Sprawdzony przepis na smaczne danie. Wypróbowałam i polecam przepis z opakawania ryżu Kupiec. Składniki: 200 g ryżu 1 główka kapusty 250 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 l bulionu warzywnego 1 mała cebulka 60 g tłuszczu: masło, smalec sól, pieprz 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki zioła wg uznania (prowansalskie, majeranek) Ryż ugotuj(...)Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajko, zioła, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw. Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włoż ją do gotującej sięwody na conajmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielaj kolejne liście. Osusz. Zewnętrzne liście układaj na dnie rondla, w którym będą sie prażyły gołąbki
prawdziwe jedzenietrochę zapomnianych warzyw z lodówki .Taki sobie zwykły obiad. Składniki: dla dwóch osób Makaron szpinakowy ,cztery gniazdka Kawałek schabu ,pokroić w kawałki ,doprawić kawałek papryki czerwonej ,pokroić kawałek białej kapusty ,pokroić drobno mała cebulka ,pokroić Makaron gotujemy al dente . W tym samym czasie smażymy mięso z cebulką . Dodajemy paprykę i kapustę i dusimy jeszcze chwilkę , w razie potrzeby podlewamy odrobiną
Ladylaura.Surówkę z kapusty pekińskiej lubią często nawet Ci, którzy taka ze zwykłej, białej kapusty nie odpowiada. Pekinka jest delikatniejsza w smaku. Można ją łączyć z różnymi innymi warzywami czy owocami za każdym razem robią sobie inna wersję. Do tego jest dzisiaj powszechnie dostępna. Zobacz przepis na łagodną surówkę z pekinki, marchewki i jabłka ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPoniżej moja wersja słynnej sałatki wymyślonej przez Oscara Tschirky’ego w Nowym Jorku pod koniec XIX wieku. Składniki: 2 małe jabłka ½ małego selera 2 liście kapusty białej garść orzechów garść rodzynek sok z cytryny, sól, pieprz do smaku opcjonalnie: 2 łyżki śmietany Pokrój drobno: jabłka, seler, kapustę, orzechy. Przełóż do miski. Dodaj rodzynki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą
Qlinarnie i Qlinarnieline-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 łyżki oliwy/oleju 1 cebula 1 liść kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 suszony grzyb ( wcześniej namoczony i drobno pokrojony) 1 por 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku natka(...)słodko – moja ulubiona kasza w nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym curry. Paszteciki z kiszoną kapustą. Krokiety z grzybami (zjedzone bardzo szybko – brak zdjęcia). Vegetarian broth Recipe (slightly changed) form the Polish Vegetarian cuisine by W. Rusin. I wrote about it here in Polish. The addition
Qlinarnie i Qlinarniedługo się gotuje. Najlepiej smakuje… na drugi dzień:). Nawet moi mięsożercy stwierdzili, że bardzo dobre… Składniki: 1 kostka tofu kilka łyżek oleju 400 g pokrojonych pieczarek 1 kg kiszonej kapusty z marchew ką, po odciśnięciu soku 150 g pokrojonych suszonych śliwek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu sztucznego lub cukru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku kilka(...)wody Pokrój tofu w kostkę. Rozgrzej olej w dużym garnku i dobrze podsmaż tofu na złoto, co chwilę mieszaj. Wrzuć pokrojone pieczarki i smaż minutę. Następnie dodaj kapustę i krótko podsmaż, mieszając. Dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej wodę. Duś ok. 2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Mistrzowski, trzymający w napięciu
Qlinarnie i Qlinarnieśnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie wybierajmy nieuszkodzone warzywa, pozbawione plam, bez żółtych liści. Kiszona kapusta – przede wszystkim cenne źródło witaminy C. Wykazuje działanie antynowotworowe, oczyszcza jelita i wzmacnia odporność. Świetnie smakuje w surówce lub na kromce chleba. Pamiętajmy, aby nie kupować kiszonej kapusty, która
Qlinarnie i QlinarnieZdrowo, kolorowo i całkiem szybko. Na zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty, marchewka curry , kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę? Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty 1-2 jabłka 1 cebula sos: olej z pestek winogron lub oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz Zblenduj warzywa (lub drobno pokrój). Zmieszaj składniki sosu i polej nim surówkę
Qlinarnie i Qlinarnienudny, postanowiłam podać ją z sosem z brandy. paluszki surimi - 250 g 1/2 puszki kukurydzy 5 ogórków konserwowych lub najlepiej 1 długi ogórek świeży pół paczki makaronu - drobnego kapusta pekińska - 1/4 średniej główki 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 2 łyżki brandy 1/2 łyżeczki tabasco sok z 1/2 cytryny Wszystkie(...)składniki sosu wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Surimi, ogórek i jajka pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, dodać kukurydzę, przyprawić i wymieszać z sosem
Jadło i czytadłowszystko. 1 szklanka suchej fasoli Piękny Jaś 1 ząbek czosnku 4 buraczki ok. ½ kg mięsa i kości do nagotowania wywaru 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora pół małej główki kapusty 1 cebula 2 ziemniaki natka pietruszki sok z cytryny ½ szklanki śmietany Sól, pieprz, majeranek 2 listki laurowe ziele angielskie 1. Fasole zalać wodą i zostawić na kilka godzin (najlepiej(...)pokroić na kawałki. 4. Do mięsnego wywaru dodać, listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotować ok. 10 minut i następnie dodać pokrojonego pora, kapustę i podsmażoną cebulę. Zagotować dodać fasolę wraz z wywarem i mięso. Na samym końcu dodać starte buraczki i już nie gotować, aby zupa nie straciła koloru. Dodać sok z cytryny
Jadło i czytadłoJuż teraz warto pomyśleć o zapasach na zimę. Gdy zabraknie świeżych warzyw, gotowa surówka okaże się zbawiennie smaczna i przypomni nam się lato. 3 kg białej kapusty 3 cebule - pokroić w kostkę 3 marchwie - zetrzeć na tarce 3 łyżki musztardy Zalewa: 1/2 szklanki oliwy 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Składniki zalewy zagotować i gorącym płynem(...)zalać kapustę, cebulę i marchewkę, dodać musztardę, dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania
Jadło i czytadłoroślinnego 2/3 szklanki gorącej wody płaska łyżeczka soli Dodatkowo: smalczyk do posmarowania tortilli 3/4 opakowania ogórki kiszone 3-4 sztuki szynka lub boczek ok 8-9 plastrów kapusta pekińska (najlepiej jej biały twardy głąb) pomidor - 2 sztuki opcjonalnie sos czosnkowy W gorącej wodzie rozpuścić smalczyk, sól i stopniowo dodawać do mąki, mieszając i zagniatając ciasto ręką. Dokładnie wyrobić(...)kiedy tortilla jest jeszcze ciepła, ponieważ potem mogłaby się połamać. W gotowe, uformowane tortille wkładamy ulubiony farsz. Mnie do smalczyku roślinnego najbardziej pasował ogórek kiszony, pomidor, szynka i głąb kapusty pekińskiej (pokroiłam go w paski i delikatnie przyprawiłam). Tortille można polać ulubionym sosem
Jadło i czytadłozwykły obiad i spotkanie przy grillu. U mnie w wersji łagodnej. Delikatna, zajadają się nią również dzieciaki, które nie zawsze gustują w mocno doprawionym oryginale. Składniki - pół główki białej kapusty - marchewka jedna większa, lub dwie mniejsze - zielona cebulka - zielona pietruszka - cukier, sól, - ocet jabłkowy - sok z cytryny - majonez - mleko Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miski i ugniatam
Kuchnia z widokiem na ogródŚwietna wiosenna surówka, doskonała do obiadu i grilla. Szybko się robi i wszystkim smakuje :) Składniki - połówka młodej kapusty pekińskiej - biała część pora - dwa małe jabłka - sok z połówki cytryny - oliwa z oliwek - przyprawa włoska * *jeśli ktoś nie ma tej przyprawy to podaję jej skład : - lubczyk, cząber, majeranek, pieprz turecki, czarnuszka, suszone warzywa, sól Wykonanie Por kroje w paseczki, zasypuje(...)solą i zostawiam na chwilkę, aby zmiękł i odpuścił sok. Kapustę pekińską kroję drobno, dodaję do niej odciśniętego pora i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Do surówki wyciskam sok z cytryny, posypuje przyprawą, mieszam. Przed podaniem polewam oliwa z oliwek. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródchwili" :) Obiad prawie dochodzi, a lodówce, z dostępnych warzyw tylko pekinka, pomidory i cebulka, parę oliwek. I powiem szczerze, będę do niej wracać, bo bardzo wszystkim zasmakowała. Polecam :) Składniki - kapusta pekińska ( średnia główka, lub pół dużej - pomidory 2 szt. - młoda cebulka, ( u mnie biała część, ale można dodać również zieloną) - kilka zielonych oliwek z papryczką - domowa wegeta - pomidory suszone(...)bazylią ( przyprawa w proszku ) - oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę pekińską szatkuję na średniej wielkości kawałki, przekładam do miski, dodaję do niej sparzone, obrane, pokrojone w większą kostkę pomidory, cebulkę pokrojoną w cieniutkie pół lub ćwierćplasterki. Całość posypuję wegetą i suszonymi pomidorami z bazylią. Odstawiam na ok.0,5 godziny. Przed podaniem polewam oliwą z oliwek i mieszam. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród