kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:82/414)

Nadziewana karkówka pieczona w kapuście 5046

karkówka pieczona w kapuście Pyszny obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Mięso z karkówki nafaszerowane cebulą, wędzonym boczkiem oraz papryką i pieczone na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Do tak przygotowanego obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które zrobimy w piekarniku, razem z mięsem     Składniki: ok. 1,3 kg karkówki(...)cebula 10dkg wędzonego boczku kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki 500g kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól (1 łyżeczka), pieprz (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżka)     *** Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać w całości) *** *** Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Cebulę oraz boczek kroimy

Blog z Apetytem
Szynka duszona w kapuście kiszonej 90

Dziś na obiad zrobiłam szynkę wieprzową duszoną w kawałkach w kapuście kiszonej z warzywami. Jest to danie jednogarnkowe, trochę a'la bigos, ale krócej duszone i z dodatkiem marchewki, pietruszki, pora i cebuli. Dodatkowo dodałam koncentrat pomidorowy, czosnek, trochę ziół prowansalskich i na koniec serek topiony. Mieszanka z pozoru wybuchowa, ale bardzo smaczna. Takie danie super rozgrzewa w chłodne(...)jest fajną odmianą od tradycyjnych potraw. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,3kg szynki wieprzowej 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek pora 2 cebule 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki

Waniliowe Improwizacje
FUCZKI + SOS ŚMIETANOWY Z PIECZARKAMI 60

pochodzącej z Kujaw zarówno i danie i nazwa długo, długo była abstrakcją 😉 Ale po kolejnym zetknięciu się z przepisem na fuczki  wiedziałam, że przyjdzie na nie czas 😀 Uwielbiam kiszoną kapustę, uwielbiam proste jedzenie, szybkie przepisy, więc przypuszczałam, że i to danie trafi w moje kubki smakowe. No i wcale się nie myliłam! Nie będę rozpisywała się tutaj o genezie(...)tych pysznych placków. Od tego jest "wujek google" 😉 Wspomnę tylko, że fuczki to placki z kiszonej kapusty (w niektórych regionach z lekko obgotowanej, w innych z surowej). Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych.  Danie proste, tanie, szybkie, i wierzcie mi na słowo baaardzo smaczne. Możemy je zajadać z czym tylko nasza dusza (a raczej kubki smakowe) zapragnie. Ja zaserwowałam

Walijskie Pichcenie
Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka 42

mięsie drobiowym, ale jej główne składniki to warzywa: buraczki ćwikłowe, ziemniaki, marchewka, pietruszka i fasola. Suszone grzyby dodane do zupy wzbogacają nie tylko jej smak, ale i kolor. Kiszona kapusta, mimo że gotowana osobno, lekko zakwasza zupę – stąd też nazwa dania, kwas. Dodatkowo zupę można dokwasić octem. Aby jednak smaki były zrównoważone, kwas zabiela się na koniec śmietaną. Ta syta(...)podkarpacka Składniki: 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 1 podudzie kurczaka kilka suszonych grzybów (namoczonych wcześniej i pokrojonych w paseczki) pół szklanki fasoli Jaś 300 g kapusty kiszonej 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 4 łyżki śmietany 1 łyżka octu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz, pieprz ziołowy natka pietruszki Fasolę Jaś dzień wcześniej zalewamy wodą. Następnego dnia

Trzeci talerz
Wolno duszone żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą z boczkiem 134

wcześniej obiecany przepis na żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemnaków, o których wspominałam w przepisie Tłuczone ziemniaki z podduszoną kiszona kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami- Stamppot. Do żeberek nie dodawałam zbyt wielu składników w postaci warzyw itp, gdyż zrobiłam je do dość bogatych w składniki Tłuczonych ziemniaków z podduszoną kiszoną kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami . To holenderski(...)potrzeby trzeba ją uzupełnić dolewając nieco gorącej wody. Gdy mięso jest gotowe sprawdzić czy nie trzeba dosolic lub dopieprzyć. Podawać w saganaku lub misie w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami. Do tego np. ciemne mocne piwko :) Męska sprawa

Sztuka gotowania w/g Samiry
kapuśniak z kaszą i białą kiełbasą... 136

Składniki: woda 4 litry, kapusta kiszona 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, kasza jęczmienna 3/4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, kiełbasa biała surowa 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek w 2 litrach wody ugotować do miękkości kiszoną kapustę, w pozostałej wodzie ugotować pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, kaszę jęczmienną średnią, dodać białą kiełbasę(...)mniejszym ogniu gotować z 25 minut wlać do wywaru z kiełbasą ugotowaną kiszoną kapustę, dodać kucharka, paprykę, pieprz, gotwać z 10 minut wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać kapuśniak z kiełbasą i pieczywem - zupa jest rozgrzewająca, sycąca zwłaszcza na chłodne dni............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ KISZONĄ KAPUSTĄ GRZYBAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 154

spróbowaniu wędzonego pasztetu z kaszą jaglaną, grzybami leśnymi, kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami    nie zjecie już nigdy innego, a tym bardziej mięsnego pasztetu. Rewelacja! Wilgotny i cudownie pachnący. Połączenie tylu składników dało niesamowity smak. Z pewnością zaskoczycie najbliższych jak i zapewne siebie samych. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 g kiszonej kapusty garść suszonych leśnych grzybów 2 cebule(...)suszone grzyby. Odcisnęłam je i dodałam do cebuli wraz z papryczką chilli. Wrzuciłam też pokrojone wędzone śliwki. Wsypałam przyprawy: sól, pieprz, kminek, cukier i wędzoną papryczkę. Następny składnik to kiszona kapusta. Ona również powędrowała do garnka. Kolej na suszone pomidory. Najlepiej domowe i własnoręcznie zrobione. Wszystko zalałam przecierem pomidorowym. Gdy wszystko się podsmażyło i zmiękło zblendowałam składniki na gładką masę

potrawyregionalne
Pełnoziarnisty kulebiak z kapustą i pieczarkami na Święta 57

mleka  opakowanie suchych drożdży  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  30 ml oleju rzepakowego  Farsz i dodatki: 1 łyżka oleju rzepakowego  500 g kapusty kiszonej  1 marchew  300 g pieczarek  1 cebula  1 ząbek czosnku  500 ml bulionu  1 liść laurowy  1 łyżeczka lubczyku  szczypta soli(...)gładkie i jednolite ciasto około 6-8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.  W tym czasie przygotuj farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Kapustę kiszoną odcedź z płynu i przelej wodą. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż cebulę, czosnek i marchew przez kilka minut. Następnie

Mango Papaja
Pełnoziarniste paszteciki z kapustą i grzybami 63

mleka  opakowanie suchych drożdży  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  30 ml oleju rzepakowego  Farsz i dodatki: 1 łyżka oleju rzepakowego  500 g kapusty kiszonej  1 marchew  300 g pieczarek  1 cebula  1 ząbek czosnku  500 ml bulionu  1 liść laurowy  1 łyżeczka lubczyku  szczypta soli(...)gładkie i jednolite ciasto około 6-8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.  W tym czasie przygotuj farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Kapustę kiszoną odcedź z płynu i przelej wodą. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż cebulę, czosnek i marchew przez kilka minut. Następnie

Mango Papaja
Łazanki z kiełbasą i kapustą 141

mąż targnął się na nią wieczorem na kolację ;-) Duża porcja dla 4-6 osób. SKŁADNIKI 4 kiełbasy Morlińskie z szynki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 550 g kiszonej kapusty 200 g kwaśnej śmietany 18% 500 g makaronu łazanki sól, pieprz, majeranek WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasy również pokroić w kostkę. Do głębokiej patelni wlać olej(...)momentu, aż całość ładnie się przypiecze. Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego według instrukcji na opakowaniu. Odcedzony z wody dodać do kiełbasy i wymieszać. Kiszoną kapustę dobrze odcisnąć, posiekać, przełożyć do garnka i zalać wodą. Włączyć palnik i gotować do miękkości. Miękką kapustę odcedzić z wody, dodać do niej śmietanę i majeranek, po czym przełożyć

Passions hobbies life
Szare kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulką 187

boczkiem i cebulką Wielkopolskie, tradycyjne kluski kładzione, przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i soli. Podajemy je z podsmażonym boczkiem i cebulką, często z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty. Palce lizać!     Składniki: ok 1 kg ziemniaków ok 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli ok 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula Dodatkowo: 1 łyżeczka(...)soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek gotowana kiszona kapusta – jako dodatek do klusek       *** Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego *** *** Starte ziemniaki przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu *** *** Odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski *** *** Sok, który

Blog z Apetytem
Surówka z kapusty kiszonej – naturalna bomba witaminowa 164

Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminy C. Naturalne kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Ta surówka jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna i prosta w przygotowaniu. Kupując kapustę trzeba zwrócić uwagę, by była ona kiszona a nie kwaszona (z dodatkiem octu). 300 g kapusty kiszonej (może być z marchewką) 2 łyżki oleju 1 małe jabłko

Dieta bez mleka
Kwaśnica 152

Składniki: 300 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 700 g kiszonej kapusty 3 listki laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego 1 duża cebula 3 ziemniaki ewent. marchew łyżeczka suszonego majeranku sól i pieprz  Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować pod przykryciem(...)miękkości mięsa. Żeberka wyciągnąć z wywaru, przestudzić i oddzielić mięso od kości. 2. Kiszoną kapustę w miarę potrzeby poszatkować. Przełożyć do garnka ( wraz z sokiem ), zalać zimną wodą do przykrycia i ugotować do miękkości. 3. Boczek pokroić w drobne paski i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić

Atlas Smaków
Kwaśnica jak z Podhala 171

mnie zaskoczeniem, ale powiem Wam że to był ten sekretny składnik i po jego dodaniu zupa nabiera niesamowitego smaku! Polecam! Składniki: - 500 g żeberek, mogą być wieprzowe - kiszona kapusta wraz z sokiem - 400 g wędzonego boczku - 2 marchewki - 1 cebula - sól, pieprz - koper włoski (przyprawa) - ewentualnie 5-6 ziarenek kminku Do garnka wlewamy wodę, wkładamy wszystkie składniki oprócz kiszonej kapusty(...)mięso musi się ugotować i być miękkie, dodajemy kapustę kiszona w raz z sokiem. Gotujemy do miękkości. Szczerze polecam

SMYKWKUCHNI