kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:94/414)

KETO ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (LCHF, bez glutenu, redukcja) 50

łudząco przypominają te pszenne. Składniki – keto łazanki z kapustą i grzybami Makaron łazanki 125 g twarogu tłustego (Piątnica) 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej   20 g gumy guar 1 jajko średniej wielkości (60 g) 1/2 łyżeczki soli kłodawskiej opcjonalnie szczypta kurkumy , czosnku granulowanego itp. Dodatki 100 g kapusty kiszonej 4 g grzybów suszonych 30 g cebuli(...)wodzie przez całą noc. Rano gotować je przez ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i odcisnąć, zachowując wywar. Wywar z grzybów dodać do kapusty kiszonej i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i wystudzić. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać letnią wodą. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości. Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie

Ola la LCHF
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego- klasyka w lżejszej wersji. 170

łyżki cukru 2 roztrzepane jajka 3/4 łyżeczki soli 4 szklanki mąki 3 łyżeczki suchych drożdży (12g) + jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułek farsz: ok. 400g kapusty kiszonej mała cebula łyżka oliwy pieprz, sól, kminek, papryka słodka Przygotowanie: Przygotować farsz. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę a następnie dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i przyprawy, Wymieszać, przykryć przykrywką

Tagebuch po polsku
Kulebiak z kiszoną kapustą 165

duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska. Składniki: Farsz(...)kapusty kiszonej 1 duża cebula olej ½ szklanki wody ½ łyżeczka kminku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Ciasto: 500 g mąki ½ szklanki mleka 50 g drożdży 2 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli białko Wykonanie: Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać kapustę, wodę i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć

Mama Gotuje
Placki z kiszonej kapusty 117

jakiegoś czasu w różnych miejscach w sieci trafiałam na placki z kiszonej kapusty. Sposobów na ich zrobienie jest zaskakująco dużo. Postanowiłam więc je zrobić, po swojemu, licząc na to, że będzie jadalne. Starałam się przy użyciu jak najmniejszej ilości składników stworzyć coś smacznego. Moim skromnym zdaniem udało się. 500 g kiszonej kapusty 1 szkl

Polska Zupa
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 178

mąką ziemniaczaną i wałkujemy na około 2 mm. Wycinamy koła i napełniamy farszem. Pozostałe ciasto na czas gdy go nie używamy najlepiej przykryć ściereczką. Składniki na farsz: 30 dkg kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 2 łyżki suszonej żurawiny 1 cebula 1 liść laurowy 2 goździki 4 ziela angielskie sól, pieprz masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby namaczamy we wodzie(...)samej wodzie aż do miękkości. Wodę, która została z gotowania grzybów wykorzystuje do ugotowania kapusty. Uzupełniam zimną wodą brakujący płyn, dodaj też liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości. Wyławiam przyprawy i odcedzam, a następnie łączę z grzybami. Wszystko lekko rozdrabniam rozdrabniaczem. Nadal jednak widać grzyby i kapustę, nie robię z tego jednolitej masy. Dodajemy pokrojoną

Przysmaki Karolki
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 126

czas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka(...)podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów), litrowy słoik grzybów suszonych i 3 duże cebule. Grzyby należy przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym ogniu ok 45 min ( do mię kkości). Cebulę kroimy

Kulinarna Patilogia
Placuszki kapuśniaczki 39

Placuszki kapuśniaczki Świetne do czerwonego barszczu. Rumiane, mięciutkie w środku oraz pysznie chrupiące z zewnątrz placki z kiszonej kapusty. Możemy je podać z ulubionym sosem np. czosnkowym, grzybowym lub mięsnym. Polecam!     Składniki: 300g kiszonej kapusty ugotowanej do miękkości 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka 2 jajka po pół łyżeczki soli, pieprzu, majeranku olej

Blog z Apetytem
Placuszki kapuśniaczki 232

Placuszki kapuśniaczki Świetne do czerwonego barszczu. Rumiane, mięciutkie w środku oraz pysznie chrupiące z zewnątrz placki z kiszonej kapusty. Możemy je podać z ulubionym sosem np. czosnkowym, grzybowym lub mięsnym. Polecam!     Składniki: 300g kiszonej kapusty ugotowanej do miękkości 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka 2 jajka po pół łyżeczki soli, pieprzu, majeranku olej

Blog z Apetytem
Kotlety z mięsa rosołowego i kapusty kiszonej 161

Pomysł na wykorzystanie mięsa drobiowego z rosołu. Dodatek kapusty kiszonej sprawia, że kotlety nie są suche. Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z kapustą kiszoną w maszynce do mielenia

Bullio
KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 2175

keto, LCHF, paleo, DO lub masło klarowane – keto, lCHF, DO) 10g (ok 2 łyżeczek) gumy guar (zamiennik glutenu) 1,5 łyżeczki soli Składniki na farsz: 200 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 cebula (ok 70g) 30 g masła klarowanego lub innego tłuszczu (paleo, bez laktozy) sól i pieprz do smaku Grzyby moczyć w wodzie przez cała(...)Rano gotować je przez ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i odcisnąć, zachowując wywar. Wywar z grzybów dodać do kapusty kiszonej i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i wystudzić. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać letnią wodą. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości. Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą

Ola la LCHF
Krokiety z kapustą i grzybami 168

się w szczególności ze Świętami, weselami czy Sylwestrem. Pasują one idealnie do wigilijnego barszczu, który podajemy na gorąco. Są to po prostu pyszne i chrupiące naleśniki wypełnione farszem z kiszonej kapusty z dodatkiem grzybów leśnych bądź pieczarek. Przygotowanie ich nie jest czasochłonne ani skomplikowane, a z pewnością zachwyci każdego. Są idealne jako przystawka. Polecamy Wam również nasze inne przepisy(...)przystawki . Składniki na naleśniki: 250 g mąki pszennej 1 jajko 500 ml mleka Sól olej Składniki na farsz: 200 g kiszonej kapusty 250 ml bulionu warzywnego 200 g pieczarek 1 cebula Ząbek czosnku Oliwa z oliwek Pęczek natki pietruszki Ziele angielskie Liść laurowy Sól, pieprz Składniki na panierkę: Bułka tarta 2 jajka Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania farszu do krokietów

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 59

Święta już za kilka dni więc najwyższy czas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna(...)podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów), litrowy słoik grzybów suszonych i 3 duże cebule. Grzyby należy przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym ogniu ok 45 min ( do mię kkości). Cebulę kroimy

Kulinarna Patilogia
Żeberka w kapuście z kaszą jęczmienną perłową 203

Posilajcie się kaszami, one zadbają o ciepło naszego żołądka, rozgrzeją organizm i podniosą odporność. A więc……na zdrowie!!! Składniki (około 4 porcje): 1 kg żeberek wieprzowych 600 g kapusty kiszonej 400 ml soku jabłkowego 3 cebule 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej 5 liści laurowych 5 ziaren angielskich 3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej(...)kostki na kawałek). Mięso solimy, pieprzymy i obsmażamy na tłuszczu z każdej strony, na rumiano. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Kapustę kiszoną (bez wody) dokładamy do cebuli, zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy liście i ziele angielskie, doprawiamy papryką wędzoną, dusimy pod przykryciem około 5 minut od zagotowania. Tak przygotowaną kapustę, przekładamy na dno naczynia

Kierunekuchnia
Kapusta z grzybami i śliwkami 151

tradycyjne polskie danie na wigilijny stół. U mnie trochę z nim na bakier, bo robię je nie tylko  przy okazji wigilii, zwłaszcza że kapusta kiszona jest składnikiem robionych przez Mamę wigilijnych pierogów, a w Święta jadamy bigos. Jeśli macie możliwość kupienia śliwek wędzonych (a nie suszonych lub tzw. kalifornijskich), polecam właśnie z nimi, bo dodają dodatkowego aromatu wędzenia(...)dodatku cukru. Tę kapustę warto zrobić dzień wcześniej, by smaki lepiej się przegryzły. Składniki : duuuuuża garść suszonych grzybów (w tym wskazane są prawdziwki) wrzątek 0,5 kg kapusty kiszonej (wskazane, by była z marchewką) 12 śliwek wędzonych (lub 6 suszonych) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia pieprz ewentualnie: sól Grzyby ewentualnie połamać na mniejsze

Weekendy w domu i ogrodzie
Łazanki myśliwskie z grzybami leśnymi i mięsem mielonym. PRZEPIS 439

porcje domowego makaronu przygotowanego według tego przepisu lub gotowy makaron łazanki ugotowany według przepisu na opakowaniu. 500 gramów mięsa mielonego, 500 gramów grzybów leśnych – wykorzystaliśmy podgrzybki, 500 gramów kapusty kiszonej, 2 większe cebule, olej, sól, pieprz. Jak zrobić łazanki myśliwskie? Ciasto makaronowe rozwałkuj cienko, pokrój nożem na kwadraty, gotuj w osolonej wodzie przez około 4 minuty (powinien być(...)posiekaną cebulą, gdy zaczną się rumienić, dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby , smaż, często mieszając, jeszcze przez około 5 minut. Mięso mielone, cebula i grzyby podczas smażenia. Dodaj kapustę kiszoną, dopraw solą i pieprzem, wlej szklankę wody, wymieszaj, duś przez około 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie cała woda powinna wyparować, a kapusta zmięknąć. Dodaj

Kulinarna Polska