kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:95/414)

Kapusta z grzybami i śliwkami 147

tradycyjne polskie danie na wigilijny stół. U mnie trochę z nim na bakier, bo robię je nie tylko  przy okazji wigilii, zwłaszcza że kapusta kiszona jest składnikiem robionych przez Mamę wigilijnych pierogów, a w Święta jadamy bigos. Jeśli macie możliwość kupienia śliwek wędzonych (a nie suszonych lub tzw. kalifornijskich), polecam właśnie z nimi, bo dodają dodatkowego aromatu wędzenia(...)dodatku cukru. Tę kapustę warto zrobić dzień wcześniej, by smaki lepiej się przegryzły. Składniki : duuuuuża garść suszonych grzybów (w tym wskazane są prawdziwki) wrzątek 0,5 kg kapusty kiszonej (wskazane, by była z marchewką) 12 śliwek wędzonych (lub 6 suszonych) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia pieprz ewentualnie: sól Grzyby ewentualnie połamać na mniejsze

Weekendy w domu i ogrodzie
Łazanki myśliwskie z grzybami leśnymi i mięsem mielonym. PRZEPIS 436

porcje domowego makaronu przygotowanego według tego przepisu lub gotowy makaron łazanki ugotowany według przepisu na opakowaniu. 500 gramów mięsa mielonego, 500 gramów grzybów leśnych – wykorzystaliśmy podgrzybki, 500 gramów kapusty kiszonej, 2 większe cebule, olej, sól, pieprz. Jak zrobić łazanki myśliwskie? Ciasto makaronowe rozwałkuj cienko, pokrój nożem na kwadraty, gotuj w osolonej wodzie przez około 4 minuty (powinien być(...)posiekaną cebulą, gdy zaczną się rumienić, dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby , smaż, często mieszając, jeszcze przez około 5 minut. Mięso mielone, cebula i grzyby podczas smażenia. Dodaj kapustę kiszoną, dopraw solą i pieprzem, wlej szklankę wody, wymieszaj, duś przez około 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie cała woda powinna wyparować, a kapusta zmięknąć. Dodaj

Kulinarna Polska
NALEŚNIKI NA OSTRO Z FARSZEM Z KISZONEJ KAPUSTY 171

SKŁADNIKI NA FARSZ Kiszona kapusta 250-300g cebula 1 szt boczek wędzony 100g imbir 1 łyżeczka lub 2 cm świeżego czubrica sól pieprz chili 3 ząbki czosnku (przeciśnięte) marchewka 1szt jogurt 2 łyżki masło 1 czubata łyżka 1 jajko 3/4 szklanki wody Do rondla wrzucamy masło, cebulę pokrojoną w kostkę i boczek. Podsmażamy, dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną i startą

harrisa
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 169

litr mleka; 2 jaja; 3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka białego cukru; 1 płaska łyżeczka soli; Olej do smażenia.   Farsz: 1 duża cebula; 500 g pieczarek; 1 kg kiszonej kapusty; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 ziarenek pieprzu; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Panierka: 4 jaja; Bułka tarta.  1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pieczarki umyć(...)osuszyć, pokroić w plasterki. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, ewentualnie opłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię, bo lubimy kwaśny smak kapusty), przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna przykrywać kapustę), dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować, aż kapusta stanie się miękka.  Ugotowaną kapustę odcedzić, odcisnąć z wody i drobno pokroić. Cebulę obrać

Gospodyni Miejska
Surówka z kiszonej kapusty - super zdrowa klasyka 145

kiszone warzywa pomagają w przyswajaniu wapnia, co istotne jest szczególnie dla kobiet, u których istnieje większe ryzyko zachorowania na osteoporozę (zrzeszotnienie kości). Dlatego u mnie dziś klasyczna surówka z kiszonej kapusty, którą charakteryzuje się kuchnia polska. Surówka świetnie pasuje do gorących dań z ryby, więc przy okazji Wielkiego Piątku i Wielkiej Soboty, gdy katolicy powstrzymują się od jedzenia mięsa, wydaje(...)się być idealnym dodatkiem obiadowym. Składniki (na 2 porcje): ok. 250 g kapusty kiszonej mała marchew lub pół dużej mała cebula lub dwie szalotki jabłko 2-3 łyżki oliwy pieprz Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, jeśli jest zszatkowana na długie paski. Nie płukać! Marchew i cebulę (lub szalotki) obrać. Jabłko dobrze umyć, bo nie będziemy go obierać ze skórki (szkoda

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z kapustą i grzybami 143

Krokiety z kapustą i grzybami. Składniki: ok 800 g - 900 g kapusty kiszonej ok 500 g -800 g pieczarek pieprz, sól, magii, liść laurowy, ziele angielskie, kucharek 1 cebula Bułka tarta 2 jajka plus 5 łyżek mleka olej do smażenia dodatkowo: Przepis na naleśniki Wykonanie : Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości z dwoma liśćmi laurowymi i z trzema kulkami ziela angielskiego

