kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:75/414)

Wigilijne babeczki z kapustą i grzybami. 74

Wigilijne babeczki z kapustą i grzybami. Kapusta to prawdziwy skarb wśród warzyw, powszechnie jest niedoceniana – wielka szkoda. Dobrze, że w okresie Świąt Bożego Narodzenia wykorzystujemy ją do przygotowania pysznych dań . Zamiast tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami możemy podać pyszne babeczki z ciasta francuskiego wypełnione pysznym farszem z kapusty i suszonych grzybów . Babeczki są dość łatwe do zrobienia i doskonale(...)kiszonej kapusty – 1 marchewka – 150 g suszonych grzybów – 1 cebula – olej do smażenina – woda po moczeniu grzybów – sól, pieprz – 3 listki laurowe – 3 opakowanie ciasta francuskiego Grzyby namaczamy w wodzie i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Nie odlewajmy wodę po moczeniu grzybów. Kapustę kiszoną odciskamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą jeśli jest

Zdrowy Styl Joanny
Ł... Łazanki! 229

Łazanki do danie dla wszystkich miłośników kapusty kiszonej oraz jej połączenia z makaronem. Nie wszyscy wiedzą, ale nazwa dania pochodzi od... nazwy makaronu, z którego jest przyrządzane. To nic innego jak pocięcie przeschniętych płatów makaronu na paski, a docelowo na kwadraciki. Ci, którzy śledzą mojego bloga wiedzą, że uwielbiam dania, które można do woli modyfikować. Tak samo jest(...)pieczarki, boczek, mięso mielone... tym razem jednak pozostanę wierna recepturze mamy i podam je tak, jak jadałam w domu, a więc z kiełbasą i cebulą podsmażoną na smalcu oraz kapustą kiszoną. Składniki: 1/2 opakowania makaronu ("łazankowego ;)) 2 kiełbasy 1 duża cebula 2 łyżki smalcu (ja użyłam tego ze skwarkami cebuli oraz boczkiem, mniam!) 250g kapusty kiszonej szczypta pieprzu *pamiętajcie: wszystkie

Kitchens Alphabet
Schab z kapustą kiszoną 102

przez gardło... i nawet smakuje. Nawet bardzo!  I mała podpowiedź dla Was... im więcej kapuchy tym lepiej :) Składniki: 4 plastry schabu bez kości 1/2 cebuli 250 g kapusty kiszonej 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Olej rzepakowy Sól  Pieprz czarny Przygotowanie: Schab rozbijamy tłuczkiem. Patelnię nagrzewamy z olejem rzepakowym (2-3 łyżki). Smażymy schab doprawiony solą przez(...)minuty z obydwu stron. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, który został na patelni. Dodajemy kapustę kiszoną, liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy pieprzem i obsmażamy przez 3 minuty. Przykrywamy schab kapustą i pieczemy całość przez 10-15 minut

Czarnawisienka
Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka 59

gotowana kiszona kapusta nie była dodatkiem do mięs czy ziemniaków, tak jak dzisiaj. Zwykle podawano ją jako główny posiłek w ciągu ciężkiego dnia pracy. Z tego powodu do gotowanej kapusty dodawano różne składniki, by wzbogacić jej smak i treściwość. Mimo że były to proste składniki, danie dzięki temu było bogatsze i bardziej sycące. W Budomierzu do gotowanej kapusty dodawano suszone(...)Koło Gospodyń Wiejskich w Budomierzu. Znalazł się on w regionalnej publikacji pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”, wydanej przez Powiat Lubaczowski. Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 500 g ziemniaków 1 szklanka fasoli „Jaś” 5-6 suszonych grzybów 2 cebule 1 szklanka słodkiej śmietany 1 marchewka 1 pietruszka tłuszcz do smażenia sól, pieprz Dzień

