kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:96/414)

ROLADKI Z KARKÓWKI 178

sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej

Pieguskowa Kuchnia
Bigos 183

Zawieruszony przepis na bigosik z grzybkami suszonymi.. 1 kg kapusty kiszonej kawałek kapusty świeżej około 1 kg kiełbasy 1-2 marchewki 60 g suszonych grzybów sól,pieprz listek, ziele Grzyby dzień wcześniej zalać ciepłą, przegotowaną wodą.Następnie grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić, ale wodę zostawić.Grzyby pokroić. Kapustę kiszoną opłukać lekko

Moje domowe kucharzenie
Samażonka góralska. Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny z jednej patelni. PRZEPIS 378

gospodarz, a wszyscy wcinali aż im się uszy trzęsły. To niezwykle pożywne i pyszne danie, które nauczyliśmy się przyrządzać i bardzo lubimy. Przepis na smażonkę góralską Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej, 500 gramów ziemniaków, 300 gramów boczku wędzonego, 500 gramów mięsa z udek kurczaka lub piersi, 3 cebule, majeranek, sól, pieprz, olej. Jak zrobić smażonkę góralską? Ziemniaki obierz, przekrój(...)połówki, ugotuj w punkt – nie mogą być rozgotowane, gdyż potem rozpadną się w daniu. Kapustę kiszoną przepłucz, przełóż do garnka, wlej pół szklanki wody, gotuj pod przykryciem aż zmięknie – w razie potrzeby uzupełniaj wodę, na końcu jednak powinna ona być całkowicie odparowana. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię. Boczek pokrój w plastry i rozłóż równomiernie, smaż raz obracając

Kulinarna Polska
Paszteciki Leniwca 81

Idealne jako dodatek do barszczu lub ciepła przekąska na imprezę podana z domowym sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowania ciasta na pizzę 250 gram pieczarek 500 gram kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko olej rzepakowy do smażenia sól oraz pieprz(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki, cebulę w kostkę, odsączoną kapustę lekko rozdrabniamy. na patelni na oleju podsmażamy pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem, smażymy kilka minut, następnie przekładamy do miseczki, na patelnie dolewamy olej i przekładamy cebulę, gdy ładnie się zeszkli dodajemy kapustę kiszoną. Mieszamy i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze

Blog kulinarny S9.PL
Łazanki (bezglutenowe) 158

makaron znaleźć i prezentuję go w tym przepisie i zaznaczam, że nie jest to wpis sponsorowany. Zapraszam serdecznie :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 350 g makaronu bezglutenowego 500 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 cebula ok. 200 g boczku sól, pieprz, papryka słodka czerwona, oregano oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Użyłam takiego właśnie makaronu bezglutenowe, to nie są typowe(...)gotujemy makaron jak zwykle. 3. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie z solą, pieprzem i oregano. 4. Kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. 5. Kapustę kiszoną też kroimy i dodajemy do cebulki, następnie podsmażamy razem z cebulką na oliwie z solą, pieprzem oraz czerwoną papryką słodką. 6. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do większego garnka

Kawa z mlekiem
Farszynki z kapustą 76

sasznie, z tą jednak różnicą, że sasznie są zazwyczaj nadziewane twarogiem. Farszynki to podobnie jak kopytka, sposób na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Ja zrobiłam je z nadzieniem z kiszonej kapusty z pieczarkami, takiej jak do pierogów albo krokietów .  Bardzo smakowite są, polecam!  Farszynki z kapustą  Składniki (na 12 sztuk): 0,5kg tłuczonych ziemniaków "z wczoraj(...)szklanki mąki (+ do podsypywania) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko gałka muszkatołowa sól pieprz olej do smażenia nadzienie: 300g kiszonej kapusty 100g pieczarek 1 cebula majeranek czarny pieprz sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Kapustę opłukać (jeśli jest bardzo kwaśna), odcisnąć. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić

Obiad gotowy
Kiszonki – samo zdrowie 44

stałym elementem kuchni Manor House SPA. Kiszonki to owoce i warzywa, które zostały poddane procesowi kiszenia, czyli fermentacji (jest to fermentacja mlekowa, w której biorą udział bakterie kwasu mlekowego). Kiedyś kiszenie służyło głównie do konserwacji żywności (kiszenie wydłuża jej trwałość) i ułatwiania trawienia. Kiszone warzywa i owoce zyskują też nowe właściwości, powstają cenne dla układu pokarmowego bakterie. Kiszonki są także(...)warzywa. Oprócz najczęściej spotykanych ogórków i kapusty, są to także kiszone rzodkiewka i czarna marchew o charakterystycznym granatowym kolorze. Kiszonki jako dodatki do dań głównych są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też ładnie prezentują się na talerzu. W naszej karcie są również lubiane przez Gości pierogi z kiszoną kapustą. Ponadto w menu śniadaniowym regularnie serwujemy naturalny żurek na zakwasie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Biała kiełbasa pieczona po góralsku. Świąteczny HIT. PRZEPIS 83

Mamy dla was przepis na pyszną białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą i śmietaną. Góralski przysmak, który będzie hitem na waszym świątecznym stole. Przepis na białą kiełbasę pieczoną po góralsku Składniki: 5 białych kiełbas surowych, 400 gramów kapusty kiszonej, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 3 cebule, gęsta śmietana lub jogurt naturalny, pieprz, olej. Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną po góralsku

