druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne. SKŁADNIKI NA FARSZ: - Indyk, 1 kg - Kaczka, 2 udka - Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta, - Cebula, 75 dag - 80 dag, - Czosnek, 5 główek - Przyprawy: * pieprz czarny, * pieprz ziołowy, * domowa mieszanka suszonych warzyw, * ostra papryka, * słodka papryka, * mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi - zioła: * oregano, * bazylia, /Przyprawy(...)zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe) 2. Pierogi ze szpinakiem i ciągnącym się serem pleśniowym . 3. Pierogi z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym , 4. Pierogi z mięsem - tradycyjne , 5. Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami. Ps. będzie nam bardzo miło, jeśli zostawisz tu po sobie małe co nieco. Jeśli chcecie nam potowarzyszyć i zasiąść z nami do wirtualnego stołu... zaobserwujcie nas ( tutaj
Wypisz WymalujSkładniki: sałata lodowa marchewka pietruszka kawałek białej kapusty pół ogórka zielonego pomidor por koperek sól odrobina cukru 2-3 łyżeczki oleju Wykonanie: Kapustę białą szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, sałatę kroimy na paski, por kroimy na półtalarki, ogórek i pomidor w kostkę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i cukrem i odstawiamy do lodówki na ok 2h. Surówkę wykorzystuję
Walijskie Pichceniedopasowany do mojego smaku :) A potrzeba na barszczyk: kawałek żeberka wędzonego 4 buraki (korzystam z tych ugotowanych są mięciutkie i słodkie) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 ziemniaki biała fasola (używam z puszki) sól, pieprz,ew.cukier odrobina majeranku liść laurowy ziele angielskie łyżka koncentratu pomidorowego koncentrat barszczu czerwonego Wykonanie: Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy(...)ziele angielskie, sól, gotować 15 minut. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) pokroić w słupki, kapustę białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje
Walijskie Pichcenieczyżbyśmy wstydzili się naszych pysznych rodzimych potraw? Czyżby kluski na parze (kluchy na łachu - gw.poznańska) przegrywały z ciastem z kwiatem lawendy, fiołkami i rumem, a przepyszna zasmażana czerwona kapusta (modro kapusta - gw.Górnego Śląska) ze smażonymi mule w miętowo-cytrynowym sosie? Fajnie gdyby na każdym blogu kulinarnym była zakładka: moje regionalne potrawy. Bo cytując za Jachowiczem "Cudze
Walijskie Pichcenieprzygotowuje kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, albo przygotowuję z niej zapiekankę... Składniki: około 400 g kaszanki 1 cebula majeranek Wykonanie: Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w plastry(...)pieprzem i solą i roztartym majerankiem. Dokładnie wymieszać, po czym smażyć jeszcze około 3 minuty, aby się lekko przypiekła. Podawać z ziemniakami i obowiązkowo gotowaną kiszoną kapustą
Walijskie Pichcenieketchup, sałatki różnią się tez między sobą składnikami ... i... dobrze :-) dzięki temu mamy wiele odmian tej smakowitej sałatki. Dziś podaję mój przepis sałatkę: Potrzebujemy do niej: 1 małą kapustę pekińską 2 piersi z kurczaka pół puszki kukurydzy 1 cebula kilka ogórków konserwowych 3 łyzki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu odrobina pieprzu przyprawa gyros olej Wykonanie: Pierś kroimy na małe(...)kawałki, obsypujemy przyprawą gyros i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h. W tym czasie szatkujemy kapustę pekińską, odcedzamy kukurydzę, kroimy w paseczki ogórki konserwowe. W miseczce mieszamy majonez z ketchupem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę, następnie dodajemy pierś z kurczaka, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Studzimy. W dużej salaterce przekładamy warstwowo: usmażonego
Walijskie Pichceniezawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę. Składniki: 1 pierś z kurczaka (bez skóry) 2 udka (bez skóry) 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 gł. małej kapusty 1 mały seler po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej mała cebulka 3 łodygi selera naciowego pół szkl. kaszy jaglanej sól ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki Wykonanie: Pierś i udka(...)myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli - gotujemy na małym ogniu. W tym czasie obieramy warzywka, kroimy wszystkie w kostkę, kapustę szatkujemy lub ścieramy na tarce dużych oczkach. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je, studzimy i kroimy na kawałki, a do wywaru wsypujemy wszystkie warzywka. Gotujemy je 15 minut i wsypujemy kaszę jaglaną (wcześniej
Walijskie PichceniePyszna i chrupiąca surówka z tak lubianej przez wszystkich kapusty pekińskiej. Smaczny dodatek do obiadu, do grillowanych mięs, a dla nie mięsożerców - może stanowić pyszną lekkostrawną kolację. Składniki: kapusta pekińska 5 rzodkiewek 1/2 zielonego ogórka mała puszka groszku (200g)(kupuję drobniutki Bonduelle lub Pudliszki) 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu sól pieprz szczypta cukru koperek Wykonanie: Pekinkę, rzodkiewkę oraz
Walijskie Pichceniedodawać je nie tylko do popularnej "chińszczyzny" :)) bo oprócz walorów smakowych są one także bardzo zdrowe: korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy oraz obniżają ciśnienie. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 marchewka 1/2 zielonego długiego ogórka 1/2 puszki pędów bambusa sól pieprz cukier łyżeczka majonezu łyżka jogurtu greckiego szczypiorek Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce na oczkach, ogórek
Walijskie Pichceniewypadku. Kulinarny misz-masz z moich ulubionych składników stworzył bardzo smaczne danie obiadowe :)) Składniki: 40 dkg mięsa mielonego 4 ziemniaki 2 cebule 20 dkg boczku lub kiełbasy 40dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek 1 mała czerwona papryka sól pieprz liść laurowy olej Wykonanie:Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Kiedy cebula się zezłoci dodajemy mięso mielone(...)niedużej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Na osobnej patelni podsmażamy wędlinę (boczek) oraz pokrojone pieczarki. Solimy, pieprzymy do smaku. W garnku mieszamy wszystkie podsmażone produkty oraz ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku
Walijskie PichcenieKażdy ma jarmuż, mam i ja :) Jarmuż cóż to takiego, odmiana kapusty niby nic nadzwyczajnego. Jednak od starożytności jako roślina ozdobna jest znana i niczym nasza sałata czy kapusta zjadana. Jarmuż to zdrowe i niech każdy się o tym dowie: zawiera silne przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych;, jest bogatym źródłem witaminy k, witaminy
Moniki Smakołykikuchni. Doskonale smakuje w towarzystwie sosów ,ziół, oliw i zup. Tortellini zostały przygotowane z surowców niemodyfikowanych genetycznie bez użycia konserwantów. Ja zrobiłam dziś coś ciekawego, dodatek do tortellini. Składniki -kapusta pekińska -marchewka -por -salasa pomidorowa- ja miałam moją, mrożoną. Jeśli nie macie- wystarczy sok pomidorowy z kartonu. -przyprawy od Skworcu – przyprawa do Burrito, liscie kolendry, pieprz ziołowy, -prażone ziarna(...)Ziarenkowo- mieszanka Słoneczne Pola -bazylia, sól , oliwa z oliwek -seler naciowy- u mnie mrożony Poszatkuj kapustę pekińską, marchewkę i pora, duś chwilkę. Dodaj przyprawy do Burrito. Wymieszaj. Następnie pół łyżeczki kolendry. Dodaj trochę pieprzu ziołowego, oliwy z oliwek, soli. Wymieszaj, zamknij, duś pod przykryciem. Następnie dodaj salsy pomidorowej, wymieszaj, przykryj , duś. Dodaj selera naciowego. Od czasu do czasu
Z Kuchni Do Kuchnizrazy wołowe zawijane, czy też wieprzowe , a tak przygotowany schab w sosie jest pyszny. Polecam Schab w sosie śmietanowym : 1 kg schabu 2 szklanki wrzącej wody włoszczyzna bez kapusty 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 50 ml słodkiej śmietany olej do smażenia Schab wieprzowy myjemy i kroimy w dość(...)gdyż jest bez dodatku mąki. Plastry schabu wyjmujemy i podajemy na półmisku, sos serwujemy w sosjerce. Schab w sosie śmietanowym doskonale smakuje z ziemniaczanym puree i surówką ze świeżej kapusty lub surówką z pora. The post Schab w sosie śmietanowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętermosie do pracy jako drugie śniadanie. Składniki: - 100 g boczku - 200 g kiełbasy cienkiej - 5 ząbków czosnku - 1 l wody - 5 grzybków suszonych - 1 papryka czerwona - 1/2 małej główki kapusty - 1 łodyga selera naciowego - 1/2 puszki kukurydzy - 5 ziemniaków - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - przyprawy: szczypta gorczycy białej, kminku, pieprzu białego, pieprzu czarnego, papryki czerwonej słodkiej, bazylii suszonej, estragonu, kopru(...)koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. W oddzielnym garnku zagotowujemy wodę, do której wrzucamy grzybki oraz pokrojoną w kostkę paprykę, selera oraz ziemniaki. Kapustę drobno siekamy i razem z kukurydzą dodajemy do reszty składników. Gotujemy do chwili aż ziemniaki będą miękkie a doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym oraz przyprawami
Zainspirowana w kuchnisycąca i najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień. Teraz w okresie jesienno - zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu. Składniki: 1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej 2 suszone prawdziwki 6 średnich buraków 3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 4-5 łyżek octu 10 % 50 dag białej fasoli(...)Ziemniaki kroimy w kostkę, a białą część pora w talarki. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno
Apetyczna babeczka