stylu eko" z ekipą gdyńskiego Feed My Soul Bistro. Uczyliśmy się jak przygotować pyszne, zdrowe i tanie dania z sezonowych produktów. I powiem Wam, ze pesto z czerwonej kapusty rozwaliło system ;) Pesto z czerwonej kapusty. Widzicie ten piękny kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć
Zawsze głodna!jajka - 3 łyżki mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz - zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku) - szczypta chilli sałatka: - pomidory koktajlowe - kapusta pekińska - ogórek - cebula - kukurydza konserwowa dodatki: - sos czosnkowy - 4 placki tortilli Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka wzdłuż na grubość około 1,5 cm, a każdy(...)pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 15 minut Przygotowuję sałatkę. Obieram ogórka. Pomidory i ogórki kroję na plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę na mniejsze kawałki. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni z każdej strony przez 20 sek. Na ciepłym placku rozsmarowuję sos czosnkowy, układam warzywa, a na to nakładam gotowe nuggetsy. Wszystko
Kuchnia co dniaTemperatura spadła za oknem, podniosłam więc temperaturę moim dań . Składniki: 500 gram pure z ziemniaków ćwiartka kapusty włoskiej ząbek czosnku biała część pora sól pieprz gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie: 1. Przygotuj z ziemniaków pure. Go gorących ziemniaków wciśnij ząbek czosnku i drobno pokrojony por. Wystudź. 2. Pokrój bardzo drobno(...)kapustę i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź. 3. Zmieszaj składniki. Dopraw solą i pieprzem oraz drobniutko pokrojonym świeżym rozmarynem. 4. Smaż na małej ilości oleju na złoto. Podawaj z buraczkami, konfiturą z czerwonej cebuli i lub z jogurtem
AZgotuj!udko kurczaka ćwiartka główki białej kapusty 2 ziemniaki 2 marchewki natka pietruszki sól i pieprz Udko zalewamy zimną wodą i gotujemy. Zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki i kapustę obieraną z zewnętrznych liści, umytą i poszatkowaną w małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Mięso wyciągamy, kroimy na małe kawałki
Atlas Smakówwędzone udka kurczaka 4 jajka mała kapusta pekińska pół puszki kukurydzy pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka majonezu pieprz Jajka ugotować na twardo. Z kurczaka ściągnąć skórę, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę. Z liści kapusty pekińskiej odkroić części zielone i pokroić w kwadraty ( wielkości kawałków kurczaka ). Ostudzone jajka pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki dokładnie
Atlas Smakówzaletą jest to, że przygotowuje się ją z dnia na dzień. Smakuje wyśmienicie. Autorka proponuje bardziej urozmaicony skład i dwie wersje zalewy. Nam smakuje w najprostszej postaci. 1 główka kapusty średniej wielkości 2 spore marchewki 1 większa cebula Zalewa: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 łyżki musztardy 1 łyżka soli Kapustę poszatkować, cebulkę
Praktyczna plSkładniki: 1 mała kapusta pekińska pół cebuli mały kawałek pora 1 duża marchew 1 jabłko sok z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka musztardy sól pieprz majonez Wykonanie: pokroić kapustę, por i cebulę. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce (na dużych oczkach). Pokrojone i starte składniki wsypać do miski. Dodać sok z cytryny do smaku, łyżeczkę cukru, musztardę, sól
The Sweet DamselSKŁADNIKI: 800 g pręgi wołowej z kością 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 1/4 główki białej kapusty 1 duża cebula 1 szklanka wody 2 łyżki lubczyku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chili cayenne sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera redmond(...)m4502, dodać posiekaną cebulę i kapustę. Zalać wodą. Kolejno dorzucić do misy brukselkę i fasolkę. Doprawić. Dodać tez kość ze szpikiem. To właśnie z niej powstanie przepyszny i aromatyczny sos. Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut. Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz
ClauditteMissCookingbób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu, 0,5kg ziemniaków, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, koperek, 100g śmietany 12% lub 18%, 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy(...)bulion. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i kapustę myjemy, obieramy. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiedy bulion będzie gotowy włoszczyznę wyjmujemy (ja zostawiam tylko marchewkę;) Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie kroimy na ćwiarteczki lub kostkę. Dodajemy do bulionu. Gotujemy. Bób płuczemy, następnie
Kuchnia Pełna Pasjipiekarniku łopatkę wieprzową, następnie podzieloną na włókna i wymieszaną z obłędnym sosem BBQ Hestona Blumenthala . Mięso podane jest w opieczonej bułce do hamburgerów wraz z szybką surówką z kapusty , nie ma nic pyszniejszego! Polecam Scroll down for recipe in English Kanapki z pulled pork w sosie BBQ (5 kanapek) Składniki: 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka mielonego chili(...)pieprzu 1/2 łyżki wędzonej papryki 1 łyżka soli 2 łyżki cukru trzcinowego 700 g łopatki wieprzowej 1 szklanka sosu BBQ 5 bułek do hamburgerów, podpieczonych od wewnątrz surówka z kapusty Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, natrzyj nimi dokładnie cały kawałek wieprzowiny, po czym włóż na godzinę do lodówki. Włącz piekarnik i ustaw go na 150 oC. Przełóż łopatkę
karmelowycieście francuskim.Bardzo smaczny i efektowny bałagan. Polecam nic trudnego, a efekt murowany. SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 5 marchewek 1 pietruszka 1 mały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól, papryka słodka olej do smażenia WYKONANIE Filety z kurczaka płuczemy , osuszamy i kroimy(...)drobne kawałki.Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso. Warzywa kroimy na drobne kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody , przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy
W kuchennym oknie Ewyrzadko podaję przepisy na dania główne, zupy czy surówki bo nie jestem w tym dobra, jednak z tej surówki jestem dumna :D Składniki: Mała biała kapusta Duża marchewka Mała cebula Sok z około połowy cytryny (można dać więcej zależy od smaku) Pęczek koperku 250g jogurtu greckiego light Sól, pieprz, ksylitol do przyprawienia Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy w robocie kuchennym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrodowitą szczecinianką, choć już niemal 10 lat mieszkam na Podlasiu, to nie zapomniałam smaku szczecińskich pasztecików, popijanych czerwonym barszczem instant z plastikowego kubeczka. Ależ to było dobre... Z pasztetem, kapustą i grzybami, czy też moje ulubione z pieczarkami i serem. Zwłaszcza te paszteciki z ul. Wyszyńskiego, a kiedyś kiedyś ul. Wielkiej. Brakuje mi tu w Białymstoku tego smaku, dlatego próbuje(...)łyżeczki sody 2 łyżki oliwy olej do smażenia Składniki na farsz: co kto lubi, mięso mielone przesmażone z cebulką i czosnkiem pieczarki przesmażone z cebulką plus starty ser żółty kapusta z grzybami w moim przypadku były to pieczarki z serem: 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz 250 g żółtego sera Sposób przygotowania: Mąkę, przeciśnięty przez praskę ser, roztrzepane jajka
na moim stole...gustu, że zamierzam powtórzyć ją jeszcze w tym tygodniu. :-) Polecam szczególnie wielbicielom gołąbków, którym brak czasu lub ochoty na ich formowanie. Satysfakcja smakowa gwarantowana! 500g mięsa mielonego 1/2 główki kapusty 100g ryżu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 marchewki 2 cebule 4 ziela angielskie 3 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka oleju 2,5 litra wody(...)pieprz 1. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju (w garnku z nieprzywierającym dnem). Dodajemy mięso mielone, smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy startą na tarce marchew i posiekaną kapustę. Smażymy jeszcze chwilę. 2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę. Gotujemy około 15 minut, po czym wsypujemy ryż. Gotujemy nadal, tyle
Szefowa kuchnizimnej wody, następnie dolewamy śmietanę i doprawiamy powstały sos przyprawą do mięsa mielonego lub do gulaszu. Kotlety podajemy polane sosem z dodatkiem ulubionej surówki np. z surówką z młodej kapusty lub z modrą kapustą , albo z fasolką szparagową inaczej . Pychota
Rozpustne gotowanie