kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:90/414)

Wigilijna kapusta z grochem 153

rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną, polaną na talerzu lnianym olejem. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji, po uprzednim zasoleniu. Natomiast kwaszoną uzyskuje się dodając do kapusty ocet, cukier, konserwanty. Ten rodzaj kapusty jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Jeżeli nie posiadamy swojej(...)domowej kapusty, zwracajmy uwagę kupując ją w sklepie czy jest to kiszona czy kwaszona.  Sposób gotowania mojej kapusty z grochem jest bardzo prosty.  Potrzebujemy: - 2,5 kg kapusty kiszonej - 1/2 kg grochu średniej wielkości - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - jedna duża cebula  -150 g masła -3 liście laurowe -3 ziela angielskie -łyżka kminku -sól, pierz do smaku

Kulinarne przemyslenia
Mini torciki biszkoptowe bounty z kapustą kiszoną 96

Myślicie że zwariowałam?... Ciasto czekoladowe i kapusta kiszona? Nie zwariowałam i nie mylicie się, te torciki naprawdę zawierają w czekoladowym biszkopcie kapustę kiszoną i są mimo tego niewiarygodnego dodatku przepyszne. Ciasto jest bardzo wilgotne, słodkie i czekoladowe, dając efekt coś między brownie a biszkoptem. Oczywiście nie czuć w nim kapusty, myślę daje ona efekt dodatkowego nawilżenia tego ciasta, a może

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placuszki z kapustą kiszoną 222

Składniki: 200 g kapusty kiszonej 100 g mąki żytniej T720 1 marchewka 1 jajko sól, pieprz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Kapustę pokroić i wrzucić do miski. Marchewkę obrać … Czytaj dalej Placuszki z kapustą kiszoną

czarrna od kuchni
Choucroute garnie 48

przynajmniej niezbyt mocno poszatkowane stanowi o tym, że nie jest to bigos. Potrawa alzacka. Alzacja, co prawda, administracyjnie należy do Francji, ale została wyrwana Niemcom stąd właśnie obecność kapusty kiszonej, która w niemieckiej kuchni jest bardzo popularna, ale we francuskiej już mniej.  Sama kapusta do Europy dotarła ze Starożytnego Rzymu, ale z uwagi na to, że panuje moda(...)powyższego w dziedzictwie Europy, panuje przekonanie, że przyszła z Chin :) Po francusku oznacza to kapustę garnirowaną, czyli dekorowaną, bo dekorujemy ją kiełbaskami i ziemniakami. Danie uważane za zimowe, a jako, że w kalendarzu wiosna, ale za oknem zima, to idealnie w czas. Składniki: - kapusta kiszona - cebula - jakieś parówki - ziemniaki Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Podsmażamy kapustę. Możemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 211

taką pyszną buraczaną zupę ze zdrowymi, pełnoziarnistymi uszkami. Od siebie dodam, że bardzo polecam użycie sugerowanej w przepisie mąki orkiszowej, wychodzą naprawdę przepyszne! Dla maluchów proponuję farsz z samą kapustą kiszoną, jest mniej aromatyczny niż ten grzybowy, ale również smakowity. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami (ok. 3 litry, ok. 30-40 uszek) 200 g zupy: Energia – 49 kcal, Białko(...)oleju/oliwy szczypta soli Na farsz: 50 g suszonych grzybów 100g grzybów leśnych mrożonych 1 sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 239

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Oprószone aromatycznym kminkiem. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej; 6 łyżek oleju; 3/4 szklanki letniego mleka; 3/4 szklanki letniej wody; 100 g świeżych drożdży; 1 czubata łyżeczka soli. Farsz(...)kiszonej kapusty; 100 g suszonych grzybów; 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym; 3 średnie cebule; 1 liść laurowy; Sól; Pieprz; 2 łyżki oleju. Dodatkowo: 1 roztrzepane widelcem jajo; Kminek do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: Grzyby umyć pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła grzyby) i odstawić do namoczenia na kilka godzin (u mnie cała noc). Kapustę odcisnąć

Gospodyni Miejska
Łopatka pieczona w kapuście 230

Przepis na smaczny obiad – wieprzowina zapiekanka z kapustą kiszoną i ziemniakami. Składniki: 4 plastry łopatki wieprzowej (albo karkówki czy szynki) 500 g kapusty kiszonek 2 średnie marchewki 7-8 średnich ziemniaków łyżka majeranku 100 g koncentratu pomidorowego pieprz, sól, papryka ostra olej do smażenia Przygotowanie Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kapustę kiszoną

e-PrzepisyKulinarne
Wegetariańska kapusta zasmażana 92

kapusta zasmażana .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna, aromatyczna kapusta idealna do farszu lub jako dodatek do obiadu. Course Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby, kiszona kapusta Prep Time 15 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 45 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 500 g kiszonej kapusty 1 średnia cebula 8 sztuk suszonych śliwek najlepiej

SprawdzonaKuchnia.pl
Bigos mojej mamy 436

najlepszy jest bigos jak się go dusi i podlewa winem przez kilka dni! Moja mama nie dodawała wina do bigosu. Śliwki i owoce jałowca też pomijała. Podstawą bigosu była kapusta kiszona, płukana i drobno krojona. Nie dodawała białej, świeżej kapusty. Gotowanie bigosu w mojej rodzinnej kuchni co prawda nie trwało kilku dni, ale na drugi dzień zawsze bigos był jeszcze(...)mogła go zabrać ze sobą na studia i mieć zagrychę pod akademikowe imprezy ;) A tak o przygotowaniu i spożywaniu bigosu rzecze kuchnia staropolska: SKŁADNIKI: Duuuuuużo tego wychodzi ;) 2 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki) 500 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych

W kuchni Katie
Surówka z marchewki, pora , ogórka i kapusty kiszonej 198

Zostało mi trochę kapusty kiszonej, ale było za mało na surówkę do obiadu, więc dodałam jeszcze trochę innych warzyw i tak oto powstała pyszna suróweczka. 30 dkg kiszonej kapusty 1 -2 marchewki 1/2 ogórka zielonego por sól, cukier, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy  Kapustę odcisnąć z soku i pokroić  na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i zetrzeć

Moje domowe kucharzenie
Schab faszerowany kapustą i grzybami 98

się z Wami przepisem na schab faszerowany pieczarkami i kapustą kiszoną. Trochę inna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Schab faszerowany kapustą i grzybami Składniki 4 kotlety schabowe 500 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 czubata łyżeczka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 jajko bułka tarta olej

To co lubię - gotuję i polecam
Zasmażana kapusta kiszona 10382

Zasmażana kapusta kiszona, idealna jako dodatek do kopytek, klusek śląskich, schabowego,... Składniki: 700 g kapusty kiszonej 2 średnie cebule olej 2 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz szczypta mielonego kminku szczypta mielonych liści laurowych szczypta mielonego ziela angielskiego Wykonanie: Kapustę siekamy, aby była drobniejsza i jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy wodą. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości

Smak mojego domu
Domowa, kiszona kapusta 125

Domowa, kiszona kapusta to porcja zdrowia, którą powinniśmy przyjmować jak najczęściej. Kiszonki zawierają mnóstwo witamin (z grupy B oraz A, … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Domowa, <span>kiszona kapusta</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 211

Świetne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz prawie kompletną ucztę. I w tym tłustym, choć niezbyt lekkostrawnym kawałku mięsa możn znaleźć pozytywne i nawet zdrowotne aspekty. Gruba skóra i mięso golonki to bogactwo kolagenu i elastyny, które mają korzystny wpływ na nasze(...)miejscowego rzeźnika. Do przygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki: 4 przednie golonki 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażenia 2-3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz papryka czerwona w proszku 3 szklanki bulionu warzywnego (wody) lub pół na pół z cydrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wege bigos z ciecierzycą 195

Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 1 kg pomidorów malinowych - 0,5 kg ciecierzycy - 3 cebule - 4 ząbki czosnku - czarny pieprz - majeranek około 2-3 łyżek - 1 łyżeczka pasty z kurkumy  przepis na pastę znajdziesz tu - 2 łyżki masła - opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Ciecierzycę namoczoną przez noc w wodzie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną(...)innych potencjalnie niebezpiecznych substancji.  Do pomidorów dodajemy poszatkowane cebule, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, kurkumę, doprawiamy czarnym pieprzem. Sos dusimy na małym ogniu około 40 minut. Ugotowaną kapustę i ciecierzycę przecedzamy. Do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem, wkładamy kapustę i ciecierzycę, wlewamy sos. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy masło i koncentrat

Szkrab Je Sam

Proponowane wyszukiwania