kapustą - 19268 przepisów (strona:759/1285)

Kimchi 199

Kimchi czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką. Dziś podaję przepis na kimchi podstawowe. Ja używam kimchi do dań mięsnych, znakomicie podkreśla smak

Moje Małe Czarowanie
Bułka pita – idealny Kebab! 396

nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki cukru Wnętrze: kapusta pekińska kurczak smażony w przyprawie kebab – gyros pomidor kukurydza sos lub Sałatka kebab Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki . Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy

Za drzwiami kuchni
Krewetki z sobą i pak choi 200

Kolejne szybkie, proste i smakowite danie. Czas goni ostatnio nawet w kuchni więc takie proste dania to skarb. Użyłam tu makaronu soba czyli makaronu z mąki gryczanej oraz chińskiej kapusty pak choi. Zapraszam gorąco i polecam wypróbować. Krewetki z sobą i pak choi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zdrowie na wyciągnięcie ręki. 216

osoby, która ich nie lubi. Na szczęście w parze ze smakiem idzie mnóstwo właściwości zdrowotnych - obfitują w witaminę C, mają dobroczynny wpływ na serce, poprawiają przemianę materii. 6. Kapusta  Zawiera mnóstwo błonnika, witaminy C oraz związków siarki korzystnie wpływających na stan naszej skóry, włosów, paznokci. Ma także bardzo duży potencjał antynowotworowy. Podobnie działają kalafior, brukselka, jarmuż czy brokuły

Powiedz dietom nie
Pak choi w tempurze i ziołowy kurczak 225

Obiad jak marzenie czyli chrupiąca usmażona w tempurze kapusta chińska pak choi i do tego aromatyczny kurczak w ziołowej panierce. Zapraszam gorąco na fajny obiad. Pak choi w tempurze i ziołowy kurczak. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa kapuśniakowo pomidorowa, czyli jak na wiosnę zmienić opony zimowe na letnie. 189

Kwaśniewskiego, przez wyborami prezydenckimi, i w sieci krąży mnóstwo przepisów na zupkę odchudzającą zwaną prezydencką. Mój dzisiejszy pomysł, to taka wersja uproszczona, a ze względu na magiczne odchudzające działanie kapusty i pietruszki, a także porządny dodatek passaty pomidorowej, może... Zupa kapuśniakowo pomidorowa, czyli jak na wiosnę zmienić opony zimowe na letnie. is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Czerwona kapusta zasmazana 305

Czerwona kapusta duszona, zasmażana to musi być polski wynalazek., to idealny dodatek w kuchni polskiej do wszelkich kotletów, klusek. Wystarczy dodać jej odrobinę słodyczy i kwasowości a odwzajemni się pysznym, idealnym smakiem. Klasyka i prostota. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki z kapusty włoskiej, kaszy bulgur, gęsiej wątróbki i kurek 239

Uwielbiamy gołąbki jak większość smakoszy kapusty. Lubimy takie tradycyjne z ryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze są przepyszne i zachęcam do próbowania. Połączenie aromatycznej kaszy bulgur i wątróbki gęsiej to jest to co gołąbki lubią i w czym dobrze się czują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka z kapusty i pora 295

zimowych obiadów też się przydadzą, tym bardziej, że często omijamy to co jest najprostsze, najłatwiejsze i najczęściej znajduje się w lodówce. Dlatego polecam surówkę z dwóch składników pora i kapusty, która świetnie nadaje się do obiadu, kolacji czy tez jako dodatek do kanapki np burgera. Prosto i nieskomplikowanie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kartofelkraut, ciapkapusta lub panczkraut 254

klasyka, pożywne, proste, prosto z darów ziemi, prosto od serca. Może by w wersji postnej jak tutaj, a można wzbogacić smak o dodanie podsmażonego boczku. Wystarczą trzy składniki, ziemniaki, kapusta kiszona i cebula. Zapraszam. Przepis ten oraz wiele innych możecie znaleźć w 4 numerze Magazynu Śląskiej Blogosfery MASZKETY . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Młoda kapusta z boczkiem, koperkiem i pomidorkami 181

jest powód, żeby ręce załamywać. Ale znając życie, jutro będzie piękne słońce ;)Za chwilę siadamy do szybkiego obiadu, mój mąż z okazji występów swoje ukochanej córeczki wziął urlop :)Młoda kapusta i młode ziemniaczki :)A później bierzemy parasolki i pędzimy na występ do MDKu, a następnie do przedszkola, posiedzieć przy mini stoliczkach na mini  krzesełkach z PSZCZÓŁKAMI :)Czytaj więcej

bistro mama
Pierogi z kapustą i grzybami 189

Wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami! I choć w mojej hierarchii potraw wigilijnych zajmują miejsce czwarte, tuż za podium, to nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na świątecznym stole. O świętach w moim domu, potrawach, napiszę osobny post. Choć wcześniej tego nie planowałam, to zmotywowało mnie kilka komentarzy. A przez lata trochę się zmieniło...Czytaj więcej

bistro mama
"Parzybroda" - młoda kapusta 145

Ucieka mi ten czas pełnej wiosny przez palce. Mało truskawek, mało czereśni, mało kalafiora, mało młodej kapusty. Skąd w ogóle w maju te wszystkie młode dobroci? Pamiętam, że pierwsze młode ziemniaki  pojawiały się dopiero na początku lipca. Truskawki i czereśnie to również wspomnienie związane z początkiem wakacji. Wchodzenie na drzewa, choć mnie nigdy to nie dotyczyło, bo grzecznie czekałam

bistro mama
Kapuśniaczki 271

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo smaczne. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Można je również przygotować z innym, ulubionym farszem. Polecam każdemu Post Kapuśniaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Kapuśniaczki czyli jak wykorzystać ponownie pozostałe jedzenie ze Świąt/Sylwestra 278

pozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej

Ana Mari's world