kapustą - 19268 przepisów (strona:759/1285)

Naleśniki po meksykańsku 283

sztuki woda sól do ciasta tłuszcz do smażenia naleśników. FARSZ mięso mielone -250 g koncentrat pomidorowy -1 słoiczek majonez -1 słoiczek przyprawa curry keczup do polania naleśników kapusta pekińska -1/2 główki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: NALEŚNIKI  Z mąki, jajek, mleka, wody, soli robimy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy grubsze naleśniki.  FARSZ  Mięso mielone smażymy(...)farsz jest bardzo gęsty, dolewamy odrobinę wrzącej wody, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na gorące pół naleśnika, nakładamy farsz, składamy naleśnik na pół. Naleśniki smarujemy majonezem, posypujemy grubo kapustą pekińską i polewam je keczupem

Kuchnia Danusi
Mini sałatki 134

Składniki: 1 garść kapusty pekińskiej, kapary Ole, ser solankowy Ole, oliwki zielone Ole, oliwki czarne Ole, papryka czerwona konserwowa, kukurydza, sos vinegrette. Przygotowanie:   Na każdą łyżeczkę do przystawek nakładamy trochę posiekanej kapusty pekińskiej. Następnie układamy oliwki zielone i czarne. Paprykę konserwową kroimy w cienkie paseczki, nakładamy odsączoną kukurydzę i dekorujemy kaparami. Taką sałatkę polewamy sosem vinegrette. Takie sałatki idealnie

Aga w kuchni
Surówka z pora 146

Składniki: 1 mała kapusta pekińska, 1 ogórek zielony, 1 puszka kukurydzy, 1/2 białej części pora, 2 łyżki posiekanego koperku, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki suszonego koperku. Przygotowanie:    Kapustę pekińską dokładnie myjemy po zimną wodą i siekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż

Aga w kuchni
Tortille z kurczakiem i warzywami 355

próbuję zrobić kolejne zdjęcia... Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso: 2 piersi kurczaka, 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa.     Przygotowanie:    Piersi kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę(...)przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią

Aga w kuchni
Sałatka z gyrosem - warstwowa 338

macie swoją wersję? Może kiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :) Składniki: 3 piersi pojedyncze kurczaka, 1 czerwona papryka, 1/2 białej części pora, 1 puszka kukurydzy, 1/2 małej kapusty pekińskiej, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Przygotowanie:   Piersi kurczaka dokładnie myjemy po zimną wodą i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa(...)drobno posiekany por. Następnie kroimy w kosteczkę czerwoną paprykę i robimy z niej kolejną warstwę. Kolejno wyciskamy ketchup i rozsmarowujemy nożem. Na to wysypujemy odcedzoną kukurydzę i układamy posiekaną kapustę pekińską. Na samej górze rozsmarowujemy majonez i dekorujemy

Aga w kuchni
Sałatki i surówki 481

selera i szynki konserwowej Warstwowa sałatka z selerem Warstwowa sałatka z tuńczykiem Surówki Surówka marchewka z brzoskwinią Surówka z marchewki i ananasa Surówka z pora Surówka z młodej, białej kapusty Surówka z kapusty sałatkowej

Aga w kuchni
Boże Narodzenie 235

Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Piernik z marchewką Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Kompot z suszonych owoców Łosoś i pstrąg w galarecie Pierogi z makiem Pierogi z kapustą i grzybami

Aga w kuchni
Grzyby 165

Bigos Gołąbki w liściach winogron z kurkami Kapusta z grzybami Krem z kurek   Krokiety Kurki w cieście naleśnikowym Kurki w sosie śmietanowym Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Pyzy z kurkami Rolada z grzybami i kurczakiem Sakiewki z kurkami Tagliatelle

Aga w kuchni
Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym 251

Moja propozycja na mięsny obiad idealny do ryżu bądź makaronu... składniki: 4 porcje 500 gram mięsa mielonego 5 liści kapusty 1 średnia marchewka ziarna słonecznika jako panierka 500 ml. przecieru pomidorowego  przyprawy: bazylia, oregano, chilli, czosnek, papryka slodka Kapustę bardzo drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy

NaKońcuJęzyka
Golabki bez piòrek 162

kocha golabeczki . Dlatego tutaj podaje przepis na prosta i szybka wersje . Inaczej nie zanczy gorzej a wrecz przeciwnie. Oto przepis na „golabki bez piorek” Składniki: 1 kg kapusty białej, 50 dag mielonego mięsa, 1/2 szklanki kaszy manny, 1 1/2 szklanki ryżu, 4 jajka, 1 przecier pomidorowy, sól, pieprz, ziarenka smaku Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski. Dodać surowe mięso

Z Kuchni Do Kuchni
Kapuścińska ziemniaczanka z ziarnami 129

krokiety...- potem zadecyduję- topostanowiłam COŚ zrobić do zjedzenia. Czas nagli, a jeśc trzeba. No i żeby jeszcze moje dzieci zjadły. Składniki -kilka ziemniaków -kilka marchewek -kilka liści z kapusty -koperek, -czosnek, -sól, -oliwa z oliwek -2 łyżki śmietany -ziarenka prażone od Ziarenkowo Pokrój w kostkę marchewkę i ziamniaka,oraz dodaj czosnek i kapustę poszatkowaną w cieniutkie paseczki,zalej wodą

Z Kuchni Do Kuchni
Gołąbki z rzymskiego garnka 141

przetestować przy gołabkach. Zdał egzamon na 6-tkę ! Zaletą garnka jest to, że nie ma potrzeby podlewania potaw wodą. Gołąbki  z rzymskiego garnka Składniki na gołąbki: 1 kapusta o wadze ok. 1,5 kg 750 g mieonego mięsa z indyka 100 g suchego ryżu 1 cebula sól i pieprz Składniki na sos: 1 kartonik 500 ml  przecieru pomidorowego(...)mały kubek śmietany 18% koperek sól, pieprz Wykonanie: Z kapusty wycinany głąb i parzymy ją w dużym garnku około 15-20 minut. Pojedyńczo zdejmujemy górne liście, starając się, aby się nie podarły. Jeśli są za twarde kapustę wkładamy ponownie do garnka i parzymy. Liście muszą być na tyle miękkie, żeby można było je zwijać. W międzyczasie dokładnie mieszamy mikserem

Kulinarne przygody Gatity
Lekka zupa krem z młodej kapusty 154

Temperatura za oknem trochę spadła, więc  pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej(...)vegetty sól, pieprz oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do garnka wlewamy 1.5 litra wody, dorzucamy nóżki, wsypujemy vegettę. Gotujemy około 30 minut.  Kapustę pokrojoną na kawałki podsmażamy na oliwie w innym garnku, po 10 minutach dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, smażymy kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku

Kulinarne przygody Gatity
Kapusta z kminkiem- surówka 138

Składniki : 20 dag kiszonej kapusty 2 łyżeczki miodu płaska łyżeczka kminku ewentualnie łyżka oliwy Przygotowanie: 20 dag kapusty kiszonej, jeśli bardzo mokra to lekko odcisnąć Gdyby kapusta była grubo szatkowana to rozdrobnić Dodać 2 łyżeczki miodu i dobrze wymieszać Zmielić kminek i dodać do kapusty- ponownie wymieszać.Wszystko- gotowe. Surówki starczy dla dwóch osób, chyba, że nam zasmakuje i wtedy

Proste Potrawy
Sałatka Colesław 392

sami to na pewno będzie smaczniejsza i wyjdzie to nam na zdrowie:) Skład mojej sałatki różni się pewnie od tej kupnej, ale mnie to nie przeszkadza. Składniki : 1 mała kapusta -wystarczy, by po rozdrobnieniu były 4 szklanki kapusty 1 średnia cebula, marchew płaska łyżeczka pieprzu mielonego, prawdziwego płaska łyżeczka soli jogurt 1/4 szklanki majonezu 1 łyżka octu winnego- ja użyłam(...)jabłkowego 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Kapustę rozdrobnić Cebulę, marchew obrać i cebulę drobno pokroić, a marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Dodać do kapusty i wymieszać W garnuszku połączyć wszystkie pozostałe składniki i polać nim wymieszane warzywa Jeśli jeszcze po wymieszaniu czegoś nam brakuje to zdać się na swój smak i doprawić po swojemu :) Dla mnie

Proste Potrawy