję je polane masełkiem i z dodatkiem przesmażonej cebulki.  Inspiracja Ciasto: 600g mąki pszennej,  jajko,  szczypta soli, łyżka oleju,  letnia woda- około 3/4 szklanki. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko, olej(...)Zagniatając stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 500g kiszonej kapusty, 400g ugotowanych ziemniaków,  2 cebule,  100g masła, 3 łyżki oleju,  sól,  pieprz czarny oraz ziołowy. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Zalać wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Ostudzić. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju

Z miłości do słodkości