kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:53/414)

Surówka z kiszonej kapusty + film 117

Surówka z kiszonej kapusty to klasyczny dodatek do dań z rybą, kotletów schabowych, mielonych lub smaczna przekąska do schrupania solo. Jest smaczna, zdrowa z mnóstwem witaminy C i bardzo łatwa w wykonaniu.     składniki na 4 porcje 500 g kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 duże jabłko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru kryształu czarny pieprz(...)ścieramy na tarce o dużych otworach i łączymy z pozostałymi składnikami. Surówkę polewamy oliwą, doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.   Artykuł Surówka z kiszonej kapusty + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Kulebiak z kapustą i grzybami. 177

Moja pierwsza potrawa kresowa to kulebiak nadziewany kapustą kiszoną i grzybami. Przygotowałam jedną, długą roladę i nadałam jej kształt rogala. Można także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie(...)suchych) 70 g masła (roztopionego) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli kminek lub czarnuszka  roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu Nadzienie: 300 g pieczarek 300 g kapusty kiszonej 2 małe cebule 20 g suszonych grzybów leśnych sól pieprz oliwa  Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży (podgrzać lekko mleko, dodać cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia). Do rozczynu dodać mąkę

zadanie-gotowanie
Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami 180

stole jest tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny(...)Śliwki również zalewamy szklanką wody. Kapustę kiszoną siekamy nożem. Cebule obieramy i kroimy na małe kawałki, smażymy na kapce oleju. Do garnka przelewamy cebulę, dodajemy kapustę kiszoną i namoczone, pokrojone grzyby. Zalewamy szklanką wody i ewentualnie wodą z grzybków.   Dorzucamy przyprawy, sól i świeżo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około

Kolizje Smaków
Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami 81

Coś z serii potraw wigilijnych czyli paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami , w towarzystwie barszczu smakują wyśmienicie! Paszteciki te są bardzo proste w wykonaniu, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie 3 głównych składników , ponieważ wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (270 g) 500 g kiszonej kapusty(...)siemię lniane lub sezam do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1.Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy, a następnie przekładamy do garnka i wlewamy wodę. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym w ogniu przez około 30 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy na sitku. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, a następnie

Gotuj z Prezesem
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej na winie 228

Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej na winie Rozgrzewające danie na zimowe wieczory!  Gwarantowana satysfakcja i ocieplenie :) Składniki: 4 świeże kotlety schabowe 1 kg kapusty kiszonej  500 ml wina Riesling z Alzacji 2 łyżki smalcu gęsiego  1 łyżka miodu sól i pieprz  2 liście laurowe kilka ziaren jałowca  czerwony pieprz do przyozdobienia(...)Wykonanie: Kapustę kiszoną przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać, liście laurowe, jałowiec i jedną łyżkę smalcu gęsiego oraz miodu, zalać winem (około 300 ml), przyprawić solą i pieprzem do smaku. Piec pod przykryciem około 40 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzać tłuszcz gęsi i obsmażyć kotlety oprószone solą i pierzem z obydwu stron. Do uduszonej kapusty

Wino Francja Kuchnia
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej na winie 165

Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej na winie Rozgrzewające danie na zimowe wieczory!  Gwarantowana satysfakcja i ocieplenie :) Składniki: 4 świeże kotlety schabowe 1 kg kapusty kiszonej  500 ml wina Riesling z Alzacji 2 łyżki smalcu gęsiego  1 łyżka miodu sól i pieprz  2 liście laurowe kilka ziaren jałowca  czerwony pieprz do przyozdobienia(...)Wykonanie: Kapustę kiszoną przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać, liście laurowe, jałowiec i jedną łyżkę smalcu gęsiego oraz miodu, zalać winem (około 300 ml), przyprawić solą i pieprzem do smaku. Piec pod przykryciem około 40 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzać tłuszcz gęsi i obsmażyć kotlety oprószone solą i pierzem z obydwu stron. Do uduszonej kapusty

Wino Francja Kuchnia
Fuczki - placki z kiszonej kapusty 195

Fuczki - niepozorna nazwa prostej, ale bardzo smacznej potrawy, pochodzącej z Bieszczad. Są to placki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej. Kiedy pierwszy raz przygotowywałam je, byłam niesamowicie ciekawa jak smakują. Niektórzy robią je z kapusty ugotowanej, ja wolę z surowej, gdyż więcej smaku oddaje plackom. Polecam wielbicielom prostego i szybkiego jedzenia, nie zawiedziecie się. Składniki: 200 g kiszonej kapusty(...)przyprawy: majeranek, cząber, kminek itp. olej do smażenia Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto naleśnikowe, czyli wszystko razem dokładnie połączyć. Odstawić na kilka minut. W tym czasie kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soki, posiekać drobno. Dodać do ciasta naleśnikowego, przyprawić pieprzem i resztą przypraw, wymieszać dokładnie. Smażyć jak placki ziemniaczane. Podawać z naturalnym jogurtem, śmietaną, sosem mięsnym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pyszne łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem. PRZEPIS 141

