moje rodzinie bez bigosu nie obędą się żadne święta. Mama gotuje zawsze olbrzymi gar tego polskiego jadła. Ja za nim nie przepadam, bo nie lubię połączenia kapusty kiszonej z mięsem. W ostatniej edycji mojej akcji " Wytrawne potrawy wigilijne " pojawił się przepis Hajduczka na wegański bigos, w którym mięso jest zastąpione zieloną soczewicą. Postanowiłam wypróbować i przepadłam. Do czasu dzisiejszej publikacji(...)Bigos jest pyszny i ładnie pachnie. Polecam wypróbować przepis. Składniki (na garnek o pojemności 4 l): 250 ml zielonej soczewicy łyżeczka cząbru 40 g suszonych grzybów cebula 800 g kapusty kiszonej 2 goździki 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 4 ziarna jałowca łyżeczka mielonego kminku łyżeczka suszonych płatków czosnku (lub dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki) pół łyżeczki ziaren
Weekendy w domu i ogrodziewcześniej robiłam z kapustą białą, pekińską lub włoską, z ryżem, kaszą itd [ muszę w końcu chyba pouzupełniać przepisy i dodać tu na bloga ]..a tym razem zaszalałam i dałam kapustę kiszoną..Ja swoją zupkę gotowałam [a raczej to ona sama się gotowała ]w wolnowarze.Po prostu wszystkie składniki wrzuciłam do misy wolnowaru, wymieszałam, ustawiłam wolnowar i poszłam spać, a rano zupka(...)była już gotowa. 0,5 kg kapusty kiszonej 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg ryżu koncentrat pomidorowy bulion lub rosół susz warzywny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku Do garnka wolnowaru wlać rosół, dodać kapustę kiszoną, mięso mielone, ryż , koncentrat pomidorowy, susz warzywny i przyprawy.Wymieszać, ustawić wolnowar
Moje domowe kucharzenieKapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami to pozycja, która gościła w kuchni mojej Mamy, odkąd sięgam pamięcią. Każdej jesieni (i jest tak też w tym roku), Mama kisi najlepszą kapustę, jaką można zjeść. Cieszymy się nią w Boże Narodzenie albo przygotowując bigos. Jednak nigdy nie może zabraknąć przepysznej zupy z jej udziałem. Bo to nie tylko wspaniały smak(...)chodzi o smaki wyniesione z domu. Wędzonka naprawdę daje bardzo dużo, chociaż nie wszędzie pasuje. Tutaj zdecydowanie podnosi smak potrawy. Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami. Przepis na 6 porcji Składniki: 3 litry wody 70 dag wędzonych żeberek 3 duże ziemniaki 3 marchewki nieduża pietruszka plaster korzenia selera 1 cebula liść laurowy
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzedstawiam Wam hit ostatnich dni na naszym stole obiadowym: prosta, szybka surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem bez dodatku cukru. Pyszna, zdrowa i wzmacniająca naszą odporność. Idealna na chłodniejsza aurę za oknem (i nie tylko)! Ilość porcji: 3-4 Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 małe jabłko 1 mała marchewka Łyżeczka octu jabłkowego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona(...)sól Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Marchewkę i jabłko myjemy, następnie obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o dużych oczach i dodajemy do kapusty. Doprawiamy przyprawami oraz octem i mieszamy. Odstawiamy na pół godzinki do przegryzienia i podajemy. Smacznego
Kolizje Smakówpierwsze spadające liście, przycinam krzaczki. A jak powszechnie wiadomo, praca na świeżym powietrzu wzmaga głód. A skoro na świeżym powietrzu, to najlepszym sposobem na zabicie głoda jest grill. Kaszanka, kapusta kiszona i ziemniaczki. Prosto i smacznie i nic już więcej nie potrzeba :) Składniki ( na dwie porcje ) - 4 kaszanki - 0.5 kg kapusty kiszonej - 0.5 kg ziemniaków - domowa wegeta , lub inna ulubiona(...)papryka - sól ( opcjonalnie ) - olej Dodatkowo - 3 foremki aluminiowe Wykonanie Foremki aluminiowe smaruję przy pomocy pędzelka delikatnie olejem. Na dno dwóch z nich nakładam 2-3 łyżki odciśniętej z soku kapusty kiszonej, na kapustę układam kaszanki, na kaszanki znów kapustę. W trzeciej foremce będą ziemniaki ( ja liczę jedną foremkę ziemniaków na dwie osoby ). Ziemniaki dokładnie myję, osuszam, kroję w większe kawałki
Kuchnia z widokiem na ogródkażdym domu, w każdym regionie Polski przygotowuje się go inaczej. Ja podaję dziś Wam mój sposób na to fantastyczne polskie danie. Bigos robię wyłącznie z kiszonej kapusty, w domu lubimy jak jest taki charakterny. Oczywiście nie może w nim też zabraknąć suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina ! Najlepszy bigos(...)taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 250 g pieczarek 800 g schabu 300 g cienkiej kiełbasy 1/2 butelki czerwonego wina 1/2 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki suszonych śliwek 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy do dań z kapustą 2 łyżki smalcu sól pieprz Wykonanie: Suszone grzyby namaczamy
Kulinarne przygody Gatityzupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej - kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej - kapustnica (z kiszonej kapusty), ukraińskiej - капусняк . (Wikipedia) żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar 1/2 kg kiszonej kapusty 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała
Di gotujePyszna, baaardzo sycąca i tłuściutka golonka zapiekana z kapustą kiszoną. Pyszności <3 Dwiema takimi golonkami jesteście wstanie nakarmić 4-6 osób i wszyscy będą najedzeni do syta :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Talerz Pokus . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 golonki (4-6 porcji): 2 golonki tylne o wadze około 1- 1,5kg jedna 3 liście laurowe kilka(...)ziarenek ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju 1 kg kapusty kiszonej 4 ząbki czosnku w łupinach Składniki na marynatę: 2 cebule, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN +marynowanie POZIOM
My Culinary Artczyli ziemniaki faszerowane po rzeszowsku. Kolejna potrawa o bardzo silnym lokalnym rodowodzie, poniżej dowiecie się jak przygotować to danie. Ziemniaki faszerowane po Rzeszowsku Składniki: 4 duże ziemniaki 250 g kapusty kiszonej 30 g suszonych grzybów np. maślak lub podgrzybek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Sposób przygotowania: Krok 1: Ziemniaki ugotuj w mundurkach do poziomu „al dente”. Wystudź(...)które mogą być charakterystyczne dla diety górnika z początku XX wieku. Zdecydowałem się na Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty z dodatkiem świeżo zerwanej pokrzywy. Jak je przygotować? Tego dowiecie się poniżej: Fuczki z pokrzywą Składniki: 300 g kapusty kiszonej garść pokrzywy 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 2 jajka olej roślinny lub smalec sól, pieprz Sposób przygotowania
kuron.com.plBardzo prosty przepis na żeberka pieczone w kiszonej kapuście. Podaję z czeskimi knedliczkami. Proste składniki bez udziwnień. Smaczny obiad bez większego nakładu pracy z którym każdy sobie poradzi. użyłam 600 gramowy bardzo mięsisty pasek żeberek Marynata do mięsa ok. 8 łyżek oleju sól pieprz majeranek słodka papryka w proszku średniej wielkości cebula 600/700 gramów kiszonej(...)Najlepiej gdyby poleżały w marynacie minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka. Następnie żeberka obsmażamy z każdej strony na patelni. Na tej samej patelni krótko przesmażamy cebulę. Kapustę kiszoną jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy, odcedzamy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, wegetę, wodę lub bulion. Na kapustę przekładamy przesmażoną cebulę i żeberka ( kośćmi do góry
Andzia PichciMięciutkie, delikatne placki z ugotowanych ziemniaków to niezbyt oczywiste ale przepyszne połączenie z kapustą kiszoną. Wyśmienicie smakują podane same jak i również z sosem grzybowym czy pieczeniowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg ziemniaków 300 gram kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ziemniaki(...)gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia, kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na patelni do dużej miski przeciskamy przez prasę/mielimy ziemniaki, dodajemy posiekaną kapustę, usmażoną cebulkę, mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem, do powstałej masy wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną
Blog kulinarny S9.PLjest kwintesencja zimowego, prostego jedzenia. Ziemniaki, boczek, śmietana i kapusta kiszona. Ciężko i kalorycznie to prawda, ale zima ma swoje prawa i potrzebuje kalorii. Danie można uzupełnić lekką sałatą w sosie vinegraitte i od razu zrobi się lżej. Jeżeli lubicie klasyczne smaki będzie Wam smakowało. Sprawdzi się też podsmażona następnego dnia na patelni(...)Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i boczkiem Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pory (białe części) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy 100 g wędzonego boczku 200 ml śmietany kwaśnej 18% 200 ml mleka 250 g kapusty kiszonej 150 g sera żółtego dobrze rozpuszczającego się (np cheddar) sól, pieprz masło do smarowania formy Wykonanie: Ziemniaki
Smaczny zeszytKlasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smakiem. Uwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? Składniki na 5-6 porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów – 2 łyżki powideł śliwkowych – 2 łyżki koncentratu(...)majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz masło, mieszamy i zagotowujemy. Smacznego! Artykuł Bigos z kiszonej kapusty i karkówki pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongsmakiem. Uwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? Składniki na 5-6 porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów(...)majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz masło, mieszamy i zagotowujemy. Smacznego! Artykuł Bigos z kiszonej kapusty i karkówki pochodzi z serwisu Just
Be Fit Be Strong