kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:50/414)

Kiszona czerwona kapusta 84

dodam kminku, u mnie w domu to nie przejdzie. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja ważyła 1,5 kg) 1 porządna łyżka soli (około 20 g) kamiennej, niejodowanej na każdy kg kapusty Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i drobno szatkujemy. Do kiszenia użyłam dużego, wyparzonego wcześniej, słoika z szerokim otworem (3 l). Kapustę mieszamy z solą, ugniatamy chwilę(...)tego szybciej. Jeżeli chcecie, aby kapusta była naprawdę kwaśna, trzeba ją kisić minimum 10 dni. Jeżeli chcemy zatrzymać proces fermentacji, wkładamy ją po prostu do lodówki. Ja po 10 dniach kiszenia przełożyłam ją do litrowych słoików, lekko je zakręciłam i włożyłam ją do lodówki. Artykuł Kiszona czerwona kapusta pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Wigilijna kapusta z borowikami 98

kiszona wigilijna kapusta smakuje tego dnia wyjątkowo. U nas jest ich niewiele, bo przecież wystarczy dobrej jakości kiszona kapusta oraz garść grzybów, aby powstało proste i bardzo apetyczne danie. Udostępnij Wigilijna kapusta z borowikami – składniki 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych borowików 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 owoce jałowca 5 ziarenek kolorowego pieprzu

niecodziennikpary
Surówka z kiszonej kapusty 199

Buraczki przygotowywane na ciepło bezsprzecznie pasują do kotletów mielonych. Tak samą nieodłączną surówka do pary z ryba jest u mnie kiszona kapusta. Pasuje również do wielu innych dań, ale głównie jest u mnie w domu znakiem rozpoznawczym ryby. Surówka jest prosta w wykonaniu, kwaskowata, aromatyczna i posiada wiele witamin. Jedzmy Kochani kapustę :) Składniki: 30dag kiszonej kapusty marchewka słodkie jabłko cebula(...)łyżka oleju szczypta soli + cukru świeżo zmielony pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie:  Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku (nie wyciskamy całości) i przekładamy do miseczki. Jabłko, marchew i cebulę obieramy. Jabłko i marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy i lekko solimy. Wszystkie składniki mieszamy z olejem, cytryną i doprawiamy do smaku. Polecam surówkę

ChilliJemy
Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką 127

Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E, K i rutynę. Dlatego surówki z niej polecam nie tylko w okresie jesienno-zimowym, chociaż wtedy u mnie obowiązkowo goszczą do obiadu... Nawet często sama ją kiszę - klik , choć te siekanie mnie przeraża. (W tym roku(...)pomógł mi sprzęt Bornera .) Jeśli znudzi Wam się najzwyklejsza z odrobiną marchewki i oleju to polecam wersję urozmaiconą - z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką. Jest naprawdę pyszna! Polecam. 500g kiszonej kapusty 5 kawałków papryki marynowanej 3 ogórki konserwowe 3-4 łyżki oleju 1 szczypta cukru pieprz, sól (opcjonalnie) Kapustę kiszoną należy przepłukać pod bieżącą wodą, aby nie była zbyt kwaśna

Di gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 173

Opis Pierogi z kapustą i grzybami: Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami, które najczęściej goszczą na naszych stołach w Wigilię. Takich pierogów nie może zabraknąć na świątecznym stole. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok. Jednym Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem cynamonu, innym z prezentami i choinką, a jeszcze innym(...)nasze inne przepisy na dania główne . Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 150 ml szklanki ciepłej wody Szczypta soli Składniki na farsz: 250 ml ciepłej wody 300 g kiszonej kapusty 80 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka oleju Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania grzybów. Wrzucamy je do miski, zalewamy ciepłą wodą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Schabowy w kapuście kiszonej 267

Schabowy w kapuście kiszonej jest to prostszy i o wiele smaczniejszy pomysł na zwyczajnego kotleta schabowego i kapustę kiszoną. Niedawno miałem okazję takiego zakosztować na przyjęciu urodzinowym, było tak pyszne że chyba zapomnę o panierowaniu i smażeniu schabowego. Składniki : 3-5 kawałków kotleta schabowego 0,5-0,7 kg kapusty kiszonej (najlepiej swojskiej) 2 średnie cebulki liść laurowy, ziele angielskie

Mechanik w kuchni
Kapusta kiszona razem z czosnkiem i papryką w słoikach 188

Kapusta kiszona razem z czosnkiem i papryką w słoikach Ten przepis , to eksperyment i do tego genialny . Gdzieś widziałam , kiedyś kiszoną paprykę nadziewaną kapustą kiszoną , stwierdziłam że może być smaczna . Niestety jestem ciut leniwa , więc nie chciało mi się tyle dłubać no i szukać odpowiedniej wielkości papryki . Nikt przecież nie zje takiej wielkiej Więc wydumałam ,że przecież mogę wszystko posiekać(...)odstawiamy . Tak przygotowana może stać nawet pół roku w chłodnym pomieszczeniu . Jest pyszna i bardzo zdrowa . Wystarczy wyjąc ze słoika doprawić pieprzem i można serwować jako przystawkę Smacznego ! Artykuł Kapusta kiszona razem z czosnkiem i papryką w słoikach pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kiszona kapusta duszona z papryką i pieczarkami 178

Kapusta kiszona duszona z papryką i pieczarkami to znakomity dodatek obiadowy - do makaronu, kasz, klusek, czy ziemniaków,  pieczywa również. Idealny obiad wegeteriański. Smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny wegeteriański bigosik, ponieważ w daniu dominuje słodki, paprykowy smak. Jest pyszna! Proste, tanie danie, które ma jeszcze tą zaletę, że można zrobić je w większej ilości i odgrzewać wg potrzeby. Składniki(...)kiszonej kapusty 400 g pieczarek 1 cebula 2 duże czerwone papryki kilka suszonych grzybków - opcjonalnie sól, pieprz kminek 1 łyżka mąki olej do smażenia 1 szklanka wody lub bulionu Przygotowanie: kapustę kiszoną zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem w międzyczasie zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić, oprószyć pieprzem i podsmażać, aż z pieczarek odparuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta kiszona z kminkiem , przetwory 161

Kapusta kiszona z kminkiem , przetwory Ciąg dalszy szału kiszenia kapusty , tym razem na tapetę wylazła kapusta z kminkiem . Kiszenie jej w taki sposób to w wielu rejonach naszego kraju tradycja . Osobiście nigdy nie lubiłam tej wersji z uwagi na cały kminek . Jedząc trafia człowiek na taką kminkową minę , ona eksploduje w gębie nadmiarem smaku ..i tak ją wykręca ,że prawie(...)kapucha jest pyszna i przechowa się bez szwanku, aż do wiosny …A wtedy na bigos lub kapuśniak , który po prostu wymiata na kminkówce Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kapusta kiszona z kminkiem , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pieczony łosoś z kiszoną kapustą curry 237

Gorąco Wam polecam, bo kapusta jest znakomita - wykorzystaliśmy ją też jako dodatek do burgerów mięsnych (bułka, koltlety z mięsa mielonego + kapusta i prażona cebulka) - palce lizać :) Przepis na kapustę pochodzi z książki  Ryby są super wydanej przez  Lidla .  W oryginale jest podawana z sandaczem w majeranku.  Ja postawiłam na łososia, którego upiekłam z cytryną(...)kolendrą. Bardzo, ale to bardzo polecam Wam to połączenie :) SKŁADNIKI Ryba: 600 g fileta z łososia 1 cytryna sól morska pieprz cytrynowy kilkanaście gałązek kolendry oliwa z oliwek  Kiszona kapusta curry: 200 g kiszonej kapusty - posiekanej 2 szalotki - drobno posiekane 1 ząbek czosnku - posiekany 1 łyżeczka masła oliwa z oliwek 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry

Moje Kuchenne Rewelacje
Kapuśniak 173

Kapuśniak to jedna z tych zup co bardzo lubię, pewnie dlatego że uwielbiam kapustę kiszoną. Zupa jest aromatyczna, syta i bardzo zdrowa. To mój rodzinny przepis na tradycyjny kapuśniak, tylko bez zasmażki, ale jak lubicie bardziej gęste zupy to śmiało możecie dodać zasmażkę. Składniki: 500 g wędzonych żeberek/kości 500 g kapusty kiszonej 5-6 ziemniaków 2 marchewki(...)zagotowywujemy i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie obieramy, myjemy warzywa, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, gdy warzywa bedą miękkie, dodajemy kapustę kiszoną. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Na koniec doprawiamy do samku solą i pieprzem. Mięso wyciągamy z garnak, kroimy w kostkę i dodajemy z powrotem do zupy. Przed podaniem

magiczna kuchnia Kasi
Łazanki z grillowaną białą kiełbasą 86

wiele. Można przygotować łazanki z kapustą kiszoną, można wykorzystać młodą kapustę, boczek, kiełbasę, grzyby, czy też ograniczyć się tylko do samej kapusty i kwaśnej śmietany. Dobrze doprawione zawsze wychodzą rewelacyjne. U mnie tym razem z grillowaną białą kiełbasą i to nie byle jaką. Kupiłam oryginalne niemieckie kiełbaski ;-) Do tego kiszona kapusta, cebula i kwaśna śmietana. Zapewniam, że rewelacyjne w smaku(...)Raczej nie jada on takich potraw, a od łazanek nie mógł się oderwać ;-) SKŁADNIKI 400 g makaronu łazanki 300 g cienkich białych kiełbasek 3 cebule olej rzepakowy 500 g kiszonej kapusty (waga po odsączeniu) 1 łyżeczka całego kminku 300 g kwaśnej śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz, majeranek przyprawa do grilla WYKONANIE Kiełbaski ponakłuwać widelcem, posmarować olejem rzepakowym i posypać

Passions hobbies life
Kopytka na kiszonej kapuście 150

dziś wiadomo że kopytka i kiszona kapusta to idealnie zgrany duet. Proste tradycyjne danie podane ze skwarkami z boczku wędzonego a jakże smaczne.  Kopytka 500 gram ugotowanych ziemniaków 1 male jajko S ok.1 szklanka maki pszennej sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać mąkę, jajko, sól szybko zagnieść ciasto jeżeli będzie się mocno kleić podsypujemy dodatkową porcją  mąki. Ciasto(...)kilka części z każdej uformować wałek  o grubości ok. 2 cm i pokroić po skosie na zgrabne kluseczki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotować 2/3 minuty od wypłynięcia. Kapusta kiszona z boczkiem wędzonym 500 gram kapusty kiszonej 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego opcjonalnie kminek do smaku 60 gramów boczku wędzonego Kapustę zalać wrzątkiem tak aby kapusta była

Andzia Pichci
Tegoroczny bigos z winem marsala 111

przyznać, że dodatek marsala zrobił swoje! Przepis na bigos jest warty przetestowania! Przepis na bigos 8 l – 30 porcji Składniki: 1 główka białej kapusty, średniej wielkości 1 l kiszonej kapusty 1 kg szynki wieprzowej 600 g karczka z wołowiny 150 wędzonego boczku 5 śląskich, kiełbasa śląska 100 ml koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 1 czosnek solo 2 duże liście(...)wodzie w dużym garnku (u mnie 10- litrowy). Najlepiej wlej 2 szklanki wody i gotuj aż większość wody odparuje, wtedy nie musisz odcedzać kapusty. Do ugotowanej białej kapusty dodaj kiszoną kapustę. Moja tegoroczna kapusta nie była zbyt kwaśna, ale jeśli wolisz to obgotuj kiszoną kapustę aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Kiedy ugotujesz mięso do powstałego wywaru, około pół litra, dodaj

codojedzenia
Bigos 297

poza mięsem dużo uczulających składników (czasem nawet gluten), więc ten przepis nie zawiera wędlin tylko czyste mięso. Przepis na bigos z kapusty świeżej i kiszonej z dodatkiem grzybów : kiszona kapusta – 1,5 kg biała kapusta – nieduża główka (gdy jest sezonowo niedostępna, można ją zastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5-2 kg) mięso(...)opcjonalnie lampka czerwonego wina Białą kapustę poszatkuj (pokrój na drobne paseczki), wrzuć do dużego garnka z pokrywką, zalej dwiema szklankami gorącej wody i razem z grzybami postaw na gazie. Kapustę kiszoną przepłucz bieżącą wodą (szczególnie dobrze, kiedy gotujesz tylko z kiszonej), odciśnij nadmiar soku, pokrój niezbyt drobno i dodaj do gotującej się kapusty białej. Cebulę pokrój, zeszklij na patelni

PaleoSMAK

Proponowane wyszukiwania