kapustą - 19268 przepisów (strona:754/1285)

Restauracja Orient Express - opinia 147

Mąż zdecydował się na: Tradycyjna zupa cebulowa z dodatkiem białego wina i świeżych ziół serwowana z grzanką zapiekaną z serem (10 zł) i Golonka bawarska proponowana z kapustą zasmażaną z chrzanem i opiekanymi ziemniakami (16 zł). W obu daniach głównych trzeba doliczyć dodatki, bo są one tylko proponowane .  fałszywa zupa z żółwia zupa cebulowa Do kolacji zamówiliśmy piwo Książęce(...)się w miejsce baraniny (a szkoda), migdały też niestety są w miodzie tylko z nazwy.  Golonka - chociaż nie prezentowała się zbyt pięknie - była naprawdę smaczna. Do tego świetna kapusta zasmażana i opiekane ziemniaczki. Porcja w sam raz dla głodnego mężczyzny, bo ja na pewno bym sobie z nią nie poradziła. Tę pozycję w menu mogę zdecydowanie polecić, bo była

Pasja Smaku
Surówka z kapusty pekińskiej oraz pieczarkami 275

Doskonała surówka  jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1  mała kapusta pekińska 5  pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona cebulka 1 marchewka 1 łyżeczka soku z cytryny do skropienia pieczarek  Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta tymianku(...)sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kapustę kroimy w cieniutkie paseczki posypujemy solą aby zmiękła. Pieczarki czyścimy kroimy w cieniutkie słupki skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie z czerniały. Seler, cebulę kroimy w drobną kosteczkę,  obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.  Łączymy wszystkie składniki. Składanki sosu mieszamy razem odstawiamy na 10 minut żeby składniki

kgwjanczewo
Rolada ślaska z wieprzowiny 187

Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad. Składniki : łopatka wieprzowa musztarda papryka ogórek konserwowy boczek wędzony  cebula sól, pieprz  2-3 łyżki mąki margaryna i olej(...)jakiś czas obracając. Gotowe rolady wyciągam z patelni, dolewam wody do pozostałego ze smażenia tłuszczu, zagotowuję po czym dolewając zawiesiny mącznej robię sos. Rolada śląska, śląskie kluski, modra kapusta i sos to przepyszne kompletne śląskie danie

Mechanik w kuchni
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 142

składnikiem mojej dzisiejszej propozycji są warzywa. Zimą nie chciałam sięgać po pomidory i ogórki, dlatego zgodnie z zasadami przedstawionymi we wpisie o diecie śródziemnomorskiej w wersji polskiej dodałam czerwoną kapustę, marchewkę oraz jarmuż . Sprawdziły się znakomicie. Smakowało również mojemu Mężowi, który był zaskoczony, że takie warzywa mogą pasować do hummusu. No i jeszcze te ich piękne kolory!:) P.s. Wybaczcie(...)ciecierzycy, 25 ml zalewy z puszki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki tahini, sok z 1/2-1 cytryny (do smaku), sól do smaku sezonowe warzywa, u mnie pokrojona w paseczki czerwona kapusta, starta na tarce o grubych oczkach marchewka i liście jarmużu pozbawione twardej łodygi sos miętowy: garść świeżej mięty, 1 ząbek czosnku, oliwa, sól do smaku migdałowe słupki do posypania Przygotowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
PSEUDO RISOTTO 107

przygotowując gołąbki, zawsze precyzyjnie przygotowujecie ilość farszu, względem liści kapusty? Czy zastanawiacie się co zrobić z jego nadmiarem? Ja z reguły mam z tym problem. Tak było i tym razem. Wszystkie liście kapusty wykorzystane, a farsz został w misce i się ze mnie śmieje :) Chwila zastanowienia i pomysł jest. SKŁADNIKI: farsz na gołąbki ( około 1 1/2 szklanki) olej rzepakowy

Kuchnia w opałach
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 240

śródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka.  Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy(...)przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki po ukraińsku 131

sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina) szklanka ryżu 2 średnie cebule nieduża główka białej kapusty 50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach marchwi olej sól, pieprz Sos: duża puszka koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 2 łyżki oleju pół szklanki kwaśnej śmietany kostka bulionowa(...)oregano lub bazylia cukier, pieprz, sól Wykonanie: Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć ich grube części. Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem i doprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć

IMPRESJA SMAKU
Surówka z kiszonej kapusty i marchewki 201

Klasyczna słodko-kwaśna surówka podawana najczęściej do smażonej ryby lub kotleta. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże jabłko 3 łyżki oleju lub oliwy 2 łyżki cukru sól, pieprz Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i poszatkować.  Marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać wszystkie warzywa, dodać olej, doprawić do smaku

wyzwania kuchenne
SAŁATKA MIX 166

nigdy nie łączyłam, a seler naciowy wykorzystałam pierwszy raz w Mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania.  SKŁADNIKI   Około 10 brukselek   5 pieczarek ( według uznania)   Pół główki kapust pekińskiej         Pół woreczka kaszy jaglanej   Pół   puszki czerwonej fasolki   1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny smak )   Imbir w korzeniu(...)przyprawami, a następnie odparowuję z nich wodę. Wszystkie ugotowane składniki odstawiam do wystygnięcia.                    Kapustę pekińską i seler naciowy kroję w drobno kostkę. Z fasolki czerwonej wlewam zalewę. Ugotowane brukselki kroję w ćwiartki.         Wszystkie składniku wrzucam do miski

Zdrowo i kolorowo
Placek ziemniaczany z kurczakiem i warzywami 226

Składniki na kurczaka: -filet z piersi kurczaka -garść orzeszków ziemnych -cebula -kawałek pora -1/2 czerwonej papryki -przyprawa do mięs -olej     Składniki sałatki warzywnej: -liść czerwonej kapusty -liść kapusty pekińskiej -kawałek świeżego ogórka -pomidor -cebula -3 łyżki kukurydzy konserwowej -sos czosnkowy    Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy

Maminek kulinarny
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną,grzybami i...strogonowem 157

kolację podałam gołąbki. Zrobiłam popołudniu , więc akuratnie jak znalazł! Składniki kapusta około 12 liści kasza gryczana: 2 woreczki -cebula -jajo -grzyby suszone: 2-3 garście -łyżka masła do smażenia -Sól, pieprz Strogonow Primavika - w nim się będą nasze gołąbki zapiekały Piekło-Niebo od Ziarenkowo Sposób wykonania Dokładnie d zień wcześniej namocz 2-3 garście suszonych grzybów w zimnej wodzie Teraz(...)zajmiemy się kapustą. Oderwij 4 wierzchnie liście i zostaw je do wyłożenia garnka. Następnie wytnij tzw. głąb by móc odrywać kolejne liście. Zdejmij delikatnie kilkanaście kolejnych. Zagotuj wodę w dosyć dużym garnku i gotuj każdy liść kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Wyłóż na ścierkę, niech ociekną i wystygną. Ugotuj kaszę gryczaną. Grzyby odsącz i posiekaj na ok. 1 cm kawałki

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej 221

Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 marchewka. 1/2 pęczka rzodkiewek 1 średnia cebula 3 łyżki majonezu 1 garść natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokroić nożem na mniejsze cząstki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Świetny dodatek do obiadu

O kuchni z uczuciem
Zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkami :) 129

warzyw, z lekkim, dietetycznym sosem. Można jeść ją bez ograniczeń :) UWAGA! Powoduje niemożność odciągnięcia od niej ręki :D Spróbujcie, warto, urozmaici Wasze dania i dostarczy dawkę witamin :) Składniki: - połowa kapusty pekińskiej ok. 500g - 3 średnie ogórki gruntowe - 1 średnia cebula - pół puszki kukurydzy konserwowej - pół czerwonej papryki - 5 łyżek jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka oleju (u mnie słonecznikowy(...)Zielony Nurt ) - 2 łyżki octu winnego (u mnie winny od Kamis) Przygotowanie: Kapustę poszatkować, ogórki i papryką pokroić w kostkę, cebulę cienko pokroić w półtalarki, dodać kukurydzę i pozostałe składniki. Wymieszać. Zajadać ze smakiem :) Prosta a taaaka pyszna

Zdrowie na języku :P
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 144

lekkiego zbrązowienia się ciasta. Składniki na farsz: - opakowanie boczniaków w zalewie naturalnej (370 g) Barmar - pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar  - 0,5 kg kapusty kiszonej - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, dla ostrości dodałam chili, można pominąć -> Kiszoną kapustę należy gotować do miękkości, ok. 1 h. Następnie razem z boczniakami skręcić na maszynce

Zdrowie na języku :P
Sałatka z tuńczykiem 157

kolejną, tym razem z tuńczykiem. Jeśli ktoś go lubi to zapraszam. Jest szybka w wykonaniu i jakże smaczna.Składniki:2 puszki tuńczyka w oleju (bądź w sosie własnym)kapusta pekińska1 czerwona paprykaczerwona cebula5 ogórków konserwowych4 jajkamajonez, sól, pieprzSposób przyrządzenia:Kroimy kapustę pekińską, tuńczyka odsączamy z zalewy, a jajka gotujemy na twardo, które potem kroimy w małą kosteczkę. Paprykę, cebulę oraz

upichcic