kuchni występuje ciekawe danie rybne o nazwie Pfannfisch: ryba zapiekana z ziemniakami i siekaną kapustą włoską. Być może była to inspiracja dla Karola Okrasy, żeby zapiec rybę, ale w kiszonej kapuście, bez ziemniaków. Niezależnie skąd czerpał wzorce, danie wyszło mu świetnie. Ryba, konkretnie dorsz, choć może być każda morska ryba o zwartym mięsie, najpierw jest obsamżana na patelni, potem przykryta(...)Jest przy tym bardzo lekkie, gdyż nie zawiera tłuszczu, nie licząc minimalnej ilości oleju, a to właśnie tłuste dodatki sprawiają, że kapusta uchodzi za danie ciężkostrawne. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 500 g dorsza (bez skóry) 1 mała cebula 2 łyżki suszonych żurawin 1 łyżeczka miodu 2 łyżki mąki 1 łyżka skórki z cytryny 3 łyżki oleju Sól i pieprz
Niedzielny kucharzBożego Narodzenia nie ma bez pasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. I nie, nie pieczarkami, tylko prawdziwymi grzybami leśnymi. I z zapachem gotowanej kiszonej kapusty i gotowanych suszonych grzybów i na zupę grzybową i na farsz, kojarzy mi się zapachowo Boże Narodzenie. paszteciki z kapustą i grzybami Tak jak kiedyś wam pisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój tata(...)czasu na gorący okres przedświąteczny. Print Recipe Paszteciki drożdżowo-kruche z kapustą i grzybami Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami, idealne do barszczu. Keyword: barszcz, boże narodzenie, grzyby, kapusta kiszona, wigilia Ingredients 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 180 g masła 50 g smalcu 1 jajko 5 g świeżych drożdży 75 ml mleka 2 łyżki oleju 1 szczypta
Mieszam w GarnkuSkładniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy(...)obydwu stron na złoty kolor (smażymy szybko na dużym ogniu). Odkładamy kotlety na talerz a na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki pokrojone w plastry. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i razem z zielem angielskim i listkami laurowymi dodajemy do smażącej się cebuli i pieczarek. Mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwą kapusty, na nią układamy
Qchnia po prostuPrzepis na bardzo pyszną, popularną w kuchni polskiej surówkę z kiszonej kapusty. Wystarczy tylko kilka prostych składników. Artykuł Surówka z kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąAromatyczne kruche paszteciki z kapustą kiszona i grzybami. Pyszne na ciepło jak i na zimno, doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu. Polecam:) Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 łyżki śmietany 1 jajko sól farsz 400 g kiszonej kapusty 30 g suszonch grzybów 1 cebula olej do smażenia lisć laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kminek mielony
magiczna kuchnia KasiPolski bigos :) to potrawa znana w każdym domu... Ilu kucharzy tyle przepisów :) najważniejsze jednak jest to, że zawsze smakuje :) Podstawą bigosu jest kiszona kapusta, można też dodać kapustę nie kiszoną... Oczywiście musimy dodać mięso, kiełbasę, wędzonkę...suszone grzyby... Kapustę kroimy, szatkujemy, dodajemy wodę i gotujemy do miękkości... Kiełbasę i mięso kroimy... Grzyby namaczamy i kroimy... Gdy kapusta ugotuje się(...)miękkości, to dodajemy wędzonkę i grzyby :) Potem łączymy kapustę kiszona i słodką... smażymy mięso... Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i usmażone mięso... Można dodać wędzone śliwki, ale jak nie mamy śliwek to rodzynki też świetnie się nadają... Przyprawiamy tylko zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym... na samym końcu można doprawić majerankiem, kminkiem... niektórzy dodają przecier ... Podajemy
chleba naszegowersji męskiej zmusiło mnie do dodania mięsa. ;-) Najbardziej pasowała mi tutaj kiełbasa. Jeśli będzie dobrej jakości, danie na pewno będzie smaczne. 400g kiełbasy 1/2 główki białej kapusty 300g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Kapustę słodką drobno szatkujemy. Kapustę kiszoną płuczemy 2-3 razy, kroimy na mniejsze kawałki
Szefowa kuchnicieszymy się wolnym czasem. 4 porcje 4 plastry karkówki 4 łyżki oleju sól, 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki czosnku granulowanego 600 gram kiszonej kapusty 1 łyżeczka wegety przepis na domową wegetę znajdziecie tutaj pół łyżeczki kminku 4/5 kulek ziela angielskiego 3/4 liście laurowe 1 szklanka wody lub bulionu Kapustę jeżeli mocno kwaśna(...)przepłukujemy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym,przyprawiamy. Przygotowujemy marynatę łącząc olej z przyprawami następnie nacieramy plastry karkówki. Mięso układamy na kapuście kiszonej najlepiej obok siebie,wlewamy wodę lub bulion. Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy ok.1 godzinę 15 minut do półtorej godziny,(w między czasie sprawdzamy widelcem,długość pieczenia zależy od mięsa i jego grubości
Andzia PichciPaszteciki z kapustą i grzybami to pyszna przekąska na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Są tak pyszne, że mogłabym je zajadać przy każdej okazji. Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i pieczarkami są bardzo mięciutkie i puszyste. W błyskawicznym tempie znikają ze stołu, a dzieci za nimi przepadają. Są idealną przystawką do czerwonego barszczu. [embed]https://youtu.be(...)około 30 dużych sztuk): 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 250 g pieczarek 20 g suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Ponadto: kminek, mak lub sezam do posypania
e-PrzepisyKulinarneKurczak w sosie pomidorowym i placki z kaszy jaglanej z kapustą kiszoną. Cudowne połączenie. Placki można zjeść bez dodatków, z sosem, bez sosu, na obiad i na kolację. Wyszły rewelacyjnie. Dodatek garam masala sprawdził się wręcz idealnie. Polecam z całego sera, na zdrowie :) Placki, ok. 8-9 sztuk 2-3 łyżki kaszy jaglanej lub ok. 1/2-2/3 szklanki ugotowanej(...)kapusty kiszonej, dobrze odciśniętej 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 jajko przyprawy: sól, garam masala olej kokosowy do smażenia Kaszę gotujemy, dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko – mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i skrobię – dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, by masa się związała. W dłoniach formujemy kulki, lekko spłaszczamy dłonią. Smażymy na oleju kokosowym
KucharzycaZamiast klasycznego bigosu na świąteczny stół polecam kapustę z grochem i wędzonym boczkiem. Jest równie pyszna. Taką kapustę można też szybko przygotować z resztek wigilijnej kapusty z grochem , wystarczy dodać tylko podsmażony boczek z cebulką. składniki: ok 1,2 kg odciśniętej kiszonej kapusty 500 g grochu połówki 2 duże cebule 800 g wędzonego booczku 2 listki laurowe 3-4 ziarenka(...)ziela angielskiego 2-3 łyżki majeranku woda Kapustę kiszoną posiekać drobniej i przełożyć do garnka. Dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Jeśli mamy boczek ze skróką to odkroić skórkę i także włozyć do kapusty aby podczas gotowania oddała swój smak. Całość zalać wodą aby przykryło kapustę i gotować do miękkości. W drugim garnku ugotować groch. Zalać wodą trochę ponad poziom
Monia miesza i gotujeZasmażana kiszona kapusta to doskonały dodatek do pysznego, polskiego obiadu. Najlepiej smakuje ze schabowym , z żeberkami , z karkówką … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Zasmażana kiszona kapusta</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerŁazanki można przygotować ze słodką kapustą lub kiszoną oraz grzybami leśnymi albo pieczarkami. Ja przygotowałam je z kapustą kiszoną i pieczarkami, wyszły bardzo smaczne, polecam państwu przepis. SKŁADNIKI : 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka jarzynki 250 g makaronu-łazanki 500 g pieczarek 1 duża cebula olej do podsmażenia sól, pieprz, magi do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolitakie dni nie tęsknię za letnimi chłodnikami, a raczej myślę o grochówce i barszczu ukraińskim . Kolejną zupą, którą często robię jesienią, jest kapuśniak z zasmażanej na patelni kiszonej kapusty. Składniki (na duży garnek): 1 pęczek włoszczyzny 600 g kiszonej kapusty 400 g żeberek 50 g słoniny 200 g wędzonego boczku 4 ziemniaki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego
W SMAK