Święta więc przygotowałam tartę jako alternatywę dla tych, którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu lub zupy(...)masło, żółtka, jogurt, wsypać sól i mielony kminek oraz dodać puder z mielonych grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Farsz z kiszoną kapustą i grzybami i jabłkiem 750 gram kiszonej kapusty kilka kapeluszy prawdziwków olej rzepakowy sól i pieprz do smaku jabłko szara reneta cebula kminek cały 1/2 łyżeczki 2 liście laurowe
AZgotuj!Prosta, znana i bardzo smaczna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem startej marchewki i cebuli. Idealna do ryby Składniki: 600 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 średnia cebula 5 łyżek oleju rzepakowego około 1 łyżeczki cukru sól pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną lekko posiekać. Jeżeli jest zbyt kwaśna trzeba ją wcześniej opłukać. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę i drobno posiekaną
Oryginalny smakDoskonała potrawa, która może być smacznym urozmaiceniem codziennej kuchni i nie tylko. Kto lubi ziemniaki i kiszoną kapustę powinien spróbować tego pysznego dania. -- Potrzebujemy 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 cebule, 5 z. czosnku, pół kostki smalcu, sól, pieprz, paprykę ... opcjonalnie boczek lub jakąś wędzonkę. Kapustę odciskamy i kroimy, czosnek zgniatamy i siekamy, cebulę kroimy
chleba naszegokaszanki, 80 g kapusty kiszonej, 8 śliwek węgierek, miód pitny czwórniak GTS*, miód drahimski ChOG** - gryczany , gruba folia aluminiowa Kapustę kiszoną pokroić. Śliwki wypestkować, pokroić wzdłuż na szóstki. Na folii aluminiowej ułożyć kapustę kiszoną, na niej śliwki. Polać 2 łyżkami miodu pitnego, położyć kaszankę. Na kaszance położyć miód i polać miodem pitnym. Zawinąć folię w pakiecik, ułożyć
królestwo garówzakupów w osiedlowym sklepie. Jeśli przez przypadek kupicie zbyt kwaśną kapustę, możecie ją kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Pomysły na surówki i sałatki znajdziecie tutaj Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą, jabłkiem i natką z pietruszki Składniki: 1 mała czerwona cebula 200 g kiszonej kapusty 1/4 małego, słodkiego jabłka 1/4 pęczka natki z pietruszki 2 łyżki oliwy(...)oliwek Przygotowanie: Kapustę kiszoną kroimy i przekładamy do miski. Obraną cebulę siekamy razem z opłukaną i osuszoną natką z pietruszki, a jabłko bez skórki ścieramy na tarce na największych oczkach, przekładamy do kapusty. Dodajemy oliwę, mieszamy starannie
Moja smaczna kuchniaPotrawy z kiszoną kapustą idealnie pasują do świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej, oprócz postnej kapusty z grzybami, z takiej kapusty robimy bigos lub krokiety. U mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam(...)paszteciki nie musi wyrastać, więc znacznie przyspiesza to czas przygotowania.Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej, więc są znacznie zdrowsze niż te, robione z tradycyjnej mąki. Składniki farszu: 700 g kapusty kiszonej 2 średnie cebule 3 łyżki oleju 2 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru sól i świeżo mielony pieprz do smaku Kapustę wraz z liśćmi
Codzienna kuchnia niecodziennadoprawiona sola i pieprzem, a obtoczona jedynie w mące. Smażona miruna jest bardzo delikatna, ale najważniejszą jej zaletą jest smak, polecam. Do smażonej ryby obowiązkowo musi być surówka z kiszonej kapusty np. taka. lub tradycyjna surówka z kiszonej kapusty . Do doprawienia ryb przeważnie wykorzystuję sól i pieprz. Raz w życiu kupiłam przyprawę do ryb i potrawa z ryby była(...)zrumieniona na złoto. Przekładamy usmażone kawałki ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Dodatkowo posypujemy każdy kawałek ryby pieprzem cytrynowym i podajemy rybę z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami. Wy możecie ją podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego! The post Ryba smażona z patelni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest bardzo delikatna, ale najważniejszą jej zaletą jest smak, polecam. Flądra smakuje jak w smażalni nad morzem. Do smażonej ryby obowiązkowo musi być surówka czy mizeria , polecam surówkę z kiszonej kapusty np. taka. lub tradycyjna surówka z kiszonej kapusty . Do doprawienia ryb najczęściej wykorzystuję sól i pieprz. Raz w życiu kupiłam przyprawę do ryb i ryba z jej udziałem była(...)złoto. Przekładamy usmażone kawałki ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Ja podałam flądrę z ziemniakami i mizerią, ale można podać so smażonej ryby surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami. Wy możecie ją podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego! Enyoi! Ciesz się! The post Flądra smażona z patelni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednogarnkowe. Więcej takich dań znajdziecie na moim blogu tutaj . Proste smaczne i sycące danie. Można podawać z pieczywem, ziemniakami lub jako samodzielne danie. Do przygotowania tego pysznego kociołka potrzebujemy kapustę kiszoną i tu moja uwaga dla Was. Przy zakupie kapusty w sklepie zwracajcie uwagę czy nie zawiera ona octu i innej chemii. Najczęściej widnieje pod nazwą kapusta kwaszona. Składniki(...)karkówki bez kości (lub łopatki) 500 g kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego sól pieprz W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać karkówkę pokrojoną w kawałki jak na gulasz. Podsmażyć
O kuchni z uczuciemmamy mniej grzybów do kapusty można dodać więcej wywaru i dzięki temu uzyskać właściwy smak. Składniki na wigilijną kapustę z grzybami 0,5 l suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 l wody 1 mały ziemniak Sól, pieprz i miód do smaku Kiszoną kapustę, gdy jest zbyt kwaśna lub słona, płuczemy
Korniszonkimamy mniej grzybów do kapusty można dodać więcej wywaru i dzięki temu uzyskać właściwy smak. Składniki na wigilijną kapustę z grzybami 0,5 l suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 l wody 1 mały ziemniak Sól, pieprz i miód do smaku Kiszoną kapustę, gdy jest zbyt kwaśna lub słona, płuczemy
Gotujemy i jemyzwykle bywa przed świętami, blogerzy świętują wcześniej. U mnie na pierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego. Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe
KardamonovyKlasyk, czyli surówka z kiszonej kapusty, najczęściej podawana jest u mnie jako dodatek do pierogów z mięsem. Soczysta, pełna witamin, przepyszna i taka prosta! Lubię ją zajadać także solo, na śniadanie, dodaje mi energii na cały dzień. Nadchodzi wiosna, coraz częściej na blogu będą pojawiać się surowe warzywa i nowalijki, na które czekam z utęsknieniem! Surówka z kiszonej kapusty(...)marchewką Składniki: 1 marchew 300 g kapusty kiszonej 1/3 cebuli olej cukier do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy. Przekładamy do miski. Warzywa obieramy ze skóry. Marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Cebulę siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Jeśli kapusta jest kwaśna, dodajemy cukier do smaku. Skrapiamy olejem. Mieszamy. Odstawiamy, aby smaki "przegryzły się
Moja smaczna kuchniakiszonej kapusty . W ogóle od paru tygodni trenuję kiszenie kapusty. No dobra, trenuję to za duże słowo. Tutaj nie ma przecież nic skomplikowanego. Do poszatkowanej kapusty dodaje się sól, ugniata się i odstawia na jakiś czas, żeby zaczęła pracować. Jedyne, czego zawsze się obawiam to to, że kapusta mi spleśnieje. Na razie nic takiego się nie stało. Jest pyszna(...)dodatkami. Z makaronem, ziemniakami (od razu przypomniała mi się szkolna stołówka sprzed 30 lat), kaszą. Ja najbardziej jednak lubię z ciemnym ryżem. Polecam też do nich (poza wcześniej wspomnianą kapustą kiszoną) surówki z dodatkiem jogurtu lub śmietany. Artykuł Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovykapustę przygotowuje się z jednym wiodącym dodatkiem, np. suszonymi grzybami, albo grochem. Tym razem jednak zachęcam Was do ugotowania wszystkomającej kapusty lasowiackiej z zasypką :) Znajdzie się w niej – poza kapustą kiszoną – boczek, czerwoną fasolę, kaszę jęczmienną i cebulę. Prawda, że ma wszystko? :) Można ją podawać z chlebem, albo kotletami mielonymi. Lub ziemniakami. Wszystko zależy od upodobań. Podstawowy przepis pochodzi(...)Kolbuszowej Górnej. Jedyna zmiana, jakiej dokonałam, to wywar mięsny. U mnie jest to wywar z obgotowanego wędzonego boczku, a w oryginale zastosowano wywar z żeberek. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 300 g wędzonego boczku w kawałku 50 g kaszy jęczmiennej 200 g czerwonej fasoli 2 cebule ziele angielskie 4 liście laurowe ½ łyżeczki kminku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej
Trzeci talerz