kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:91/414)

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 184

taką pyszną buraczaną zupę ze zdrowymi, pełnoziarnistymi uszkami. Od siebie dodam, że bardzo polecam użycie sugerowanej w przepisie mąki orkiszowej, wychodzą naprawdę przepyszne! Dla maluchów proponuję farsz z samą kapustą kiszoną, jest mniej aromatyczny niż ten grzybowy, ale również smakowity. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami (ok. 3 litry, ok. 30-40 uszek) 200 g zupy: Energia – 49 kcal, Białko(...)oleju/oliwy szczypta soli Na farsz: 50 g suszonych grzybów 100g grzybów leśnych mrożonych 1 sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 216

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Oprószone aromatycznym kminkiem. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej; 6 łyżek oleju; 3/4 szklanki letniego mleka; 3/4 szklanki letniej wody; 100 g świeżych drożdży; 1 czubata łyżeczka soli. Farsz(...)kiszonej kapusty; 100 g suszonych grzybów; 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym; 3 średnie cebule; 1 liść laurowy; Sól; Pieprz; 2 łyżki oleju. Dodatkowo: 1 roztrzepane widelcem jajo; Kminek do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: Grzyby umyć pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła grzyby) i odstawić do namoczenia na kilka godzin (u mnie cała noc). Kapustę odcisnąć

Gospodyni Miejska
Łopatka pieczona w kapuście 209

Przepis na smaczny obiad – wieprzowina zapiekanka z kapustą kiszoną i ziemniakami. Składniki: 4 plastry łopatki wieprzowej (albo karkówki czy szynki) 500 g kapusty kiszonek 2 średnie marchewki 7-8 średnich ziemniaków łyżka majeranku 100 g koncentratu pomidorowego pieprz, sól, papryka ostra olej do smażenia Przygotowanie Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kapustę kiszoną

e-PrzepisyKulinarne
Wegetariańska kapusta zasmażana 80

kapusta zasmażana .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna, aromatyczna kapusta idealna do farszu lub jako dodatek do obiadu. Course Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby, kiszona kapusta Prep Time 15 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 45 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 500 g kiszonej kapusty 1 średnia cebula 8 sztuk suszonych śliwek najlepiej

SprawdzonaKuchnia.pl
Kwaśnica 163

się powtórzyć tego smaku dokładnie, ale myślę, że moja wersja kwaśnicy jest bardzo zbliżona. Uwielbiam ten smak, więc podzielę się z Wami moją wersją. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty (przepis na domową kapustę znajdziesz tutaj ) 1 wędzona noga z kurczaka 20 dkg żeberek paski lub kawałek trójkąta 2 marchewki 2-3 kartofle pokrojone w kostkę sól, pieprz (ewentualnie jarzynka) kilka(...)jarzynowej, kartofle i wędzoną nogę. Można dodać kilka grzybków do smaku. Gotuję kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmuję mięso i odstawiam do ostygnięcia. Do wywaru dodaję pokrojoną kapustę kiszoną. Do smaku można dodać kwasu z kapusty. Gotuję do miękkości. Następnie mięso obieram z żeberek i nogi wędzonej i kroję na kawałki. Dodaję do kwaśnicy. Smacznego Będę wdzięczna

tojestpyszne.blogspot.com
Bigos mojej mamy 413

najlepszy jest bigos jak się go dusi i podlewa winem przez kilka dni! Moja mama nie dodawała wina do bigosu. Śliwki i owoce jałowca też pomijała. Podstawą bigosu była kapusta kiszona, płukana i drobno krojona. Nie dodawała białej, świeżej kapusty. Gotowanie bigosu w mojej rodzinnej kuchni co prawda nie trwało kilku dni, ale na drugi dzień zawsze bigos był jeszcze(...)mogła go zabrać ze sobą na studia i mieć zagrychę pod akademikowe imprezy ;) A tak o przygotowaniu i spożywaniu bigosu rzecze kuchnia staropolska: SKŁADNIKI: Duuuuuużo tego wychodzi ;) 2 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki) 500 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych

W kuchni Katie
Surówka z marchewki, pora , ogórka i kapusty kiszonej 175

Zostało mi trochę kapusty kiszonej, ale było za mało na surówkę do obiadu, więc dodałam jeszcze trochę innych warzyw i tak oto powstała pyszna suróweczka. 30 dkg kiszonej kapusty 1 -2 marchewki 1/2 ogórka zielonego por sól, cukier, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy  Kapustę odcisnąć z soku i pokroić  na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i zetrzeć

Moje domowe kucharzenie
Schab faszerowany kapustą i grzybami 62

się z Wami przepisem na schab faszerowany pieczarkami i kapustą kiszoną. Trochę inna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Schab faszerowany kapustą i grzybami Składniki 4 kotlety schabowe 500 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 czubata łyżeczka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 jajko bułka tarta olej

To co lubię - gotuję i polecam
Zasmażana kapusta kiszona 10341

Zasmażana kapusta kiszona, idealna jako dodatek do kopytek, klusek śląskich, schabowego,... Składniki: 700 g kapusty kiszonej 2 średnie cebule olej 2 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz szczypta mielonego kminku szczypta mielonych liści laurowych szczypta mielonego ziela angielskiego Wykonanie: Kapustę siekamy, aby była drobniejsza i jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy wodą. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości

Smak mojego domu
Domowa, kiszona kapusta 94

Domowa, kiszona kapusta to porcja zdrowia, którą powinniśmy przyjmować jak najczęściej. Kiszonki zawierają mnóstwo witamin (z grupy B oraz A, … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Domowa, <span>kiszona kapusta</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 180

Świetne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz prawie kompletną ucztę. I w tym tłustym, choć niezbyt lekkostrawnym kawałku mięsa możn znaleźć pozytywne i nawet zdrowotne aspekty. Gruba skóra i mięso golonki to bogactwo kolagenu i elastyny, które mają korzystny wpływ na nasze(...)miejscowego rzeźnika. Do przygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki: 4 przednie golonki 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażenia 2-3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz papryka czerwona w proszku 3 szklanki bulionu warzywnego (wody) lub pół na pół z cydrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wege bigos z ciecierzycą 168

Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 1 kg pomidorów malinowych - 0,5 kg ciecierzycy - 3 cebule - 4 ząbki czosnku - czarny pieprz - majeranek około 2-3 łyżek - 1 łyżeczka pasty z kurkumy  przepis na pastę znajdziesz tu - 2 łyżki masła - opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Ciecierzycę namoczoną przez noc w wodzie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną(...)innych potencjalnie niebezpiecznych substancji.  Do pomidorów dodajemy poszatkowane cebule, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, kurkumę, doprawiamy czarnym pieprzem. Sos dusimy na małym ogniu około 40 minut. Ugotowaną kapustę i ciecierzycę przecedzamy. Do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem, wkładamy kapustę i ciecierzycę, wlewamy sos. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy masło i koncentrat

Szkrab Je Sam
Piątek: Bigos z dorszem Karola Okrasy 133

kuchni występuje ciekawe danie rybne o nazwie Pfannfisch: ryba zapiekana z ziemniakami i siekaną kapustą włoską. Być może była to inspiracja dla Karola Okrasy, żeby zapiec rybę, ale w kiszonej kapuście, bez ziemniaków. Niezależnie skąd czerpał wzorce, danie wyszło mu świetnie. Ryba, konkretnie dorsz, choć może być każda morska ryba o zwartym mięsie, najpierw jest obsamżana na patelni, potem przykryta(...)Jest przy tym bardzo lekkie, gdyż nie zawiera tłuszczu, nie licząc minimalnej ilości oleju, a to właśnie tłuste dodatki sprawiają, że kapusta uchodzi za danie ciężkostrawne. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 500 g dorsza (bez skóry) 1 mała cebula 2 łyżki suszonych żurawin 1 łyżeczka miodu 2 łyżki mąki 1 łyżka skórki z cytryny 3 łyżki oleju Sól i pieprz

Niedzielny kucharz
Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami 150

Bożego Narodzenia nie ma bez pasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. I nie, nie pieczarkami, tylko prawdziwymi grzybami leśnymi. I z zapachem gotowanej kiszonej kapusty i gotowanych suszonych grzybów i na zupę grzybową i na farsz, kojarzy mi się zapachowo Boże Narodzenie. paszteciki z kapustą i grzybami Tak jak kiedyś wam pisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój tata(...)czasu na gorący okres przedświąteczny. Print Recipe Paszteciki drożdżowo-kruche z kapustą i grzybami Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami, idealne do barszczu.  Keyword: barszcz, boże narodzenie, grzyby, kapusta kiszona, wigilia Ingredients 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 180 g masła 50 g smalcu 1 jajko 5 g świeżych drożdży 75 ml mleka 2 łyżki oleju 1 szczypta

Mieszam w Garnku
Schab pieczony w kapuście kiszonej z pieczarkami 176

Składniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy(...)obydwu stron na złoty kolor (smażymy szybko na dużym ogniu). Odkładamy kotlety na talerz a na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki pokrojone w plastry.  Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i razem z zielem angielskim i listkami laurowymi dodajemy do smażącej się cebuli i pieczarek. Mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwą kapusty, na nią układamy

Qchnia po prostu