Sycące danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią austriacką i szwajcarską. Strucla z kiszoną kapustą, wędzonym boczkiem i pietruszką. Warto wypróbować. Składniki na strucle o długości 36-38 cm: Ciasto: 300 g mąki 150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty (można dodać więcej) 100 g wędzonego boczku 1 cebula pęczek pietruszki
Ze smakiem i z pasjąHarrisa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/2 główki, średnia, kapusta kiszona 25 dag, koper 1 baldachim/suszony, woda 2 szklanki golonki natrzeć olejem wymieszanym z czosnkiem niedźwiedzim Royal Brand, kucharkiem, przyprawą w płynie, przyprawą Harrisa Royal Brand i schować do lodówki(...)najlepiej na całą noc kapustę białą drobno pokroić, poszatkować, włoszczyznę rozdrobnić w rozdranbiaczu, wsypać do kapusty, dodać kiszoną kapustę, koper suszony baldachim wsypać do tłuszczyku w szybkowarze 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" kapustę, wlać wodę, dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć golonki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć
W Mojej Kuchni Lubięubiegłą sobotę u mnie w domu odbywało się coroczne kiszenie kapusty (przepis niebawem na blogu). Po skończonej pracy nabraliśmy ochotę na pyszny domowy bigos, a że wszystkie potrzebne produkty miałam w domu to długo nie zastanawiałam się nad jego przygotowaniem. Dodatek suszonych grzybów czyni go bardziej szlachetnym i niezwykle podkręca jego smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo(...)aromatyczny. Serdecznie polecam;) Składniki: 1,5 litra kapusty kiszonej 3 cebule 2 marchewki dwie garści suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 kg kiełbasy 2 łyżki majeranku pieprz 1.5 łyżki kminku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę wypłukać, odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew zetrzeć na tarce
Krakowskie smaki AniKapuśniak – kiszona kapusta, boczek, ziemniaki… Już to trio gwarantuje doskonały smak i porządny zastrzyk energii. Czy nie skusilibyście się na talerz takiego kapuśniaku po powrocie z zimowego spaceru? Na pewno rozgrzeje ciało i dusze Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 30 dkg boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe
Kulinarna PatilogiaKapuśniak – kiszona kapusta, boczek, ziemniaki… Już to trio gwarantuje doskonały smak i porządny zastrzyk energii. Czy nie skusilibyście się na talerz takiego kapuśniaku po powrocie z zimowego spaceru? Na pewno rozgrzeje ciało i dusze Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 30 dkg boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe
Kulinarna PatilogiaBigos bezmięsny pachnący mocno kiszoną kapustą i przyprawami. Delikatności potrawie nadaje fasola Piękny Jaś Jamar . Pyszny i wyrazisty. Bigos podaję z ziemniakami. Zdarza się, że podjadamy go z chrupiącą bagietką, na szybko. W zależności jakie wybierzecie dodatki z pewnością będzie to syte i dobre danie. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej opakowanie fasoli Piękny Jaś Jamar 2 cebule 6 pieczarek
Zasmakuj Kuchnimnie znów kolejna zupka...Gdzieś kiedyś w necie natknęłam się na zupkę z dodatkiem soku z kiszonej kapusty..Nie pamiętam gdzie to było,bo nie zapisałam i nie pamiętam nawet dokładnie wszystkiego co i jak..ale wiem , że były tylko warzywka [u mnie włoszczyzna paski], sok z kapusty i makaron oraz śmietana .Prosto, szybko i smacznie. około 1-2 szkl(...)soku z kapusty kiszonej włoszczyzna paski sól ,pieprz ziele ,listek laurowy domowa wegeta śmietana koperek Włoszczyznę w paskach włożyć do garnka , zalać wodą, dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości warzyw. Pod koniec dodać makaron ,a na koniec dolać sok z kapusty, chwilę razem gotować .Dodać śmietanę, koperek i ewentualnie doprawić
Moje domowe kucharzenieSurówka chwilówka Bardzo smaczna, bardzo prosta i bardzo szybka w przygotowaniu surówka. Świetny dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 0,5kg kiszonej kapusty 2 jabłka ok 4-5 plasterków suszonych pomidorów z zalewy olejowej 2 łyżki oleju z zalewy z pomidorów 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki świeżo mielony pieprz *** Kapustę kroimy na drobno *** *** Jabłka
Blog z Apetyteminnych produktów zwierzęcych – taki jest pożywny i pyszny A jednocześnie bardzo zdrowy. Warto przygotować go w dużym garnku. Szybko znika! Przepis na kapuśniak wegański Składniki: 600 gramów kapusty kiszonej, 3 cebule, dwie garści zielonej soczewicy, 200 gramów pieczarek, dwie marchewki, cztery średnie ziemniaki, pół korzenia selera, łyżeczka papryki wędzonej w proszku, majeranek, dwie łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, ziele(...)angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, olej. Zrób tak: w garnku na oleju przesmaż posiekaną cebulę razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, dopraw papryką w proszku, wymieszaj, wrzuć soczewicę i pozostałe przyprawy (kapuśniak powinien być dobrze przyprawiony, nie żałuj szczególnie pieprzu) razem z sosem sojowym, zalej wodą i gotuj około 40 minut pod przykryciem. W osobnym garnku
Kulinarna Polskawszystkiego, do ryby, mięsa, grilla, jako dodatek do burgerów, hot-dogów i zapiekanek. Ożywia nasz talerz i wspaniale dopełnia smak serwowanych potraw. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 marchew 1 jabłko garść posiekanego koperku 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu pieprz mielony *** Jabłko myjemy osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, najlepiej zetrzeć(...)razem ze skórką *** *** Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki, przekładamy do miski i dodajemy starte jabłko, marchew oraz drobno posiekany koperek *** *** Do miski dodajemy oliwę wymieszaną z miodem, dokładnie mieszamy *** *** Całość przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE
Blog z Apetytemrobi je się błyskawicznie pod warunkiem,że mamy już przygotowany farsz. 1 op gotowego ciasta francuskiego 1 jajko biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz Kapustę kiszoną opłukać,włożyć do garnka,zalać wodą
Kolorowa kuchnia ElkiKimchi ( 김치 ) to tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej, której głównym składnikiem jest kiszona kapusta pekińska z dodatkiem warzyw i ostrej papryki Gochugaru. Kimchi spożywane jest jako dodatek do większości posiłków. Wariantów tego dania jest mnóstwo, wszystko zależy od dostępności warzyw i kubków smakowych kucharza Przygotowałam przepis podstawowy i taki robię najczęściej, ale można też dodać marchewkę lub rzodkiew. Osobiście kimchi uwielbiam(...)czasu do czasu przemieszać kapustę widelcem i lekko ugnieść, tak aby była pod płynem. Następnie zakręcić i wstawić do lodówki, od czasu do czasu przemieszać. Po 5 – 6 dniach jest najsmaczniejsza. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Faszerowana główka kapusty włoskiej → Biała kiełbasa pieczona miodem pitnym i kapusta kiszoną → Makaron Chow Mein z kurczakiem i warzywami
Oryginalny smakpowróciłam i teraz będę mięć więcej czasu na gotowanie i wpisy na blogu :) Pierwszą potrawę po przerwie jaką chcę wam zaproponować to żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kapusty kiszonej. Dla dwóch osób potrzebujemy: 30-40 dkg żeberek (moje miały dosyć dużo mięsa) 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki wodę sól i pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie(...)będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy zajadać :) Przepis na sałatkę z kapusty kiszonej --> klik Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga - klik
Kolejny blog o gotowaniuBigos świąteczny pachnie słodyczą suszonych śliwek, aromatycznymi grzybami, dobrą kiszoną kapustą i mięsem. Do bigosu możecie dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej groch, jest to opcja w poniższym przepisie. Bigos, treściwy, dobrze doprawiony, mięsny. Polecam jako dodatek do potraw z ziemniaków i mięsa wszelakiego lub jako osobną porcję do pieczywa. Jest pyszny! SKŁADNIKI: 1 kg kiszonej kapusty, odciśniętej, posiekanej opcja
Zasmakuj KuchniCały czas pozostajemy jeszcze w świątecznym klimacie, więc myślę, że propozycja potrawy, w której króluje kiszona kapusta, będzie jak najbardziej na miejscu. Kapusta z grochem to tanie i proste danie. Znane chyba we wszystkich regionach Polski, jednak z przeróżnymi dodatkami. Wersja, o której dzisiaj napiszę gości w moim domu odkąd pamiętam. Może ze względu na przyzwyczajenie, może na sentyment(...)takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Przygotujcie: 1 kg kiszonej kapusty (przed odciśnięciem) 500 g łuskanego grochu ok 800 g ziemniaków 3-4 ziarna ziela angielskiego 5-7 liści laurowych olej średnią cebulę sól pieprz Groch namaczamy przez przynajmniej godzinę, płuczemy i gotujemy do miękkości, lekko soląc pod koniec gotowania. Groch może się lekko rozpadać. Odciskamy sok z kapusty
Pichceniomania