Kulinarna Polska
Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami 147

pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami. Mniej tradycyjne, ale również bardzo dobre. Warunek jest jeden,.... musicie lubić ziemniaki. Niejeden z Was zauważy, że farsz to tradycyjna śląska ciapkapusta :) Zapraszam.  Kto jest głodny? Składniki na ciasto (na około 35 pierogów): 250 g mąki 2 łyżki oliwy około 150 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz(...)obranych ziemniaków 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 płaska łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Wykonanie farszu: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia(około 1 godziny). Po ugotowaniu kapustę studzimy

Smak mojego domu
Kapuśniak musi być kwaśny ! 137

Kapuśniak musi być kwaśny ! Kapuśniak musi być kwaśny, prawda ?   Uwielbiam kapuśniak taki prawdziwy z kiszonej kapusty, prosty nie przekombinowany. Ten dzisiejszy jest kwaśny taki jak winna być zupa na dzień kiedy rano się budzisz z bólem głowy i marzysz o czymś kwaśnym. Ta zupa taka jest i na dodatek prawie robi się sama.  Kapuśniak 1 kg kiszonej kapusty

Kuchnia na wzgórzu
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 142

Każda o innej tematyce. Kilka przepisów już   wykorzystałam, ale jeszcze nie pokazałam na blogu. Dzisiaj mam dla Was przepis, który pochodzi z książki ...”obiady” . Są to knedle z kapustą kiszoną, grzybami i morelami. Do przepisu dodałam swoje... „ trzy grosze”. Danie wyszło doskonałe w smaku i kusząco wygląda na talerzu. Oryginał tego przepisu znajdziecie w książce „Ewa Wachowicz... obiady”. Polecam(...)Składniki: 1 kg ziemniaków 140 g mąki pszennej 60 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej 1 jajko Składniki na farsz: 350 g kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 100 g pieczarek kilka moreli suszonych 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz Do podania: Konfitura z czerwonej cebuli Składniki na konfiturę: 3 czerwone cebule 2   łyżki miodu 1 łyżka

Kuchnia u Krysi
Zupa krem z kiszonej kapusty 137

problem, że gorące włókna kapusty mogą parzyć brodę czy spadać z łyżki. Mam na to świetny sposób - robię kapuśniak w formie kremowej zupy! Ponieważ od jakiegoś czasu sama kiszę kapustę w słoikach to przeważnie mam jej choć trochę w zapasie. Najbardziej lubię podjadać kiszonki tak po prostu, ze słoika, no i są doskonałym dodatkiem do prawie wszystkich dań obiadowych(...)błonnika, a także dobrych probiotycznych bakterii. Polubcie kiszonki jeśli do tej pory mieliście z nimi nie po drodze. Kiszonki to też doskonały składnik zup! Z dziecięcych lat pamiętam kapustę kiszoną duszoną z kaszą - ależ to dobre! Oczywiście w zupie, kiedy kiszone warzywa zagotujemy, tych witamin i wartości jest mniej, ale przecież nie samą surowizną człowiek żyje. Miska gorącej zupy

Smaczna Pyza
The best of 2017 182

grzybów Świateczna, drożdżowa gwiazda z makiem Koktajl z jagodą kamczacką Pełnoziarnisty chleb orkiszowy. Dieta - szybka przemiana " Dieta szybka przemiana" Haylie Pomroy Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszona kapustą Oponki serowe - prosty przepis Galaretka z kurzych łapek Dużą popularnościa cieszyły się również przepisy na domowe przetwory: pikantny sos pomidorowo-paprykowy, młoda kiszona kapusta, ogórki kiszone na solance kołobrzeskiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i kabanosem 130

Dziś zapraszam Was na prostą, pyszną i sycącą propozycję obiadową. Łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i kabanosem . Oczywiście nie jest, to tradycyjna wersja tego dania, a moja mała wariacja na ten temat. Często dodaję do łazanek różne rodzaje kiełbasy, kabanosy itd. Wszystko zależy od tego na co akurat mamy ochotę i… co znajduje się w lodówce(...)przygotowujecie swoje łazanki? Może spróbujecie mojej wersji. Polecam Składniki: 1 opakowanie makaronu łazankowego około 500 g kiszone kapusty 2 liście laurowe Skworcu 3-4 ziela angielskie Skworcu 1 czerwona cebula (większa) 100 g boczku – u mnie w plasterkach około 1/2 kiełbasy śląskiej (można pominąć) 2 opakowania wieprzowo-drobiowych kabanosów 2 x 120 g około 14 pieczarek sól himalajska

Słodkie okruszki
Kulebiaki 191

łyżki letniego mleka. Ciasto: Cały zaczyn; 500 g mąki pszennej; 250 ml letniego mleka; 2 żółtka jaj; 50 ml roztopionego, letniego masła klarowanego; Szczypta soli. Nadzienie: 250 g kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu z soku); 50 g suszonych grzybów; 1 łyżka oleju; 1 łyżeczka kminku; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania blachy(...)grzyby, przecedzić przez sito (aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń) i wlać do garnka z grzybami. Gdyby płynu z moczenia grzybów było zbyt mało, należy dolać niewielką ilość zimnej wody. Kapustę kiszoną odcisnąć z soków i przełożyć do garnka z grzybami. Dodać olej, liść laurowy, kminek, ziarna ziela angielskiego i gotować na małym ogniu do miękkości.  Ugotowaną kapustę z grzybami

Gospodyni Miejska