tradycyjnej kuchni polskiej można znaleźć przepis na pyszny makaron. Mowa oczywiście o łazankach. Najbardziej lubimy je w wersji z boczkiem, pieczarkami i kapustą kiszoną. Idealne na codzienny obiad. Przepis na łazanki Składniki: 500 gramów makaronu łazanki, 400 gramów boczku, 400 gramów pieczarek, 2 duże cebule, 400-500 gramów kapusty kiszonej, sól, pieprz, olej. Zrób tak: makaron ugotuj i odstaw. Kapustę(...)łazanek możesz dodać pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Razem z pieczarkami możesz dorzuć też kilka leśnych grzybów. Łazanki są najpyszniejsze po odgrzaniu na patelni. Artykuł Pyszne łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Kurczak po góralsku pieczony na kiszonej kapuście z boczkiem. PRZEPIS 364

Bardzo konkretnie, prosto i pysznie. Mamy dla was przepis na kurczaka po góralsku pieczonego na kapuście kiszonej z boczkiem. Przepis na kurczaka po góralsku Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej , 1 duża cebula, 5-6 podudzi z kurczaka lub podobna ilość udek, 5-6 plasterków boczku, olej, sól, pieprz. Jak zrobić kurczaka po góralsku? Pałki natrzyj solą i pieprzem, skrop(...)pół godziny. Rada: tak przyrządzonego kurczaka podaliśmy z gotowanymi ziemniakami. Wyświetl ten post na Instagramie Post udostępniony przez Kulinarna Polska (@kulinarna_polska)   Artykuł Kurczak po góralsku pieczony na kiszonej kapuście z boczkiem. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 123

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu(...)Składniki: Ciasto: 200 ml mleka 40 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 70 g masła 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 70 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz kilka ziarenek pieprzu 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie 1 łyżka majeranku olej do smażenia Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 123

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu(...)Składniki: Ciasto: 200 ml mleka 40 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 70 g masła 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 70 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz kilka ziarenek pieprzu 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie 1 łyżka majeranku olej do smażenia Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
Łazanki z kapustą 169

zmieszaniem z kapustą. Zdarza się, że przygotowuję podwójna porcję ciasta, kroję je na łazanki, suszę na ściereczce (do całkowitego wyschnięcia), przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Łazanki podaje się z kapustą kiszoną, słodką kapustą lub tak jak lubię z mieszaną kapustą kwaśną i słodką. Suszone grzyby nie są nieodzownym składnikiem, często zastępuję je pieczarkami lub w ogóle nie dodaję grzybów(...)dziecięcej logiki;) Składniki: Łazanki: 2 szklanki pszennej mąki 2 jajka 2 żółtka 1/2  łyżeczki  soli 2 łyżeczki oliwy Kapusta z grzybami: 1/2 kg świeżej kapusty 1/4 kg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła (do każdej porcji nakładanej na talerz) 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku

Codziennik Kuchenny
Dzisiaj bigosiłam! 121

bigos zawsze gotuję jedynie na święta. Muszę za nim porządnie zatęsknić aby nabrać ochoty na jego gotowanie. Bigos z suszonymi owocami około 7 l bigosu Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1,5 kg białej kapusty 350 g karkówki 400 g wołowiny rosołowej 350 g wędzonego boczku, parzonego 400 g kiełbasy, u mnie podwawelska 3 duże cebule 2 czosnki solo(...)bigosu zacznij od namoczenia grzybów. Grzyby odważ do miseczki i zalej wrzątkiem. Możesz moczyć przez noc. Natępnie poszatkuj białą kapustę i obgotuj w małej ilości osolonej wody. Obgotuj również kiszoną kapustę. Tą możesz odcisnąć z wody jeśli nie chcesz aby bigos był mocno kwaśny. Ponieważ nie dodałam przecieru pomidorowego zrezygnowałam z płukania kiszonej kapusty. Pora na mięso. Karkówkę lub inną

codojedzenia
Surówka z kiszonej kapusty z selerem naciowym 163

Surówka z kiszonej kapusty jest zawsze dobrą opcją do obiadu. Tym razem proponujemy ją w wersji z selerem naciowym, nadaje on delikatnej nuty chrupkości ;) Polecamy Ilość porcji: 3-4 Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 cebula 1 małe jabłko 1 mała marchewka ½ łodygi selera naciowego Łyżeczka oleju lnianego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Kosztujemy kapustę kiszoną, jeśli jest gorzka

Kolizje Smaków
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 316

niezbędny składnik kuchni niemieckiej niezależnie od regionu . Placki ziemniaczane - proste i pyszne danie jest popularne we wszystkich landach naszych zachodnich sąsiadów tak jak i u nas. Te z dodatkiem kiszonej kapusty to przysmak prosto z Bawarii. Wyjątkowo chrupiące i pyszne, a dodatek kiszonej kapusty tylko zwiększa ich smakowitość. Koniecznie musisz ich skosztować! Składniki: 600 g ziemniaków 250-300 g kiszonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!