Smaczna surówka do wszelkich dań, sporządzona wyłącznie z zielonych warzyw: -mała kapusta pekińska -świeży ogórek -2 solidne łyżki posiekanego koperku -cebula lub szczypior -sól -jogurt naturalny lub śmietana ( ok. 100 ml. ) Z liści kapusty wycinamy zgrubienia. Liście kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórek w paseczki. Łączymy składniki i mieszamy je z jogurtem lub śmietaną doprawioną
Maminek kulinarnyjedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka -groszek lub kukurydza konserwowa -kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 ) -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 ) -papryka -3 duże liście kapusty pekińskiej -kawałek pora -2 łyżki posiekanego świeżego koperku -majonez -przyprawa warzywna -pieprz W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy(...)skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy. W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory. Na drobno kroimy kapustę pekińską i pora. Wszystko łączymy w jednej misce. Dodajemy 2 łyżki majonezu, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy. To wszystko. Sałatka jest gotowa. Smacznego
Maminek kulinarnySzybka zapiekanka na obiad i nie tylko. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 60-70 dkg kaszanki -30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty -15 dkg wędzonego boczku -cebula -pieprz ziołowy Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju(...)dodajemy rozdrobnioną kaszankę i podsmażamy. Wykładamy na ziemniaki. Kapustę możemy delikatnie posypać pieprzem ziołowym. Mieszamy z boczkiem i wykładamy na kaszankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyPrzepisy na Boże Narodzenie, Wigilię. Przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Przepisy tradycyjne i nowoczesne. Rodzinne przepisy na dania wigilijne i świąteczne.Barszcz wigilijny z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, Kapuśniaczki wigilijne – paszteciki z kapustą i grzybami. Leczo rybne ze śledzi, Ryba w galarecie, łosoś w galarecie. Sałatki na święta, sałatki na Boże Narodzenie, sałatki […] The post Przepisy
Kulinarne Przebojeprzyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne! Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapusty Orzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą faszerowany jest
Poezja smakuwypróbować:) Powiem Wam że wyszły pyszne i wszystkim smakowały :) Składniki 50 dag mielonej wieprzowiny 50 dag białej kapusty 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 jajka tarta bułka do panierowania 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2 łyżki przecieru 1 łyżeczka mąki olej do smażenia bazylia Skworcu czosnek granulowany vegeta(...)Sposób przygotowania 1. Kapustę poszatkować ,posolić i odcisnąć sok.odstawić na kilka minut. 2. Następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczną , startą cebulą . przyprawić vegetą , bazylią, czosnkiem. 3. Z masy formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej, i usmażyć. 4. Przełożyć kotlety do rondla podlać wodą i chwile poddusić , pod koniec dolać przecier wymieszany z 1 łyżeczką mąki ,odrobiną
Sama słodycz i szczypta chilibiałka, jakim jest soczewica. Można je zrobić z ryżem (dowolnym), kaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować. Na 10 średnich gołąbków: kapusta pekińska 200 g ryżu 2 szklanki wywaru warzywnego 1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości 120 g czerwonej soczewicy 1/2 kg pieczarek oliwa z oliwek szalotka czosnek (1 główka średniej(...)ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody jeśli widzimy, że cały płyn został wchłonięty. a ryż jest jeszcze twardy. Doprawiamy i odstawiamy na później ;-) . Oddzielamy liście kapusty pekińskiej, myjemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2-3 min. Muszą zmięknąć. Po wyciągnięciu z wody na środek liścia nakładamy porcję nadzienia (ilość zależna od wielkości liścia) i zawijamy w zgrabne
kuchcikowniawpis. Według zapewnień autora mikstury jest ona niezwykle skuteczna w likwidowaniu zakażenia organizmu grzybem Candida albicans. "Składniki : 1 duża główka lub 2 małe główki czosnku 25 dag kwaszonej kapusty * 1 cytryna 3 łyżki oleju z siemienia lnianego 1/2 litra wody niskomineralizowanej Przygotowanie: Czosnek obrać i użyć tylko zdrowych ząbków, dobrze umytą cytrynę obrać tylko z żółtej skórki Wszystkie składniki wkładamy(...)kuracji Miksturą Oczyszcząjącą " Tyle autor. Kto jest zainteresowany tym tematem, więcej szczegółów znajdzie we wspomnianej pozycji :) Autorem samej mikstury jest Mirosław Sobolewski. *Kapusta powinna być z dobrego źródła, by była kiszona bez dodatku octu