Trzeci talerz
Surówka z kiszonej kapusty 378

Czas na zdrowe surówki Surówka z kiszonej kapusty w sam raz do dań z rybą Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 marchewki 2 małe cebule 2 łyżki oleju pieprz sól Wykonanie: Kapustę kiszoną wyciskamy w rękach pozbywając się nadmiaru wody. Siekamy nożem na mniejsze "kawałki". Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy olej

W Moim Magicznym Domu
Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym pod plastrami boczku 364

Zanim zabrałam się za robienie tej zapiekanki, pomysł umieszczenia w niej kapusty kiszonej wydał mi się mało obiecujący. Ale jakież było moje zdziwienie, kiedy spróbowałam ją pierwszy raz - rewelacja! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodałam coś od siebie, mam na myśli przyprawę zatar, którą tej zapiekance dodała jeszcze ciekawszego smaku.   Zatar to przyprawa arabska, składająca się z prażonego(...)sezamu, tymianku oraz sumaku. Wachlarz zastosowań jest ogromny! Całość ma charakterystyczny zapach oraz smak i wierzcie mi świetnie się komponuje z polskimi ziemniakami i kiszoną kapustą :) SKŁADNIKI ok. 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchew kilka plasterków wędzonego boczku 3-4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) czosnek  gałka muszkatołowa  cynamon kminek  papryka

Zofiana
Golonka w kapuście z szybkowaru 98

się w ekspresowym czasie a mięso w nim gotowane, szczególnie te twardsze rodzaje jak golonka czy żeberka wychodzą rewelacyjnie mięciutkie i soczyste. Dzisiaj przepis na golonkę wieprzowa gotowana w kapuście kiszonej z dodatkiem grzybków i śliwki suszonej. W sam raz na zimowy obiad. Danie sycące na długo, pożywne a przy tym tanie. Zapraszam też do przepisów na dania z szybkowaru(...)PRZEPIS GOLONKA W KAPUŚCIE Z SZYBKOWARU Składniki golonka w kapuście z szybkowaru: 2 golonki wieprzowe 1 kg kapusty kiszonej 1 cebula 50 g grzybków suszonych 50g śliwek suszonych 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 100 ml wina czerwonego sól pieprz olej Jak zrobić golonkę w kapuście z szybkowaru: Zaczynamy od cebuli, obieramy ja i kroimy w kosteczkę. Następnie cebulę

Dorota Smakuje
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką dodawaną na ciepło 81

naszym stole. Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a dodatek tartej marchewki dodatkowo wprowadza porcję witamin. Dodawania cebulki podsmażonej na ciepło nauczyłam się od Mamy. Składniki: 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 łyżki oleju szczypta cukru pieprz do smaku sól (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie (raz), by pozbyć się nadmiaru(...)podsmażamy na 2 łyżkach oleju, zeszkloną, ciepłą cebulę z olejem dodajemy do surówki. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą cukru. Można też solą (ja nie daję, bo kapusta kiszona jest dla mnie wystarczająco słona

Kolorowy Przepisownik
Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty 86

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty Składniki: Zakwas na żur Wędzone żeberko   - kawałek 5cm Włoszczyzna – 1 pęczek Sok z kiszonej kapusty – 1 szklanka Kiełbasa wiejska – 200g Jajka – 8-10 sztuk Woda – 1-2 szklanki Czosnek(...)kiełbasę. Gotować przez 1-2 h na małym ogniu, często mieszając (mąka z zakwasu przywiera do dna garna i się przypala). Pod koniec gotowania dodać do żuru sok z kiszonej kapusty i pokrojone w kostkę jajka (4 sztuki), ugotowaną marchewkę (opcjonalnie) i drobno posiekany czosnek. Całość doprawić do smaku. Żurek podawać z jajkami np. w upieczonych chlebkach

Kuchnia Bon Appetit
Kwasek - zupa z królika (wspomnienie z dzieciństwa) 239

związku z tym, że przygotowywałam pasztet z królika i  został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej kapusty gdyż jest to wariant zdrowszy :) Wkrótce na moim blogu dodam przepis na wspaniały(...)jedne z najzdrowszych dla nas. Ja mięsko kupiłam oczywiście od gospodarza. Składniki: mięso z 1 królika włoszczyzna na rosół 3 liście laurowe 2 ziela angielskie przypalona cebula sok z kiszonej kapusty około pół litra 6 - suszonych grzybków zasklepka z mąki ok. 100 ml śmietany 18% cukier, sól do smaku natka pietruszki Gotujemy królika, gdy woda się zagotuje i wypłyną szumowiny

Bon Appetit Małgorzaty
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi / Polish Pierogi with Cabbage 88

podczas wałkowania. W ten sposób mamy mniejsze prawdopodobieństwo użycia zbyt dużej ilości mąki, co skutkuje twardymi pierogami. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami powinien być wyrazisty, dobrze doprawiony (nie żałujemy pieprzu), najlepiej z użyciem domowej kapusty kiszonej. Pamiętajcie, by bardzo dobrze odsączyć go z nadmiaru płynu, a następnie drobno posiekać - ja zawsze używam do tego celu robota kuchennego, który(...)Pamiętając o kilku zasadach, można przygotować idealne pierogi z kapustą i grzybami - bez stresu i dużego wysiłku. Polecam, smacznego :)  Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi, przepis: ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki soli, gorąca woda (ok. 1 i 1/3 szklanki) farsz na pierogi: 500 g kiszonej kapusty, ok. 40 g suszonych grzybów (namoczonych w wodzie

Lekcje w kuchni
Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami 92

naszej kuchni królują tego lata kasze i warzywa. Przedstawiam Wam dzisiejszy obiad. Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami - papryką, cukinią, bobem i kukurydzą w sosie pomidorowym... Kiszona kapusta, której użyłam była tak miękka, że nie musiałam jej gotować. Widocznie została ukiszona bardzo młoda. Poza sezonem placuszki można podać z dowolnym sosem gulaszowym(...)Placuszki: 2 saszetki brązowego ryżu naturalnego po 100 g każda 200 g kapusty kiszonej (najlepiej młodej) 3 jajka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka ziół włoskich (do pizzy lub do spagetti) sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula, najlepiej młoda 3 ząbki czosnku 1 niewielka czerwona papryka 1 bardzo młoda cukinia

Czerwień i błękit
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i żurawiną 114

wigilijnym stole nie może również zabraknąć pysznej kapusty kiszonej z suszonymi podgrzybkami i żurawiną, która nadaje subtelnej słodyczy całości. Danie jest lekkie, smaczne i z pewnością będę przygotowywała je częściej niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów(...)pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Grzyby moczę przez noc w podanej ilości wody. Następnie gotuję

Mango Papaja
Gołąbki ziemniaczane. Niesamowicie smaczne, a porcja to mniej niż 5 zł na osobę. PRZEPIS 290

wychodzi za mniej niż 5 zł na osobę. Przepis na gołąbki ziemniaczane Składniki: Około 1,5 kg ziemniaków, 500 gramów wędzonego boczku, 3 duże cebule, średnia główka kapusty, 250 gramów kapusty kiszonej, olej, sól, pieprz. Jak zrobić gołąbki ziemniaczane? Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Boczek pokrój w drobną kostkę, przesmaż aż puści tłuszcz i zacznie się rumienić(...)około 12 dużych liści bez dziur. Pozostałą kapustę można zużyć na przykład do przygotowania zupy lub przygotować podwójną ilość farszu i wykonać więcej gołąbków. Ze sparzonych liści zetnij wierzchnią część nerwu, co ułatwi zawijanie. Na liście nakładaj farsz, zwijaj ciasno, po bokach robiąc zakładkę. Nałożony farsz przed zwinięciem w liścia kapusty. Kapustę kiszoną wymieszaj z 4 łyżkami oleju. Połowę wyłóż

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania