kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:90/414)

BIGOS Z MODREJ KAPUSTY 176

domach babcie i mamy go robiły.U mnie niestety takiego bigosu nie było, a szkoda , bo jest naprawdę dobry.Zapraszam po przepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka 2 czerwone cebule 1 duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy(...)ziarna ziela angielskiego  2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego ******************************************* Kapustę kiszoną że słoika odcisnąć i osączyć.Świeżą kapustę oczyścić ,wyciąć głąb i cienko poszatkować.Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę i czosnek obrać ,czosnek drobno posiekać,cebulę pokroić w pół plasterki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tradycyjny bigos myśliwski 376

ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem".  Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około(...)kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna czynność można powtórzyć kilkakrotnie.  Ze świeżej kapusty wykrawamy głąb, szatkujemy, zalewamy

głodny alergik
"Złota kapusta" - kiszona kapusta z kurkumą 86

walorach kiszonej kapusty nie trzeba nikogo przekonywać i pewnie większość z Was ma zapasy przygotowanej kiszonki na całą zimę. Najpopularniejsza sałatka z dodatkiem marchewki i jabłka jest bardzo lubiana. Jednak każda odmiana jest mile widziana, by kiszona kapusta nie znudziła się za szybko. Co powiecie na dodatek kurkumy i imbiru? Dodatkowe walory zdrowotne, żółciutki kolorek i nowy smak. Może warto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kryzysowa wigilia 172

grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona odrodzenie co w kontekście nowego roku byłoby logiczne natomiast z grzybami jest ciekawsza historia. W wielu religiach, w tym katolickiej(...)kiedy nie było jeszcze takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się zrobią miękkie. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki

Kryzysowa Książka Kucharska
Kapusta zasmażana 169

kawałka mięsa. Uwielbiamy także wersję bez dodatków - kapusta smakuje wyśmienicie, wystarczy talerz i łyżka;) Pajda chleba lub młode ziemniaczki. Kapustę zasmażaną przygotowuję również z kapusty włoskiej, dziś z kapusty kiszonej. Bardziej wyrazista, kiszona, z aromatycznymi grzybami. Na taką miałam ochotę. Kapusta zasmażana kiszona z dodatkiem boczku, cebuli i pieczarek. W kuchni piękny zapach, wspaniała! Podaję ją z tłuczonymi ziemniakami(...)sporą ilością świeżo posiekanego kopru na ziemniakach. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 100 g boczku 8-9 pieczarek 2-3 ziela angielskie 2 liście laurowe świeżo zmielony pieprz, przyprawa do bigosu opcjonalnie: niewielka ilość vegety natur olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę odciskam z nadmiaru soku, szatkuję. Gotuję do miękkości z niewielką ilością wody, ziela i liści. Na dużej

Zasmakuj Kuchni
Pasta z kiszonej kapusty i orzechów włoskich 108

Ekspresowa pasta do chleba z super zdrową kapustą kiszoną. Nie obawiajcie się ilości tłuszczu w porcji, która wyjdzie z podanych składników. Jest to tłuszcz z orzechów włoskich, czyli bardzo ważny i zdrowy tłuszcz omega-3. Pasta jest pyszna. Sama byłam zaskoczona, że ze składników, które potencjalnie do siebie nie pasują wyszło coś tak dobrego. Przepis dostałam od koleżanki, która wygrzebała(...)odmętów internetu. Wypróbujcie! Ilość porcji: 1 mały słoiczek Czas przygotowania: 15 minut Składniki: kapusta kiszona – 100g orzechy włoskie – 50g cebula – ¼ sztuki kminek mielony – ½ łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie: Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Z kapusty wyciśnij nadmiar soku, przełóż do miski z resztą składników i zblenduj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj łyżkę wody

wiecejwarzyw.pl
Kulebiak z kapustą i grzybami 197

Kulebiak z kapustą i grzybami, to jeszcze jeden pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych grzybów i ugotowanej kiszonej kapusty, a zrobienie kulebiaka jest znacznie mniej pracochłonne niż przerabianie ich na kolejne pierogi. Każda odmiana jest zresztą mile widziana. Proporcje kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć(...)mąki 1 - 2 żółtka 1 jajo 20 g świeżych drożdży 70 g masła 1 łyżeczka cukru 3-4 łyżki śmietany szczypta soli nadzienie 250 g ugotowanej kapusty kiszonej 1 duża cebula 200 g ugotowanych, suszonych grzybów  sól pieprz jajko - opcjonalnie przygotowanie: Farsz: Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać

Stare Gary
Kapusta z grzybami jako dodatek do pierogów i dań mięsnych 110

około 1,2 kg kapusty kiszonej - 1 duża cebula - łyżka pieprzu mielonego - 5 ziarenek ziela angielskiego zmielonego - 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego - 2 spore garście suszonych grzybów - olej do podsmażenia cebuli - 3-4 liście laurowe Namocz grzyby na noc w zimnej wodzie. Podsmaż posiekaną cebulę z liśćmi laurowymi, dodaj kapustę i posiekane grzyby z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Wymieszaj wszystko

Pasje Jolki
Wigilijna kapusta z grzybami 208

jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię. Przepis wg książki  "  W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki 1 kg kiszonej kapusty 2 szklanki wody 50  - 80 g suszonych grzybów 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki masła 1 łyżka mąki przygotowanie Grzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością(...)wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc. Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się moczyły, ugotować do miękkości suszone grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i razem z wywarem dodać do ugotowanej kapusty. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, rozprowadzić mąkę, chwilę podsmażać ale nie pozwolić

Stare Gary
Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą 147

możecie podać na obiad lub na przyjęciu (goście na pewno będą po nie chętnie sięgać). Spróbujcie, polecam. Składniki: Na farsz: 200 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania około 250 g kapusty kiszonej (u mnie bez marchewki) / można dodać ciut więcej świeżo mielony pieprz i sól do smaku 3 kulki ziela angielskiego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka majeranku Na ciasto(...)partiami – jedno się kończy robimy szybko drugie (to ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie). Ja dziś resztę farszu wykorzystałam do tradycyjnych pierogów. Ciasto jak w tym przepisie Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalewamy wodą (ciut powyżej poziomu kapusty), dodajemy kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto: Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy dużą szczyptę

Słodkie okruszki
PASTA Z KISZONEJ KAPUSTY I PIECZAREK 192

Pasta z kiszonej kapusty? Brzmi dziwnie ale smakuję rewelacyjnie. Na kanapce, w naleśniku, w paszteciku. Bardzo ważnym elementem w przygotowaniu pasty jest dokładne wyciśnięcie kapusty z kwasu, ma być sucha, zmielona na gładką masę. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej  250 g pieczarek  ząbek czosnku  łyżeczka majeranku sól, pieprz ziołowy  olej do smażenia  Sposób przygotowania

pieprzny smaczek
Wigilijna kapusta z grochem 137

rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną, polaną na talerzu lnianym olejem. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji, po uprzednim zasoleniu. Natomiast kwaszoną uzyskuje się dodając do kapusty ocet, cukier, konserwanty. Ten rodzaj kapusty jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Jeżeli nie posiadamy swojej(...)domowej kapusty, zwracajmy uwagę kupując ją w sklepie czy jest to kiszona czy kwaszona.  Sposób gotowania mojej kapusty z grochem jest bardzo prosty.  Potrzebujemy: - 2,5 kg kapusty kiszonej - 1/2 kg grochu średniej wielkości - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - jedna duża cebula  -150 g masła -3 liście laurowe -3 ziela angielskie -łyżka kminku -sól, pierz do smaku

Kulinarne przemyslenia
Mini torciki biszkoptowe bounty z kapustą kiszoną 73

Myślicie że zwariowałam?... Ciasto czekoladowe i kapusta kiszona? Nie zwariowałam i nie mylicie się, te torciki naprawdę zawierają w czekoladowym biszkopcie kapustę kiszoną i są mimo tego niewiarygodnego dodatku przepyszne. Ciasto jest bardzo wilgotne, słodkie i czekoladowe, dając efekt coś między brownie a biszkoptem. Oczywiście nie czuć w nim kapusty, myślę daje ona efekt dodatkowego nawilżenia tego ciasta, a może

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placuszki z kapustą kiszoną 176

Składniki: 200 g kapusty kiszonej 100 g mąki żytniej T720 1 marchewka 1 jajko sól, pieprz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Kapustę pokroić i wrzucić do miski. Marchewkę obrać … Czytaj dalej Placuszki z kapustą kiszoną

czarrna od kuchni
Choucroute garnie 34

przynajmniej niezbyt mocno poszatkowane stanowi o tym, że nie jest to bigos. Potrawa alzacka. Alzacja, co prawda, administracyjnie należy do Francji, ale została wyrwana Niemcom stąd właśnie obecność kapusty kiszonej, która w niemieckiej kuchni jest bardzo popularna, ale we francuskiej już mniej.  Sama kapusta do Europy dotarła ze Starożytnego Rzymu, ale z uwagi na to, że panuje moda(...)powyższego w dziedzictwie Europy, panuje przekonanie, że przyszła z Chin :) Po francusku oznacza to kapustę garnirowaną, czyli dekorowaną, bo dekorujemy ją kiełbaskami i ziemniakami. Danie uważane za zimowe, a jako, że w kalendarzu wiosna, ale za oknem zima, to idealnie w czas. Składniki: - kapusta kiszona - cebula - jakieś parówki - ziemniaki Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Podsmażamy kapustę. Możemy

Kryzysowa Książka Kucharska