kapustą - 19268 przepisów (strona:744/1285)

Makaron pełnoziarnisty z duszonymi warzywami , olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i Grzybami Mun 150

podejściem...powstało moje danie główne. Składniki Makaron pełnoziarnisty fusilli 100 % durum u mnie  Green Spoon Zdrowy Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno u mnie  Green Spoon kawalek białej kapusty marchewka seler bulwa natka koperku mix mrożonek , w których jest brokuł,kalafior i młoda marchewka ugotowane osobno różyczki świeżego brokuła zielonego Grzyby Mun u mnie Skworcu liście kolendry  Skworcu(...)parmiggiano Najpierw ugotuj lub uparuj brokuły. Odstaw na pózniej. Namocz grzyby Mun , przynajmniej 30 minut. Uwaga, grzyby zwiększają obiętność nawet pięciokrotnie! Na tarce o dużych oczkach zetrzyj marchewkę, kapustę oraz seler. Wrzuć do granka, dodaj koperek, wymieszaj przykryj. Duś w niewielkiej ilości wody. Dodaj liście kolendry , przyprawę bez chemii . Dodaj około łyżki oleju rzepakowego. Zdrowy Olej Rzepakowy Green Spoon

Z Kuchni Do Kuchni
Koktajl warzywny ze szpinakiem, pomidorem i pekinką 133

mężowi i oboje wypili ze smakiem.  Prosty sposób na smaczny napój, pełny witamin i minerałów. Szpinak mrożony możemy zastąpić świeżym. Składniki: 2 brykiety mrożonego szpinaku 2 liście kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 jabłko 1 plasterek cytryny 1/2 szkl. przegotowanej wody 1/2 szkl. soku pomarańczowego 100% Sposób przygotowania: Do kielicha blendera wrzucamy rozmrożone brykiety szpinaku, połamane liście kapusty pekińskiej, plasterek

Kolorowy Przepisownik
A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) 146

możemy zamrozić i wyciągnąć w leniwy lub zabiegany dzień, gdy się nie chce lub nie ma czasu na gotowanie :) Składniki: Gołąbki: 3 szkl. ryżu 2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)wodzie z 2 liśćmi laurowymi, 1 łyżeczką szałwii i 1 łyżeczką rozmarynu przez około 20-25 minut od momentu zawrzenia wody. Odsączamy nadmiar wody jeśli jest. Studzimy Połowę kapusty pekińskiej siekamy, łączymy z ryżem i soczewicą, dodajemy jajka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy: szałwię, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, tymianek, sól. Dokładnie wyrabiamy rekami. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy

Kolorowy Przepisownik
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami leśnymi 83

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne w mojej rodzinie. W odróżnieniu od najbardziej popularnej wersji tego dania w Polsce są robione ze słodkiej kapusty a nie z kiszonej. Daje im to łagodniejszy smak i wyraźniejszy aromat grzybów, a kompozycji dopełnia polewa z podsmażonej cebulki i masła

Milion Smaków
Modra kapusta winna 101

Modra kapusta jest doskonałym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych, głównie wołowiny, królika lub kaczki. Jest dość prosta w przygotowaniu ale klucz tkwi w dobrym doprawieniu. Ja do swoich ulubionych proporcji dochodziłam w kilku próbach. Mój ulubiony wariant poniżej - czyli modra kapusta zasmażana z posmakiem octu balsamicznego i czerwonego wina

Milion Smaków
Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami 61

Wcześniej na blogu pojawił się przepis na pierogi ze słodką kapustą. Tym razem nadzienie tworzy kapusta kiszona z pieczarkami i cebulką. To klasyczne połączenie cieszy się niesłabnącym powodzeniem na sylwestrowych czy karnawałowych imprezach

Milion Smaków
Chińska surówka z białej kapusty 214

surówki nie jadłam nigdy, a że nie jestem stałą bywalczynią chińskich restauracji, nie znałam tego smaku - jest obłędnie pyszna.     Na 4 porcje 1/2 główki białej kapusty 2 marchewki 1  cebula   Zalewa 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 3 ząbki czosnku trochę więcej niż 1/3 szklanki octu ryżowego (ponoć może być winny, ale wtedy(...)mniejszej ilości bo ryżowy jest 3%, a winny chyba 6%) 1 płaska łyżeczka soli   Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Składniki zalewy zagotować i zalać nimi warzywa, wymieszać i ostawić na przynajmniej jedną godzinę. Na tym etapie można też ewentualnie dodać więcej octu, soli lub pieprzu jeżeli lubicie. Surówka idealna

Jadło i czytadło
Młoda kapusta w mleczku kokosowym 156

wierzyłam że to może być dobry pomysł połączenie takich smaków, ale wpisy na innych blogach zachęciły mnie do wypróbowania go. I powiem wam że ta kapusta jest warta grzechu. Mąż mimo początkowej nieufności wyjadał ją samą z garnka. Więc warto było. Polecam. Przepis z forum Galerii Potraw . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Duszona golonka 141

SKŁADNIKI: 1 golonka (nie wiem ile ważyła moja bo dostałam od rodziców :)) 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki oleju 250 ml wody 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki garść przypraw (liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, połamany cynamon, goździki, suszone płatki czosnku, kolorowy pieprz, suszone papryczki chilli) świeżo mielona sól himalajska z przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się(...)mięso marynatą (olej, woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami. Ja dolałam jeszcze 100 ml wody. Zamknąć pokrywę i ustawić program STEW i czas 2 godziny.  Skóra sama odchodzi, mięso wręcz rozpływa się w ustach

ClauditteMissCooking
Surówka z kiszonej kapusty 228

Surówka z kiszonej kapusty sprawdzi się jako dodatek do ryby, pieczonych mięs lub do tradycyjnego schabowego. Od kiedy pamiętam surówkę z kiszonej kapusty mama robiła zawsze do ryby, choć nie tylko. Warto często stawiać ją na stole, bo jest doskonała, pasuje do wielu potraw, a przede wszystkim jest bardzo zdrowa - kiszonki mają te dobre bakterie, dzięki którym nasz układ pokarmowy

Kraina Tysiąca Smaków
Zupa węgierska 132

edycjami. Zupa jest jedną z wersji gulaszu węgierskiego.  Składniki 25 dag mięsa gulaszowego 6 szkl rosołu (ja dałam z kostki) 3 cebule 50 dag ziemniaków 20 dag kiszonej kapusty mała puszka koncentratu pomidorowego sól  2 łyżki sproszkowanej papryki 2 łyżki margaryny Sposób Mięso pokroić na małe kawałki, zrumienić na rozgrzanej margarynie, przełożyć do garnka. Podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać(...)posolić i chwilę dusić razem, po czym zalać gorącym rosołem i gotować pod przykryciem przez 45 minut. W następnej kolejności dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiszoną kapustę. Gdy ziemniaki będą niemalże miękkie, dodać koncentrat pomidorowy. Na talerzu można posypać zupę posiekaną natką. Podawać z pieczywem

Kuchenne aromaty
Gołąbki poznańskie 131

Jest to bardzo prosty przepis z domowego notatnika na gołąbki, których nie musisz zawijać... Składniki  0,5 kg mięsa mielonego 70 dag białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 1 szklanka kaszy manny  sól, pieprz, papryka słodka mielona czosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno

Kuchenne aromaty
Szybka sałatka pekińska z fetą 332

Jeśli macie mało czasu na kuchenne przygotowania, to polecam prostą sałatkę z kapusty pekińskiej, zrobienie jej zajmie Wam tylko kilka minut, a smakuje wyśmienicie. Świetnie sprawdzi się do potraw z grilla jak również jako lekka kolacja.  Składniki: 1 średnia główka kapusty pekińskiej  opakowanie sera feta 1/2 szklanki orzechów włoskich Sos: 2 łyżki musztardy stołowej  2 ząbki czosnku

Apetyczna babeczka
Gołąbki z kaszą gryczaną i kozim serem 78

ryżem. Smakują doskonale. Składniki: 500 g mięsa mielonego  1 jajko 1/2 łyżeczki soli posiekana cebulka 1/4 łyżeczki pieprzu kasza gryczana w woreczkach 100 g sera koziego sałatkowego kapusta Maggi koncentrat pomidorowy Sposób przygotowania: Kaszę ( 1 woreczek) ugotuj w wodzie z dodatkiem Maggi (2 łyżki)- wystudź. Z kapusty wytnij głąb i wsadź ją do garnka, zalej gorącą wodą i chwilę

Wielki apetyt
Klasyczny barszcz ukraiński :) 175

Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :)  Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa) 1 kostka dobrego bulionu warzywnego, bez tłuszczy utwardzonych(...)ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę bulionową i przyprawy. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie. Teraz czas na dodanie buraków i kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki. Możecie je pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodajemy też opłukaną fasolę. Zagotowujemy i dodajemy sok z połowy cytryny. Następnie 2 łyżki jogurtu

vegetanie