W Moim Magicznym Domu
Fuczki – placuszki z kiszoną kapustą 156

Fuczki to nieskomplikowane placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty pochodzące z Bieszczad. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym. Składniki: 1 jajko szklanka mleka, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ok 200 g kapusty kiszonej sól, pieprz,majeranek Przygotowanie Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy przyprawy i mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna, odciskamy

e-PrzepisyKulinarne
Fuczki – placuszki z kiszoną kapustą 139

Fuczki to nieskomplikowane placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty pochodzące z Bieszczad. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym. Składniki: 1 jajko szklanka mleka, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ok 200 g kapusty kiszonej sól, pieprz,majeranek Przygotowanie Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy przyprawy i mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna, odciskamy

e-PrzepisyKulinarne
Krokiety z kapustą i pieczarkami 124

Jesień rządzi się swoimi prawami. I pogodą również. Na naszym stole też już jesiennie. Zajadamy gorące zupy, treściwe zapiekanki. Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami jak najbardziej pasują do tej jesienno-zimowej kuchni. Na Wigilię będą pysznie smakować z barszczem, a teraz sprawdzą się jako smakowita kolacja albo lunch do pracy. Wyróżnia je dodatek mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu są zdrowsze(...)sztuk): naleśniki: 3 duże jajka 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 2/3 szklanki mąki (np. typ 500) 400ml mleka 100 ml wody 1 łyżka oleju nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty 500g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka majeranku pieprz 2 łyżki oleju panierka: 1szklanka bułki tartej 2 jajka olej do smażenia Ciasto na naleśniki zmiksować, odstawić na 15 minut. Jeśli będzie

Obiad gotowy
Podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej 122

zapiekane podudzia można podać na obiad bądź też na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu.  1,2 kg kapusty kiszonej 8 szt podudzi z kurczaka przyprawa do kurczaka (użyłam Kamisa do kurczaka po węgiersku) sól świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu Kapustę włożyć(...)świeżo mielonym pieprzem. Przesmażoną kapustę włożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Podudzia z kurczaka oprószyć przyprawą i obsmażyć na patelni na rumiano z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego na kapustę kiszoną. Naczynie bez przykrywania wstawić do piekarnika i zapiekać 40 minut w temp. 200 stopni. Spożywać na ciepło z dodatkiem pieczywa lub z innymi ulubionymi dodatkami

Kolorowa kuchnia Elki
KAPUSTA KISZONA WEDŁUG MOJEGO TATY 787

ulubiona kapusta kiszona mojego taty .Zazwyczaj powinno się ją zrobić w glinianym naczyniu , ale ja ze ze wzgledu na wygodę od razu wpakowałam ją do słoików.Do takiego kiszenia młoda kapusta się nie nadaje , użyjmy tylko białych głów kapuscianychPorównujac przepis swoj , który od lat robie i taty ( bo robię dwa rodzaje kapusty kiszonej do spižarni

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ROLADKI Z KARKÓWKI 191

sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej

Pieguskowa Kuchnia
Bigos 196

Zawieruszony przepis na bigosik z grzybkami suszonymi.. 1 kg kapusty kiszonej kawałek kapusty świeżej około 1 kg kiełbasy 1-2 marchewki 60 g suszonych grzybów sól,pieprz listek, ziele Grzyby dzień wcześniej zalać ciepłą, przegotowaną wodą.Następnie grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić, ale wodę zostawić.Grzyby pokroić. Kapustę kiszoną opłukać lekko

Moje domowe kucharzenie
Samażonka góralska. Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny z jednej patelni. PRZEPIS 425

gospodarz, a wszyscy wcinali aż im się uszy trzęsły. To niezwykle pożywne i pyszne danie, które nauczyliśmy się przyrządzać i bardzo lubimy. Przepis na smażonkę góralską Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej, 500 gramów ziemniaków, 300 gramów boczku wędzonego, 500 gramów mięsa z udek kurczaka lub piersi, 3 cebule, majeranek, sól, pieprz, olej. Jak zrobić smażonkę góralską? Ziemniaki obierz, przekrój(...)połówki, ugotuj w punkt – nie mogą być rozgotowane, gdyż potem rozpadną się w daniu. Kapustę kiszoną przepłucz, przełóż do garnka, wlej pół szklanki wody, gotuj pod przykryciem aż zmięknie – w razie potrzeby uzupełniaj wodę, na końcu jednak powinna ona być całkowicie odparowana. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię. Boczek pokrój w plastry i rozłóż równomiernie, smaż raz obracając

Kulinarna Polska
Paszteciki Leniwca 92

Idealne jako dodatek do barszczu lub ciepła przekąska na imprezę podana z domowym sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowania ciasta na pizzę 250 gram pieczarek 500 gram kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko olej rzepakowy do smażenia sól oraz pieprz(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki, cebulę w kostkę, odsączoną kapustę lekko rozdrabniamy. na patelni na oleju podsmażamy pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem, smażymy kilka minut, następnie przekładamy do miseczki, na patelnie dolewamy olej i przekładamy cebulę, gdy ładnie się zeszkli dodajemy kapustę kiszoną. Mieszamy i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze

Blog kulinarny S9.PL

Proponowane wyszukiwania