kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:99/414)

Kwaśnica 106

prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie listę zakupów oraz nasz przepis. Zobacz również: Tajska zupa curry z krewetkami Składnik: 1kg wędzonych żeberek 250g wędzonego boczku 1 duża cebula 0,5 kg kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz 0,5 kg ziemniaków szczypta kminku 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego Zobacz również: Zupa warzywna z soczewicą(...)liście laurowe, odrobinę soli, pieprzu, kminek, majeranek. Gotujemy wszystko ok. 15 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy całość ok. 10 minut. Następnie do zupy dodajemy kapustę kiszoną. Możecie dodać wraz z zalewą będzie znacznie bardziej aromatyczna. Kwaśnicę gotujemy przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Przeczytaj również: Meksykańska zupa z batatami Kwaśnica Smacznego! Artykuł

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone ziemniaki z kaszanką i kiszoną kapustą 131

propozycja na grillowanie dla miłośników kaszanki ,ale można się tym daniem delektować również poza sezonem grillowym i upiec w piekarniku. 3 duże ziemniaki 300 gram kaszanki 150 gram ugotowanej kiszonej kapusty 1 średnia cebula 1,5 łyżki majeranku sól i pieprz trochę smalcu do smażenia Ziemniaki gotujemy w mundurkach, pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy(...)smalcu pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kaszankę, i chwilę smażymy, przyprawiamy solą,pieprzem i majerankiem, następnie dodajemy pokrojoną ugotowaną kapustę kiszoną. Wszystko razem dusimy  ok. 5/10 minut. Ziemniaki przekroić wzdłuż na połowę, delikatnie wydrążamy środek ziemniaka zostawiając 0,5 cm od skórki. Miąższ ziemniaków ugniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy do przygotowanej kaszanki ,wszystko ze sobą mieszamy

Andzia Pichci
Kapuśniak na wypasie 107

Syta i rozgrzewająca zupa na żeberkach z dodatkiem wędzonego boczku i ziemniaków. 500 gramów mięsnych żeberek ok.200/250 gramów boczku wędzonego 500 gramów kapusty kiszonej 1 średnia cebula 500 gramów ziemniaków 200 gramów włoszczyzny(użyłam mrożonej ) 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe pół łyżeczki kminku 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku opcjonalnie wegeta Mięso podzielić na mniejsze części(...)Zalać zimną wodą dodać włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy, oprócz majeranku.Gotujemy ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać kapustę kiszoną jeżeli kapusta bardzo kwaśna można przepłukać na sicie zimną wodą. Gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie. W między czasie kroimy boczek wędzony i cebulę w kostkę Przesmażamy na patelni i dodajemy do zupy wraz z majerankiem

Andzia Pichci
Długo duszone żeberka 104

Długo duszone żeberka w sosie własnym to żeberka w pysznym, ciemnym, warzywnym sosie. Mięso samo odchodzi o kości i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakują podane

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gęsie nogi pieczone na kiszonej kapuście 172

Listopad to czas gęsiny. Tym razem gęsie nogi, pieczone na domowej kiszonej kapuście. Danie pyszne. Po długim pieczeniu, nogi mają znakomitą brązową skórę, a kapusta przechodzi smakiem wytopionego, gęsiego tłuszczu. I nic więcej nie potrzeba - no, może parę śląskich klusek . Polecam! Drobna uwaga  - z powodów ode mnie niezależnych nie miałam możliwości zrobienia(...)kolejny, uzupełnię zdjęcia, na razie musicie uwierzyć na słowo. składniki:  (na 4 osoby) 4 gęsie nogi 4 duże ząbki czosnku majeranek sól pieprz 800 - 1000 g kiszonej kapusty kminek solanka  - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości

Stare Gary
BIGOS WEGETARIAŃSKI 135

bigos, tym lepszy. Im dłużej stoi, tym więcej nabiera aromatu i staje się bogatszy w smaku.   Część bigosu można wykorzystać jako farsz do pasztecików drożdżowych . SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 250-500 g grzybów leśnych mrożonych 2 cebule 2 łyżki oliwy lub oleju (np. ze słoiczka z pomidorami) 1/2 szklanki czerwonego wina 100 g suszonej żurawiny(...)ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól WYKONANIE Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i jeśli jest bardzo kwaśna opłukujemy na sicie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Grzyby zostawiamy na blacie do rozmrożenia. Soczewicę  opłukujemy na sicie. Suszone

cool and minty
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 125

tylko, jakiego “kopniaka” dostaje po godzinie w pieczenia. Spróbujcie tego w te święta. Przepis na bigos świąteczny – pieczony Składniki: 4 duże cebule, 1,5 kilograma dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 500 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), dwie garście suszonych grzybów(...)wszystko będzie bardzo miękkie. Jeśli będziesz gotować mięso razem z kapustą, ze względu na kwas potrwa to znacznie dłużej. Na koniec do mięsa dodaj paprykę w proszku i wymieszaj. Kapustę kiszoną pokrój i raz przepłucz wodą. Gotuj razem z grzybami i resztą przypraw aż zrobi się miękka. Zajmie to co najmniej godzinę. Następnie do garnka dodaj zawartość patelni, wymieszaj, podlej

Kulinarna Polska
Bułeczki z pieczarkami 118

wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Przygotować farsz pieczarkowo-kapuściany Farsz: 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około(...)sojowe) 25 gr drożdży 2,5 ml soli (pół łyżeczki) 2 łyżki oleju rzepakowy lub słonecznikowy lub z pestek winogron 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 - 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)'; document.write

moj przepis na
Kassler czyli peklowana wieprzowina pieczona z kiszoną kapustą 164

Kassler to wieprzowina, zapeklowana i podwędzona. Stosowana w kuchni niemieckiej do przygotowywania różnorodnych dań. Jednym z nich jest kassler pieczony z kiszoną kapustą, z dodatkiem wina. Nie znałam wcześniej tego dania, zaczęłam je robić na prośbę męża, który pamiętał je ze swoich niemieckich podróży. Pierwszy raz piekłam w ten sposób  schab który kupiłam na stoisku z naturalnie wędzonymi wędlinami(...)wtedy dużo czasu. Bardzo polecam! Wspomagałam się przepisem zamieszczonym na blogu  Niki   Składniki: ok 600 g wędzonej wieprzowiny  (miałam schab) 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty 1 kwaśne jabłko 120 ml wina lub cydru  3 listki laurowe rękaw lub torebki do pieczenia sos musztardowy 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 szklanki bulionu

Stare Gary
Wegetariański bigos 111

jedzenia:). Po dwutygodniowych negocjacjach powstał wegetariański :). Małżonek zajada i wychwala (choć pod nosem dodaje, że byłby dużo lepszy z dodatkiem nawet małej kiełbaski :)  Potrzebne składniki:   1 litr kiszonej kapusty 0,5 główki białej kapusty 20 suszonych grzybów 2 cebule 5 śliwek suszonych oliwa  2 ząbki czosnku  10 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskie 3 goździki(...)papryki 0,5 łyżeczki gorczycy sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, jak się zeszkli dodajemy kiszoną kapustę (pokrojoną wcześniej) i poszatkowaną białą kapustę. Dodajemy również przyprawy i gotujemy na bardzo małych ogniu przez ok. 1 godziną ciągle mieszając i dolewając wodę tak aby zakrywała

Łycha smaków
Wegański bigos 146

ciekawi jak rzeczywiście smakował, zachęcam do skorzystania z przepisu. Jest to przepis na bigos który robiliśmy 3 dni. Z każdym dniem co raz lepszy 😊 Przepis: Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty ( w tym 0,5 kg z marchewką) 300 g pieczarek portobello 30- 60 g suszonych grzybków ( podgrzybki, borowiki, kozaki) 6 suszonych śliwek 10 suszonych pomidorów (mogą być(...)jeszcze solą, przyprawą do bigosu, pieprzem, dodajemy również około ½ papryki słodkiej i ½ łyżeczki majeranku, tak aby nam odpowiadał smak. Jeśli bigos jest za mało kwaśny dolewamy powoli wody z kiszonej kapusty. Ja dolałam 1 chochelkę. Kapusta z każdym dniem nabiera coraz to lepszych smaków. Pamiętajmy tylko, żeby trzymać ją w chłodnym miejscu, a każdego dnia doprowadzić do gotowania

Mój pomysł na
Wegański bigos 134

ciekawi jak rzeczywiście smakował, zachęcam do skorzystania z przepisu. Jest to przepis na bigos który robiliśmy 3 dni. Z każdym dniem co raz lepszy 😊 Przepis: Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty ( w tym 0,5 kg z marchewką) 300 g pieczarek portobello 30- 60 g suszonych grzybków ( podgrzybki, borowiki, kozaki) 6 suszonych śliwek 10 suszonych pomidorów (mogą być(...)jeszcze solą, przyprawą do bigosu, pieprzem, dodajemy również około ½ papryki słodkiej i ½ łyżeczki majeranku, tak aby nam odpowiadał smak. Jeśli bigos jest za mało kwaśny dolewamy powoli wody z kiszonej kapusty. Ja dolałam 1 chochelkę. Kapusta z każdym dniem nabiera coraz to lepszych smaków. Pamiętajmy tylko, żeby trzymać ją w chłodnym miejscu, a każdego dnia doprowadzić do gotowania

Mój pomysł na
Najtańsza wigilia 119

tylko dlatego, że są pracochłonne. Stąd, w wielu krajach, uchodzą za danie luksusowe. Kiedy byłem w UK, to kosztowały funta za sztukę. Natomiast sama produkcja jest tania. Składniki: - mąka - kapusta kiszona - grzyby Wykonanie: W zasadzie zasada robienia ciasta na pierogi, niezależnie od tego, z jakiej mąki jest taka sama. Zalewamy trochę mąki bardzo gorącą wodą, żeby nam się zrobił czynnik(...)Wyrabiamy ciasto. Kroimy kółka kubkiem, wkładamy do nich farsz i sklejamy. Gotujemy we wrzątku aż wypłyną. Farsze mogą być różne, ale u mnie była to pokrojona i ugotowana kapusta kiszona pomieszana z poszatkowanymi i ugotowanymi grzybami. Makówki śląskie W jednym daniu mamy wszystko. Mak i zboże. Idealny sposób jak wykorzystać stary chleb, zamiast go wyrzucać. Można dodać orzechów, które się

Kryzysowa Książka Kucharska
Cztery pory roku na Polanie Smaków – Andrzej Polan 47

czarnego bzu, syrop z lilaka oraz z pędów sosny. Na deser kruche z czekoladą i rabarbarem oraz ciasto z truskawkami. Wiosną na straganach króluje młodość: sałata masłowa, rzodkiewki, młoda kapusta, szparagi, botwinka czy młody szczaw. Dla kucharza to istny raj, więc przygotujemy zupę z sałaty masłowej, wiosenny bigos, szczawiową z naleśnikiem po rusku lub botwinkową z lodami z maślanki(...)fasolką i solirodem.   Jesień . Złota polska jesień, czas wyjątkowy, radosny, a jednocześnie nostalgiczny. Ta pora roku to dynie, grzyby, kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Przygotujemy soliankę z łososiem, zupę rydzową z sokiem z kiszonej kapusty, gołąbki z kaszą i grochem, śledzia w gąskach, a na deser maślankową cottę z winogronami. Tak smakuje Polska – kraj, który

Tajemnice Smaku
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bigos z ciecierzycą 179

tych, którzy nie mogą pożreć michy pełnoprawnego i ciężkiego bigosu, proponujemy jest wersję alternatywną, lekką i bardzo smakowitą. Aromatyczny dzięki grzybom, sycący dzięki ciecierzycy i bardzo bigosowy dzięki oczywiście kiszonej kapuście! Zapraszamy serdecznie i przygotujcie się na intensywne przyspieszenie i kilka przepisów na raz, bo jak już wspomniałam na początku, już za chwilę Święta! Bigos wigilijny z ciecierzycą(...)potrawy: Energia – 100 kcal, Białko – 5,8 g, Tłuszcz – 3,7g ,Węglowodany – 18g , IG – 28 l litr wrzącej wody 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 2 duże garście suszonych grzybów leśnych 3 łyżki oliwy 2 cebule sól, pieprz, sos sojowy, 4-6 sztuki ziele angielskie, 2 liście laurowy, majeranek, kolendra puszka ciecierzycy lub grochu/ciecierzycy 1,5 szklanki (namoczony, ugotowany

Przepysznik - BLW i nie tylko