Zostało mi trochę gotowanego mięsa więc żeby się nie zmarnowało zrobiłam paszteciki. Razem z mięsem zmieliłam ugotowane warzywa-marchewkę i cebulę. Do farszu dorzuciłam też kwaśną kiszoną kapustę aby był bardziej wyraźniejszy w smaku. Paszteciki dobrze smakują same lub jako dodatek do czerwonego barszczyku. składniki: farsz 500 g ugotowanego mięsa drobiowego, w tym dwie małe marchewki i cebula(...)odciśniętej kiszonej kapusty sól, pieprz ciasto 400 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 2-3 łyżki śmietany 18 % w temperaturze pokojowej 150 g zimnego masła 2 jajka 1 żótko 1/2 łyżeczki soli duża szczypta cukru oraz białko do posmarowania czarnuszka Mięso drobiowe razem z warzywami zmiksować na pastę, ja zrobiłam to w rozdrabniaczu. Kiszoną kapustę drobno posiekać
Monia miesza i gotujeDzisiaj mam dla Was surówkę z kapusty kiszonej. Miałam napisać przepis na ciasto, które upiekłam, ale przyznam się szczerze, że już mi się dzisiaj nie chce. Chyba dzisiaj zawitał do mnie leniuszek i wygrał. Hi HI czasami tak bywa. Jeśli nie macie pomysłu na surówkę do obiadu to możecie zajrzeć tutaj . Troszkę się tam ich zebrało. Składniki 500 g kapusty(...)pietruszki Cebulę drobno posiekać, marchewkę i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać z kapustą i pozostałymi składnikami. Mi smakuje najbardziej, kiedy jest lekko schłodzona surówka z kapusty kiszonej
O kuchni z uczuciempachnie górami. Taka lubelska kwaśnica :) O przepis wypytywałam wielokrotnie w karczmie, w której się stołowałam. Chciałam zrobić ją tak, jak serwowali tam na miejscu. Składniki: * 1/2 kg kapusty kiszonej * ok. 70 dkg wędzonych żeberek * 30 - 40 dkg surowych żeberek * ok. 20 dkg boczku wędzonego * ziemniaki * liście laurowe, ziele angielskie * 4 ząbki czosnku * kminek * sól i pieprz czarny Kapustę(...)dosypałam odrobinę soli. W między czasie ugotowałam obrane ziemniaki i usmażyłam pokrojony w kostkę boczek. Kiedy mięso było już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i w to miejsce włożyłam kapustę kiszoną. Gotowałam do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawiłam do smaku solą i kminkiem i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Włożyłam wyciągnięte wcześniej żeberka i chwilkę jeszcze trzymałam na ogniu
Pieprzyć z Fantazjąjuż nie pachnie już tak górami. O przepis wypytywałam wielokrotnie w karczmie, w której się stołowałam. Chciałam zrobić ją tak, jak serwowali mieszkańcy. Składniki: * 1/2 kg kapusty kiszonej * ok. 70 dkg wędzonych żeberek * 30 – 40 dkg surowych żeberek * ok. 20 dkg boczku wędzonego * ziemniaki * liście laurowe, ziele angielskie * 4 ząbki czosnku * kminek * sól i pieprz czarny Kapustę(...)ziemniaki w całości bez skórki i usmażyłam pokrojony w kostkę boczek na patelni. Kiedy mięso było już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i w to miejsce włożyłam kapustę kiszoną. Gotowałam do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawiłam do smaku solą, kminkiem i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Włożyłam do garnka wyciągnięte wcześniej żeberka i chwilkę jeszcze trzymałam
Pieprzyć z Fantazjąnajbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 papryka czereśniowa tzw. czuszka (można zastąpić papryczką chili(...)podsmażyć na ostrym ogniu pokrojone w niedużą kostkę mięso. Kiedy mięso mocno się zrumieni przełożyć je do większego garnka, dodać podsmażoną cebulę, pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać najpierw wodą). Całość uzupełnić wodą lub bulionem, tak aby wszystkie składniki były zakryte. Gotować, do czasu, aż mięso będzie miękkie (w zależności od rodzaju
Cztery Fajerynajbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 papryka czereśniowa tzw. czuszka (można zastąpić papryczką chili(...)podsmażyć na ostrym ogniu pokrojone w niedużą kostkę mięso. Kiedy mięso mocno się zrumieni przełożyć je do większego garnka, dodać podsmażoną cebulę, pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać najpierw wodą). Całość uzupełnić wodą lub bulionem, tak aby wszystkie składniki były zakryte. Gotować, do czasu, aż mięso będzie miękkie (w zależności od rodzaju
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z aromatyczną kiszoną kapustą i świetnie doprawionymi mięsem z wyrazistymi dodatkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego z ziemniakami, mięsem i surówką w roli głównej. Składniki: 850g ziemniaków 1/2 szklanka mleka 1 łyżka masła 500g kiszonej kapusty 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 450g mięsa mielonego z łopatki 100ml bulionu drobiowego 100g(...)Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mleko, masło, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Kiszoną kapustę pokroić, dodać kminek, podsmażyć na oleju i doprawić solą i pieprzem. 3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju
Szalona Kuchnia Ewelinydodatkiem oliwy, po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągamy łyżką cedzakową, można delikatnie przelać wodą. Składnik na farsz: litrowy słoik kapusty kiszonej lub pół główki świeżej kapusty listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cebula oliwa z oliwek suszone grzyby bułka tarta Grzyby wcześniej dobrze jest namoczyć przez kilka godzin(...)grzybami. Świeżą kapustę odcedzamy, szatkujemy razem z grzybami. Na patelni blanszujemy cebulę, dokładamy kapustę i chwilę smażymy, dodajemy pieprzu i soli, jeśli jest potrzeba zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Kiszoną kapustę szatkujemy tak samo jak grzyby przed gotowaniem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości, studzimy i nadziewamy pierogi. Pierogi można okrasić cebulą podsmażoną na oliwie
Apetyczna babeczkaplacki są według pomysłu Piotra Kucharskiego. I choć smażyłam już placki kresowe zwane fuczkami z kapustą kiszoną(...)smakują zupełnie inaczej. Są pyszne, mają mięciutkie wnętrze i chrupiące, mega chrupiące brzegi i są idealną opcją aby przemycić kapustę kiszoną dzieciom, za którą nie wszystkie przepadają a placki będą zajadać na pewno. Polecam gorąco. Placki z kiszoną kapustą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: kasza jęczmienna drobna 1 szklanka, kasza pęczak 1 szklanka, ziemniaki 7 sztuk, warzywa mrożone mieszanka węgierska 1 opakowanie, woda 3 litry, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, kiszona kapusta 70 dag, woda 1 litr, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, słonina wędzona 20 dag, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek Warzywa(...)mrożone mieszanka węgierska wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, wsypać kaszę jęczmienną pęczak i drobną, gotować z 20 minut. Kiszoną kapustę ugotować osobno w szybkowarze z zielem angielskim, liściem laurowym, po zasyczeniu pary gotować 20 minut. Do warzyw i kaszy wlać ugotowaną kapustę, dodać przyprawy. Wędzoną słoninę pokroić i usmażyć razem z cebulą, wsypać mąkę
W Mojej Kuchni LubięNawet się nie spodziewałam, że zwykłe składniki takie jak: ziemniaki, kiszona kapusta, jabłko, kminek i wędzony twaróg mogą stworzyć razem wspaniały smak. ziemniaki 1 kg kapusta kiszona 250 gram jabłko kwaśne 1 sztuka twaróg wędzony 1 opakowanie jogurt naturalny 150 ml jaja 2 sztuki kminek 1 łyżeczka mleko 3,2% 1/2 szklanki ziele angielskie 3 ziarenka liść laurowy(...)Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, pokrój w 3 mm plasterki, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 8 minut. Odcedź. Odstaw od ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oleju, dodaj wypłukaną kapustę kiszoną, Dadaj liście, ziele i kminek. Duś mieszając kilka minut. Odstaw. Jabłko obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Rozłóż w nim połowę ziemniaków
AZgotuj!Zupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty Składniki: Suszone podgrzybki, borowiki – 120g Woda do namoczenia grzybów – około 500ml Seler – ½ korzenia Pietruszka – 2 korzenie Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 2 sztuki Czerwona soczewica – 4 łyżki Zakwas z kiszonej kapusty – 600ml Czosnek – 2 ząbki Suszony majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Śmietana 12% - 3 łyżki Koperek Masło – 2 łyżki Wykonanie: Suszone grzyby(...)dodać do wywaru z grzybów i gotować na małym ogniu. Do zupy dodać soczewicę, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa zmięknąć dodać pokrojone grzyby, majeranek i zakwas z kiszonej kapusty. Całość gotować jeszcze przez 5-10 minut, a następnie zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać wszystko posiekanym koperkiem. Normal 0 21 false false false
Kuchnia Bon AppetitOsobiście jestem fanką wszystkich naleśników, pierogów, klusek itp. Również kocham kiszoną kapustę i grzybki , tak więc uszka z barszczem mogłabym jeść kilogramami ;))) Składniki na ciasto (ok. 50-60 uszek): 1/2 kg mąki 1 jajko szczypta soli letnia woda Składniki na farsz: kapusta kiszona ok. 300g 100g pieczarek cebula olej sól, pieprz Wykonanie: Mąkę przesiać, zrobić dołek i wbić całe jajko(...)dodać sól, odrobinę wody i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dolać troszkę wody. Odstawić ciasto na chwilę. Grzyby wraz z kapustą kiszoną oraz cebulą zmielić maszynką do mielenia mięsa. Dodać szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć przez chwilę. Następnie wałkujemy ciasto, które możemy podzielić sobie na mniejsze porcje. Wykrawamy szklanką kółka,nakładamy farsz i lepimy uszka. Wrzucać partiami
Olcia gotuje!Jakie było moje zdziwienie gdy usłyszałem… Moja babcia też robiła w piekarniku… Ale, bo zawsze jest, jakie 😊 powinno być więcej czosnku i majeranku 😊 Wymyśliłem sobie do tego kiszoną kapustę z bekonem i suszonymi pomidorami. Lenka i moje domowe Jury stwierdziło… Rewelacja 😊 Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, zapraszam na Placki ziemniaczane Zemiakové Placky i życzę(...)Jajko – 2 sztuki Mąka – 50-70 gram Czosnek – 5 ząbków Majeranek suszony – 5 łyżeczek Sól – do smaku Pieprz świeżo zmielony – do smaku Dodatek ⤵️ Kapusta kiszona – 700 gram Suszone pomidory – 100 gram Bekon w kostkach – 400 gram Sól – do smaku Pieprz świeżo zmielony – do smaku Z pewnością składniki są już
RafalCook