kapustą - 19268 przepisów (strona:735/1285)

Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 136

Folwark Pita z kurczakiem i świeżym ananasem - przepis przywędrował od Małgorzaty W. Składniki : 8 bułek pita 1 pierś z kurczaka 1 ł yżeczka oliwy lub oleju kokosowego 0,5 kapusty pekińskiej 100g rukoli 100g roszponki 1 duży ogórek 2 czerwone papryki 3 cebule szalotki (może być czerwona cebula) 100g sera smażonego 100g sera żółtego wędzonego 400g fasoli czerwonej z puszki(...)ananasa przyprawy (pieprz, papryka słodka, curry, kminek, oregano) sos kebab-gyros Folwark Przygotowanie : Pierś kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i podsmażamy z łyżką oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa kroimy na kawałki. Ser smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SAŁATKA ARABSKA 8659

osób zabieganych.Doskonała na obiad ale też wczesną kolację.Wspaniale chrupiąca,lekko pikantna....po prostu pyszna,warta wypróbowania.Jedna z naszych ulubionych z przyprawą gyros. Składniki:   średnia główka kapusty pekińskiej podwójna pierś z kurczaka(lub indyk) dwa-trzy ogórki zielone 1/2 szklanki prażonej cebulki 4 łyżki oliwy z oliwek przyprawa gyros Pierś pokroić w kostkę lub paseczki,polać oliwą(...)oliwek i posypać przyprawą do gyrosa wg uznania.Dokładnie wymieszać by każda część mięsa była w przyprawie i odstawić na parę minut.W między czasie należy umyć kapustę pekińską,poszatkować.Ogórka zielonego dobrze umyć i pokroić w półkola,niezbyt cienko. Jeśli mamy swoje ogórki,niepryskane, możemy zostawić ze skórką. Następnie mięsko smażymy na patelni,u mnie grillowa do uzyskania złotej barwy.Kapust

Niespełnione zdolności kulinarne
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 71

Prosta,szybka i smaczna surówka doskonała zarówno do rybki jak i innych obiadowych dań.Serdecznie polecam. Składniki: ok 400g białej kapusty 2-3 marchewki 1 cebula ok 3-4 łyżki dobrego oleju lub oliwa z oliwek sól,pieprz,szczypta cukru 2 łyżeczki musztardy,łyżeczka soku z cytryny Kapustę poszatkować,marchew zetrzeć na tarce a cebulę pokroić w kostkę.Rozdrobnione warzywa

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa z białej kapusty 136

Aromatyczna, lekka i pożywna...bezmięsna propozycja na przepyszną zupę. Składniki mała główka kapusty 2 duże marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 4 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l gorącej wody 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki śmietany 18% 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę, marchewki(...)pietruszkę ,seler, ziemniaki kroimy w kostkę, chwilę podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, solimy i oprószamy pieprzem. Zagotowujemy. Kapustę siekamy (dosyć grubo), dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i posiekany koperek, mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
aromatyczny rosół z kaczki 176

rozgrzewający pobudzający idealny przepis na sześć-osiem porcji korpus, dwa skrzydła i jedna pierś kaczki mała główka kapusty włoskiej 10-15 średniej wielkości marchewek średniej wielkości seler korzeń razem z liśćmi pęczek natki pietruszki 3 średniej wielkości pory 3 czerwone cebule około 2-3 litry wody sól i pieprz do smaku Porcje z kaczki zalewamy zimną wodą i wstawiamy(...)dajemy do gotowania wywaru , drugą siekamy drobno i posypujemy rosół przed podaniem , cebulę obieramy i "palimy" na suchej patelni aż z kilku stron będzie miała czarny przypalony kolor ,  kapustę dodajemy około 10 minut przed zakończeniem gotowania . Rosół gotować około 2-3 godzin ,podawać z makaronem i natką pietruszki. Smacznego

na gazie
kaczka duszona w śliwkach 170

jesienna paleta barw  przepis na cztery porcje  2 piersi z kaczki (około 600-800 gram) 3 marchewki 200 gram śliwek suszonych 2 czerwone cebule 200 gram czerwonej kapusty groszek cukrowy razem z liśćmi i kwiatami 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki masła cukier sok z połówki cytryny pieprz biały 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry Piersi z kaczki(...)blendujemy z masłem na  na puree , doprawiając solą i cynamonem. Kaczkę porcjujemy , sos blendujemy i doprawiamy  solą,pieprzem, kwaskiem  oraz cukrem do smaku,wykładamy na talerz . Kapustę parzymy w osolonej wodzie i również dekorujemy talerz razem z groszkiem i liśćmi groszku. Smacznego

na gazie
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 147

tartą. Łyżką nakładamy masę aż po sam brzeg muffinowych gniazd. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez około 30 minut. Proponuję również wykorzystanie czerstwego chleba i kapusty pozostałej po gotowaniu gołąbków jako pasztet warzywny Pasztet z kapusty i chleba Przepis bierze udział w akcji oraz w akcji

Trzeci talerz
Zupa na mleku kokosowym 127

czerwona papryka ·          szklanka groszku (może być mrożony) ·          pół kapusty pekińskiej ·          2 litry bulionu ·          puszka mleka kokosowego (400 ml) ·          sos sojowy(...)cienkie paseczki a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy do czasu aż zmiękną. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy poszatkowaną kapustę, groszek, mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Ilość porcji: 4-6 Koszt wykonania:  ok. 15 zł Czas przygotowania: 1 h Źródło

Pobite gary Barbary
Surówka na miesiąc 276

sprawia, że smaki świetnie się przegryzają. Może stać w lodówce aż miesiąc, stąd taka nazwa. Świetna do obiadu i co najważniejsze nie trzeba jej robić codziennie.  3 kg kapusty 3 marchewki 1 cebula 1/3 szklanki cukru Zalewa 1,5 szklanki oleju 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soli Kapustę poszatkować, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej,cebulę pokroić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
PIEROŻKI DROŻDŻOWE A'LA KROKIETY 107

WIELE MNIEJ ROBOTY NIŻ Z TRADYCYJNYMI I NIE SĄ TAKIE TŁUSTE ,A SMAK JEST NAPRAWDĘ WYŚMIENITY.... SKŁADNIKI: NA FARSZ: 0.5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ 0,8 KG KAPUSTY KISZONEJ 2 CEBULE PRZYPRAWY 2 ROSOŁKI NA CIASTO: 550 DAG MĄKI 1/2 KOSTKI DROŻDŻY PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI KOSTKA MARGARYNY 2 JAJKA 1/2 DUŻEGO KUBKA ŚMIETANY 12 % KURKUMA PRZYGOTOWANIE: W GARNKU NASTAWIAMY KAPUSTĘ

Swojskie jedzonko
Witaminy w diecie 159

energię, szczególnie w sytuacjach stresujących. Drożdże piwne, podroby, pełne ziarno, fasole, melasa, orzechy. Witamina B6 (pirydoksyna) – przeciwutleniacz, reguluje równowagę sodowo – potasową oraz utrzymuje właściwą proporcję kwasów i zasad. Wątroba, kapusta, mleko, jajka. Witamina B12 (kobalamina) – wraz z kwasem foliowym wpływa na rozwój komórek krwi, zapobiegając anemii, usprawnia funkcjonowanie mózgu. Głównie żywność pochodzenia zwierzęcego – wątroba, jajka , ryby, ser. Witamina B15 (kwas(...)pełne ziarno, dynia, ziarno sezamowe. Witamina C – przeciwutleniacz, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza gojenie się ran, jej główną funkcją jest produkcja kolagenu. Świeże owoce cytrusowe, kiwi, brokuły, brukselka, papryka, kapusta. Rozpuszczalne w tłuszczu Witamina A – przeciwutleniacz, poprawia widzenie, nadaje skórze zdrowy wygląd. Retinol – olej rybi i wątroba. Beta – karoten ( prowitamina A, czyli prekursor witaminy A) – marchew, pomidor, dynia, szpinak, bataty

Kuchenne innowacje
Domowa kostka rosołowa. Domowa pasta bulionowa. Esencjonalna, bogata, zdrowa. 149

Marchewki, pietruszki, selery, kapusty, cebule, czosnki, pory, świeże zioła. Natura nie na darmo obdarzyła nas takim bogactwem, w naszej strefie klimatycznej, abyśmy mieli je pomijać, czy co gorsza, marnować. Na straganach piętrzą się piękne selery, bulwy i nacie, pomarańczowią się cudownie słodkie, powykrzywiane w karykaturalne kształty marchewki, bielą się pietruchy, dumnie prężą się pory, zielenią zioła, natki pietruszki, lubczyki, oregana(...)kilka ziaren jałowca duża ilość ulubionych ziół: zielona pietruszka, estragon, rozmaryn, szałwia, oregano, majeranek, tymianek, cząber, lubczyk 400 g marchewki 250 g pietruszki 2 selery z nacią mała włoska kapusta 5 małych porów, całych 1 duża cebula 2 łyżki proszku grzybowego (opcjonalnie) 2 udka kurze ( w wersji wegetariańskiej pominąć) 200 g soli morskiej 30 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Naturalna Kuchnia
Schabowe inaczej 142

słodkości nie są moją mocną stroną . Dlatego skoncentrowałam się na coś w rodzaju przystawki przedobiedniej.   Składniki  na 4 sztuki 1 ciasto francuskie 4 kotlety schabowe 1/4 główki kapusty białej kilka pieczarek 1 cebula  sól.pieprz Wykonanie kapustę siekam w paski, cebulę we wiórka ,pieczarki w plastry i na rozgrzanej patelni podsmażam wszystko (ok 3 minut) , następnie posypuje

Eli Gotowanie
Obiad w pół godziny 137

kawałki filet . Smażę jeszcze ok 2 minut Po tym czasie dolewam 1,1/2 szklanki bulionu i przykrywam pokrywą zmniejszam ogień do minimum. Czas na surówkę  Składniki  1/2 kapusty pekińskiej 1 marchew 1 duże jabłko 1 łyżka octu balsamicznego sól,pieprz do smaku szczypta cukru Wykonanie  kapustę siekam w paski drobne. Umytą marchewkę  ścieram na  tarce

Eli Gotowanie
Kebab 155

gyrosa i kebabu. Nazwa też mi się podobała. Składniki 4 porcje 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki przyprawy do kebabu 1/2 łyżeczki soli 1 cebula czerwona 1/4 kapusty pekińskiej 1/2 papryki Sos  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku   2 łyżki słodkiej papryki  1 szklanka pomidorowego przecieru  1/2 łyżeczki cykru  1/4 szklanki śmietany(...)filety pokroić w poprzek na cienkie plasterki .Włożyć do miseczki ,wsypać przyprawę i dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na godzinkę. Krok 2 . Paprykę i cebulę pokroić w paseczki. Kapustę poszatkować. Razem wszystko wymieszać , posolić i jeszcze wymieszać. Krok 3 . Sos. Na patelnię wlewany 2 łyżki oliwy ,wsypujemy obydwie papryki i energicznie mieszamy .  Gdy papryka zacznie zmieniać kolor

Eli Gotowanie