kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:64/414)

Żeberka z kapustą 208

Żeberka z zasmażaną kiszoną kapustą... Żeberka (grube) obsmażamy na patelni, następnie przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem... Przekładamy do brytfanki do nich dokładamy dwie cebule pokrojone w piórka, dodajemy kostkę rosołową lub bulion, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego,   8 ziaren pieprzu całego, sól, pieprz, majeranek, trochę papryki słodkiej, pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, wlałam również(...)podlałam wodą do wysokości żeberek... Gotujemy aż do miękkości mięsa, następnie albo redukujemy sos gotując bez przykrycia albo zaciągamy sos wodą z mąką.  Składniki na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy

Pelusiowa Kuchnia
KARKÓWKA Z KAPUSTĄ 193

jest rewelacyjna! Tak więc zamawiam co 2-3tyg. kilka kg... a potem puszczam wodze fantazji....i nie wychodzę z kuchni przez 2 dni. Ostatnio padło na karkówkę z kiszoną kapustą bo bardzo lubię karkówkę a jeszcze bardziej kiszoną kapuchę :) Użyte składniki: 1,5 kg karkówki 05 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 2 cebule liść laurowy ziele angielski sól przyprawa(...)oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem. Na całość nakładamy poszatkowaną kapustę kiszoną i zalewamy tłuszczem od smażenia mięsa i cebuli. Kapustę na wierzchu odrobinę solimy i pieprzymy. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st

Walijskie Pichcenie
DOMOWA KISZONA KAPUSTA 165

przygotowanie domowej kiszonej kapusty zabierałam się już od kilku lat... Wydawało mi się to dość skomplikowane i jakoś tak mnie zniechęcało... Wizja długiego kiszenia, ubijania, itp.itd... Jak dobrze mieć dorosłe dzieci...;-) Mojej córce nie trzeba dwa razy powtarzać, ona przeczyta i już się zabiera do roboty, w ten sposób powstała nasza pierwsza domowa kapusta kiszona. Jako, że ja tylko nadzorowałam(...)reszta była wylana). Słoiki dokładnie zakręcamy i odstawiamy (najlepiej w misce, w trakcie kiszenia wypływa płyn) na ok. 3-4 dni. Po tym czasie możemy się delektować pyszną, domową kiszoną kapustą. Można ja zajadać prosto ze słoika, jest genialna w smaku... Po ukiszeniu przechowujemy w lodówce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem 155

łyżki 2 szkl. letniego mleka 2 łyżeczki soli 2 op suszonych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 250 g kapusty kiszonej 1 duża papryka czerwona 1 duży pomidor 2-3 cebule 6-7 ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka soli szczypta kminku(...)nasiennego i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pomidora nacinamy, sparzamy i obieramy ze skórki, następnie również bardzo drobno siekamy lub miksujemy (ja zmiksowałam, ale można też zetrzeć na tarce). Kapustę kiszoną płuczemy 2 razy w wodzie, aby trochę straciła na kwasowości, następnie odciskamy i drobno siekamy na desce, aby nie ciągnęła się w bułeczkach. Do mięsa na patelni dodajemy cebulę

Kolorowy Przepisownik
Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów 188

Aromatyczny farsz grzybowy - doskonały do uszek, pierogów lub krokietów. Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki 250 ml wywaru grzybowego  (użyj 30 g suszonych grzybów i 700 ml wody, nie dodawaj przypraw) 300 g kapusty kiszonej, drobno posiekaj 240 ml wody do gotowania kapusty 1 cebula, obierz i drobno posiekaj ok. 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Przygotowanie(...)mówią, zapraszam tutaj . ugotuj suszone grzyby na podstawie przepisu Gotujemy suszone grzyby w szybkowarze ugotowane grzyby przecedź i bardzo drobno posiekaj, wywar zachowaj do szybkowaru włóż kapustę kiszoną dolej 240 ml zimnej wody zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Kapusta na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę oraz szczyptę soli podsmażaj, aż cebula delikatnie się zarumieni

Szybko Szybkowar
Szynka wieprzowa pieczona w kapuście 177

jednym naczyniu! Szynka faszerowana cebulą i pieczona na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczna oraz krucha. Do tak przygotowanego obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ     Składniki: ok. 1,5 kg szynki wieprzowej 2 cebule 2 ząbki czosnku 1kg kapusty kiszonej z marchewką 1/3 szklanki bulionu – najlepiej pieczeniowego 2 łyżki(...)dół mięsa ma pozostać w całości) *** *** Szynkę przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i paprykami oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Cebulę obieramy i kroimy w plasterki *** *** Między plastry karkówki układamy naprzemiennie plasterki cebuli *** *** Kapustę kiszoną płuczemy wodą i odciskamy *** *** Połowę kapusty wykładamy na dno naczynia żaroodpornego *** *** Na kapuście układamy szynkę nafaszerowaną cebulą *** *** Mięso obkładamy z wierzchu pozostałą kapustą *** *** Potrawę polewamy z wierzchu bulionem wymieszanym

Blog z Apetytem
Ciapkapusta 117

zakupach na bazarku zobaczyliśmy, że mamy trzy główne składniki na ciapkapustę , zmieniliśmy nasze kulinarne plany i do pieczonych udek z kurczaka zrobiliśmy ciaperkraut . Koniecznie musicie spróbować, jak dodatek kiszonej kapusty oraz boczku zmienia dobrze nam znany smak ziemniaków. Udostępnij Składniki na ciapkapustę 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych) 300 g kiszonej kapusty 150 g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula

niecodziennikpary
Biały barszcz na soku z kiszonej kapusty 243

kluseczkami ziemniaczanymi  (kiedyś napiszę jak się je robi) jednak tym razem zupę podałam z makaronem (małe kolanka) Składniki: 2 l rosołu z kury 0,5 l soku z kiszonej kapusty 2 duże marchewki 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% majeranek makaron Wykonanie: Do gotującego się rosołu dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Gotujemy przez chwilę, po czym dodajemy(...)łyżek majeranku (majeranku można dodać wg uznania). Jak już marchewka będzie miękka do rosołu dolewamy sok z kiszonej kapusty, chwile gotujemy. Sok z kiszonej kapusty można wycisnąć samemu lub po prostu kupić gotowy w sklepie:-). Na koniec dodajemy jeszcze nieco majeranku tak aby miał świeższy zapach i zahartowaną kwaśną śmietanę, która łagodzi nieco kwaśny smak.  Zupę podajemy

IMPRESJA SMAKU
Krokiety z kapustą i pieczarkami 137

Naleśniki: 250 g mąki pszennej 300 ml mleka 300 ml wody 1 / 4 płaskiej łyżeczki soli 1 jajko szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia Nadzienie: 1 / 2 kg kiszonej kapusty 1 / 2 kg pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 jajka do obtoczenia bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Naleśniki: Żółtko oddzielić(...)patelnię i smażyć na małym ogniu do zeszklenia. Pieczarki umyć i obrać lub tylko umyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, smażyć, aż pieczarki zrobią się brązowe. Odcedzoną kiszoną kapustę wymieszać z pieczarkami i cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wykonanie Na środek naleśnika wyłożyć nadzienie w kształcie prostokąta (krótszy bok na dole i na górze), zgiąć do środka

niecodziennikpary
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami 99

się wałkuje, nawet bez podsypywania mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne, a pierogi po ugotowaniu mięciutkie. Na udane pierogi niewątpliwie ma wpływ farsz z kapusty i grzybów. Przyrządzam farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Lubię, kiedy kapusta wciąż jest lekko kwaśna. Lubię też kiedy w farszu jest dużo grzybów. Surowe pierogi można zamrozić i gotować w miarę potrzeby, wrzucając zamrożone(...)święta lubię smażone pierożki. Lubicie pierogi? Z jakiego farszu je przyrządzacie. Pierogi wigilijne 50 dużych lub 80 małych pierogów Składniki: porcja ciasta na pierogi z tego przepisu 1 l kiszonej kapusty 20 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła lub kokosowego oleju bez zapachowego sól i czarny pieprz do smaku Zacznij od przygotowania farszu. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw

codojedzenia
Top 10 najpopularniejszych przepisów na dania z makaronem 76

Spaghetti Napoli - klasyczny, prosty przepis>>> Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>> Makaron z tuńczykiem i oliwkami>>> Pyszne łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami>>> Makaron z sosem truskawkowym>>> Sałatka z makaronem z zupek chińskich>>> Pamiętaj :)  Aby zobaczyć przepis kliknij na obrazek(...)klasyczny, prosty przepis Spaghetti Napoli. Kurczak smażony z warzywami i makaronem Kurczak z warzywami i makaronem. Makaron z tuńczykiem i oliwkami Makaron z tuńczykiem i oliwkami. Pyszne łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami. Makaron z sosem truskawkowym Makaron z sosem truskawkowym. Sałatka z makaronem z zupek chińskich Sałatka z makaronem z zupek chińskich

Moja Książka Kucharska
Szybki bigos z piersią z kurczaka 252

Pyszny, prosty bigos w wersji nieco odchudzonej. Według mnie równie pyszny co tradycyjny :) Składniki: mała główka białej kapusty 0,5kg kapusty kiszonej 2-3 filety z kurczaka kawałek kiełbasy słoiczek przecieru pomidorowego (200g) łyżeczka kminku pół łyżeczki majeranku papryka słodka 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman pieprz, sól Przygotowanie: Biała kapustę szatkujemy i gotujemy na półtwardo(...)osolonej wodzie. Najlepiej w dużym garnku. W osobnym garnku gotujemy przez chwilkę kiszoną kapustę (nie płuczemy jej).   Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Posypujemy słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Dusimy razem do miękkości. Z białej kapusty odlewamy wodę a następnie dodajemy do niej kiszoną kapustę, mięso z kiełbasą, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem do miękkości

Ze smakiem i z pasją
Łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą. Smaczne danie z makaronem. 313

Kolejne smaczne, w miarę szybkie i łatwe w wykonaniu danie. Łazanki, u mnie najbardziej lubiane właśnie z kapusta kiszoną. Makaron dowolny, może być typowy do łazanek, ale sprawdza się także każdy inny. Ja polecam świderki :) Składniki - makaron 35-40 dkg - laska kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej - pieczarki ok. 4- 5 dużych sztuk - kapusta kiszona 30-35 dkg. - sól, sos sojowy, majeranek(...)odrobina oleju Wykonanie Kapustę kiszoną kroję drobno, zalewam w małym garnku wodą ( tylko trochę aby przykryła kapustę ) i gotuje do miękkości ( ok. 40-45 minut. ) Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju dodaje pokrojoną kiełbasę, chwilkę obsmażam i wrzucam pieczarki. Zmniejszam ogień i smażę do odparowania wody i lekkiego zrumienienia. W osobnym garnku gotuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 239

podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 250 ml letniego mleka 40 ml oleju(...)pieczeniem: 1 jajko do posypania: czarnuszka lub kminek Link do filmu z przygotowania: Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=P3k8jsbE1zI Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na pierogi: Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania