znalezć, ususzyć.Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy. Dziś jednak postanowiłam zrobić takowy barszcz i poczęstowac nim Świętego Mikołaja!Składniki-uszka z kapustą i grzybami Iglotex-garść suszonych grzybów -słoiczek (150 ml) zakwasu na barszcz ZAKWAS TU-4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki-150 ml śmietany(...)wlewam do garnuszka i miksuję mikserem aby uniknąć grudek na powierzchni. Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Jeszcze chwilke gotować. Wyłączyć gaz. Następnie wysypać uszka z kapustą i grzybami Iglotex do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować 5- 6 minut. Wyłożyć na talerze i zalać barszczem.Mikołaj zadowolony. Ja też.Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniosób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju z przyprawą do gyrosa(...)cebulę w drobną kostkę i posyłam na ogórki.. Następnie nałożyłam ketchup na ogórki i wyłożyłam odsączoną kukurydzę i fasolę. Wszystko to zalałam majonezem wymieszanym z jogurtem i czosnkiem. Kapustę poszatkowałam, doprawiłam szczyptą cukru, soli i odrobiną soku z cytryny. Dlatego, że przygotowywałam wszystko z połowy porcji sałatki było też połowę miski i ciężko zobaczyć warstwy jednak jak wykonamy sałatkę
NA MOIM TALERZUminut i gotowe. Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty, z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd. W każdym zestawieniu smakuje znakomicie. Tak przyprawioną wątróbkę
Maminek kulinarnyroladek i nie tylko przyda się sałatka wielowarzywna. Skład: -kapusta pekińska -papryka -ogórek -pomidor -cebula -majonez bądź olej -przyprawa warzywko -jeśli z olejem-sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Kilka liści kapusty pekińskiej kroimy w drobne paski a pozostałe warzywa w kostkę Przyprawiamy do smaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe
Maminek kulinarnyWykorzystamy bogactwo witamin i minerałów z naszych owoców i warzyw dostępnych w zimie. Składniki: -kilka liści kapusty pekińskiej -marchewka -cebula -seler -por -jabłko -ogórek -łyżka majonezu -przyprawa warzywko lub sól Kapustę, cebulę, pora i ogórek kroimy w drobną kostkę. Marchew, selera i jabłko tarkujemy na grubych oczkach. Przyprawiamy do smaku warzywkiem, dodajemy łyżkę majonezu
Maminek kulinarnySmaczna surówka do wszelkich dań, sporządzona wyłącznie z zielonych warzyw: -mała kapusta pekińska -świeży ogórek -2 solidne łyżki posiekanego koperku -cebula lub szczypior -sól -jogurt naturalny lub śmietana ( ok. 100 ml. ) Z liści kapusty wycinamy zgrubienia. Liście kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórek w paseczki. Łączymy składniki i mieszamy je z jogurtem lub śmietaną doprawioną
Maminek kulinarnyjedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka -groszek lub kukurydza konserwowa -kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 ) -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 ) -papryka -3 duże liście kapusty pekińskiej -kawałek pora -2 łyżki posiekanego świeżego koperku -majonez -przyprawa warzywna -pieprz W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy(...)skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy. W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory. Na drobno kroimy kapustę pekińską i pora. Wszystko łączymy w jednej misce. Dodajemy 2 łyżki majonezu, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy. To wszystko. Sałatka jest gotowa. Smacznego
Maminek kulinarnySzybka zapiekanka na obiad i nie tylko. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 60-70 dkg kaszanki -30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty -15 dkg wędzonego boczku -cebula -pieprz ziołowy Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju(...)dodajemy rozdrobnioną kaszankę i podsmażamy. Wykładamy na ziemniaki. Kapustę możemy delikatnie posypać pieprzem ziołowym. Mieszamy z boczkiem i wykładamy na kaszankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyPrzepisy na Boże Narodzenie, Wigilię. Przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Przepisy tradycyjne i nowoczesne. Rodzinne przepisy na dania wigilijne i świąteczne.Barszcz wigilijny z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, Kapuśniaczki wigilijne – paszteciki z kapustą i grzybami. Leczo rybne ze śledzi, Ryba w galarecie, łosoś w galarecie. Sałatki na święta, sałatki na Boże Narodzenie, sałatki […] The post Przepisy
Kulinarne Przebojeprzyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne! Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapusty Orzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą faszerowany jest
Poezja smakuwypróbować:) Powiem Wam że wyszły pyszne i wszystkim smakowały :) Składniki 50 dag mielonej wieprzowiny 50 dag białej kapusty 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 jajka tarta bułka do panierowania 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2 łyżki przecieru 1 łyżeczka mąki olej do smażenia bazylia Skworcu czosnek granulowany vegeta(...)Sposób przygotowania 1. Kapustę poszatkować ,posolić i odcisnąć sok.odstawić na kilka minut. 2. Następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczną , startą cebulą . przyprawić vegetą , bazylią, czosnkiem. 3. Z masy formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej, i usmażyć. 4. Przełożyć kotlety do rondla podlać wodą i chwile poddusić , pod koniec dolać przecier wymieszany z 1 łyżeczką mąki ,odrobiną
Sama słodycz i szczypta chilibiałka, jakim jest soczewica. Można je zrobić z ryżem (dowolnym), kaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować. Na 10 średnich gołąbków: kapusta pekińska 200 g ryżu 2 szklanki wywaru warzywnego 1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości 120 g czerwonej soczewicy 1/2 kg pieczarek oliwa z oliwek szalotka czosnek (1 główka średniej(...)ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody jeśli widzimy, że cały płyn został wchłonięty. a ryż jest jeszcze twardy. Doprawiamy i odstawiamy na później ;-) . Oddzielamy liście kapusty pekińskiej, myjemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2-3 min. Muszą zmięknąć. Po wyciągnięciu z wody na środek liścia nakładamy porcję nadzienia (ilość zależna od wielkości liścia) i zawijamy w zgrabne
kuchcikowniawpis. Według zapewnień autora mikstury jest ona niezwykle skuteczna w likwidowaniu zakażenia organizmu grzybem Candida albicans. "Składniki : 1 duża główka lub 2 małe główki czosnku 25 dag kwaszonej kapusty * 1 cytryna 3 łyżki oleju z siemienia lnianego 1/2 litra wody niskomineralizowanej Przygotowanie: Czosnek obrać i użyć tylko zdrowych ząbków, dobrze umytą cytrynę obrać tylko z żółtej skórki Wszystkie składniki wkładamy(...)kuracji Miksturą Oczyszcząjącą " Tyle autor. Kto jest zainteresowany tym tematem, więcej szczegółów znajdzie we wspomnianej pozycji :) Autorem samej mikstury jest Mirosław Sobolewski. *Kapusta powinna być z dobrego źródła, by była kiszona bez dodatku octu
Proste Potrawyminutowy bigos.Czy to jest wogle możliwe? przygotowanie bigosu w 30 minut?przekonajcie sie sami :) Składniki: pół kg schabu 1 nózka z brokuła 1 por biała czesc pół głowki włoskiej kapusty 3 marchewki sól morska Kamis pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 1/2 szkl.sosu sojowego(mozna pominąć) olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w cienkie paseczki.Przyprawiamy solą i pieprzem. Zanurzamy mięsko(...)sosie sojowym.Podsmażamy je a gdy sie zarumieni dolewamy sos sojowy. Kapustę szatkujemy,marchewki tarkujemy na tarce o duzych oczkach,pora kroimy w cienkie półplasterki,a nózkę brokuła w cienkie paseczki.Dorzucamy do mięsa.Podlewamy szklanką wody.Duzimy ok.20 minut pod przykryciem. Podajemy na talerze.wybornie smakuje z chlebem jak również z ziemniaczkami,szczególnie w mundurkach
Z Majeczką w kuchniprzygotowywać pyszności w domu, wtedy wiem co daję im do jedzenia Składniki: 8 placków tortilli 2 duże pomidory pól puszki kukurydzy 1 ogórek wąż 1 czerwona cebula 1 nieduża kapusta pekińska 1/2 kg piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka sól morska Kamis sos czosnkowy Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy w paseczki, oproszamy przyprawą do kurczaka,podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano(...)wykładamy do miseczki. Kapustę pekińśką szatkujemy drobno, wkrajamy do niej ogórki w kostkę, pomidora w kostkę, cebulę pokrojoną w pólplasterki, wrzucamy kukurydzę. Całość solimy i dokładnie mieszamy. Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na ciepły wykładamy na 1/3 placka sos, na to porcję warzyw,kilka kawałków kurczaka,po wierzchu też polewamy sosem czosnkowym, zwijamy tortille w półkopertę
Z Majeczką w kuchni