kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:50/414)

Karkówka po bawarsku i recenzja brytfanny Marburg 144

paście paprykowej z cebulką, wystarczy tylko lekko oprószyć papryką słodką i klasyczną przyprawą do karkówki   potem   obtoczyć w paprykowej  paście, posypać pokrojoną w piórka cebulą, obłożyć kiszoną kapustą, włożyć do piekarnika   i na dwie godziny zapomnieć . Pasta paprykowa jest dobrze doprawiona więc nie potrzebujemy już zbędnych przypraw. Bezproblemowa propozycja na bardzo smaczny obiad. Kapusta kiszona chłonie(...)garnkami i patelniami. Idealny zestaw zarówno do klasycznej jak i nowoczesnej kuchni. Z pewnością będziecie zachwyceni. . SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ PO BAWARSKU: 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 350 ml  pasty paprykowej –lutenicy 2 łyżki przyprawy klasycznej do karkówki Słodka papryka do oprószenia 1 gałązka świeżego  rozmarynu Sól himalajska do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Karkówkę

Wanilia i Kardamon
Wegański bigos z fasolą 117

Wegański bigos z kapustą kiszoną i fasolą.  Jeżeli nie macie fasoli możecie użyć soczewicy. Dodatkowo do bigosu wrzucić możecie seler lub korzeń pietruszki. Ja użyłam warzyw z rosołu (seler, pietruszka, marchewka, cebula), ale w prawdziwej wegańskiej wersji to nie przejdzie - bo weganie nie jedzą rosołu :D Jednak... "Bigos wszystko przyjmie" jak mówi moja babcia więc im więcej warzyw(...)przypraw tym będzie lepszy, ale z rozsądkiem!  Składniki na 4 porcje: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 jabłka 150 g fasoli białej Garść śliwek Garść suszonych grzybów 2 łyżki oliwy  Pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku zmielonego 1 łyżeczka majeranku Opcjonalnie

Czarnawisienka
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 106

się wyhodować.  Np nasza kuchnia z pozoru jest uboga w warzywa. Ale jej siłą jest bogactwo kiszonek. Bo w ten sposób nasi przdokowie nauczyli się przechowywać dary natury. Kiszona kapusta, kiszone ogórki, zsiadłe mleko. Ale obecnie żyjemy w czasach, gdzie spokojnie możemy wyjść poza własny zaścianek. Zobaczyć, posmakować i porozkoszować się tym, co je się w innych krajach. Czerpiąc(...)galaktozy, co czyni ją przyswajalną nawet dla osób cierpiących na nietolerancję na laktozę. Kuchnia polska, czyli cudze chwalicie, swego nie znacie. Nasza kuchnia pełna jest wspaniałych niedocenianych potraw. Kiszona kapusta, kiszone ogorki, zsiadłe mleko (na bazie mleka nie pasteryzowanego), grzybki, buraczki, jagody, maliny. No i bezmięsny piątek (żeby  organizm sobie trochę odpoczął). Pozdrawiam serdecznie Beata Kuchnia perska versus kuchnia

MODA NA BIO
Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażuchami 125

Danie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013 roku w Gliśnie Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na zupę: 1,5 do 2 kg kapusty kiszonej 0.5 kg kości wieprzowych (najlepsze są żebraka)  2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 szt. selera(...)skórka przyrumieni się, wrzucamy do wywaru.  Dodajemy obrane i umyte warzywa które kroimy w kostkę, por kroimy w cienkie talarki, dodajemy do wywaru. Chwilę gotujemy. Następnie dorzucamy kiszoną kapustę, liście laurowe, grzybki, ziele angielskie, mieloną papryką słodką, sól, pieprz, gotujemy do miękkości. Mięso ugotowane wyciągamy z wywaru, studzimy i usuwamy kości a czyste mięso wrzucamy z powrotem do zupy

kgwjanczewo
Zupa z kapusty pekińskiej i kapusty kiszonej z pierożkami (wegańska) 124

Zupy są jednym z tych dań, podczas przygotowania których można użyć swojej wyobraźni i stworzyć bardzo ciekawe połączenia składników. Co powiecie na zupę z dodatkiem kapusty pekińskiej i kapusty kiszonej? Jest naprawdę pyszna, a całość świetnie dopełniają pierożki z pysznym farszem //   Składniki: Zupa: 1,5 l wody + zioła, przyprawy (u mnie majeranek, lubczyk, curry, sól) 150 g marchewki(...)cukinii 1 cebula 100 g kapusty pekińskiej 80 g kapusty kiszonej Ciasto do pierożków: 100 g mąki 1 łyżki oleju 50 ml ciepłej wody Nadzienie: 5 pieczarek 70 g kapusty pekińskiej 100 g kapusty kiszonej Sposób przygotowania: Do garnka wlej wodę i dodaj przyprawy. Całość zagotuj. W międzyczasie cebulę pokrój w kostkę, a cukinię i marchewkę zetrzyj na dużych oczkach

Via Gusto
Łazanki z kapustą i grzybami 113

się zachować polską tradycję, czy eksperymentujecie z potrawami charakterystycznymi dla krajów w których mieszkacie? Podzielcie się swoimi doświadczeniami! Łazanki z kapustą i grzybami Składniki:  50g suszonych grzybów 500g kiszonej kapusty (użyłam z marchewką) 1 cebula 2 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2 goździki szczypta kminku kilka ziarenek pieprzu 200g łazanek sól, pieprz oliwa i masło do smażenia(...)rondlu rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nim cebulę. Dodać przyprawy - listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i goździki i smażyć do czasu aż cebula się zeszkli.  Kapustę kiszoną odcedzić (wodę można na wszelki wypadek zostawić, gdyby kapusta okazała się mało kwaśna). Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna można ją opłukać, po czym dobrze odcisnąć. Ja jednak nie płuczę

Codzienne Gotowanie
Kiszona kapusta – czyli jak zrobić dobrą kiszoną kapustę do słoików 192

Moja przygoda z kapusta kiszoną zaczęła się sporo lat temu. Od dłuższego czasu robię ją samodzielnie. Nie kupuję kapusty kiszonej w sklepie i dzięki temu wszystkie potrawy z kapustą kiszoną robię na bazie własnej . Początki nie były łatwe ze względu na straty, ale dzisiaj mogę powiedzieć, że kapustę robię idealną ( przynajmniej tak twierdzi rodzina ). Strat już nie ma a ilość(...)pojawi się trochę soku. Kapustę przekładamy do naczynia w którym będziemy kisić ( wiadro, mała beczka itd . ). Ponownie nabieramy kapustę, ubijamy, przekładamy. Czynność powtarzamy. Na koniec ręką ugniatamy kapustę w naczyniu do kiszenia, przykrywamy talerzykiem i obciążamy talerzyk. Ważne jest aby cała kapusta była przykryta płynem. Począwszy od następnego dnia przekłuwamy kapustę, tzn, zdejmujemy obciążenie, wyjmujemy talerzyk i np. długą łyżką

Smaki Ewy
Surówka z kiszonej kapusty z granatem (dieta dr Dąbrowskiej) 149

Dziś na blogu kolejny przepis, który został przygotowany zgodnie z zasadami diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej. Duet pod tytułem kwaśna kapusta kiszona i słodki granat jest po prostu idelany. Oczywiście po zakończeniu diety czy postu możemy też przygotować sobie taką pyszną sałatkę. urozmaicając ją o jakieś zdrowe tłuszcze, czyli na przykład oliwę z oliwek extra virgin czy olej rzepakowy(...)kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Surówka z kiszonej kapusty z granatem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1,5 szklanki kiszonej kapusty 1/2 średniej czerwonej cebuli 1/2 jabłka sól himalajska lub morska pieprz ocet jabłkowy

Kulinarne przygody Gatity
Kiszona czerwona kapusta 55

dodam kminku, u mnie w domu to nie przejdzie. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja ważyła 1,5 kg) 1 porządna łyżka soli (około 20 g) kamiennej, niejodowanej na każdy kg kapusty Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i drobno szatkujemy. Do kiszenia użyłam dużego, wyparzonego wcześniej, słoika z szerokim otworem (3 l). Kapustę mieszamy z solą, ugniatamy chwilę(...)tego szybciej. Jeżeli chcecie, aby kapusta była naprawdę kwaśna, trzeba ją kisić minimum 10 dni. Jeżeli chcemy zatrzymać proces fermentacji, wkładamy ją po prostu do lodówki. Ja po 10 dniach kiszenia przełożyłam ją do litrowych słoików, lekko je zakręciłam i włożyłam ją do lodówki. Artykuł Kiszona czerwona kapusta pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Wigilijna kapusta z borowikami 58

kiszona wigilijna kapusta smakuje tego dnia wyjątkowo. U nas jest ich niewiele, bo przecież wystarczy dobrej jakości kiszona kapusta oraz garść grzybów, aby powstało proste i bardzo apetyczne danie. Udostępnij Wigilijna kapusta z borowikami – składniki 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych borowików 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 owoce jałowca 5 ziarenek kolorowego pieprzu

niecodziennikpary
Surówka z kiszonej kapusty 169

Buraczki przygotowywane na ciepło bezsprzecznie pasują do kotletów mielonych. Tak samą nieodłączną surówka do pary z ryba jest u mnie kiszona kapusta. Pasuje również do wielu innych dań, ale głównie jest u mnie w domu znakiem rozpoznawczym ryby. Surówka jest prosta w wykonaniu, kwaskowata, aromatyczna i posiada wiele witamin. Jedzmy Kochani kapustę :) Składniki: 30dag kiszonej kapusty marchewka słodkie jabłko cebula(...)łyżka oleju szczypta soli + cukru świeżo zmielony pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie:  Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku (nie wyciskamy całości) i przekładamy do miseczki. Jabłko, marchew i cebulę obieramy. Jabłko i marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy i lekko solimy. Wszystkie składniki mieszamy z olejem, cytryną i doprawiamy do smaku. Polecam surówkę

ChilliJemy
Żeberka w kiszonej kapuście z ziemniakami. Po prostu pycha! 118

Kapusta kiszona i żeberka to polaczenie idealne i klasyczne. Dzisiaj serwuje je również z pieczonymi ziemniakami. Tanio i smacznie. SKŁADNIKI: około 1300 g żeberek wieprzowych duża łyżka smalcu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie jabłka 1 kg kiszonej kapusty 500 g małych ziemniaków 2 – 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku sól i pieprz(...)tłuszczu, na którym się smażyły zeszklić pokrojona w piórka cebule. Do zeszklonej cebuli dodać czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Chwile podsmażyć. Następnie do cebuli dodać odcedzona z soku kapustę kiszona. Jeśli nie lubicie kwaśnej kapusty, można ja przed dodaniem przepłukać pod bieżącą woda. Doprawić małą ilością soli i pieprzem do smaku. Całość smażyć 10 minut. Pod koniec smażenia

Pani M - kuchnia smakowita
Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką 91

Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E, K i rutynę. Dlatego surówki z niej polecam nie tylko w okresie jesienno-zimowym, chociaż wtedy u mnie obowiązkowo goszczą do obiadu... Nawet często sama ją kiszę - klik , choć te siekanie mnie przeraża. (W tym roku(...)pomógł mi sprzęt Bornera .) Jeśli znudzi Wam się najzwyklejsza z odrobiną marchewki i oleju to polecam wersję urozmaiconą - z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką. Jest naprawdę pyszna! Polecam. 500g kiszonej kapusty 5 kawałków papryki marynowanej 3 ogórki konserwowe 3-4 łyżki oleju 1 szczypta cukru pieprz, sól (opcjonalnie) Kapustę kiszoną należy przepłukać pod bieżącą wodą, aby nie była zbyt kwaśna

Di gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 139

Opis Pierogi z kapustą i grzybami: Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami, które najczęściej goszczą na naszych stołach w Wigilię. Takich pierogów nie może zabraknąć na świątecznym stole. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok. Jednym Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem cynamonu, innym z prezentami i choinką, a jeszcze innym(...)nasze inne przepisy na dania główne . Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 150 ml szklanki ciepłej wody Szczypta soli Składniki na farsz: 250 ml ciepłej wody 300 g kiszonej kapusty 80 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka oleju Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania grzybów. Wrzucamy je do miski, zalewamy ciepłą wodą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Schabowy w kapuście kiszonej 237

Schabowy w kapuście kiszonej jest to prostszy i o wiele smaczniejszy pomysł na zwyczajnego kotleta schabowego i kapustę kiszoną. Niedawno miałem okazję takiego zakosztować na przyjęciu urodzinowym, było tak pyszne że chyba zapomnę o panierowaniu i smażeniu schabowego. Składniki : 3-5 kawałków kotleta schabowego 0,5-0,7 kg kapusty kiszonej (najlepiej swojskiej) 2 średnie cebulki liść laurowy, ziele angielskie

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania