kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:101/414)

Kiszone jabłka z przyprawami korzennymi 100

Kiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można także kisić oddzielnie - w słojach. Do kiszenia najlepsze są drobne jabłuszka zebrane ze starych jabłoni. Świetnie sprawdzą się owoce ze zdziczałych jabłoni zebrane w czasie jesiennych wycieczek. Ważne, żeby wybrać owoce bez oprysków - zbyt(...)Natomiast jeśli mamy małe jabłuszka możemy zostawić je w całości. Do słoja dodajemy cynamon, goździki, liść winogron oraz pozostałe przyprawy. Zdrowe kiszonki: pomidory kiszone w jogurcie , kiszone rydze , domowa kapusta kiszona , ogórki kiszone Przygotowujemy zalewę. Na litr gorącej, ale nie wrzącej wody wsypujemy łyżkę soli i dokładnie mieszamy. Do zalewy można dodać łyżeczkę miodu. Takim roztworem zalewamy jabłka. Słoik delikatnie

Korniszonki
Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką 55

mąki 70 g bardzo gęstej śmietany 18% 20 g drożdży 1 łyżka wody 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli Składniki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 25 g grzybów suszonych 1 liść laurowy 3 szt ziela angielskiego pół łyżeczki tymianku, majeranku i kminku sól, pieprz do smaku 1 mała cebula 20 g oleju Dodatkowo: kilka wędzonych(...)śliwek (śliwki można wcześniej namoczyć w malej ilości wody) Thermomix prepisy. Tarta z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną śliwką. Wykonanie ciasta: W kubku mieszamy drożdże, cukier i wodę. Do naczynia  Thermomix  dajemy pozostałe składniki, dolewamy wymieszane wcześniej drożdże i wyrabiamy ciasto  czas 3 min/Interwał.  Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało

Themo przepisy
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 552

Pierwsze przygotowania. Wpadam do Was z poślizgiem z przepisem na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Jest to idealna przekąska do barszczu. Pulchne ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Wprawdzie nie potrafiłabym zajadać się tym codziennie bo mój żołądek by zastrajkował, ale na święta czy sylwestra będzie w sam raz :) Farsz możecie sobie przygotować nawet dzień(...)mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 50 g stopionego masła Farsz: 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 30 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania mak, sezam

My simple kitchen
Cieszyńska kiszona kapusta z zaprażką 133

zasady, to było to kiedyś bardzo popularne danie na tych terenach. Niby składniki podobne, ale zdecydowanie różne od dania zwanego pańczkraut popularnego na Górnym Śląsku. Składniki: - olej - cebula - ziemniaki - kiszona kapusta Wykonanie: Kapustę kroimy i gotujemy w małej ilości wody. Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Dodajemy wodę z kapusty oraz ziemniaki(...)gotujemy. Jak zgęstnieje mieszamy z kapustą kiszoną

Kryzysowa Książka Kucharska
Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu 3821

maksimum smaku), których szkoda było wyrzucać. Postanowiłam je wykorzystać i wymyśliłam, że zrobię z nich z krokiety. Warzywa z gotowania bulionu są dość słodkie, więc aby słodycz zbilansować wybrałam kapustę kiszoną. Do kapusty świetnie pasują pieczarki, które również były w bulionie. Aby ożywić trochę smak, dodałam listki świeżego tymianku i tak o to powstał przepis na moje Krokiety z kapustą

Moja Delicja
Bigos pieczony po Bieszczadzku 121

Taki bigos jadłam zawsze w bieszczadzkich karczmach. Taki przygotowany bigos jest dużo bogatszy w smaku, w porównaniu do tradycyjnie duszonego na ogniu. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej ½ kg mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście(...)laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag suszonych śliwek ½ szklanki czerwonego wina Wykonanie: Grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin. Mięso, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną dokładnie opłukać i drobno posiekać . Biała kapustę również drobno poszatkować i połączyć obie kapusty. Podlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach

Tradycyjna Kuchnia
Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka 69

buraczki, to w rzeczywistości rzecz jest nieco bardziej skomplikowana, ponieważ zupa zakwaszana jest kwasem z kapusty kiszonej lub z kiszonych ogórków, a nie kwasem buraczanym. W dodatku treść zupie nadają nie tyle buraczki, co ugotowana fasola i ziemniaki. Smaki wzbogacają suszone grzyby, włoska kapusta, świeży koperek i czosnek. Kwas antonicki podbijany jest śmietaną i przecierem pomidorowym. Gorąco zachęcam do wypróbowania(...)buraki ćwikłowe 2-3 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera 1 garść fasoli Jaś 200 g kapusty włoskiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych grzybów 1/2 szklanki kwasy z kiszonej kapusty (lub z kiszonych ogórków) 4 łyżki śmietany 2 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku majeranek sól i pieprz Fasolę namaczamy wcześniej, po czym gotujemy ją do miękkości w dużej

Trzeci talerz
Bigos polski-najlepszy 150

twierdze,ze to wlasnie moj jest tym najlepszym. Czym sie rozni od innych?Miesa pieke w piekarniku i dopiero upieczone kroje w kostke i dodaje do ugotowanych kapust:bialej i kiszonej,wraz z sosem(...)ktory wytworzy sie podczas pieczenia.Pelnie smaku osiagnie po 3 dniach,kiedy wszystkie skladniki przejda wzajemnie swoim aromatem ,bo bigos musi miec czas by sie przetrawic. Skladniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg bialej kapusty karczek- 1kg kawalek lopatki-500-600 g noga indycza-700 g boczek okolo- 300 g kielbasa slaska-4 kawalki garsc grzybow suszonych 2 lyzki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
zupa oktoberfestowa 137

smak. i tak jak bigos po kuligu, tak zupa okroberfestowa święciła triumf po powrocie z wrześniowych regat. zupa "oktoberfest" 0,5 kg kiełbasy, 1 duża cebula, 0,5 kg kapusty kiszonej, 2-3 duże ziemniaki, 1 duży ząbek czosnku, 2 litry bulionu z kurczaka, 2 szklanki piwa, 0,5 łyżeczki kminku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oleju, sól(...)oleju. Zdejmij je z patelni i zostaw pod przykryciem. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki i smaż około 5 minut. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, gdy zacznie pachnieć dodaj drobno posiekaną kapustę kiszoną oraz kminek. Duś razem, aż kapusta będzie miękka. Jeśli zacznie przywierać do dna, podlej ją piwem. Ziemniaki pokrój w 1 cm kostkę i ugotuj w bulionie. Do ziemniaków dołóż

Eksperyment sobotni
Surówka z kiszonej kapusty. 112

Kilka dni temu, pewien Pan zarzucił mi, że na moich zdjęciach króluje surówka  kiszonej kapusty, a nigdzie nie ma na nią przepisu. Hm....cóż, może i racja, człowiek się zajmuje wynalazkami, odgrzebuje starocie, a zapomina o teraźniejszości, o tym co oczywiste. A więc już nadrabiam  zaległości, oto moja surówka. 😋 0,5 kg kiszonej kapusty średnia cebula marchew duże(...)jabłko łyżeczka cukru 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypiorek lub natka pietruszki Wybierając kapustę pamiętajmy, ma być kiszona, a nie kwaszona. Ta druga to tylko poszatkowana kapusta i ocet, a przecież nie o to chodzi. Odciskamy kapustę z soku i kroimy, aby nie była taka długa. Obraną cebulę kroimy w kostkę, solimy aby lekko zmiękła. Jabłko

Dieta moja pasja
Bigos staropolski 15

Bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: ? 3 kg kapusty kiszonej ? 1 główka kapusty białej ok. 3 kg ? 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej ? 1 kg żeberek ? 5 udek z kurczaka ? 1/2 kg boczku wędzonego ? garść grzybów suszonych ok. 2 dkg ? 3 mrożone prawdziwki ? 300 g śliwek suszonych ? 8 liści laurowych(...)sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego ? 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu ? 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: ? Kapustę kiszoną wypłukać i gotować w wodzie do miękkości ok. 40 minut. ? Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. ? Grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki

To co kocham
Bigos staropolski 101

Bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: • 3 kg kapusty kiszonej • 1 główka kapusty białej ok. 3 kg • 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej • 1 kg żeberek • 5 udek z kurczaka • 1/2 kg boczku wędzonego • garść grzybów suszonych ok. 2 dkg • 3 mrożone prawdziwki • 300 g śliwek(...)suszonych • 8 liści laurowych • po ok 15 sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego • 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu • 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Kapustę kiszoną wypłukać i gotować w wodzie do miękkości ok. 40 minut. • Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie

To co kocham
Bigos z dziczyzny 111

więcej dziczyzna zawiera więcej białka niż mięso zwierząt hodowlanych, obfituje w potas, sód, wapń, magnez i łatwo przyswajalne żelazo. Składniki: 1 kg dziczyzny 1 główka kapusty 1 kg. kiszonej kapusty 3-5 suszonych grzybów 4 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki smalcu 30 dag boczku 10 dag suszonych śliwek 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie(...)kroimy w kostkę i dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i razem jeszcze chwilę dusimy. Świeżą kapustę szatkujemy i gotujemy razem z grzybami i śliwkami. Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez

Z notatnika
Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami 57

kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 1 szklanka wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka powideł śliwkowych 1/3 łyżeczki wędzonej papryki 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 ziarna jałowca sól pieprz olej rzepakowy Białą kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści i szatkujemy, kiszoną odciskamy z soku (nie wylewajcie(...)stopniach. Po tym czasie, pieczemy już bez przykrycia około 20 minut. Jeżeli wolicie mniej słodki bigos, dodajcie do niego w połowie pieczenia (po spróbowaniu oczywiście :)) sok z kiszonej kapusty. Artykuł Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kiszona kapusta z rodzynkami. 154

Kapusta kiszona duszona z rodzynkami to kolejny przepis przyniesiony od mamy. Nie jest to jednak dodatek, który pamiętałbym z rodzinnych obiadów. To raczej nowość. Eksperyment. A ponieważ jestem wielkim zwolennikiem łączenia kwaśnego ze słodkim, uznałem go za niezwykle udany. To naprawdę bardzo fajne małe danie z nieskomplikowaną listą składników. Kapusta w różnych postaciach jest w ogóle bardzo wdzięcznym elementem tradycyjnego(...)obiadu. W przypadku tej kiszonej, ważną sprawą jest jej jakość - postarajcie się znaleźć taką prawdziwą, naturalną! PS Kurkuma jest moim samowolnym uzupełnieniem maminego przepisu. ;) Składniki: 300 g kiszonej kapusty dobrej jakości 1 cebula 1 ząbek czosnku garść rodzynek szczypta kurkumy oliwa sól 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Wykonanie: Cebulę posiekać i podsmażyć do miękkości na oliwie

zadanie-gotowanie