kapustą - 19268 przepisów (strona:733/1285)

Kapuśniak z fasolą na wędzonych żeberkach 226

szklanka ugotowanej fasoli "Piękny Jaś" 50 dag kiszonej kapusty 4 średnie ziemniaki włoszczyzna 3-4 kostki rosołowe 1 wędzone żeberko  15 dag wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pieprz 1 płaska łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego Kapuśniaku nie robiłam już całe lata świetlne :) Ale muszę przyznać, że z przyjemnością(...)Żeberka umyć. Włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również włożyć do garnka. Dodać kostki rosołowe. Gotować koło 30 minut. Dodać odsączoną fasolę i wypłukaną kiszoną kapustę. Doprawić przyprawami (pieprzem, majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim). Gotować kolejne 20 minut. W międzyczasie rozgrzać patelnie. Dodać 1 łyżkę masła i podsmażyć na nim pokrojony w drobną kosteczkę boczek

Świat Domowej Kuchni
Szybkie sałatki warzywne 349

cesarskasurówka z kapustymizeriasurówka z marchwii i pietruszkiburaczki z paprykąsurówka z czerwonej kapusty

prawdziwe jedzenie
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 236

przyjęciach.Syci na długie godziny i zachwyca podniebienia!Faszerowana papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie! SKŁADNIKI:- czerwona papryka – 2 szt- ugotowany ryż – 1 szkl- poszatkowana kapusta – 100 g- mięso mielone – 200 g- cebula – 1 szt- czosnek – 1 ząbek- jajko – 1 szt- śmietana 18% – 200 ml- ser żółty(...)olej- sól- pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.   Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę.Chwilę razem podsmażamy.   Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając.   Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ).   Smażymy ok. 15 min.   Studzimy mięso , po czym mieszamy z jajkiem, ryżem i szczyptą kurkumy.   Papryki przekrawamy na połówki.Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy

Ostra na Słodko
Kotlety mielone w waflu 333

mielone zapieczone w waflu / andrucie nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i zachwyciły oczy biesiadników!Zagościły na stałe w naszym menu!  SKŁADNIKI:- andruty / wafle- mięso mielone – 200 g- biała kapusta – 100 g- cebula – 1 szt- jajko – 1 szt- pieprz- sól- natka pietruszki- koperek- czosnek – 1 szt- bułka tartaCIASTO :- mąka – 0,5 szkl- mleko(...)szkl- sól- jajko – 1 szt- olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kapustę i cebulę trzemy tarce. Dodajemy mięso mielone ,  jajko, czosnek, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Z andruta wycinamy kółka( u mnie wielkości dużego kubka ). Z farszu formujemy sznycelki. Kładziemy na andrucie.  Przykrywamy drugim i delikatnie dociskamy. Z mąki, mleka , jajka, soli robimy gęste ciasto naleśnikowe. W cieście zanurzamy kotleciki

Ostra na Słodko
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 289

roku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą. Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą,  można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami

Kulinarne przygody Gatity
Surówka colesław 230

wszelkich fast foodach. Nie powinna nam się jednak tylko z fast foodami kojarzyć, bo przecież jest zdrowa, mimo, że może odrobinkę kaloryczna ;)- 1/4 główki posiekanej w dowolny sposób białej kapusty (ja wolę piórka niż wersję mini)- 2 marchewki starte na grubej tarce- 1 cebula drobno posiekana w kosteczkęWszystko mieszamy i zalewamy sosem przygotowanym z:4 łyżek cukru1/2 szklanki majonezu3 łyżek

Z butelką mleczka w tle
Barszcz grzybowy na zakwasie z uszkami 303

znalezć, ususzyć.Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy. Dziś jednak postanowiłam zrobić takowy barszcz i poczęstowac nim Świętego Mikołaja!Składniki-uszka z kapustą i grzybami  Iglotex-garść suszonych grzybów -słoiczek (150 ml) zakwasu na barszcz ZAKWAS TU-4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki-150 ml śmietany(...)wlewam do garnuszka i miksuję mikserem aby uniknąć grudek na powierzchni. Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Jeszcze chwilke gotować. Wyłączyć gaz. Następnie wysypać uszka z kapustą i grzybami Iglotex do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować 5- 6 minut. Wyłożyć na talerze i zalać barszczem.Mikołaj zadowolony. Ja też.Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka gyros 226

osób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa  Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju z przyprawą do gyrosa(...)cebulę w drobną kostkę i posyłam na ogórki.. Następnie nałożyłam ketchup na ogórki i wyłożyłam odsączoną kukurydzę i fasolę. Wszystko to zalałam majonezem wymieszanym z jogurtem i czosnkiem. Kapustę poszatkowałam, doprawiłam szczyptą cukru, soli i odrobiną soku z cytryny. Dlatego, że przygotowywałam wszystko z połowy porcji sałatki było też połowę miski i ciężko zobaczyć warstwy jednak jak wykonamy sałatkę

NA MOIM TALERZU
Wątróbka drobiowa z warzywami 195

minut i gotowe.    Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby,  np. z musztardą  i chlebem,  z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty,  z chlebem lub frytkami  i surówką  z białej kapusty, z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd. W każdym zestawieniu smakuje znakomicie.    Tak przyprawioną wątróbkę

Maminek kulinarny
Sałatka wielowarzywna 245

roladek i nie tylko przyda się sałatka wielowarzywna. Skład: -kapusta pekińska -papryka -ogórek -pomidor -cebula -majonez bądź olej -przyprawa warzywko -jeśli z olejem-sos sałatkowy paprykowo-ziołowy        Kilka liści kapusty pekińskiej kroimy w drobne paski a pozostałe warzywa w kostkę Przyprawiamy do smaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu.    Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe

Maminek kulinarny
Surówka zimowa 225

Wykorzystamy bogactwo witamin i minerałów z naszych owoców i warzyw dostępnych  w zimie.  Składniki: -kilka liści kapusty pekińskiej -marchewka -cebula -seler -por -jabłko -ogórek -łyżka majonezu -przyprawa warzywko lub sól    Kapustę, cebulę, pora i ogórek kroimy w drobną kostkę. Marchew, selera i jabłko tarkujemy na grubych oczkach.    Przyprawiamy do smaku warzywkiem, dodajemy łyżkę majonezu

Maminek kulinarny
Zielona surówka 321

Smaczna surówka do wszelkich dań, sporządzona wyłącznie z zielonych warzyw: -mała kapusta pekińska -świeży ogórek -2 solidne łyżki posiekanego koperku -cebula lub szczypior -sól -jogurt naturalny lub śmietana ( ok. 100 ml. ) Z liści kapusty wycinamy zgrubienia. Liście kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórek w paseczki.    Łączymy składniki i mieszamy je z jogurtem lub śmietaną doprawioną

Maminek kulinarny
Sałatka z makaronem ryżowym 486

jedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka -groszek lub kukurydza konserwowa -kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 )  -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 ) -papryka -3 duże liście kapusty pekińskiej -kawałek pora -2 łyżki posiekanego świeżego koperku -majonez -przyprawa warzywna -pieprz    W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy(...)skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy. W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory. Na drobno kroimy kapustę pekińską i pora. Wszystko łączymy w jednej misce.    Dodajemy 2 łyżki majonezu, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku  i dokładnie mieszamy. To wszystko. Sałatka jest gotowa. Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanka z kaszanką 266

Szybka zapiekanka na obiad i nie tylko. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 60-70 dkg kaszanki -30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty -15 dkg wędzonego boczku -cebula -pieprz ziołowy    Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym  naczyniu żaroodpornym.    Boczek i cebulę kroimy w kostkę.    Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju(...)dodajemy rozdrobnioną kaszankę i podsmażamy.    Wykładamy na ziemniaki.    Kapustę możemy delikatnie posypać pieprzem ziołowym.  Mieszamy z boczkiem i wykładamy na kaszankę.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Przepisy świąteczne. Przepisy na Boże Narodzenie. 2898

Przepisy na Boże Narodzenie, Wigilię. Przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Przepisy tradycyjne i nowoczesne. Rodzinne przepisy na dania wigilijne i świąteczne.Barszcz wigilijny z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, Kapuśniaczki wigilijne – paszteciki z kapustą i grzybami. Leczo rybne ze śledzi, Ryba w galarecie, łosoś w galarecie. Sałatki na święta, sałatki na Boże Narodzenie, sałatki […] The post Przepisy

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania