kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:51/414)

Bigos 125

przepis nie zawiera wędlin tylko czyste mięso. Przepis na bigos z kapusty świeżej i kiszonej z dodatkiem grzybów : kiszona kapusta – 1,5 kg biała kapusta – nieduża główka (gdy jest sezonowo niedostępna, można ją zastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5-2 kg) mięso – 1,5-2 kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina(...)dużego garnka z pokrywką, zalej dwiema szklankami gorącej wody i razem z grzybami postaw na gazie. Kapustę kiszoną przepłucz bieżącą wodą (szczególnie dobrze, kiedy gotujesz tylko z kiszonej), odciśnij nadmiar soku, pokrój niezbyt drobno i dodaj do gotującej się kapusty białej. Cebulę pokrój, zeszklij na patelni i dodaj do garnka. Mięso krój w kostkę, podsmażaj i dodawaj razem z tłuszczem

PaleoSMAK
Kiszona kapusta zasmażana 99

Kiszona kapusta zasmażana to świetny dodatek do obiadu, zwłaszcza do różnego rodzaju mięs duszonych lub smażonych. Idealnie sprawdza się także w towarzystwie kopytek, czy też klusek (zobacz przepis na najlepsze kluski śląskie). Czas The post Kiszona kapusta zasmażana appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z DODATKIEM ŚMIETANKI 133

Kolejna surówka,którą bardzo lubimy.Kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem z dodatkiem śmietany :) najczęściej dodaję ją do dań z rybą. SKŁADNIKI 2 jabłka 2 marchewki 250g kapusty kiszonej śmietana 12% zmielony czarny pieprz WYKONANIE Kapustę kiszoną kroimy i przekładamy do miseczki.Jabłka i marchewkę myjemy,obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach.Starte jabłka i marchewkę przekładamy(...)kapusty kiszonej i mieszamy.Następnie dodajemy śmietanę,ale tylko tyle aby składniki się dobrze połączyły - ja dodałam dwie łyżki śmietany i wystarczyło.Jeśli chcecie więcej dodać to też można tylko wtedy surówka wychodzi wodnista.Dokładnie wymieszać i dodać świeżo zmielony pieprz i gotowe :). SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Kapusta kiszona zasmażana [PRZEPIS] 160

Kapusta kiszona zasmażana – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA

Jakugotujesz.pl
Golonka w kapuście z wolnowaru 450

razem dodam do gotowania golonki piwo karmelowe, zobaczymy jak wpłynie na smak golonki podczas wielogodzinnego gotowania. Pyszna Golonka w kapuście z wolnowaru: Składniki: 3 małe golonki wieprzowe 500 g kiszonej kapusty z marchewką kila ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe odrobina grubej soli, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, Przygotowanie: Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy, osuszamy. Wkładamy je do wolnowaru, obkładamy(...)kapustą kiszoną i zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, posypujemy grubą solą. Przykrywamy pokrywką, wolnowar ustawiamy na maximum i włączamy. Ja przygotowywałam golonkę ok. godz. 20.00. Golonka w kiszonej kapuście „gotowała” się w wolnowarze do rana, do godz. 8.00. Rano po mieszkaniu unosił się apetyczny zapach. Tak smakowicie pachniało, że Piotrek golonkę w kapuście zjadł

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos wg domowego przepisu 235

jaki jest Was przepis na bigos? Bo w każdym domu z tego co wiem gotuje się go inaczej. Mam nadzieję, że posmakuje Wam moja wersja Spróbujcie. A co (poza kapustą kiszoną- najlepiej domowego wyrobu) jest ważnego, aby bigos nas smakował? Oczywiście dobrej jakości przyprawy . Ja używam przypraw od Skworcu i bardzo Wam je polecam. Składniki: (na duży gar bigosu) około(...)kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie Skworcu) 8 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) z 3 śliwki suszone z 3-4 suszone grzyby około

Słodkie okruszki
Tradycyjny bigos 190

swój przepis. W każdym domu smakuje inaczej. Jednak zawsze podstawą tej potrawy jest kapusta.  Niektórzy robią z grzybami, inni z samej kapusty słodkiej, a jeszcze inni z samej kapusty kiszonej.  Ja Wam dzisiaj przedstawię mój  przepis na bigos.  Powiem Wam, że bigos najlepiej gotować po Świętach, kiedy zostają nam resztki różnych mięs i wędlin.  Wszystko(...)możemy dodać do bigosu, a będzie jeszcze smaczniejszy. Składniki 1 kg kapusty kiszonej 1 główka kapusty ( u mnie ważyła około 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren

O kuchni z uczuciem
Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 201

świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula 150 g boczku wędzonego 2-3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka mąki pszennej(...)sól, pieprz  Kapustę kiszoną odsączyć, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać 2 szklankami wody. Gotować co najmniej 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając kapustę. Ewentualnie podczas gotowania dolać odrobinę więcej wody. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Na dno garnka wlać odrobinę

Ugotować
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 232

Kapuśniak z kiszonej kapusty kiedyś był kultową zupą w naszym domu. Babcia gotowała cały wielki gar, wstawiała go do pieca, a podawała z tłuczonymi ziemniakami. Zajadałam się nim bez opamiętania:) Dopiero niedawno dowiedziałam się, że ten babciny kapuśniak ma wszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem(...)była uczta! Składniki: 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego gałązka lubczyku (dałam suszony) 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą, żeby całe były przykryte, zagotować. Jeśli pojawi

Obiad gotowy
Karczek pieczony z kiszoną kapustą i ziemniakami 215

karczek podsunęła mi teściowa a ja go trochę zmieniłam. Karczek wyszedł świetny, a kapusta i ziemniaki jeszcze lepsze. Dużą zaletą tego dania było to, że miałam domową kiszoną kapustę, którą dostałam od teściowej. Składniki: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 kg karczku 1 kg ziemniaków 2 cebule 5 - 6 ząbków czosnku kilka ziaren jałowca sól pieprz tymianek rozmaryn cząber słodka(...)mielona papryka Wykonanie: Ziemniaki obrać i umyć, umyte mięso, obraną cebulę i ziemniaki pokroić w grube plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustę, następnie ułożyć ziemniaki. Ziemniaki przyprawić solą i pieprzem. Na ziemniaki ułożyć mięso pomiędzy które włożyć obrane ząbki czosnku. Obok i na mięso ułożyć kilka ziaren jałowca. Mięso doprawić solą i pieprzem. Na mięso poukładać cebulę. Całość

Mama Gotuje
Kiszona kapusta z marchewką , najlepsza i najprostsza 119

Kiszona kapusta z marchewką , najlepsza i najprostsza Uwielbiam kiszoną kapustę , zresztą jak wszyscy u nas w domu . Jest jednak jeden warunek , musi to być kapusta domowa , taka prawdziwa bez dziwnych dodatków jak ocet czy inne świństwa . Ta poniżej jest robiona tradycyjnie , ale w słoikach . Więc magazynowanie tak przygotowanej kapustki nie jest kłopotliwe . Polecam , nie ma nic lepszego niż taka przekąska(...)jakiś woreczkach ,bo lubi jeszcze trochę popłakać spod pokrywki . Po tym czasie dokręcacie wieczka i wstawiacie do chłodniejszego pomieszczenia . Będzie wspaniała i po ręką ,aż do wiosny Smacznego ! Artykuł Kiszona kapusta z marchewką , najlepsza i najprostsza pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Ciapkapusta 182

ziemniak może smakować nieziemsko? Okazuje się, że tak. Dzisiaj zachęcam do zrobienia pysznych ziemniaków po śląsku. Ciapkapusta to ziemniaki z kapustą kiszoną. Podajemy ją do wszelkiego rodzaju mięs. Idealnie komponuje się z żeberkami. Smak i zapach mojej ciapkapuście nadaje podsmażona cebulka i odrobina kminku. Składniki: 400 g kapusty kiszonej 500 g obranych ziemniaków 1 duża cebula oliwa do podsmażenia cebuli(...)płaskiej łyżeczki mielonego kminku sól pieprz Wykonanie: Kapustę kiszoną kroimy, aby była drobniejsza. Tak przygotowaną kapustę gotujemy 30 minut.  Ugotowaną kapustę studzimy i dokładnie odciskamy z wody. Ziemniaki gotujemy, do miękkości, w osolonej wodzie. Gorące ziemniaki dokładnie dusimy ubijakiem. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy do miękkości, na niewielkiej ilości oliwy.  Do podsmażonej cebuli dodajemy odcedzoną kapustę

Smak mojego domu
Kotlety z kapusty kiszonej i otrębów owsianych 221

Pyszne, zdrowe i aromatyczne kotleciki z kapusty kiszonej, która charakteryzuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami, m.in.: 1.Właściwości antynowotworowe  Badania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty kiszonej (najlepiej surowej) chroni nas przed wieloma nowotworami w tym głownie rakiem żołądka, dwunastnicy i jelita grubego. 2. Kapusta na odchudzanie  100g ma jedynie 16kcal więc śmiało można ją jeść, plus(...)oczyszcza organizm, reguluje temperaturę ciała, działa wspomagająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy jest również polecana dla kobiet karmiących i dla ludzi cierpiących na niedokrwistość.  Składniki :  - 2 garście kiszonej kapusty  - 5 łyżek otrąb owsianych ( lub więcej w zależności od tego jak wodnista jest kapusta) - 2 łyżki dowolnej mąki ( ja dodałam mąki z ciecierzycy) - 1 jajko - pieprz, zioła (czosnek

zdrowa vege kuchnia
Kapusta kiszona na ciepło 289

Bardzo smaczna kapusta kiszona na ciepło z boczkiem, kminkiem, koperkiem i pieprzem. Dobra zarówno jako dodatek do dań mięsnych i bezmięsnych. Mi najbardziej smakuje w zestawie z kotletami mielonymi. Składniki na 6 porcji: 1 kg kiszonej kapusty 100 g wędzonki, np. boczku 2 duże ugotowane, rozgniecione ziemniaki 1-2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól, świeżo mielony pieprz(...)smaku  tłuszcz do podsmażenia boczku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię). Następnie przełożyć kapustę do garnka, zalać ok 100 ml wody i podgotować pod przykryciem przez kilka minut. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojony wędzony boczek. Do garnka z  kapustą dodać podsmażony boczek

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania