kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:88/414)

Zarzutka z zasmażką 193

Pyszna, gęsta, bardzo pożywna i kwaśna zupa z kapustą kiszoną, ziemniakami i wędzonym boczkiem :) Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 6 osób: 1 ubita szklanka kapusty kiszonej 1/2 szklanki soku z kapusty 200 g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 mała cebula 1 łyżeczka mąki 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól

My Culinary Art
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 155

Zachciało nam się bigosu. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu). Nie było więc innego wyjścia, jak ukisić kapustę samodzielnie, a ponieważ nigdy tego nie robiliśmy, więc ponownie wykorzystaliśmy rady Futrzaka Argentyńskiego . Poniżej przepis podesłany przez naszą niezastąpioną w kuchni Koleżankę z Buenos Aires Składniki 5 kg poszatkowanej kapusty(...)już po paru dniach :) Od Autorów bloga - bardzo, ale to bardzo nas korciło, żeby dodać do tej kapusty łyżeczkę sumaku, ale nie zaryzykowaliśmy W końcu to nasza pierwsza samodzielnie kiszona kapusta  :) Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Góralska kwaśnica. Autentyczny przepis z tatrzańskiego domu 105

mieście. Tak kwaśnicę gotuje jej mama, jest to zupa niezwykle prosta, a zarazem pokrzepiająca i pyszna. Przepis na góralską kwaśnicę Składniki: pół kilograma wędzonych żeberek wieprzowych, 800 gramów dobrej kapusty kiszonej, szklanka soku z kapusty kiszonej, 1 cebula, 5-6 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić góralską kwaśnicę? Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć ją do dużego garnka

Kulinarna Polska
Makaron z kapustą i pieczarkami 214

Wprawdzie to danie raczej świąteczne, ale u mnie w domu chętnie jada się je też poza okresem świątecznym. A, że w beczce w garażu stoi jeszcze reszta  kapusty kiszonej na jesieni, to trzeba ją jakoś zagospodarować :-). Makaron z kapustą i pieczarkami Składniki: 70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej 1 duża pokrojona cebula 1/2 kilograma pokrojonych pieczarek garść suszonych grzybów

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z kiszonej kapusty 263

pewno wszystkie one goszczą na Waszych stołach, szczególnie w zimie, gdy  w sklepach brak aromatycznych pomidorów, ogórków czy papryki... Zachęcam do ich przygotowania, bo zawierają dużo witamin, szczególnie kiszona kapusta. Surówka z kiszonej kapusty Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g kiszonej (nie kwaszonej) kapusty 1 mała cebula 1 marchewka 1 jabłko olej rzepakowy szczypta

Kulinarne przygody Gatity
Kapusta z grochem i grzybami na wigilię 273

ktoś jeszcze takiej kapusty nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię. Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali: 1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej) 400 g grochu łuskanego – połówki (można użyć innego) 20 g suszonych grzybów 1 duża cebula (około 150 g) 2 ząbki czosnku od 1/2 do 1 łyżeczki kminku(...)pływały, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około 35 minut. Ugotowane grzyby odcedzam nad miską i odstawiam do wystudzenia, wodę z grzybów dodam do gotowania kapusty. Kapusta kiszona: Czosnek drobniutko kroję. Lekko odciśniętą kapustę kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam wodą z gotowania grzybów i niewielką ilością wody, tak żeby kapusta

Uwaga Babcia Gotuje
Kaszanka z kapustą z grilla 64

przed grillowaniem. Jednym z dań, przyrządzanych w taki sposób, jakie podpatrzyłem ostatnio na imprezie firmowej, to dwa z pozoru nudne składniki, ale które razem ciekawie się uzupełniają. Składniki: - kaszanka - kapusta kiszona Wykonanie: Kaszankę i kapustę kiszoną układamy na folii aluminio0wej, którą szczelnie zawijamy. Kładziemy na grilla i pieczemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Surówka z kiszonej kapusty 151

Jeśli lubicie kiszoną kapustę, to jeszcze jest najlepsza pora na przygotowanie surówki, choć obcokrajowcy twierdzą, że jemy zepsute jedzenie:D Niech żałują, że nie próbowali:) Surówka jest pyszna i bardzo zdrowa. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 2 cebule 2 jabłka sól pieprz cukier olej kukurydziany Wykonanie: Opłukana kapustę szatkuję, obraną marchew ścieram na tarce, cebulę i jabłka obieram

Bea(u)ty kitchen
Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na piwne naleśniki 70

Ciasto na naleśniki bez mleka – naleśniki na piwie doprawione gałką muszkatołową, faszerowane kapustą z grzybami Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami to świetny z czerwonym barszczem. Najlepiej smakują odsmażane w panierce z jaja i bułki tartej lub w wersji mniej kalorycznej, czyli bez panierki. Jakie naleśniki do krokietów? W moim domu od lat jest podział na naleśniki tradycyjne(...)tradycyjnie mleka) 250 ml wody 2 jaja 30 g masła, roztopionego i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej olej do smażenia FARSZ 500 g kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów ( borowiki, podgrzybki) 150 g cebuli 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie FARSZ Grzyby zalewamy gorąca wodą i odstawiamy do namoczenia na około

Tajemnice Smaku
Pierogi z kiszoną kapustą 92

pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej i smaczniej przybywa. Jedna lepi, druga faszeruje, same się gotują Dziś pierogi z kapustą kiszoną , nauczona od najmłodszych lat – uwielbiam tę wersję najbardziej odsmażoną, na chrupko! Są pyszne, wystudzone też dziwnym trafem znikają…:) SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki(...)mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki przecieru pomidorowego kilka suszonych grzybów 1 liść laurowy 2 owoce ziela angielskiego sól i pieprz do smaku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą. Zrobić w mące zagłębienie, wbić żółtko, wlać

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą 134

pochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej i smaczniej przybywa. Jedna lepi, druga faszeruje, same się gotują Dziś pierogi z kapustą kiszoną , nauczona od najmłodszych lat – uwielbiam tę wersję najbardziej odsmażoną, na chrupko! Są pyszne, wystudzone też dziwnym trafem znikają…:) SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki(...)mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki przecieru pomidorowego kilka suszonych grzybów 1 liść laurowy 2 owoce ziela angielskiego sól i pieprz do smaku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą. Zrobić w mące zagłębienie, wbić żółtko, wlać

Zasmakuj Kuchni
Kapusta z grochem i grzybami 339

Kapusta z grochem i grzybami... Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta. Dodatek grochu i suszonych grzybów. Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia. Smacznego! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty; 50 g suszonych grzybów; 2 cebule; 200 g grochu łuskanego; 125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli; 1 łyżeczka cukru; 1 liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; Sól(...)cebulę, ugotowany, miękki groch, resztę oleju. Dusić jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać ciepłą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej. Można użyć grochu łuskanego połowki, przy czym wówczas można skrócić czas moczenia lub należy uważać gotując, aby go nie rozgotować. Groch ten szybciej się gotuje. Olej

Gospodyni Miejska
Wigilijna kapusta z grochem 168

Kapusta z grochem to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Jak babcia wspominała groch na wigilijnym stole oznaczał płodność i urodzaj w nadchodzącym roku. Składniki : 1 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z beczki ) 30-35 dag (1,5 szklanki) grochu łuskanego 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz cukier majeranek Przygotowanie: Kapustę kiszoną  szatkujemy

Mechanik w kuchni
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem 210

surówkę, albo coś smacznego ze słoików, które wcześniej zrobiłam. Surówkę z kapusty białej, pekińskiej, czerwonej, czy też z kiszonej lubimy wszyscy. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kapusty kiszonej. Idealnie pasuje np. do smażonej ryby. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka kminku

Kuchnia u Krysi
Surówka z kiszonej kapusty z porem i papryką 89

Kiszona kapusta w każdej wersji sprawdzi się do obiadu.     Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 1 mała czerwona papryka 1 małe jabłko 1/2 pora olej pieprz cukier Sposób przygotowania: 1.  Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, pokroić drobniej. 2. Paprykę posiekać w kosteczkę. 3. Pora pokroić w plasterki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć. 4. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. 5. Wszystkie

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania