kapustą - 19268 przepisów (strona:750/1285)

Surówka colesław 198

smakuje inaczej. Polecam dzisiaj swoją, wielokrotnie wypróbowaną wersję. Świetnie pasuje jako dodatek praktycznie do każdego obiadu mięsnego, rybnego, jajek, wędlin czy kanapek. Składniki: 4 szklanki startej na szatkownicy kapusty 1  duża marchewka  1 mała cebula  Sos: 2-3 łyżki majonezu 1 ł yżka kwaśnej śmietany 1 łyżka octu  2 łyżki soku z cytryny(...)łyżeczki cukru pudru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę zetrzeć na szatkownicy, marchewkę na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko ze sobą wymieszać. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wylać na przygotowane warzywa. Starannie wymieszać i odstawić do lodówki na jedna godzinę

Gosia gotuje
Filet z dorsza z pieczarkami 112

pieczarki uduszone na masełku, dodały mu tylko splendoru w górowaniu na talerzu :) Jak to się  już stało niepisaną tradycją został on podany z  surówką z kiszonej kapusty, Składniki na 3 osoby: 3 filety z dorsza   1 gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki  sproszkowanej gorczycy sól i pieprz do smaku 2 jajka mąka pszenna(...)strony na drugą. W międzyczasie obrać. pokroić i podsmażyć pieczarki. Rybę wyjąć z patelni  i przełożyć do grzybów. Chwilkę razem poddusić. Podawać gorącą, u mnie tradycyjnie z kiszoną kapustą. Smacznego

Gosia gotuje
Rosół drobiowo-wołowo-grzybowy 138

rozbefu wołowego 2 udka kurze 5 niedużych kapeluszy suszonych prawdziwków 2 marchewki 1  pietruszka 1/2 średniego selera 1 podpieczona cebula  2-3 ząbki czosnku  1 liść kapusty  1 listek laurowy  2-3 ziela angielskie 3 łyżki mrożonego lubczyku  sól i pieprz do smaku por ( biała część) lubczyk Przygotowanie: Mięso wołowe i udka umyć, zalać(...)litrami  zimnej  wody i  zagotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek,  podpieczoną na ogniu cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Dorzucić suszone prawdziwki,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać. Podawać z makaronem lub lanymi kluskami, surowym pokrojonym porem

Gosia gotuje
Słodka zupa wielowarzywna 193

Zupa jest lekko pikantna, a zarazem słodka przez krewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :) Składniki: 1/2 średniego batata 1 duża marchew 1/2 pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1/4 młodej kapusty 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 skrzydełko z kurczaka pieprz cytrynowy mielona ostra papryka sól jarzynka bez dodatku soli 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 500ml wody Sposób przygotowania: Batata, marchew(...)pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą z puszki 208

zdają sobie sprawę z tego, że jabłka też do niego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy(...)dużych oczkach tarki buraki i marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. 4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa. 5. Przed podaniem możemy posypać zupę majerankiem

Szefowa kuchni
Wakacyjne wyprawy - ciąg dalszy. Bałkany 139

białe Farsz : 1 twaróg (250 gram) 50 g tartego żółtego sera 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryczka chili tymianek lubczyk pieprz Sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)Papryczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki (co kto ma), wstawiamy na 20 min. Po 10 minutach dobrze jest je przewrócić na drugą stronę. Sałatka :   Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki (szatkujemy), pieczarki kroimy w drobne płatki, pomidora w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy kukurydzę. Sałatka jest niemal gotowa :) Możemy ją polać oliwą

vegetanie
Kolorowy, azjatycki czwartek :) 116

szerokiej patelni. Jak olej będzie już rozgrzany, wtedy wkładamy sajgonki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z oleju. Kolorowa sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 duży czerwony pomidor 1 pomarańczowy pomidor 1/2 papryczki chili 2 łyżki kukurydzy konserwowej oliwa z oliwek limonka młoda dymka Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem

vegetanie
Seler w postaci kotleta :) 106

selera z kaszą jaglaną, soczewicą i surówką. Selerowy kotlet z kaszą jaglaną : (4 osoby) Składniki : 1 średni seler 1 szklanka kaszy jaglanej soczewica, my użyliśmy gotową z puszki kapusta pekińska 1 pomidor kukurydza konserwowa 2 gałązki selera naciowego kilka oliwek szczypiorek papryczka chili oliwa z oliwek limonka pieprz, sól, ostra papryka Seler : Seler kroimy na krążki grubości(...)opakowaniu. Pod koniec gotowania wsypujemy 1/2 puszki soczewicy. Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe :)  Polecamy częste jedzenie kaszy jaglanej, jest niezwykle zdrowa a przy tym smaczna. Surówka : Szatkujemy kapustę pekińską, dodajemy kukurydzę konserwową ile chcecie :), kilka oliwek. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę, pomidora również. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy oliwą z oliwek, i wyciśniętym sokiem z limonki

vegetanie
Kolorowy wtorek :) 118

szpinak, posypujemy lekko solą i ostrą papryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Ryż parboilet gotujemy z łyżeczką kurkumy, aby był pięknie żółty. Surówka : fasola czerwona kapusta pekińska pomidor zielona papryka oliwa z oliwek ocet balsamiczny Kapustę szatkujemy w drobne kawałki, pomidora kroimy w drobną kostkę, paprykę również. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy oliwą

vegetanie
Chiński makaron z warzywami. 126

wzbogacić doznania smakowe :) Zobaczcie sami : Chow mein z warzywami, jajkiem i sojowym sosem grzybowym. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu Chow mein 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 jajka kukurydza konserwowa sos sojowy grzybowy sos sojowy pieprz, tymianek oliwa z oliwek Połowę opakowania mieszanki chińskiej wrzucamy na głęboką patelnię, polewamy oliwą(...)oliwek i dusimy na średnim ogniu, możemy delikatnie podlać wodą. Kiedy warzywa duszą się kroimy paprykę w słupki, kapustę szatkujemy na drobne włókna, a chili siekamy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię do duszącej się już mieszanki chińskiej. Teraz wstawiamy jajka do gotowania i po zagotowaniu wody gotujemy ok. 8 min. nie będą super twarde a lekko

vegetanie
Quinoa z warzywami 162

mnie ze sklepu Owocowy Raj bukiet 9 warzyw iglotex szczypta szafranu pieprz ziołowy i sól różowa himalajska olej rydzowy lub oliwa z oliwek dodatkowo u mnie por, czerwona kapusta,cukinia baby- bo lubię ulubione ziarenka Ziołowo Mi ! Od  Ziarenkowo Wykonanie dania jest proste, bo danie samo się robi. Na dno mojego garnka grillowego z grubym dnem, dałam kilka kropel(...)dnie.  Wlałam wody tak aby całe ziarno pokryło się nią. Możesz rozpuścić w wodzie bulionetkę, jeśli lubisz. Wsypałam na wierzch mrożony bukiet 9 warzyw. Dokroiłam cukinię, pora,kapustę. Posoliłam lekko . Jeszcze kilka kropel oleju rydzowego i szczypta szafranu. Ciekawe czy Agata lubi szafran? Zamknęłam pokrywę i dusiłam około pół godziny. Po otwarciu pokrywy danie prezentuje się właśnie

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z makaronem gryczanym 234

ekologicznej gryki i orkiszu na wodzie źródlanej.Te makarony są inne w smaku niż te tradycyjne , które do tej pory wykorzystywałam w swojej kuchni. makaron Fabijańscy pierś kurczaka kapusta pekińska papryka konserwowa ogórki korniszony cebula lub por przyprawa do gyrosa sól, pieprz majonez Makaron  ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Pierś z k urczaka opłukać, oczyścić(...)błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć na z każdej strony.Makaron w sypać do miski, dodać pokrojoną paprykę, pora, ogórki i kapustę oraz wystudzoną pierś z kurczaka.Dodać sól i pieprz do smaku.Dodać majonez i w ymieszać

Moje domowe kucharzenie
Tajska sałatka z kurczakiem i curry 346

pasty curry 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka tajskiego sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej mięty 1 mała kapusta pekińska pęczek szczypiorku 1 długi ogórek 1 duża czerwona papryka 125 g kiełków fasoli mung z zalewy PRZYGOTOWANIE Olej sezamowy rozgrzewamy w woku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka(...)kurczaka pokrojonego w paseczki. Wlewamy sos rybny, dosypujemy cukier i curry. Smażymy do miękkości przez około 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy posiekane świeże zioła. Na półmisku układamy posiekaną kapustę, ogórka w plasterkach, paseczki czerwonej papryki. Dodajemy kurczaka z patelni, odsączone kiełki fasoli i posiekany szczypiorek. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z kapustą pekińską i żółtym serem 265

SKŁADNIKI: 0,5 kapusty pekińskiej 0,5 kg sera żółtego (ja użyłam sera "królewski") 2 pomidory 1 mały ogórek szklarniowy puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej 6 łyżek majonezu sól, pieprz kapustę pekińską kroimy lub rwiemy rękoma "na małe części"... ser kroimy w kostkę... ogórka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę... z pomidorów usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę

smacznieinatemat
Bulion drobiowo-warzywny 185

indyka (w całości, nie sama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia marchewka (im więcej, tym bardziej słodki bedzie bulion) kawałek selera 1/3-1/4 pora (biała część) kawałek kapusty włoskiej 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2-3 suszone grzybki 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego jasnego sól i pieprz do smaku(...)zagotowania. Gdy woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok pół godziny pod przykryciem. W tym czasie szykujemy warzywa. Pietruszkę, marchewkę, selera i pora myjemy i obieramy. Kapustę obieramy z kilku zewnętrznych liści, obieramy też cebulę i czosnek. Pietruszkę, marchewkę i selera kroimy na kilka mniejszych części i podsmażamy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony

Zawsze głodna!