kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:56/414)

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście 147

Bardzo prosty przepis na żeberka pieczone w kiszonej kapuście. Podaję z czeskimi knedliczkami. Proste składniki bez udziwnień. Smaczny obiad bez większego nakładu pracy z którym każdy sobie poradzi.   użyłam 600 gramowy  bardzo mięsisty pasek żeberek Marynata do mięsa ok. 8 łyżek oleju sól  pieprz majeranek słodka papryka w proszku  średniej wielkości cebula  600/700 gramów kiszonej(...)Najlepiej gdyby poleżały w marynacie minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka.  Następnie żeberka obsmażamy z każdej strony na patelni. Na tej samej patelni krótko przesmażamy cebulę.  Kapustę kiszoną jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy, odcedzamy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, wegetę, wodę lub bulion. Na kapustę przekładamy przesmażoną cebulę i żeberka ( kośćmi do góry

Andzia Pichci
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 109

Mięciutkie, delikatne placki z ugotowanych ziemniaków to niezbyt oczywiste ale przepyszne połączenie z kapustą kiszoną. Wyśmienicie smakują podane same jak i również z sosem grzybowym czy pieczeniowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg ziemniaków 300 gram kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ziemniaki(...)gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia, kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na patelni do dużej miski przeciskamy przez prasę/mielimy ziemniaki, dodajemy posiekaną kapustę, usmażoną cebulkę, mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem, do powstałej masy wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną

Blog kulinarny S9.PL
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i boczkiem 127

jest kwintesencja zimowego, prostego jedzenia. Ziemniaki, boczek, śmietana i kapusta kiszona. Ciężko i kalorycznie to prawda, ale zima ma swoje prawa i potrzebuje kalorii. Danie można uzupełnić lekką sałatą w sosie vinegraitte i od razu zrobi się lżej. Jeżeli lubicie klasyczne smaki będzie Wam smakowało. Sprawdzi się też podsmażona następnego dnia na patelni(...)Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i boczkiem Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pory (białe części) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy 100 g wędzonego boczku 200 ml śmietany kwaśnej 18% 200 ml mleka 250 g kapusty kiszonej  150 g sera żółtego dobrze rozpuszczającego się (np cheddar)  sól, pieprz masło do smarowania formy  Wykonanie: Ziemniaki

Smaczny zeszyt
Klasyczne żeberka z młodą kapustą 137

Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos z kiszonej kapusty i karkówki 85

smakiem. Uwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? Składniki na 5-6 porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów – 2 łyżki powideł śliwkowych – 2 łyżki koncentratu(...)majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz masło, mieszamy i zagotowujemy. Smacznego! Artykuł Bigos z kiszonej kapusty i karkówki pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Bigos z kiszonej kapusty i karkówki 102

smakiem. Uwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? Składniki na 5-6 porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów(...)majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz masło, mieszamy i zagotowujemy. Smacznego! Artykuł Bigos z kiszonej kapusty i karkówki pochodzi z serwisu Just

Be Fit Be Strong
Fuczki 145

daję się jednak! W czwartek nareszcie udało mi się oderwać od komputera i zjadłam obiad pierwszy raz od 1,5 tygodnia. Były nim fuczki - niezwykle sycące, bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty. Polecam dodać do nich Wasze ulubione bardzo aromatyczne przyprawy, by zdominowały zapach kapusty poddanej obróbce termicznej. Podczas smażenia koniecznie włączcie pochłaniacz zapachów, czy wentylator i otwórzcie okna 😂 Składniki(...)placki o średnicy 18 cm): szklanka (250 ml) mąki uniwersalnej jajko 0,5 szklanki mleka 0,25 szklanki wody (np. soku z kiszonej kapusty) 300 g kapusty kiszonej pół łyżeczki mielonej kozieradki łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonego kminku łyżeczka suszonego majeranku olej do smażenia Mąkę wymieszać z jajkiem, mlekiem i wodą jak na naleśniki, by nie było grudek. Kapustę posiekać

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos staropolski 399

wędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów z puszki 3 duże cebule 2 kwaśne jabłka 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki ziaren(...)namoczone śliwki razem z winem i namoczone grzyby razem z wodą w której się moczyły, dolewamy pozostałe wino, przykrywamy i gotujemy aż kapusta zmięknie, ok 15 minut  9. Kiszoną kapustę płuczemy pod bierzącą wodą, odsączamy 10. Cebule drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej i 2 łyżka masła, podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pomidory z puszki i kiszoną kapustę, podsmażamy całość

Słodki Kompromis
Surówka z kiszonej kapusty 140

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka to klasyk kuchni polskiej. W moim domu rodzinnym była obowiązkowym dodatkiem do ryby, serwowanej w piątek na obiad. Lubię do niej dodawać kminek, który wspomaga nasze trawienie, ale jeśli nie przepadacie zanim, możecie go pominąć. Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka to bomba witaminowa, pełna witaminy C. Zadba o naszą odporność, szczególnie(...)potrzebną w sezonie jesienno-zimowym. Po inne przepisy na surówki zapraszam tutaj. The post Surówka z kiszonej kapusty appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Barszcz czerwony z uszkami 104

Czas czytania: 3 min Barszcz czerwony z uszkami to Polska tradycyjna zupa wigilijna . Najczęściej podajemy ją właśnie z uszkami lub pasztecikami z farszem przygotowanym z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Wariacji na temat barszczu jest tak wiele, że trudno to zliczyć. Dziś prezentuję moją wersję i muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowana na bulionie warzywnym(...)miód do smaku majeranek opcjonalnie Składniki na ciasto 350 g mąki pszennej około 150 ml gorącej wody 1 średnie jajko 1 szczypta soli Składniki na farsz 600 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku sól do smaku pieprz do smaku Instructions Przygotowanie uszek Z mąk i, jajka i wody, szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami 314

Pierogi z kiszoną kapustą, aromatycznymi grzybami i śliwkami suszonymi, które wnoszą ciekawy, słodkawy smak. Bardzo smaczne danie na wigilijny stół. 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów leśnych 50 g śliwek suszonych 1 łyżka miodu prawdziwego płynnego sól pieprz czarny majeranek olej rzepakowy Sem Co olej rydzowy Sem Co CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki(...)momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane np olejem rydzowym lub rzepakowym. Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie , Dania z grzybami , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: grzyby leśne , kapusta kiszona , pieczarki , śliwki

https:KKuchniaMniam
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ, SZCZYPIORKIEM I KMINKIEM 153

Tradycyjna i dobrze wszystkim znana surówka z kiszonej kapusty. Tym razem wzbogacona o tartą marchewkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową oraz szczypiorek i kminek. Prosta, minimalistyczna i bardzo zdrowa. Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.  Jakość kiszonej kapusty, jak i marynowanej papryki ma ogromny wpływ na smak surówki. Dobrze więc mieć własną, od znajomych(...)sklepu.  SKŁADNIKI / 2 porcje 1 salaterka kapusty kiszonej ( ok. 300 g, 3 szklanki) / odsączonej i posiekanej ¹⁄₂ szklanki papryki konserwowej/ pokrojonej w kostkę 1 szalotka lub ¹⁄₂ cebuli/ drobno posiekanej  1 mała marchewka / starta na tarce  1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki szczypiorku ¹⁄₄ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminku WYKONANIE Kapustę mieszamy

cool and minty
Bigos wigilijny – przepis na pyszną świąteczną potrawę 103

kiszona kapusta z dodatkiem grzybów, śliwek i pieczarek to pyszne danie, które serwujemy jako jedną z dwunastu potraw. Taki bigos gotuje się szybko i nie potrzeba kilku dni na jego przygotowanie. Jest też świetną alternatywą dla tradycyjnego bigosu dla wszystkich wegetarian. Danie jest niezwykle smaczne, aromatyczne i wyraziste w smaku. Składniki na bigos wigilijny: 1,5 kg kapusty kiszonej (zwróćcie(...)kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce, pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy najpierw cebulę z marchewką, po chwili dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszoną odciskamy dokładnie i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy około 1,5 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie, jałowca i liście laurowe. Kapustę gotujemy na wolnym

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak pieczony na kiszonej kapuście 249

Przepis na smaczne danie obiadowe czyli kurczaka pieczonego w piekarniku z kiszoną kapustą. Składniki: ok. 1 kg udek z kurczaka (mogą być skrzydełka, ćwiartki, piersi) 500 g kapusty kiszonej cebula 200 g pieczarek 150 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Części z kurczaka oczyszczamy, posypujemy solą, pieprzem i papryka. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Cebulę kroimy(...)piórka, pieczarki w plasterki. Oba składniki smażymy na patelni, aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą, odciskamy, kroimy i dodajemy do pieczarek z cebulą. Krótko wszystko smażymy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy ok. 10-15 minut. Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie papryką. Kapustę z pieczarkami wykładamy na dno naczynia

e-PrzepisyKulinarne