się komponują i są konkretne, dzięki czemu takim obiadem można zadowolić całą rodzinę. Płaci się za pomysł, przepis i zestawienie składników sosu. Dodatkowo jeszcze trzeba kupić kiełbasę, ziemniaki, białą kapustę i czerwoną paprykę. Uważam, że to jednak dość dobra inwestycja. Taki bigos na szybko. Smakowo również jest całkiem niezły, zwłaszcza, że warzywa i kiełbasę wybieramy sami, dzięki temu mając pewność(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 350 g kiełbasy 400 g obranych ziemniaków 200 g białej kapusty 1 papryka czerwona „Pomysł na... chłopski garnek” Wykonanie: Kiełbasę pokroić w pół plasterki, obrane, surowe ziemniaki w kostkę, paprykę w kostkę, a kapustę poszatkować. W garnku rozgrzać olej, rzucić
Pasja Smakuwierzyłam, bo jakoś nigdy z jaglaną nie było mi po drodze. A teraz wyszukuję nowe przepisy, by odkryć tę kaszę na nowo. Składniki: 1 główka białej kapusty 3 szklanki kaszy jaglanej 3 cebule sól, pieprz olej rzepakowy/olej konopny (w okresie przedświątecznym do kupienia na targach i bazarach) Wykonanie: Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać wodą, w proporcjach 1szkl(...)kaszy/2 szkl. wody. Posolić i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Z główki kapusty wyciąć głąb i umieścić ją w garnku z wodą. Zagotować i kolejno wyjmować odchodzące liście. Odstawić je do ostygnięcia. Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni. Cebulę dodać do ostudzonej kaszy. Kaszę z cebulą doprawić pieprzem, tak by były pikantne. Nie żałować
Pasja SmakuBardzo lubię paszteciki z różnymi rodzajami farszu. Najczęściej potrafię skusić się na farsz z kapustą lub kaszą, rzadziej z mięsem. Tym razem postanowiłam wykonać paszteciki z ciasta drożdżowego sama. Jak widać - udało się. Świetnie smakują na drugi dzień z kubkiem gorącego barszczu czerwonego. Przepis stąd . Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki(...)cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 jajka Dodatkowo: kminek 1 jajko do smarowania pasztecików 500 g ulubionego farszu (u mnie z kapustą i grzybami - np. z tego przepisu) Wykonanie: Drożdże rozmieszać z cukrem i odstawić. Mąkę przesiać do miski z solą. Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło, odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodać
Pasja SmakuKapusta brukselka, czyli różyczkowa. Pokrój ma kolumnowy - na wysokiej łodydze wiele małych, główkowatych krótkopędów z kątów drobnych liści, w formie małych główek; na szczycie łodygi pęk dużych liści. Powstała w Europie Płn.-Zach., uprawiana od XVIII wieku. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. De Candolle (szwajcarski botanik(...)dał jej opis - z Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego. ( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136) W ramach małej lekcji botaniki zamieściłam krótki opis na temat brukselki
Sajkofanka smakugołąbki, jednak są one dość pracochłonne. Dlatego często przygotowuję tzw. "oszukane gołąbki". Od tradycyjnych gołąbków różnią się tym, że używam do nich surowego ryżu i nie zawijam ich w kapustę, tylko kapustę dodaję do mięsa i ryż. Jedyna ich wada jest to, że są bardzo delikatne i ciężko się je skleja. Jednak w smaku są równie pyszne jak zwykłe gołąbki(...)Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 200g ryżu długoziarnistego Halina, 1/2 główki kapusty pekińskiej, 2 jajka, cebula, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany 18%, sól, pieprz. Przygotowanie Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić. Z masy formować płaskie kotleciki
Z miłości do słodkościdzisiejszy lub piątkowy obiad proponuję pyszne bezmięsne pierogi. Farsz jest takim miksem pierogów z kapustą i grzybami oraz ruskich. Jak się okazało, naprawdę smacznym:) Ja podaję je polane masełkiem i z dodatkiem przesmażonej cebulki. Inspiracja Ciasto: 600g mąki pszennej, jajko, szczypta soli, łyżka oleju, letnia woda- około 3/4 szklanki. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko, olej(...)Zagniatając stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 500g kiszonej kapusty, 400g ugotowanych ziemniaków, 2 cebule, 100g masła, 3 łyżki oleju, sól, pieprz czarny oraz ziołowy. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Zalać wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Ostudzić. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju
Z miłości do słodkościWedług życzenia, dzisiaj kapusta wigilijna. Jest to jedno z dań które uwielbiamy i które się nam nie nudzi także w ciągu roku, bo wybornie smakuje szczególnie jesienią. Do niego warto sobie zachować zebrane lub kupione jesienią grzyby, bo ich smak nadaje wyjątkowego charakteru temu daniu. A domowa kapusta, odpowiednio ukiszona jest królową stołu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikObiad zimowy.. a co.. wiosny nie widać. W kapuście kiszonej najczęściej piecze się golonki i żeberka. Ja postanowiłam zrobić w ten sposób p ałki z kurczaka. Dużo przypraw, pyszna kiszona, domowa kapusta i obiad jak marzenie. Zimowo, gorąco, pysznie. A przy okazji przypominam o konkursie urodzinowym. Szczegóły tutaj. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejna klasyczna propozycja. Sezon nowalijkowy, lato w pełni, na targowiskach króluje młoda kapusta. Dlatego przedstawiam wam moja wersje, a dla tych co jeszcze nie robili zapraszam do zrobienia. Lato bez takiej kapusty to lato stracone. A danie jest proste, tanie, wystarczy nam kilka składników i gotowe. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikOstatni tydzień dosyć pracowicie zleciał mi na robieniu przetworów, które wkrótce tutaj się stopniowo pokażą. Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis nie był idealny. Teraz sugerując się wskazówkami koleżanki z pracy i proporcjami zalewy wyszła boska kapusta. Dzięki takim przetworom ta zima będzie na pewno udana. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzainteresuje moja wersja na lekki bigos- zapraszam :) Na poczatek skroilam chudy boczek i kielbase- usmazylam na patelni teflonowej z niewielka iloscia oleju. Obgotowalam grzyby. Skroilam trzy glowki kapusty. Gotowalam kapuste do miekkosci- zmieniajac pare razy wode. Gdy kapusta byla gotowa dodalam kielbase, boczek i grzyby. "Dusilam" je razem ok 1h , dodajac w miedzyczasie przecier pomidorowy. Doprawilam duza iloscia pieprzu
Smaki EdytyZapraszam serdecznie na pyszne gołąbki z najlepszym sosem pomidorowym :)- przepis na sos tutaj Składniki: 2-3 główki kapusty 1.5 szklanki ryżu 800 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula koperek pieprz , sól 2-3 główki kapusty 1.5 szklanki ryżu 800 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula koperek pieprz , sól Obgotowujemy kapustę, by odchodziły liście. Dobrym sposobem jest dodanie do wody oleju(...)głęba. Farsz. Gotujemy ryż, siekamy drobno cebulkę i wrzucamy na patelnię z oliwą by zeszklić. Mięso mieszamy z ryżem, cebulką, dodajemy koperek, pieprz i sól. Mieszamy. Liście kapusty wykładamy farszem. Gołąbki gotujemy w wodzie z bulionem kurczakowym ok 10-15 min na wolnym ogniu. Gołąbki podałam z sosem pomidorowym . Smacznego
Smaki EdytyWydawało mi się , ze już wszystkie wersje jarzynki z kiszonej kapusty spisałam i pokazałam. A tu niespodzianka. Zapomniałam o kiszonej kapuście duszonej z kminkiem ( taką prezentowałam) oprószanej mąka tak zasmażanej. Co prawda przypuszczam , ze większość osób ten przepis zna , ale zapominalskim przypominam :) Gotuję zawsze na zapas i zamrażam , a potem wykorzystuję na szybki obiad podając np. z podsmażaną kiełbasą. Czytaj
Buniabaje w kuchnimiodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy do niej odrobinę powideł. Wigilijną kapustę doprawiam zamiennie miodem lub powidłami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniLekka modyfikacja klasycznego przepisu na młodą kapustę z koprem. Jak to zwykle bywa przypadek rządzi czasem powstaniem nowego smaku. Zawsze taką kapustę robiłam albo obgotowując ją , albo dusząc na maśle . Zaklepywałam ją mąką lub nie. Tyle , że zawsze pilnowałam by dodawane do kapusty masło było klarowne i nie zrumienione. Niesłusznie .Dziś przez przypadek nie dopilnowałam i masło zrumieniło się(...)rozpuszczeniu , a ja nie patrząc na to wsypałam usiekaną kapustę. Nie byłam pewna co z tego wyjdzie .Co Wam będę mówić -kapustka jest pycha. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni