kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:61/414)

Duszona kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami 83

przepłukać na sitku, a wywar przecedzić przez gazę. Zalać ponownie grzyby wywarem i gotować do miękkości ok. godziny.  Kapustę słodką poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą do całkowitego przykrycia, gotować do miękkości, odcedzić.  W drugim garnku włożyć kapustę kiszoną, zalać wodą do przykrycia i gotować ok. pół godziny, po czym odcedzić (wywar zachować ) Śliwki zalać wrzątkiem (pół szklanki(...)czym dodać  obie kapusty, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Podlać wodą z moczonych śliwek i wywarem z grzybów. Przykryć i dusić na wolnym ogniu, ok. 2-3 godz. Od czasu do czasu wszystko zamieszać. Jeżeli uważacie, że kapusta jest zbyt słodka można podlać jeszcze odrobiną odlanego wywaru z kiszonej kapusty.  Posolić i popieprzyć do smaku, dodać

Kulinarne przemyslenia
Bigos po mojemu 107

domu nigdy nie dodawano takich rzeczy do bigosu, więc ja też nie dodaję. Może kiedyś spróbuję urozmaicić w ten sposób. Składniki: Pół główki białej małej kapusty 0,5kg kiszonej kapusty 2 małe cebule (może być jedna duża) 300 g  szynki wieprzowej - może być łopatka wieprzowa 1 duża pętelka kiełbasy plastry szynki (jaka tam wam zostanie w lodówce - opcjonalnie) mięso(...)coś mi nie wychodzi ;)) Na samym początku szatkuję białą kapustę (radzę sobie samym nożem, nie dorobiłam się jeszcze szatkownicy ;)), wrzucam do dużego garnka, zalewam wodą, solę- gotuję do miękkości. Kapustę kiszoną lekko odsączam z wody, kroję na mniejsze części, wrzucam do odpowiedniego garnka, zalewam wodą- gotuję do miękkości razem z zielem angielskim, kminkiem i liściem laurowym.  Wychodzi

Justa próbuje gotować
Wege bigos, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjny. 112

takie słowo jak "mięsożerczyni". Zostało stworzone na potrzeby wpisu.  Recepturę jaką chciałabym Wam przekazać w posiadanie na wegański, ale doprawdy przesmaczny, bigos chciałabym zacząć od krótkiej opowieści o kiszonej kapuście pekińskiej. Pomysł urodził się z posiadania. Posiadania naprawdę dużej główki kapusty pekińskiej. Gdybym była standardową polką pewnie większość przerobiłabym na różne surówki i sałatki. Jednak ja NIGDY nie idę(...)połączeń" kapusty pekińskiej z czymś bo pobawiłam się nią i nauczyłam się niej.  A z racji tego, że fermentacja to ostatnio moja ulubiona zabawa podaję Wam przepis na kiszoną kapustę pekińską. Składniki na duży słoik. 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej  2 cm imbiru  3-4 goździki  3 ziarenka kardamonu  2 liście laurowe  2 ziela

Mango Papaja
37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy 55

cebulą, garnek pełen warzyw: ziemniaki, papryka, czosnek, cukinia, pomidory i cebula, gulasz wołowy z marchewką, ziemniakami i cebulą, tradycyjne leczo, ale z dodatkiem batatów i cukinii. Dania z kapustą kiszoną i ogórkami Kiszonki to bogactwo witamin(...)mikroelementów, dlatego jesienią nie powinno ich zabraknąć w naszych domowych potrawach. Co możesz przygotować z kapusty kiszonej? schab pieczony z kapustą kiszoną, polędwiczki z indyka, pieczone z cebulą i ogórkiem kiszonym, zalane passatą pomidorową, klopsiki duszone w kapuście. Jesienne potrawy z dynią Jesień to doskonały czas na przygotowanie dań z dynią, która urozmaici Twoje codzienne obiady i ciepłe kolacje. Dynia

Rozdomowiona
Kapusta kiszona. 93

Wspomnienie smaku mojej kapusty kiszonej sprzed lat nie dawało mi spokoju, więc postanowiłam nie czekać do jesieni tylko już teraz ją zrobić na bieżące potrzeby( na przechowanie zimowe trzeba skorzystać z tej jesiennej). Kapusta kiszona jest źródłem wielu witamin i stanowi wspaniały dodatek do obiadu, a bigos z takiej domowej kapusty marzenie... KAPUSTA KISZONA SKŁADNIKI: (1kg. kapusty to 1 słoik

Kuchnia Beaty
szybkowar-gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą w sosie pomidorowym... 115

Składniki: kapusta biała 1 główka, olej 1 łyżka, kasza biała gryczana 4 saszetki, kiszona kapusta 30 dag, mielone drobiowe 50 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 2 sztuki, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, papryka chilli mielona 1 łyżeczka, cebula podsmażona 2 sztuki, smalec 1 łyżka, sól czosnkowa 2 łyżeczki, woda 8 szklanek, liść laurowy 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk(...)opisu ale w nie osolonej wodzie, wyjąć z wody i ostudzić, wsypać do miski i dobrze wymieszać z mielonym mięsem, podsmażoną na smalcu pokrojoną cebulą, z pokrojoną drobno kiszoną kapustą, jajkami,przyprawami i odciśniętą z wody czerstwą bułkę. Z główki kapusty wyciąć nożem z czubkiem głąb, włożyć do garnka zalać wodą, wlać olej (woda z olejem ułatwia ściąganie i szybsze

W Mojej Kuchni Lubię
Kiszona kapusta z grzybami – zasmażana 126

Pierwszy dzień grudnia wypada przywitać iście świątecznym przepisem. Dziś przepis na wspaniałą kapustę zasmażaną, zrobioną z kapusty kiszonej. Składniki: 1kg kapusty kiszonej 100g grzybów suszonych 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 100ml soku z kapusty (sok wytworzy się podczas gotowania kapusty) Grzyby myjemy, moczymy w wodzie przez całą(...)Zmniejszamy ogień pod patelnią – do najmniejszego – łyżką cedzakową przekładamy ugotowaną kapustę na patelnię i mieszamy z zasmażką. Smażymy przez 10 minut. Jeśli chcecie skrócić sobie pracę, to polecam kupić kiszoną kapustę już z grzybami leśnymi. Kapustę gotujemy zgodnie z przepisem wyżej, jedynie do garnka z kapustą dolewamy 250ml czystej wody

Gotowanie i blogowanie
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 269

związane z regionem, który reprezentuje. W mikroregionie Płaskowyżu Kolbuszowskiego, w miejscowościach rozsianych na skraju dawnej Puszczy Sandomierskiej, od pokoleń piecze się kapuśniaczki w cieście drożdżowym. Do farszu używa się kapusty kiszonej, którą najpierw się gotuje, a potem zwykle jeszcze wysmaża z cebulą, a czasem z boczkiem. Cechą charakterystyczną dla kapuśniaczków z tych okolic jest forma. Lasowiackie gospodynie rozwałkowują ciasto, wycinają(...)niego odrobinę cukru, dzięki czemu jest delikatne i współgra z kapustą. W Dzikowcu koło Kolbuszowej (konkretnie w Starym Dzikowcu) przygotowuje się takie właśnie okrągłe kapuśniaczki, gdzie farsz z kiszonej kapusty i boczku zamknięty jest w lekko słodkim drożdżowym cieście. W tych okolicach kapuśniaczki nigdy nie były dodatkiem do czerwonego barszczu, czy innych dań. Były niezależnym daniem, poczęstunkiem którego nie mogło

Trzeci talerz
Surówka kiszona do kwadratu 75

powstająca w wyniku fermentacji. Reguluje on florę bakteryjną w naszych jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, a także wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu. Choć z kiszonkami najczęściej kojarzymy kapustę i ogórki, kisić możemy w zasadzie niemal wszystko, m.in. bakłażana, białą rzodkiew, botwinę, buraki, cebulę, cytrynę, fasolkę szparagową, gruszkę, jabłko(...)kalafiora, marchew, paprykę, śliwkę, a nawet oliwki. Ja dziś pozostałam jednak przy klasyce i przygotowując surówkę sięgnęłam po kiszoną kapustę i kiszone ogórki 😉 Surówka kiszona do kwadratu - przepis na 4 porcje Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 500g kiszonej kapusty, 3 kiszone ogórki, czerwoną paprykę, jabłko, 4 łyżki oleju lnianego, pieprz do smaku. 1. Kapustę drobno posiekaj. 2. Ogórki i jabłka

Z notatnika dietetyka
Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 79

wyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają. Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :)   Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 3 porcje 1 szkl. surowej kaszy gryczanej 1,1-3/4 szkl. wody 1 łyżka masła(...)zrobić 3 wgłębienia grzbietem łyżki i wbić w nie po jednym jajku w każdy otwór. Pomiędzy jajka włożyć kulki mozzarelli. Włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut. Surówka z kapusty kiszonej 250 g kapusty kiszonej ½ małej cebuli 1 słodkie jabłko 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć

Posadzone i zjedzone
BIGOS Z KAPUSTY BIAŁEJ I KISZONEJ 217

mnie zazwyczaj gotowany jest w ogromnym garnku a potem zamykam go w słoiki albo w pudełka, które lądują w zamrażalniku. Jadłam już bigos gotowany na różne sposoby: z samej kapusty kiszonej, z samej białej i mieszany. Wszystkie wersje bardzo mi smakują. A Wy jak gotujecie swój bigos? Składniki: * 1 kg kapusty białej * 1 kg kapusty kiszonej z marchewką * 1 żeberko(...)około pół godziny.  Białą kapustę drobno poszatkować, dodać do gotującego się wywaru. Całość gotować na najmniejszym ogniu około godziny, co jakiś czas mieszając.  Następnie dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną, gotować kolejną godzinę na małym ogniu, również trzeba mieszać co jakiś czas. Po tym czasie wyjąć z bigosu żeberko.Dodać do garnka koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu, ewentualnie

Zrób to smacznie
Kapusta zasmażana 478

Kiszona kapusta zasmażana... Pyszny dodatek do tradycyjnego kotleta schabowego. Smakowite danie główne w duecie z ziemniakami. Lekko kwaśna i aksamitna, polska specjalność. Komu porcja? Chętnych zapraszam do stołu! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty; 4 średnie, białe cebule; 100g boczku; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 5 ziaren pieprzu; 3 łyżki mąki pszennej na zasmażkę; Olej/oliwa do smażenia; Pieprz zmielony(...)ugotowaną i miękką kapustą. Całość dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez około 5 minut.  Popierzyć i posolić do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Najlepiej użyć kaspusty kiszonej, a nie kwaszonej. Kapusty nie powinno się gotować w garnku aluminiowym czy stalowym, gdyż kwas z kapusty wchodzi w reakcje chemiczne z metalami. Najlepiej użyć garnka emaliowanego. Boczku można dodać znacznie więcej

Gospodyni Miejska
KOTLETY PANI GAJOWEJ 112

kotleta   Sos grzybowo-jałowcowy: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ woda z namoczonych grzybów suszonych( ok.1 szkl.) 1 łyżeczka zmielonych kulek jałowca kremówka do zabielenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz   Surówka z kapusty kiszonej: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ posiekana drobno kapusta kiszona natka pietruszki posiekana sól pieprz cukier do smaku olej `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby gotujemy,odcedzamy i  siekamy drobno ,dodajemy do zmielonych ziemniaków.Wsypujemy mąki tyle, aby ciasto(...)pieprzymy,wsypujemy łyżeczkę zmielonego jałowca,mieszamy.Mąkę ziemniaczaną 1 łyżeczkę mieszamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu.Chwilę zagotowujemy i ściągamy z gazu.Dolewamy kremówkę.Mieszamy. Kapustę kiszoną kroimy drobno,odciskamy wodę,solimy pieprzymy i dosypujemy cukru do smaku,dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy.Wykładamy  na talerz kapustę ,na to kotlet i polewamy sosem.Smacznego.Danie musi być

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wege bigos. 138

wege. Przeczytajcie przepis i sami stwierdzicie czy taka wersja spełnia Wasze oczekiwania. My ze swojej strony gwarantujemy super smaczne danie.   Wyśmienity wege bigos  Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej lub 2 puszki kapusty na winie (Lidl) 1 paczka grzybów leśnych ok. 20 g 10 pieczarek 2 łodygi selera naciowego 8 suszonych pomidorów 1 garść rodzynek 1 garść pestek(...)kilka pokrojonych ząbków czosnku z zalewy chili 2 liście laurowe czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, czarnuszka, lubczyk, sos sojowy Pracę zaczynamy od namoczenia grzybów leśnych. My moczymy je całą noc. Kapustę kiszoną przepłukujemy, jeśli jest mocno kwaśna i delikatnie siekamy. Możecie również użyć gotowej kapusty kiszonej na winie dostępnej w Lidlu. My ją preferujemy, bo jest wyśmienita. Do garnka wrzucamy kapustę

vegetanie
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 58

Bigos już wylądował w zamrażalniku, łudzę się, że jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę.  Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 440 ml piwa Guinness 2 szklanki wody garść suszonych grzybów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej(...)garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną białą kapustę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Kiszoną kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę i wodę. Gotujemy

Kardamonovy