Proste PotrawySkładniki: 1 pierś z kurczaka 5 - 8 korniszonów 1 czerwona cebula ketchup puszka kukurydzy (może być niecała) Kilka łyżek majonezu (można wymieszać go z jogurtem naturalnym) pól kapusty pekińskiej przyprawa gyros olej Wykonanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w przyprawie gyros. Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Osuszyć na papierowym ręczniku(...)ketchup. Na ketchupie wyłożyć osączoną kukurydzę. Na kukurydzy rozsmarować majonez lub mieszankę majonezu i jogurtu. Na wierzch wyłożyć umytą, osączoną i pokrojoną na małe kawałki kapustę. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce
Sto kolorów kuchniminutowy bigos.Czy to jest wogle możliwe? przygotowanie bigosu w 30 minut?przekonajcie sie sami :) Składniki: pół kg schabu 1 nózka z brokuła 1 por biała czesc pół głowki włoskiej kapusty 3 marchewki sól morska Kamis pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 1/2 szkl.sosu sojowego(mozna pominąć) olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w cienkie paseczki.Przyprawiamy solą i pieprzem. Zanurzamy mięsko(...)sosie sojowym.Podsmażamy je a gdy sie zarumieni dolewamy sos sojowy. Kapustę szatkujemy,marchewki tarkujemy na tarce o duzych oczkach,pora kroimy w cienkie półplasterki,a nózkę brokuła w cienkie paseczki.Dorzucamy do mięsa.Podlewamy szklanką wody.Duzimy ok.20 minut pod przykryciem. Podajemy na talerze.wybornie smakuje z chlebem jak również z ziemniaczkami,szczególnie w mundurkach
Z Majeczką w kuchniprzygotowywać pyszności w domu, wtedy wiem co daję im do jedzenia Składniki: 8 placków tortilli 2 duże pomidory pól puszki kukurydzy 1 ogórek wąż 1 czerwona cebula 1 nieduża kapusta pekińska 1/2 kg piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka sól morska Kamis sos czosnkowy Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy w paseczki, oproszamy przyprawą do kurczaka,podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano(...)wykładamy do miseczki. Kapustę pekińśką szatkujemy drobno, wkrajamy do niej ogórki w kostkę, pomidora w kostkę, cebulę pokrojoną w pólplasterki, wrzucamy kukurydzę. Całość solimy i dokładnie mieszamy. Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na ciepły wykładamy na 1/3 placka sos, na to porcję warzyw,kilka kawałków kurczaka,po wierzchu też polewamy sosem czosnkowym, zwijamy tortille w półkopertę
Z Majeczką w kuchniDziś miałam ochotę na taką szybką do przygotowania surówkę z białą kapustką, zapraszam.. Składniki: 1/2 kg białej kapusty 2 marchewki pól puszki kukurydzy 3 gałązki natki pietruszki 1 por z kawałkiem zielonej częsci 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka ostrej musztardy Kamis łyżeczka soku z cytryny sól do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemy drobno, pora cieniutko kroimy
Z Majeczką w kuchnigodziny Składniki: 800 g filetów z udźca kurczaka 2000 ml wody lub białego wina 350 g marchewki 200 pietruszki 200 g selera 200 g cebuli 100 g białej kapusty 2 łodyżki naci z selera 3 łodyżki lubczyku 4 listki laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka kurkumy(...)selera obieramy i ścieramy na grubej tarce lub kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Cebulę kroimy na ćwiartki i przypalamy na patelni lub nad gazem. Kapustę szatkujemy. Wszystkie składniki pasty wkładamy do garnka z mięsem i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie wszystko dokładnie blendujemy i ponownie
Kulinarne przygody Gatitymąki 170 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży szczypta soli 2 plasterki czerwonej cebuli łyżeczka oliwy łyżka miodu lipowego łyżeczka sosu z octem balsamicznym żółtko opcjonalnie: czerwona kapusta i szczypiorek Składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Umyte mięso przekładamy do miski i dokładnie nacieramy powstałą mieszanką Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny(...)minut. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Upieczone mięso za pomocą widelców rwiemy na strzępy. Układamy je na przekrojonych bułkach. Opcjonalnie możemy dodać niewielką ilość surówki z czerwonej kapusty. Smacznego :) Przepis został skomponowany do piwa Książęce Chlebowo Miodowe i bierze udział w konkursie Książęce Mistrzostwa Smaku. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Mienta blogSkładniki: 1 pierś duża cebula kapusta pekińska 2 zupki chińskie (rosół) 1 surowa papryka czerwona 1 zielony ogórek puszka kukurydzy pieczarki ok. 20-30dag (ja to pominęłam) majonez Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich pokruszyć i wrzucić do miski razem z tym proszkiem co jest w środku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć - dodać gorące do makaronu(...)makaronu i cebuli - mieszamy. Z papryki usunąć środek z nasionami, ogórek obrać,pieczarki ugotować i odcisnąć z wody - pokroić w kostkę dodać do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę poszatkować. Dodać majonez i dokładnie wszystko zamieszać. Smacznego
charlotte gotuje